Chrześcijaństwo jest prawdą? A inne religie? Dlaczego Jezus?
Autor |
Wiadomość |
agvis
|
 Re: Chrześcijaństwo jest prawdą? A inne religie? Dlaczego Je
Myślisz, Acro, że Jackson sprzedał więcej płyt, niż zostało sprzedanych wydań Biblii?
Punkt 2, największa, a najdłużej trwająca to co innego.
Obalaj, proszę, z głową.
|
Cz lip 05, 2012 18:33 |
|
|
|
 |
merkaba
|
religia katolicka jest jedyna religia naukową rozumowa doceniająca rozum Jan Paweł II w enklityce Fides et ratio wiara i rozum to dwa skrzydła na których duch ludzki unosi Sie do odkrywania i kontemplowania prawdy http://archeologiabiblijna.wordpress.co ... estamentu/
|
Cz lip 05, 2012 21:56 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
merkaba napisał(a): religia katolicka jest jedyna religia naukową rozumowa doceniająca rozum Zupełnie nie rozumiem tego zdania.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Cz lip 05, 2012 22:00 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Login2 napisał(a): Co jak co, ale trzeba by być chyba chorym psychicznie żeby chcieć być Chrześcijaninem w pierwszych wiekach. Same kłopoty przecież przez to mieli i prześladowania, a byli gotowi nawet umrzeć za swą wiarę. Pytanie dlaczego? Co takiego kazało im wierzyć do samego końca i nie zaprzeć się Jezusa nawet w obliczu śmierci? Są 2 wyjścia. Albo byli nienormalni, albo Jezus był tym za kogo się podawał. Przecież non stop udowadniają, że chrześcijanie nie są normalni, a Ty nadal dopytujesz. Kolejno będą dowodzić, że nie traktują wierzących w gorszy sposób , to tylko konstatacja faktu że ateiści posiedli wyższy etap zrozumienia i logicznego myślenia.
|
Cz lip 05, 2012 22:21 |
|
 |
JedenPost
|
XIX-wieczni Siuksowie w jednej z bitew z Amerykanami usiłowali chwytać kule gołymi rękoma, pobłogosławionymi uprzednio przez szamana. Ani nie byli nienormalni, ani też szaman nie był tym, za kogo się podawał. Po prostu - wiara.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt lip 06, 2012 5:39 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Nie sądzę, by w tym wypadku można było mówić o "wierze" w dzisiejszym rozumieniu.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt lip 06, 2012 7:28 |
|
 |
JedenPost
|
Cóż... ci ludzie mieli jakieś wyobrażenie rzeczywistości niewidzialnej i jej relacji z ludźmi, na których to wyobrażeniach opierali przekonanie o mocy szamanów - czy nie jest to wiara? Co więcej - podobnie jak Żydzi czasów Chrystusa żyli w wielkim napięciu pod obcą dominacją, a nawet wyznawali swoisty mesjanizm (nieco późniejszy kult Tańca Ducha).
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt lip 06, 2012 7:56 |
|
 |
Johnny99
|
Myślę, że oni w żaden sposób nie rozróżniali natury faktu, że po skrzesaniu kamieni powstaje iskra, od faktu, że odtańczeniu przez szamana tańca rytualnego spada deszcz.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt lip 06, 2012 8:20 |
|
 |
JedenPost
|
Akurat tańce, np. przyzywające bizony, mieli wyjątkowo skuteczne. Konkretnie - tańczyli dopóki bizony nie przyszły  . Coś w tym jednak jest, co mówisz, odróżnianie sacrum od profanum ( i działań w ich obrębie) to stosunkowo późny wynalazek.
|
Pt lip 06, 2012 8:32 |
|
 |
robaczek2
|
JedenPost napisał(a): XIX-wieczni Siuksowie w jednej z bitew z Amerykanami usiłowali chwytać kule gołymi rękoma, pobłogosławionymi uprzednio przez szamana. Ani nie byli nienormalni, ani też szaman nie był tym, za kogo się podawał. Po prostu - wiara. Dobra ilustracja tytulu watku "chrzescijanstwo jest prawda? a inne religie? dlaczego Jezus?" Wlasnie dlatego, ze w "innych religiach" przerozni szamani, prorocy itd powymyslali sobie wiele roznych dziwnych rzeczy.
|
Pt lip 06, 2012 9:46 |
|
 |
Lurker
|
Akurat to katolicyzm pełen jest dziwnych struktur - że wymienię tylko Trójcę Świętą, niepokalane poczęcie czy dziecko nienarodzone. To już prościej wierzyć w Allaha, który jest po prostu jeden. A i szahada jakby krótsza i prostsza od katolickiego Credo jest.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Pt lip 06, 2012 10:00 |
|
 |
JedenPost
|
robaczek2 napisał(a): JedenPost napisał(a): XIX-wieczni Siuksowie w jednej z bitew z Amerykanami usiłowali chwytać kule gołymi rękoma, pobłogosławionymi uprzednio przez szamana. Ani nie byli nienormalni, ani też szaman nie był tym, za kogo się podawał. Po prostu - wiara. Dobra ilustracja tytulu watku "chrzescijanstwo jest prawda? a inne religie? dlaczego Jezus?" Wlasnie dlatego, ze w "innych religiach" przerozni szamani, prorocy itd powymyslali sobie wiele roznych dziwnych rzeczy. Bądź wyrozumiały, byli pod wtedy dużą presją. Chrześcijanie zabierali im akurat kraj, niszczyli źródła pożywienia, kradli dzieci, a im samym zdzierali skalpy z głów.
|
Pt lip 06, 2012 10:03 |
|
 |
robaczek2
|
JedenPost napisał(a): Bądź wyrozumiały, byli pod wtedy dużą presją. Chrześcijanie zabierali im akurat kraj, niszczyli źródła pożywienia, kradli dzieci, a im samym zdzierali skalpy z głów. Nie rozumiem jak to sie ma do tytulu watku. Czyzby to chrzescijanie tworzyli szamanow, ktorzy powymyslali sobie .... itd?
Ostatnio edytowano Pt lip 06, 2012 13:18 przez robaczek2, łącznie edytowano 1 raz
|
Pt lip 06, 2012 13:12 |
|
 |
robaczek2
|
Lurker napisał(a): jest dziwnych struktur Z tymi strukturami to subiektywna sprawa. Sa tacy dla ktorych te rzeczy sa oczywiste. Ale masz racje, ze wiele faktow z rzeczywistosci nie miesci sie ludziom w glowach. Np to co odroznia chrzescijanstwo od innych religii - zmartwychwstanie. W owczesnym swiecie byla tylko jedna osoba wierzaca, ze powstanie z martwych jest mozliwe. I ze dotyczy Jej syna. Najwierniejsi uczniowie urzadzili sobie wyscigi.
|
Pt lip 06, 2012 13:17 |
|
 |
JedenPost
|
robaczek2 napisał(a): Np to co odroznia chrzescijanstwo od innych religii - zmartwychwstanie. Hmmm... A Ozyrys, Kryszna, Zaratusztra..? Względnie - powieszony na drzewie i przebity włócznią Odyn?
|
Pt lip 06, 2012 13:27 |
|
|
|