Podstawy wiary same siebie wykluczają
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Podstawy wiary same siebie wykluczają
Lurker napisał(a): Hm... dawno powinno już być zrobione studium naukowe takich przypadków, przynajmniej religioznawcze. Zestawienie kilkunastu-kilkudziesięciu przypadków, cechy wspólne, różnice - łapiesz bluesa. Jeden człowiek w show Extreme Prophetic to niewiele, nawet jeśli sam nie koloryzuje i nie dokłada nic, co by mu zasugerowali media workerzy. Jak myślisz - dlaczego tego nie zrobią? Przecież to nie jest pojedynczy przypadek ? Wiem na 100 % nie na 99 - że nie koloryzuje Wiesz jaka jest zależność między takimi ludźmi? - nikt nie jest w stanie wcisnąć Im " kitu"
|
Pn sty 28, 2013 2:37 |
|
|
|
 |
Lurker
|
Być może. Nie zapominaj jednak, że to ja wygenerowałem wizję końca czasów, w której kłamią wszyscy. ; )
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Pn sty 28, 2013 2:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zapewne , będziesz miał w tym swój udział  )
|
Pn sty 28, 2013 2:46 |
|
|
|
 |
Lurker
|
Jaki udział? Ja zwykły śmiertelnik jestem.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Pn sty 28, 2013 3:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Lurker napisał(a): Jaki udział? Ja zwykły śmiertelnik jestem. Przecież nie piszę , że cudotwórca. A tak na poważnie - Jesteś w stanie uwierzyć w to co oglądałeś w linku? Pytam tylko z ciekawości.
|
Pn sty 28, 2013 3:03 |
|
|
|
 |
Lurker
|
Jestem w stanie uwierzyć w sekwencję wrażeń i ich interpretację w duchu miłościwie nam panującego chrześcijaństwa. Ponieważ jednak nie było tam Dyskordii, nic ponad to ze mnie nie wydobędziesz. Może to była wizja Transcendencji, a może tylko "zwidy w konającym mózgu". Howgh! Powiedziałem!
|
Pn sty 28, 2013 3:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Lurker napisał(a): Jestem w stanie uwierzyć w sekwencję wrażeń i ich interpretację w duchu miłościwie nam panującego chrześcijaństwa. Ponieważ jednak nie było tam Dyskordii, nic ponad to ze mnie nie wydobędziesz. Może to była wizja Transcendencji, a może tylko "zwidy w konającym mózgu". Howgh! Powiedziałem! Przecież On nie był chrześcijaninem? Dziękuję jednak za szczerość.
|
Pn sty 28, 2013 3:10 |
|
 |
Lurker
|
Ale żył w chrześcijańskim kraju i kulturze. Trudno, żeby nagle dostrzegł gdzieś tam Śiwę czy Amaterasu.
Bardzo proszę. Uprzejmość nakazywałaby się zgodzić, jednak kłamstwo w tym wypadku nie utrzymałoby się długo.
|
Pn sty 28, 2013 3:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Lurker napisał(a): Ale żył w chrześcijańskim kraju i kulturze. Trudno, żeby nagle dostrzegł gdzieś tam Śiwę czy Amaterasu.
Bardzo proszę. Uprzejmość nakazywałaby się zgodzić, jednak kłamstwo w tym wypadku nie utrzymałoby się długo. Acha...czyli świadomość umysłu " zawierana" jest w środowisku w jakim się żyje? Zresztą - bez znaczenia
|
Pn sty 28, 2013 3:28 |
|
 |
Lurker
|
Nie - po prostu nie wykluczam, że tacy Hindusi interpretują (identyczne) doświadczenia graniczne używając pojęć własnej religii i kultury, których, rzecz jasna, nie znam. Po szczegóły musisz zwrócić się do ARHIZa.
1. Surowe, beztreściowe wrażenie 2. Interpretacja 3. Zrozumienie 4. ??? 5. PROFIT!
Ostatnio edytowano Pn sty 28, 2013 3:38 przez Lurker, łącznie edytowano 1 raz
|
Pn sty 28, 2013 3:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pomyślę nad tym..
|
Pn sty 28, 2013 3:38 |
|
 |
Lurker
|
Wafelki. Wracając do pytania, na które nie udzieliłem odpowiedzi - jest to skutek niepisanego rozejmu między religią a nauką, który stanowi, że religia nie prześladuje nauki z ambon, w zamian zaś nauka nie podminowuje religii swoimi badaniami. Na wszelki wypadek każde zjawisko zahaczające o Transcendencję omijane jest przez sceptycznych badaczy szerokim łukiem.
|
Pn sty 28, 2013 3:43 |
|
 |
marek_max
|
equuleuss napisał(a): A Ty dalej swoje uparcie że to Bóg ześle do piekła...  czlowiek sam skazuje się na piekło, sam posyła siebie do piekła, to jest miejsce lub stan, albo jedno i drugie, więc miejsce lub stan gdzie nie odczuwa się obecności Boga. Ponieważ człowiek ma prawo wybrać taki stan dla siebie. Jeśli ktoś taki istnieje kto ma Boga w nienawiści i nie chce z Nim być i mieć z Nim nic wspólnego to takie miejsce wybiera sobie sam. Bóg może tylko zgodzić się na taki jego wybór. Jeśli kogoś do tego stopnia nie cierpisz że nie chcesz go widzieć to jaka wtedy jest twoja szkoda że z nim nie jesteś ? Nie jesteś bo nie chcesz tego. Bóg nie potrzebuje naszych podziękowań. Ale jeśli kochasz jakąś dziewczynę to chyba jest to dla ciebie miłe kiedy ona okazuje ci chociaż minimum zainteresowania i przychylności. Poza tym jeśli naprawdę pokochasz Boga i dostrzeżesz w tym wszystkim coś więcej to sam chcesz dziękować. Po prostu. Brzmi pieknie, szkoda, ze to bledne kolo i zupelny brak logiki. TAK - BOG zsyla ludzi do piekla (oczywiscie to gdybanie bo i tak bog bilblijny nie istnieje). Bog stworzyl ten swiat, Bog stworzyl reguly gry. Mogl zrobic to normalnie ale nie - woli dac ludziom 'wolna wole'. 'Bog nie potrzebuje naszych podziekowan' - czyli rozumiem, ze modlitwy, wizyty w kosciele, komunia swieta, wielkanocne swiecenie, spowiedz itp itd to niepotrzebne zabiegi, ktore tylko wymyslil KK aby zbic kase?
|
Wt sty 29, 2013 15:38 |
|
 |
marek_max
|
Lurker napisał(a): Relacja Boga z człowiekiem jest, myślę, podobna. Nasze modły i rytuały są Mu na cholerę potrzebne, niemniej wie On - i to wie dobrze - że ogłoszenie tego faktu spowodowałoby upadek kościołów i gwałtowny ruch masy ludzkiej w stronę innych religii o fajnej obrzędowości.
Widze, ze kolega ma jakies wyzsze znajomosci i wie dokladnie czego bogowie oczekuja. Jakby mu rytualy byly 'na choloere potrzebne' to po co robil szopke z ikrzyzowaniem, po co komunia swieta, po co modlitwy itp
|
Wt sty 29, 2013 15:41 |
|
 |
Lurker
|
Ukrzyżowanie to jedno, a Droga Krzyżowa to co innego. Kolega zauważy np., że Jezus poprosił Apostołów tylko o wieczerzanie na Jego pamiątkę. Dzisiaj mamy z tego rozbuchany, godzinny rytuał i nie jest to żadna pamiątka, tylko wymóg konieczny do spełnienia, aby otrzymać życie wieczne. Dodać do tego należy rozmaite rytuały poboczne, cały kalendarz liturgiczny, nieszpory, Boże Ciało itd. itp.
Kolega zwróci też uwagę na być może obce mu słowo - "myślę". Znaczy, spekuluję sobie. Co z tych spekulacji okaże się prawdą - nic być może. A kolega jak myśli?
|
Wt sty 29, 2013 17:59 |
|
|
|