Absurdalność istnienia piekła
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Absurdalność istnienia piekła
A co mnie obchodzą dywagacje jakiś heretyków? Jesteś katoliczką czy szukasz wygodnego miejsca w jakiejś sekcie, które wpasuje się w twoje postrzeganie Pana Boga? Lepiej pogadaj z jakimś księdzem zamiast spędzać czas w internecie i łykać każdą głupote. Do niczego dobrego to cie nie zaprowadzi.
|
Cz paź 24, 2013 18:29 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ukasz napisał(a): Ten list to głupoty. Jest tam napisane: Klaro! Nie módl się za mnie! Jestem potępiona. Jeśli ktoś jest potępiony to nie ma sensu się za niego modlić, bo już nic to nie da. Jest sens modlić się za dusze czyśćcowe. Czytanie podobnych rzeczy może zwieść na manowce. O czym ty piszesz? Dusza potępiona mówi swojej ziemskiej koleżance, żeby się za nią nie modliła, bo jest potępiona, a ty piszesz, że to głupota po czym sam to samo stwierdzasz.
|
Cz paź 24, 2013 18:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ten artykulik probuje wytlumaczyc, ze wiecznego piekla nie ma, tylko wieczna smierc jest. To ciebie pociesza???
Pismo sw jest do odczytywania w Tradycji Kosciola. To, jak Zydzi rozumieli Gehenne ze slow Jezusa, na pewno nie zrozumie ktos, kto siedzi z najlepszym nawet slownikiem w reku i probuje sobie sklejac wlasna wiare, ze by w niej piekla nie bylo.
|
Cz paź 24, 2013 18:33 |
|
|
|
 |
karinka245
|
sharp7 napisał(a): A co mnie obchodzą dywagacje jakiś heretyków? Jesteś katoliczką czy szukasz wygodnego miejsca w jakiejś sekcie, które wpasuje się w twoje postrzeganie Pana Boga? Lepiej pogadaj z jakimś księdzem zamiast spędzać czas w internecie i łykać każdą głupote. Do niczego dobrego to cie nie zaprowadzi. To jest herezja?A piekło to czym jest?Kiedy przeczytałam o piekle czułam się źle i to jest dobre tak?Wizja piekła oddala mnie od Boga bo ja w tym nic dobrego nie znajduje.
|
Cz paź 24, 2013 18:34 |
|
 |
nokia
|
Jeśli nie wierzysz w piekło, nie wierzysz w to co mówi Pismo tutaj masz fragmenty w których jest mowa o pikle http://www.analizy.biz/marek1962/pieklo1.html
_________________ „Nie to jest miłością co czujesz, a to co postanawiasz.”
|
Cz paź 24, 2013 18:38 |
|
|
|
 |
nokia
|
karinka245 napisał(a): sharp7 napisał(a): A co mnie obchodzą dywagacje jakiś heretyków? Jesteś katoliczką czy szukasz wygodnego miejsca w jakiejś sekcie, które wpasuje się w twoje postrzeganie Pana Boga? Lepiej pogadaj z jakimś księdzem zamiast spędzać czas w internecie i łykać każdą głupote. Do niczego dobrego to cie nie zaprowadzi. To jest herezja?A piekło to czym jest?Kiedy przeczytałam o piekle czułam się źle i to jest dobre tak?Wizja piekła oddala mnie od Boga bo ja w tym nic dobrego nie znajduje. Jesli będziesz dobra będziesz wypełniać przykazania to nie pojdzesz do piekła więc nie wiem w jaki sposób miało by Cie to oddalać od Boga.
_________________ „Nie to jest miłością co czujesz, a to co postanawiasz.”
|
Cz paź 24, 2013 18:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
karinka245 napisał(a): sharp7 napisał(a): A co mnie obchodzą dywagacje jakiś heretyków? Jesteś katoliczką czy szukasz wygodnego miejsca w jakiejś sekcie, które wpasuje się w twoje postrzeganie Pana Boga? Lepiej pogadaj z jakimś księdzem zamiast spędzać czas w internecie i łykać każdą głupote. Do niczego dobrego to cie nie zaprowadzi. To jest herezja?A piekło to czym jest?Kiedy przeczytałam o piekle czułam się źle i to jest dobre tak?Wizja piekła oddala mnie od Boga bo ja w tym nic dobrego nie znajduje. Weź jakiś słownik do ręki i sprawdź znaczenie słów: dogmat i herezja. To na początek. No niestety musisz, musisz przyjać, że Pan Bóg to nie frajer, który jak mu się pluje w twarz to udaję, że deszcz pada i jeszcze ładnie się uśmiechnie, a sprawiedliwy Bóg, który za łamanie przykazań, które ustanowił i które obrażają jego świętość, karze.
|
Cz paź 24, 2013 18:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To znaczy nie wierzysz Panu Jezusowi? Wolisz wierzyc w taka mila bozie, ktora nikomu nic nie zrobi, a jak ktos bedzie na nia plul, to jeszcze po glowce poglaska?
To wierz, tylko po co?
Bog jest Stworca Wszechmocnym. Jest Ogniem Nieugaszonym. Miloscia, ktora trawi i spala to, co nieczyste, co nie jest miloscia. Tym jest czysciec (o tym watek tez juz jest): spalaniem tego, co w nas jest nieczyste, co nie jest miloscia. Jezeli jednak my nie nauczylismy sie na tym swiecie przyjmowac przebaczenia i przebaczac, takze sobie, to w zetknieciu z tak wielka Miloscia mozemy uznac, ze to .. nienawisc, a nie Milosc. Poczytaj historie Adama i Ewy. Znali przeciez Boga, zostali przez niego obdarowani wszytskim. Zapragneli jednak sami decydowac, co jest dobre, a skutkiem bylo zniszczenie przyjazni z Bogiem. Efekt? Winny temu byl ... sam Pan Bog (wedlug Adama oczywiscie), bo mu taka zla zone dal.
Dopoki nie potrafimy przyznac sie do wlasnych bledow jak syn marnotrawny i uwazamy, ze my jestesmy ok a reszta swiata to samo zlo, lacznie z Bogiem, to jak mamy z Nim przebywac przez wiecznosc?
|
Cz paź 24, 2013 18:41 |
|
 |
Ukasz
|
Cytuj: Ten list to głupoty. Jest tam napisane: Klaro! Nie módl się za mnie! Jestem potępiona. Jeśli ktoś jest potępiony to nie ma sensu się za niego modlić, bo już nic to nie da. Jest sens modlić się za dusze czyśćcowe. Czytanie podobnych rzeczy może zwieść na manowce.
O czym ty piszesz? Dusza potępiona mówi swojej ziemskiej koleżance, żeby się za nią nie modliła, bo jest potępiona, a ty piszesz, że to głupota po czym sam to samo stwierdzasz. Sorki. Nie doczytałem i pomyliłem się. Chociaż i tak cały ten list wydaje mi się dziwny.
_________________ Zatem się nie ukryje, kto mówi niegodziwie, i nie ominie go karząca sprawiedliwość - Mdr 1,8
|
Cz paź 24, 2013 18:41 |
|
 |
karinka245
|
Świadkowi Jehowy też mają argumenty.A określenie "piekło" nie musi oznaczać dosłownie wiecznego palenia ogniem.
|
Cz paź 24, 2013 18:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Na pewno nie oznacza palenia ogniem fizycznym....
Czy nigdy ciebie np wstyd nie "palil"? Albo nienawisc? Albo wyrzuty sumienia? Albo przekonanie, ze ty masz racje i wspominanie tego, jak inni zle ciebie potraktowali?
Ostatnio edytowano Cz paź 24, 2013 18:47 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Cz paź 24, 2013 18:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Sorki. Nie doczytałem i pomyliłem się. Chociaż i tak cały ten list wydaje mi się dziwny. Przeczytaj cały z przypisami, a zobaczysz, że nie ma tam nie tylko nic przeciwnego wierze katolickiej, a do tego jest zawartych dużo aspektów naucznia KK. Tym bardziej, że: Cytuj: Niniejsza praca jest tłumaczeniem broszury zatytułowanej "List zza grobu" wydanej poprzednio przez Graficas Armando Basilio (rua Julia Lopes, 16 - Rio de Janeiro), która posiada na pierwszej okładce następujące adnotacje: Imprimatur dla oryginału w języku niemieckim: Brief aus dem Jenseits:Treves, 9.11.1953. N.4/54. Kościelna aprobata, dla tej broszury: Taubate- Est. de Sao Paulo- 2.11.1955
Ostatnio edytowano Cz paź 24, 2013 18:49 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Cz paź 24, 2013 18:47 |
|
 |
WIST
|
karinka245 Są dwa typy ludzie - jedni myślą że wiedzą najlepiej i dlatego nie pytają co inni mają do powiedzienia. Tak zrobiłaś. Ty. Drugi typ to taki, który zapyta, ale to nas nie dotyczy.
Są jeszcze tortury psychiczne, o wiele gorsze. I piekło jeśli już przyrównać do tortury to jest właśnie taką torturą samotności, złości, lęku. A co do zadawania sobie bólu, to wielu chorych psychicznie cierpiących ludzi, woli robić sobie szramy na ręce i czuć ten rodzaj bólu fizycznego, niż znosić to cierpienie psychiczne jakie mają.
Ale jak widzę, Ty wolisz się powyzywać i teraz po kolei wszystko będziesz podważać. Naprawdę, nie jesteś pierwsza, ani nie najmądrzejsza.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Cz paź 24, 2013 18:48 |
|
 |
Kamirrska
|
dla mnie jest to równorzędne, ze jak się wierzy w niebo to wierzy się też w piekło
|
Cz paź 24, 2013 18:58 |
|
 |
karinka245
|
WIST napisał(a): karinka245 Są dwa typy ludzie - jedni myślą że wiedzą najlepiej i dlatego nie pytają co inni mają do powiedzienia. Tak zrobiłaś. Ty. Drugi typ to taki, który zapyta, ale to nas nie dotyczy.
Są jeszcze tortury psychiczne, o wiele gorsze. I piekło jeśli już przyrównać do tortury to jest właśnie taką torturą samotności, złości, lęku. A co do zadawania sobie bólu, to wielu chorych psychicznie cierpiących ludzi, woli robić sobie szramy na ręce i czuć ten rodzaj bólu fizycznego, niż znosić to cierpienie psychiczne jakie mają.
Ale jak widzę, Ty wolisz się powyzywać i teraz po kolei wszystko będziesz podważać. Naprawdę, nie jesteś pierwsza, ani nie najmądrzejsza. Nie założyłam tego wątku aby komuś wmówić jakieś prawdy tylko aby dowiedzieć się co sądzą inni abym poszła dobrą drogą.Więc mylisz się, że wiem najlepiej jak jest bo gdyby tak było nie zazakładałabym tego wątku.Może ton moich wypowiedzi na to wskazywał.
|
Cz paź 24, 2013 19:01 |
|
|
|