| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Wolna wola, wiara, nauka
Johnny99 napisał(a): KKK 495 Maryja, nazywana w Ewangeliach "Matką Jezusa" (J 2,1;19, 25) (Por. Mt 13, 55; por. św. Ireneusz, Adversus haereses, III, 22, 4). już przed narodzeniem swego Syna jest ogłoszona przez Elżbietę, pod natchnieniem Ducha Świętego, "Matką mojego Pana" (Łk 1, 43). Istotnie, Ten, którego poczęła jako człowieka z Ducha Świętego i który prawdziwie stał się Jej Synem według ciała, nie jest nikim innym jak wiecznym Synem Ojca, drugą Osobą Trójcy Świętej. Kościół wyznaje, że Maryja jest rzeczywiście Matką Bożą (Theotokos) (Por. Sobór Efeski: DS 251).
O communicatio idiomatum też nie słyszał  LIST JANA II OLIM QUIDEM DO SENATORÓW KONSTANTYNOPOLA, 534 r. [...][Cesarz Justynian] udzielił informacji, że powstały spory w trzech następujących pytaniach: (I) Czy nasz Chrystus i Bóg może być nazwany Jednym z Trójcy", tzn. jedną świętą osobą z trzech osób Trójcy Świętej? (II) Czy Chrystus Bóg, który według swojego Bóstwa jest nie podlegającym cierpieniu, cierpiał w ciele? (III) Czy Maryja zawsze Dziewica właściwie i prawdziwie powinna być nazywana Matką naszego Pana (i) Boga Chrystusa? (Przysłowie „Jeden z Trójcy cierpiał"). Że Chrystus mianowicie jest jednym z Trójcy Świętej, tj. jedną świętą osobą albo substancją - którą Grecy nazywają hipostazą- pokazujemy oczywiście na następujących przykładach (przytoczone są m.in. Rdz 3, 22; 1 Kor 8, 6; Nicejskie wyznanie wiary). (Chrystus jako „Bóg, który cierpiał w ciele"). To, że jednak Bóg cierpiał w ciele, chcemy mimo to wzmocnić przez następujące przykłady (Pwt 28,66;J 14,6; M13,8;Dz3,15; 20,28; 1 Kor 2, 8; Cyryl Aleksandryjski, Anatematyzm 12; Leon I, Tom do Flawiana itd.). (Tytuł „Matka Boga"). Słusznie zaś uczymy, że chwalebna (i) święta zawsze Dziewica właściwie i prawdziwie jest wyznawana przez ludzi katolickich Bogarodzicą i Matką wcielonego z Niej Słowa Bożego. Właściwie bowiem i prawdziwie ten sam Wcielony w czasach ostatecznych raczył narodzić się ze świętej i chwalebnej Dziewicy Matki. Dlatego więc, ponieważ Syn Boży właściwie i prawdziwie z Niej się wcielił i narodził, dlatego wyznajemy, że właściwie i prawdziwie jest Matką wcielonego z Niej i narodzonego Boga, i aby nie wierzono, że Pan Jezus przyjął nazwę Boga przez cześć lub łaskę, jak myśli niedorzeczny Nestoriusz; „prawdziwie" zaś dlatego, aby nie wierzono, że w wyobrażeniu albo w jakiś sposób przyjął nieprawdziwe ciało z Dziewicy, jak twierdził bezbożny Eutyches."
|
| Śr lip 04, 2012 8:49 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): akruk napisał(a): Coś ci gdzieś dzwoniło... Sobór efeski uchwalił, że Marii należy się tytuł Θεοτόκος (Theotokos), czyli Bożej Rodzicielki, a nie "Matki Boga", Μητέρα του Θεοῦ (Metera tou Theou). Tradycyjne akrukowe rżnięcie głupa. KKK 495 Maryja, nazywana w Ewangeliach "Matką Jezusa" (J 2,1;19, 25) (Por. Mt 13, 55; por. św. Ireneusz, Adversus haereses, III, 22, 4). już przed narodzeniem swego Syna jest ogłoszona przez Elżbietę, pod natchnieniem Ducha Świętego, "Matką mojego Pana" (Łk 1, 43). Istotnie, Ten, którego poczęła jako człowieka z Ducha Świętego i który prawdziwie stał się Jej Synem według ciała, nie jest nikim innym jak wiecznym Synem Ojca, drugą Osobą Trójcy Świętej. Kościół wyznaje, że Maryja jest rzeczywiście Matką Bożą (Theotokos) (Por. Sobór Efeski: DS 251).Tradycyjne Johnny'owe rżnięcie głupa. Od kiedy to Katechizm jest soborem efeskim, od kiedy Katechizm uchwala dogmaty i od kiedy słowo Theo tokos = MATKA Boga? Johnny99 napisał(a): Cytuj: Więc zanim ta bogini - skoro była Matką Boga, to chyba Bóg nie pochodzi od kobiety, lecz od bogini - stała się matką Boga, to Bóg nie istniał? Wielka Bogini Matka? Tradycyjne akrukowe rżnięcie głupa. Słyszałeś może takie określenia, jak "Trójca Święta" Urodzila trojaczki? Johnny99 napisał(a): albo "Wcielenie"? Och! Więc Maria jednak urodziła całkiem cielesnego człowieka, a nie Boga? Od początku tak mówiłem. Johnny99 napisał(a): Cytuj: Czy Bóg "wybrał tę kobietę" dlatego, że była pozbawiona grzechu pierworodnego, więc nie miała skłonności do grzechu? Tradycyjne akrukowe rżnięcie głupa. Tak, oczywiście, Bóg tak sobie patrzył z góry i szukał kogoś, kto nie ma grzechu pierworodnego. No i - eureka! - okazało się, że akurat Maryja go nie miała! No to cóż miał Bóg zrobić, musiał ją wybrać, nie? Tradycyjne Johnny'owe rżnięcie głupa połączone z tradycyjnym Johnny'owym wycinaniem argumentacji z wypowiedzi rozmówcy. Czy Bóg wybrał tę kobietę dlatego, że była pozbawiona grzechu pierworodnego, więc nie miała skłonności do grzechu? Czy została wybrana z jakiegoś innego powodu? A może wcale nie została wybrana i mówienie, że "została wybrana przez Boga" to wprowadzanie w błąd?
|
| Śr lip 04, 2012 9:24 |
|
 |
|
Johnny99
|
akruk napisał(a): Tradycyjne Johnny'owe rżnięcie głupa. Od kiedy to Katechizm jest soborem efeskim, od kiedy Katechizm uchwala dogmaty i od kiedy słowo Theotokos = MATKA Boga? Oczywiście, oczywiście, w końcu akruk wie lepiej od Kościoła, co Kościół uchwalił, a czego nie. A może to w ogóle akruk uchwala dogmaty? Cytuj: Och! Więc Maria jednak urodziła całkiem cielesnego człowieka, a nie Boga? Od początku tak mówiłem. Nigdy nie rozumiałem, dlaczego niektórzy ludzie tak uwielbiają się przechwalać swoją ignorancją. A może to akruk decyduje, czy wg Kościoła Jezus był cielesnym człowiekiem, czy też nie? Cytuj: Czy Bóg wybrał tę kobietę dlatego, że była pozbawiona grzechu pierworodnego, więc nie miała skłonności do grzechu? A tego grzechu pierworodnego to ją pewnie pozbawiła ta "absolutna Etyka", niezależna od Boga, o której akruk kiedyś tu już nauczał?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Śr lip 04, 2012 9:28 |
|
|
|
 |
|
Iwona19
|
akruk napisał(a): Urodzila trojaczki?
Akruk, a tak ogólnie to ty rozumiesz co to za pojęcie "Trójca Święta"?
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
| Śr lip 04, 2012 9:32 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): akruk napisał(a): Tradycyjne Johnny'owe rżnięcie głupa. Od kiedy to Katechizm jest soborem efeskim, od kiedy Katechizm uchwala dogmaty i od kiedy słowo Theotokos = MATKA Boga? Oczywiście, oczywiście, w końcu akruk wie lepiej od Kościoła, co Kościół uchwalił, a czego nie. A może to w ogóle akruk uchwala dogmaty? Misiu słodki, jak się powołujesz na to, że pewien dogmat został ogłoszony na soborze efeskim, to powinieneś zacytować uchwałę (kanon) synodu efeskiego. Opinia Katechizmu nie wystarczy. To proste. To samo tyczy się MARIEL. Johnny99 napisał(a): Cytuj: Och! Więc Maria jednak urodziła całkiem cielesnego człowieka, a nie Boga? Od początku tak mówiłem. Nigdy nie rozumiałem, dlaczego niektórzy ludzie tak uwielbiają się przechwalać swoją ignorancją. A może to akruk decyduje, czy wg Kościoła Jezus był cielesnym człowiekiem, czy też nie? Więc jednak Maria była matką człowieka, Jezusa, a nie matką Boga? Od początku tak mówiłem. Johnny99 napisał(a): Cytuj: Czy Bóg wybrał tę kobietę dlatego, że była pozbawiona grzechu pierworodnego, więc nie miała skłonności do grzechu? A tego grzechu pierworodnego to ją pewnie pozbawiła ta "absolutna Etyka", niezależna od Boga, o której akruk kiedyś tu już nauczał? Twoje UPARTE wycinanie argumentacji zaczyna być nudne. Czy Bóg wybrał tę kobietę dlatego, że była pozbawiona grzechu pierworodnego, więc nie miała skłonności do grzechu? Czy została wybrana z jakiegoś innego powodu? A może wcale nie została wybrana i mówienie, że "została wybrana przez Boga" to wprowadzanie w błąd?
|
| Śr lip 04, 2012 9:34 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
akruk napisał(a): Misiu słodki Ja też lubię Johnny'ego akruk napisał(a): jak się powołujesz na to, że pewien dogmat został ogłoszony na soborze efeskim, to powinieneś zacytować uchwałę (kanon) synodu efeskiego. Opinia Katechizmu nie wystarczy. To proste. To samo tyczy się MARIEL. Ja się nie powołuję na Efez, więc o co Ci chodzi konkretnie?
|
| Śr lip 04, 2012 9:40 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Iwona19 napisał(a): akruk napisał(a): Urodzila trojaczki? Akruk, a tak ogólnie to ty rozumiesz co to za pojęcie "Trójca Święta"? To jest pojęcie zbudowane na wewnętrznych sprzecznościach, którego nie da się zrozumieć, "przekracza zdolności ludzkiego rozumienia", bo jest "tajemnicą wiary". O przepraszam - "Tajemnicą Wiary".
|
| Śr lip 04, 2012 9:43 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): akruk napisał(a): jak się powołujesz na to, że pewien dogmat został ogłoszony na soborze efeskim, to powinieneś zacytować uchwałę (kanon) synodu efeskiego. Opinia Katechizmu nie wystarczy. To proste. To samo tyczy się MARIEL. Ja się nie powołuję na Efez, więc o co Ci chodzi konkretnie? Właśnie o to, że Johnny powołał się konkretnie na sobór efeski, a nie na opinię Kościoła jako taką.
|
| Śr lip 04, 2012 9:45 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ale dlaczego mnie się to także tyczy, jak ja o współorzekaniu przymiotów, o którym jest mowa w Liście papieża Jana ( który przytoczyłam ) a nie o Efezie?
|
| Śr lip 04, 2012 9:49 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): Ale dlaczego mnie się to także tyczy, jak ja o współorzekaniu przymiotów, o którym jest mowa w Liście papieża Jana ( który przytoczyłam ) a nie o Efezie? Dlatego, że tak samo jak Johnny od czapy się powołał na Katechizm jako argument za tym, co faktycznie dogmatycznie uchwalił SOBÓR, tak samo ty zaraz za nim powołałaś się bez sensu na list papieski - w tej samej sprawie. Prawidłowym argumentem jest przytoczenie kanonu soborowego, ALBO wskazanie innego źródła dogmatycznego, ALBO uznanie, że dogmat brzmi nieco inaczej, ale daje się do tego samego sprowadzić. Albo przyznanie, że takiego dogmatu nie ma.
|
| Śr lip 04, 2012 10:01 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
"Prawidłowym argumentem jest przytoczenie dokumentu soborowego..." Od kiedy? Od dziś? Jeszcze nie tak dawno, gdy sama domagałam się od Ciebie dokumentów soborowych, czy choćby listu papieskiego w dyskusji o aborcji cytowałeś rozmaite kodeksy, przemyślenia świętych KK jako wyraz nauczania Kościoła i musiało być ok. Nie chce mi się szukać na którym dokładnie soborze była mowa o c. idiomatum, przeglądnij sobie chalcedoński i konstantynopolitańskie. List papieski powyżej powinien Ci wystarczyć, tak samo jak odpowiedni cytat z KKK. Takie jest nauczanie Kościoła, a Ty jak zwykle czepiasz się czegokolwiek, byle odsunąć dyskusję od siebie i tego, co chlapnąłeś: akruk napisał(a): Iwona19 napisał(a): Maryja często słusznie nazywana jest Nową Ewą (nową czyli doskonalszą). Poza tym jest Matką Boga. Matką człowieka. Bóg nie ma matki, istnieje od zawsze, a przynajmniej tak mówią. Czyli co? Z punktu widzenia nauczania Kościoła Iwonka mogła tak napisać czy nie?
|
| Śr lip 04, 2012 10:28 |
|
 |
|
Johnny99
|
akruk napisał(a): Misiu słodki, jak się powołujesz na to, że pewien dogmat został ogłoszony na soborze efeskim, to powinieneś zacytować uchwałę (kanon) synodu efeskiego. Opinia Katechizmu nie wystarczy. Tradycyjne akrukowe rżnięcie głupa. Katechizm nie jest żadną "opinią", ignorancie. Katechizm jest oficjalną wykładnią nauki katolickiej. Katechizm Kościoła Katolickiego, który zatwierdziłem 25 czerwca tego roku i którego publikację zarządzam dziś mocą mojej władzy apostolskiej, wykłada wiarę Kościoła i naukę katolicką, poświadczone przez Pismo święte, Tradycję apostolską i Urząd Nauczycielski Kościoła i w ich świetle rozumiane. Uznaję go za pewną normę nauczania wiary, jak również za pożyteczne i właściwe narzędzie służące komunii eklezjalnej.Jan Paweł II, Fidei depositumCytuj: Więc jednak Maria była matką człowieka, Jezusa, a nie matką Boga? Od początku tak mówiłem. Czy zgodnie z nauką katolicką Jezus jest wprawdzie człowiekiem, ale nie Bogiem? A może to jest jedyna właściwa wykładnia akruka? Cytuj: A może wcale nie została wybrana i mówienie, że "została wybrana przez Boga" to wprowadzanie w błąd? KKK 488 "Zesłał Bóg Syna swego" (Ga 4, 4), lecz by "utworzyć Mu ciało" 118 , chciał wolnej współpracy stworzenia. W tym celu Bóg odwiecznie wybrał na Matkę swego Syna córkę Izraela, młodą Żydówkę z Nazaretu w Galilei, Dziewicę poślubioną "mężowi, imieniem Józef, z rodu Dawida; a Dziewicy było na imię Maryja" (Łk 1, 26-27).
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Śr lip 04, 2012 10:34 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): "Prawidłowym argumentem jest przytoczenie dokumentu soborowego..." Od kiedy? Od dziś? Jeszcze nie tak dawno, gdy sama domagałam się od Ciebie dokumentów soborowych, czy choćby listu papieskiego w dyskusji o aborcji cytowałeś rozmaite kodeksy, przemyślenia świętych KK jako wyraz nauczania Kościoła i musiało być ok. Ale rozumiesz, że chodzi o to, czy konkretnie NA SOBORZE EFESKIM uchwalono dogmat, że Maria to matka Boga? A nie o to: czy w ogóle w kościele istnieje lub istniała taka opinia albo czy taki dogmat sformułowano na innym soborze lub został ogłoszony przez papieża? MARIEL napisał(a): Nie chce mi się szukać na którym dokładnie soborze była mowa o c. idiomatum, przeglądnij sobie chalcedoński i konstantynopolitańskie. Ale rozumiesz, że chodzi o to, czy konkretnie NA SOBORZE EFESKIM uchwalono dogmat, że Maria to matka Boga? A nie o to: czy w ogóle w kościele istnieje lub istniała taka opinia albo czy taki dogmat sformułowano na innym soborze lub został ogłoszony przez papieża? MARIEL napisał(a): List papieski powyżej powinien Ci wystarczyć, tak samo jak odpowiedni cytat z KKK. Ale rozumiesz, że chodzi o to, czy konkretnie NA SOBORZE EFESKIM uchwalono dogmat, że Maria to matka Boga? A nie o to: czy w ogóle w kościele istnieje lub istniała taka opinia albo czy taki dogmat sformułowano na innym soborze lub został ogłoszony przez papieża? MARIEL napisał(a): Takie jest nauczanie Kościoła, a Ty jak zwykle czepiasz się czegokolwiek, byle odsunąć dyskusję od siebie i tego, co chlapnąłeś: akruk napisał(a): Iwona19 napisał(a): Maryja często słusznie nazywana jest Nową Ewą (nową czyli doskonalszą). Poza tym jest Matką Boga. Matką człowieka. Bóg nie ma matki, istnieje od zawsze, a przynajmniej tak mówią. Czyli co? Z punktu widzenia nauczania Kościoła Iwonka mogła tak napisać czy nie? Czyli co? Z punktu widzenia islamu Iwonka mogła tak napisać czy nie? A z punktu widzenia logiki?
|
| Śr lip 04, 2012 10:42 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): akruk napisał(a): Misiu słodki, jak się powołujesz na to, że pewien dogmat został ogłoszony na soborze efeskim, to powinieneś zacytować uchwałę (kanon) synodu efeskiego. Opinia Katechizmu nie wystarczy. Tradycyjne akrukowe rżnięcie głupa. Katechizm nie jest żadną "opinią", ignorancie. Tradycyjne Johnyy'owe rżnięcie głupa. Katechizm nie jest żadnym "soborem efeskim", ignorancie. Johnny99 napisał(a): Cytuj: Więc jednak Maria była matką człowieka, Jezusa, a nie matką Boga? Od początku tak mówiłem. Czy zgodnie z nauką katolicką Jezus jest wprawdzie człowiekiem, ale nie Bogiem? A może to jest jedyna właściwa wykładnia akruka? A może być tak sam rozplątywał własne sprzeczności logiczne? Johnny99 napisał(a): Cytuj: A może wcale nie została wybrana i mówienie, że "została wybrana przez Boga" to wprowadzanie w błąd? KKK 488 "Zesłał Bóg Syna swego" (Ga 4, 4), lecz by "utworzyć Mu ciało" 118 , chciał wolnej współpracy stworzenia. W tym celu Bóg odwiecznie wybrał na Matkę swego Syna córkę Izraela, młodą Żydówkę z Nazaretu w Galilei, Dziewicę poślubioną "mężowi, imieniem Józef, z rodu Dawida; a Dziewicy było na imię Maryja" (Łk 1, 26-27).No to się pytam cały czas: DLACZEGO Bóg wybrał akurat Marię - czy dlatego, że była pozbawiona grzechu pierworodnego? TAK CZY NIE? Czy Bóg wybrał tę kobietę dlatego, że była pozbawiona grzechu pierworodnego, więc nie miała skłonności do grzechu? Czy została wybrana z jakiegoś innego powodu? Z jakiego?
|
| Śr lip 04, 2012 10:46 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
akruk napisał(a): Ale rozumiesz, że chodzi o to, czy konkretnie NA SOBORZE EFESKIM uchwalono dogmat, że Maria to matka Boga? A nie o to: czy w ogóle w kościele istnieje lub istniała taka opinia albo czy taki dogmat sformułowano na innym soborze lub został ogłoszony przez papieża?
Naprawdę? Bo z tej wypowiedzi wynika raczej, że masz wątpliwości, czy wogóle można ją nazwać Matką Boga: akruk napisał(a): Matką człowieka. Bóg nie ma matki, istnieje od zawsze, a przynajmniej tak mówią.
No ale to może jak zwykle moja wina...bo nie rozumiem, ogólnie wszyscy wokól nie rozumieją akruka i mają problem z czytaniem ze zrozumieniem 
|
| Śr lip 04, 2012 10:54 |
|
|
|