Re: Jak religia wpływa na społeczeństwo?
Nie, już skończyłem. A zatem:
PROLOG
Autor próbuje paradoksów i sugeruje poniekąd, że jego Ewangelia jest esencją wszystkich ksiąg wszystkich religii świata, a bóg Aquarius Ben-Szachar - to już On sam mówi - sumą wszystkich bogów czczonych gdziekolwiek i kiedykolwiek.
O PRAWDZIE
To właśnie cytował fuller. Dalej jest wprowadzone rozróżnienie między religią instytucjonalną a duchowością i tajemnicą. Religia instytucjonalna jest zła i przepadnie. Ponadto autor jest Niewysłowieniem, a kto znalazł Prawdę, zamilkł, albowiem nie ma słów by ją opisać.
O WOLI
Wola jest Logosem. Wola umysłu nie jest prawdziwą wolą człowieka, sprowadza cierpienie i niewolę. Prawdziwa Wola jest zgodna z Wolą Logosu. Dlatego nie należy odrzucać w czambuł świętych ksiąg religijnych, lecz czerpać z nich i inspirować się. "Odrzuć religię, lecz nie odrzucaj duchowości". Położony jest nacisk na Bibliotekę z Nag Hammadi i medytację.
JEDENASTOSTOPNIOWA ŚCIEŻKA WTAJEMNICZENIA.
Lekko okultna i, za przeproszeniem, bełkotliwa wariacja na temat Kazania na Górze.
WIZJA ŚWIĄTYNI - INICJACJA W MISTERIUM AQUARIUSA
Ciało jest Świątynią Ducha. Niemniej autor ma wizję Świątyni w kształcie piramidy. Wszedłszy do niej kolejno, za wskazaniami bliżej nieokreślonego głosu:
- opluwa znak swojej wiary
- depcze flagę swojego narodu
- rozbija lustro na znak nienawiści do swojego ego
- wrzuca do ognia wszystko co dla niego cenne
- rozbiera się do naga i obmywa krystaliczną wodą
Na środku Świątyni widzi Drzewo Życia, źródło Wody Żywota i Węża na Drzewie. W podziemiach Świątyni widzi na gobelinach wszystkie okropieństwa, jakich potrafi dopuścić się człowiek. Na koniec widzi ukrzyżowaną kobietę. Rozmawiają ze sobą wierszem i kochają się jako Bóg i Bogini, płodząc "Dziecię w królewskich szatach", które prowadzi go - w locie - do studni, w której jego twarz ma odbicie twarzy Chrystusa. W tym momencie uśmiecha się i stwierdza, że wszystko zrozumiał. Po czym strażnicy - Mag i szkaradny karzeł w paszczy lwa - pozwalają mu skosztować owoców Drzewa i zapraszają na "ucztę Agape", której uczestnicy są Urzeczywistnioną Krystaliczną Prawdą.
WIEDZA TAJEMNA
Ordynarna, za przeproszeniem, zrzynka z gnozy: demiurg, archonci, kosmologia sfer niebieskich zamkniętych wokół Ziemi, Boska Iskra w człowieku i tak dalej.
PROROCTWO AQUARIUSA
Cytuj:
1. Oto proroctwo: System, który jest teraz – upadnie. Zastąpi go Nowy System.
2. Archonci będą wam mówić o przybyszach z kosmosu – nie wierzcie im. Chcą was w ten sposób zniewolić. Powiedzą Wam oto odkryliśmy Prawdę – nie słuchajcie ich.
3. Dni Nowego Systemu są już policzone, gdyż ostatecznym celem jest nastanie Wolności!
4. Człowiek Nowego Eonu nie będzie już nikomu służył, lecz odda się Duchowi Świętemu i będzie zgłębiał boskie tajemnice i tajemnice natury, żyjąc w pokoju i harmonii.
5. Człowiek Nowego Eonu to Poszukiwacz. Życie jego to Wielka Przygoda i Wielkie Dzieło. Eksploracja labiryntów duszy i odmętów kosmosu.
WIEDZA LICZB
Jeśli interesujesz się numerologią - coś dla Ciebie.
RYCERSTWO AQUARIUSA
Jeśli chcecie, możecie coś takiego założyć. Członkostwo od 23 lat. Żadnej hierarchii, tylko braterstwo i przyjaźń szczera. Ma się posługiwać następującym Wyrazem Woli:
Cytuj:
Chcę poznawać Prawdę zgłębiając boskie tajemnice. Niech tak się stanie!
Chcę poznawać samego siebie aby poznać swą Prawdziwą Wolę. Niech tak się stanie!
Chcę głosić Słowa Krystalicznej Prawdy i promować idee Ewangelii Aquariusa aby umacniać NOWY EON DUCHA. Niech tak się stanie!
Chcę żyć miłością, dążąc do pokoju, harmonii i wolności. Niech tak się stanie!
Chcę wiedzieć kim jestem, skąd przybyłem, dokąd zmierzam.
NAUCZANIE POWSZECHNE
Cóż, nie znam nauk Crowleya na wyrywki, ale wydaje się, że kolejna zrzynka, z niego właśnie.
Najciekawszy wers: "chuć jest święta."
MODLITWA NOWEGO EONU
To już podał fuller.
Oprócz tego wezwanie do "przywracania dawnych wierzeń", przy czym kapłani "nie mają mieć nic wspólnego z pieniędzmi", a duchowość ma być "czysta".
Cytuj:
Nie twórzcie niepodważalnych doktryn, systemów, nie wyklinajcie nikogo, jednoczcie się w braterstwie, przyjaźni, w rodzinnej atmosferze, pośród śpiewów i tańców; pośród rozkoszy, radości i mistycznego nastroju. Pełni swobody i wolności, wzajemnej tolerancji i zrozumienia.
OŚMIU NAUCZYCIELI ŚWIATŁOŚCI NOWEGO EONU
Lew Tołstoj
Rudolf Steiner
Carl Gustav Jung
Jiddu Krishnamurti
Osho
Aleister Crowley
Philip Kindred Dick
- i ósmy, który ma przyjść, a może już przyszedł.
ZAKOŃCZENIE
Autor próbuje jeszcze podczepić się pod dyskordiaństwo:
Cytuj:
Bez względu na to kim jesteś, wszystko co przeczytałeś jest Nieistniejącą Świętą Prawdą. Wszystko co zawarte w tej księdze jest zarazem żartem i głupstwem, jak i śmiertelnie poważnym dziełem.
I tyle.