| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Modlitwa dziala?
marek_max napisał(a): Przytaczasz przyklad Raju i pierwszych ludzi. Abstrachujac, ze tak nie bylo bo ludzie nie byli na Ziemi pierwsi, to oznacza w sumie cos takeigo: mojego kolegi dziadek byl w SS i mordowal Polakow i Zydow, ma ich na sumieniu kilkanascie tysiecy. To oznacza, ze mojego kolege nalezy wygnac z Polski i traktowac jak przestepce. Kolejna dziwna rzecz w tej opowiesci to fakt, ze Bog byl zaskoczony i smutny z powodu zachowania ludzi, jak jest wszechmocny i wszechwiedzacy to chyba powinien to przewidziec? Zatem wniosek moze byc taki: - zdecydowal nie wiedziec (bawi sie nami mowiac: zobaczymy co zrobia... niektorzy mowia na to 'wolna wola' ale to zdecydowanie nie to samo) - wiedzial i udaje Ciekawie przeprowadzone odniesienia. Mógłbyś kontynuować? To mi się przyda do pracy.
|
| Pt sty 04, 2013 19:55 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
marek_max napisał(a): I prosze nie modlic sie za mnie... to nie dziala Pewnie tak. Gdy widzę w niedzielne połodnie papieża modlacego sie poraz tysieczny bodjaże o pokój na świecie to normalnie mi chłopiny żal. Ale podziwiam go za wytrwałość. 
|
| Pt sty 04, 2013 20:08 |
|
 |
|
mareta
|
dick69 napisał(a): marek_max napisał(a): I prosze nie modlic sie za mnie... to nie dziala Pewnie tak. Gdy widzę w niedzielne połodnie papieża modlacego sie poraz tysieczny bodjaże o pokój na świecie to normalnie mi chłopiny żal. Ale podziwiam go za wytrwałość.  "Com napisał, napisałem"
|
| Pt sty 04, 2013 21:10 |
|
|
|
 |
|
Qwerty2011
|
dick69 napisał(a): Gdy widzę w niedzielne połodnie papieża modlacego sie poraz tysieczny bodjaże o pokój na świecie to normalnie mi chłopiny żal. Ale podziwiam go za wytrwałość.  Może jednak warto byłoby być wdzięcznym wszystkim tym, którzy modlą się za pokój. Może tylko dlatego ten świat się jeszcze kręci. Co chwilę ktoś skacze sobie do gardła, jak nie w Syrii, to w Palestynie. Ale jednak póki co udaje się te konflikty ograniczyć. Może dzięki modlitwom siedzisz sobie teraz przy komputerze, zamiast wegetować w bunkrze lub okopie.
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
| Pt sty 04, 2013 22:02 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Qwerty2011 napisał(a): dick69 napisał(a): Gdy widzę w niedzielne połodnie papieża modlacego sie poraz tysieczny bodjaże o pokój na świecie to normalnie mi chłopiny żal. Ale podziwiam go za wytrwałość.  Może jednak warto byłoby być wdzięcznym wszystkim tym, którzy modlą się za pokój. Może tylko dlatego ten świat się jeszcze kręci. Co chwilę ktoś skacze sobie do gardła, jak nie w Syrii, to w Palestynie. Ale jednak póki co udaje się te konflikty ograniczyć. Może dzięki modlitwom siedzisz sobie teraz przy komputerze, zamiast wegetować w bunkrze lub okopie. A może osobiście już by doświadczył istnienia życia wiecznego.
|
| Pt sty 04, 2013 22:05 |
|
|
|
 |
|
Acro
|
Pewno na początku wojny lepiej modlili się hitlerowcy, dlatego wygrywali kolejne kampanie i dobrze szło im budowanie obozów, ale później pewniej się poczuli i zaprzestali modłów więc zaczął sprzyjać aliantom... 
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
| Pt sty 04, 2013 22:30 |
|
 |
|
Qwerty2011
|
Acro napisał(a): Pewno na początku wojny lepiej modlili się hitlerowcy, dlatego wygrywali kolejne kampanie i dobrze szło im budowanie obozów, ale później pewniej się poczuli i zaprzestali modłów więc zaczął sprzyjać aliantom...  Myślę, że II wojna wygenerowała taką falę modlitw za pokój, że następne dziesięciolecia w dużym stopniu były od wojny wolne. Gdyby świat modlił się o pokój przed wojną - na pewno by do niej nie doszło.
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
| Pt sty 04, 2013 23:28 |
|
 |
|
Acro
|
A następne dekady faktycznie były wolne od wojen? Ile milionów ginęło w ZSSR, Afryce, Azji? Może się do niewłaściwego Boga modlili? Żydzi to na pewno, bo mimo przeintensywnych modłów w czasie IIWŚ zaliczyli kilka kolejnych otwartych i nieustające z partyzantami i terrorystami.
No i ciekawe, dlaczego JPII umarł. Przy takim wstawiennictwie modlitewnym powinien żyć wiecznie.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
| Pt sty 04, 2013 23:40 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Acro napisał(a): No i ciekawe, dlaczego JPII umarł. Przy takim wstawiennictwie modlitewnym powinien żyć wiecznie. No i żyje.
|
| Pt sty 04, 2013 23:41 |
|
 |
|
Acro
|
To ludziska się modlili o uzdrowienie, czy życie pozagrobowe? To ostanie to ponoć każdy ma zagwarantowane.
|
| Pt sty 04, 2013 23:44 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Acro napisał(a): To ludziska się modlili o uzdrowienie, czy życie pozagrobowe? To ostanie to ponoć każdy ma zagwarantowane. O cokolwiek by się nie modlili, wysłuchane zostaną tylko te modlitwy, które są zgodne z wolą Boga, jak to już cytowałem na samym początku. Bóg dał, Bóg zabrał, niech Jego imię będzie błogosławione.
|
| Pt sty 04, 2013 23:48 |
|
 |
|
Acro
|
Czyli modlitwy nie mają sensu - bo wola boska tak czy siak zostanie wypełniona. Nota bene - zło musi być wolą boską, bo inaczej by go nie było.
|
| Pt sty 04, 2013 23:53 |
|
 |
|
Lurker
|
Oj, jak rany. Bóg stworzył świat, żeby wypróbowywać wiernych, czy jakoś tak. Po wpadce z Szatanem chce mieć pewność, że drugiej rebelii nie będzie... ; )
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
| So sty 05, 2013 1:17 |
|
 |
|
tanie_wino
|
A wg mnie biblijnego Pana Boga ratuje mały fragment z Genesis: "I pożałował Pan, że stworzył człowieka..." He! Czyli jednak nie wiedział, że ludzie to takie badziewie będzie. Zagrał w kości.
_________________ pajacyk.pl
|
| So sty 05, 2013 1:59 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
tanie_wino napisał(a): He! Czyli jednak nie wiedział, że ludzie to takie badziewie będzie. Po stworzeniu tego badziewia chłopak się załamał i został ateistą Załącznik:
ateista.jpg [ 31.27 KiB | Przeglądane 1741 razy ]
|
| So sty 05, 2013 2:20 |
|
|
|