Młodzież pyta, ks. Piotr Glas - egzorcysta odpowiada
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Młodzież pyta, ks. Piotr Glas - egzorcysta odpowiada
zapytujacy napisał(a): Cytuj: Krzyż Święty jest wpisany w medlik św. Benedykta. Jego skutki przejawiają się w uzdrowieniach cielesnych, łaskach duchowych, obronie przed złym duchem i w niebezpieczeństwach. Jednak skutki te nie są automatyczne! - Mowa tu o uzdolnieniu do przyjęcia Łaski Bożej, nie zaś o cudwonej, automatycznej "dystrybucji" łask.
Że to jakiś rodzaj narzędzia dającego wybranym "uzdolnienie" ( czymkolwiek ono jest )? Widzisz, w moim ręku, gdybym nawet trzymał taki krzyż nie mogłbym nic zdziałać w temacie wypędzania demona z opętanego, prędzej sam zostałbym na to narażony a może nawet zabity. Tak, jest ryzyko utraty życia. Potrzeba mieć specjalne namaszczenie aby być egzorcystą, jako osoba świecka nie posiadam takiego uzdolnienia.Cytuj: Litery znajdujące się pomiędzy ramionami Krzyża: C S P B oznaczają Crux sancti Patris Benedicti (Krzyż św. Ojca Benedykta). Na pniu Krzyża znajdujemy litery C S S M L - Crux sancta sit mihi lux (Krzyż Św. niech mi przyświeca). Na poprzecznych ramionach widzimy N D S M D Wyrażają one Non draca sit mihi dux (Niech szatan nie będzie mi przewodnikiem). Dookoła medalu znajduje się dłuższy napis Eius in obitu nro(nastra) praesentia muniamur (Niech Jego obecność broni nas w godzinę śmierci). Na drugiej stronie medalu wypisane są dookoła litery: V R S N S M V - Vade retro satana non suade mihi vana (Idź precz szatanie, nie nakłaniaj mnie do złego), S M Q L I V B - Sunt mala quse libas ipse venona bibas (złe rzeczy czynisz, pij sam swoją truciznę).
Coś mi takie inskrypcje przypominają. Co budzi pewne zdziwienie bo to z czym mi sie to kojaży jest przez Kościół potępiane z tego co mi wiadomo. Nawet jest podane że trzeba konkretną modlitwę odmówić. I to że trzeba wierzyć też jest zbieżnez tym z czym mi się kojaży. Jak to wytłumaczyć? Jest różnica pomiędzy magią rytualną a tym co wiąże się z medalikiem. Masz wyjaśnienie i przypomnienie że medalik nie jest amuletem i nie może być tak traktowany. Być może jakieś magiczne obrzędy mogą budzić skojarzenia ale różnica jest zasadnicza raczej.Cytuj: Tak przy okazji, czy ten krzyż jest wykonany między innymi ze srebra? Chcesz powiedzieć że to kojarzy Ci się teraz z wampirami?  Nawet jeśli jest srebrny to nie ma znaczenia, nie w taki sposób jak podejrzewasz. Poza tym wampiry a realne demony to dwie różne sprawy.
|
Pn lut 03, 2014 0:27 |
|
|
|
 |
zapytujacy
|
equuleuss jaką wiedzę o magii i jej rytuałach posiadasz?
|
Pn lut 03, 2014 0:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
zapytujacy napisał(a): equuleuss jaką wiedzę o magii i jej rytuałach posiadasz? Może odpowiem pytaniem na pytanie - a Ty? Jaką wiedze o magii posiadasz i jaką wiedzę posiadasz przede wszystkim o egzorcyzmach aby porównywać te dwie rzeczy. Mógłbym ci dać link gdzie jest dość dokładnie opisana sytuacja wypędzania demonów z pewnej dziewczyny, ale nie zrobię tego ponieważ są tam wymienione imiona tych demonów, nie chcę narażać kogoś na to że może potem wykorzystać to jako niebezpieczną zabawę i przyzywać ich.
|
Pn lut 03, 2014 0:38 |
|
|
|
 |
zapytujacy
|
To możesz wykorzystać wiadomość prywatną.
|
Pn lut 03, 2014 0:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mogę ale boję się o Ciebie, szczerze mówiąc.
|
Pn lut 03, 2014 0:43 |
|
|
|
 |
panMK
|
Tak jest to nie zabawa to realna rzeczywistość ,zagłębianie się w temat z jakąś chorą pasją może się skończyć ŹLE.Dla tego temat egzorcyzmów należy traktować jako CHWAŁĘ BOŻĄ i zwycięstwo nad złym.
_________________ JEZU UFAM TOBIE Święta Faustyna Kowalska
|
Pn lut 03, 2014 0:53 |
|
 |
zapytujacy
|
equuleuss napisał(a): zapytujacy napisał(a): Cytuj: Krzyż Święty jest wpisany w medlik św. Benedykta. Jego skutki przejawiają się w uzdrowieniach cielesnych, łaskach duchowych, obronie przed złym duchem i w niebezpieczeństwach. Jednak skutki te nie są automatyczne! - Mowa tu o uzdolnieniu do przyjęcia Łaski Bożej, nie zaś o cudwonej, automatycznej "dystrybucji" łask.
Że to jakiś rodzaj narzędzia dającego wybranym "uzdolnienie" ( czymkolwiek ono jest )? Widzisz, w moim ręku, gdybym nawet trzymał taki krzyż nie mogłbym nic zdziałać w temacie wypędzania demona z opętanego, prędzej sam zostałbym na to narażony a może nawet zabity. Tak, jest ryzyko utraty życia. Potrzeba mieć specjalne namaszczenie aby być egzorcystą, jako osoba świecka nie posiadam takiego uzdolnienia.Podobnie jak nie posiada uzdolnienia laik trzymający w rękach różdżkę, która sama w sobie jest zasadniczo kawałkiem metalu, drewana, kości czy innego materiału. Mówię tu o różdżkach magicznych "rytualnych", nie tych używanych w radiestezji.Cytuj: Litery znajdujące się pomiędzy ramionami Krzyża: C S P B oznaczają Crux sancti Patris Benedicti (Krzyż św. Ojca Benedykta). Na pniu Krzyża znajdujemy litery C S S M L - Crux sancta sit mihi lux (Krzyż Św. niech mi przyświeca). Na poprzecznych ramionach widzimy N D S M D Wyrażają one Non draca sit mihi dux (Niech szatan nie będzie mi przewodnikiem). Dookoła medalu znajduje się dłuższy napis Eius in obitu nro(nastra) praesentia muniamur (Niech Jego obecność broni nas w godzinę śmierci). Na drugiej stronie medalu wypisane są dookoła litery: V R S N S M V - Vade retro satana non suade mihi vana (Idź precz szatanie, nie nakłaniaj mnie do złego), S M Q L I V B - Sunt mala quse libas ipse venona bibas (złe rzeczy czynisz, pij sam swoją truciznę).
Coś mi takie inskrypcje przypominają. Co budzi pewne zdziwienie bo to z czym mi sie to kojaży jest przez Kościół potępiane z tego co mi wiadomo. Nawet jest podane że trzeba konkretną modlitwę odmówić. I to że trzeba wierzyć też jest zbieżnez tym z czym mi się kojaży. Jak to wytłumaczyć? Jest różnica pomiędzy magią rytualną a tym co wiąże się z medalikiem. Masz wyjaśnienie i przypomnienie że medalik nie jest amuletem i nie może być tak traktowany. Być może jakieś magiczne obrzędy mogą budzić skojarzenia ale różnica jest zasadnicza raczej.W tym wypadku byłby to raczej tzw. "sigil". Niektóre amulety wykorzystują sigile. Sigil zawierający zaklęcia/służacy przywołaniu jakiejś siły/istoty. Są tu aluzje do siły(?) - "Krzyż święty", do istoty "Jego obecność", jest nawet klątwa "złe rzeczy czynisz, pij sam swoją truciznę", jest zaklęcie przeciwko innej istocie "Idź precz szatanie, nie nakłaniaj mnie do złego". Jest też wspomnaine że sam medalik nie gwarantuje niczego. Sam sigil też nie. Trzeba go jeszcze umieć użyć, dogadać się z siłą do której sie odwołuje. Uzyskać jej przychylność.Cytuj: Tak przy okazji, czy ten krzyż jest wykonany między innymi ze srebra? Chcesz powiedzieć że to kojarzy Ci się teraz z wampirami?  Nawet jeśli jest srebrny to nie ma znaczenia, nie w taki sposób jak podejrzewasz. Poza tym wampiry a realne demony to dwie różne sprawy. Raczej z typowym metalem z ktorego wykonuje się amulety, czy inne magiczne wyroby. To metal wysoko ceniony w tej dziedzinie. Szczególnie do odstraszanie "negatywnych mocy".Jeszcze do tego konkretna modlitwa - konkretne zaklęcie przywołujące jakieś siły. Tak więc jeśli jakaś różnica istnieje to na tym etapie przy takim materiale jakim dysponuję różnic nie widzę absolutnie żadnych. Będę wdzięczny za wszelkie materiały do dalszej analizy.
Ostatnio edytowano Pn lut 03, 2014 1:03 przez zapytujacy, łącznie edytowano 2 razy
|
Pn lut 03, 2014 0:58 |
|
 |
zapytujacy
|
panMK napisał(a): Tak jest to nie zabawa to realna rzeczywistość ,zagłębianie się w temat z jakąś chorą pasją może się skończyć ŹLE.Dla tego temat egzorcyzmów należy traktować jako CHWAŁĘ BOŻĄ i zwycięstwo nad złym. Nie jest też zabawą zgłębianie tematu magii i też może się to źle skończyć dla zainteresowanego. Kolejna analogia.
|
Pn lut 03, 2014 0:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak, i zapytujący, nie miej tego za złe, ale po prostu nie wiem kim jesteś a z tego co widzę interesujesz się takimi tematami jak magia. Nie wiem w jaki sposób mógłbyś to wykorzystać może nawet używając do rytuałów magicznych włącznie z przyzywaniem demonów. To naprawdę niebezpieczne i mówiąc o obawie, to jest obawa o duchową stronę człowieka a także jego życie, ponieważ demon może oddziaływać na różne sposoby. Ale wszystko jest kwestią wiary, tego czy przyjmujemy istnienie innej rzeczywistości, nie tylko tej którą możemy namacalnie dotknąć i zobaczyć poprzez zmysły. Cytuj: Podobnie jak nie posiada uzdolnienia laik trzymający w rękach różdżkę, która sama w sobie jest zasadniczo kawałkiem metalu, drewana, kości czy innego materiału. Mówię tu o różdżkach magicznych "rytualnych", nie tych używanych w radiestezji. A to interesujące, mówisz o różdzce używanej w magicznych rytuałach ale na poważnie? Ponieważ teraz to może się kojarzyć co najwyżej z Harry Potterem. Cytuj: W tym wypadku byłby to raczej tzw. "sigil". Niektóre amulety wykorzystują sigile. Sigil zawierający zaklęcia/służacy przywołaniu jakiejś siły/istoty. Są tu aluzje do siły(?) - "Krzyż święty", do istoty "Jego obecność", jest nawet klątwa "złe rzeczy czynisz, pij sam swoją truciznę", jest zaklęcie przeciwko innej istocie "Idź precz szatanie, nie nakłaniaj mnie do złego". Jest też wspomnaine że sam medalik nie gwarantuje niczego. Sam sigil też nie. Trzeba go jeszcze umieć użyć, dogadać się z siłą do której sie odwołuje. Uzyskać jej przychylność. Widzisz pewne analogie, z tym że tutaj nie powinno być takiej wiary jak w amulet, lecz wiara w działanie Boga. Być może w magii jest coś co ma pewne podobieństwo do sakramentaliów. Ale różnicą jest być może siła którą przyzywasz. Jakie wzywasz istoty i do jakiego świata otwierasz bramę. Cytuj: Raczej z typowym metalem z ktorego wykonuje się amulety, czy inne magiczne wyroby. To metal wysoko ceniony w tej dziedzinie.
Nie jestem pewien czy akurat ten krzyż jest srebrny, jednak nawet jeśli użyto tutaj takiego materiału to chyba nie z myślą o tym że może to mieć jakiś wpływ. Cytuj: Nie jest też zabawą zgłębianie tematu magii i też może się to źle skończyć dla zainteresowanego. Kolejna analogia. Oczywiście że to nie jest zabawą ponieważ kończy się u egzorcysty albo w szpitalu zamkniętym lub na cmentarzu. Owszem, magia jest realna, ale nie ta z książek o Harrym.
|
Pn lut 03, 2014 1:10 |
|
 |
zapytujacy
|
equuleuss napisał(a): Tak, i zapytujący, nie miej tego za złe, ale po prostu nie wiem kim jesteś a z tego co widzę interesujesz się takimi tematami jak magia. Nie wiem w jaki sposób mógłbyś to wykorzystać może nawet używając do rytuałów magicznych włącznie z przyzywaniem demonów. To naprawdę niebezpieczne i mówiąc o obawie, to jest obawa o duchową stronę człowieka a także jego życie, ponieważ demon może oddziaływać na różne sposoby. Jestem tego świadom. Niebezpieczeństwo to to przed czym się staje w tej dziedzinie.Ale wszystko jest kwestią wiary, tego czy przyjmujemy istnienie innej rzeczywistości, nie tylko tej którą możemy namacalnie dotknąć i zobaczyć poprzez zmysły. Cytuj: Podobnie jak nie posiada uzdolnienia laik trzymający w rękach różdżkę, która sama w sobie jest zasadniczo kawałkiem metalu, drewana, kości czy innego materiału. Mówię tu o różdżkach magicznych "rytualnych", nie tych używanych w radiestezji. A to interesujące, mówisz o różdzce używanej w magicznych rytuałach ale na poważnie? Ponieważ teraz to może się kojarzyć co najwyżej z Harry Potterem. Tak różdzki/laski były i są ( tu wątpliwości nie ma ) używane w magii.Cytuj: W tym wypadku byłby to raczej tzw. "sigil". Niektóre amulety wykorzystują sigile. Sigil zawierający zaklęcia/służacy przywołaniu jakiejś siły/istoty. Są tu aluzje do siły(?) - "Krzyż święty", do istoty "Jego obecność", jest nawet klątwa "złe rzeczy czynisz, pij sam swoją truciznę", jest zaklęcie przeciwko innej istocie "Idź precz szatanie, nie nakłaniaj mnie do złego". Jest też wspomnaine że sam medalik nie gwarantuje niczego. Sam sigil też nie. Trzeba go jeszcze umieć użyć, dogadać się z siłą do której sie odwołuje. Uzyskać jej przychylność. Widzisz pewne analogie, z tym że tutaj nie powinno być takiej wiary jak w amulet, lecz wiara w działanie Boga. Być może w magii jest coś co ma pewne podobieństwo do sakramentaliów. Ale różnicą jest być może siła którą przyzywasz. Jakie wzywasz istoty i do jakiego świata otwierasz bramę. Nie wezwiesz danej siły/istoty jak w nią nie wierzysz - brak wiary w nią to brak woli jej przyzwania.Cytuj: Raczej z typowym metalem z ktorego wykonuje się amulety, czy inne magiczne wyroby. To metal wysoko ceniony w tej dziedzinie.
Nie jestem pewien czy akurat ten krzyż jest srebrny, jednak nawet jeśli użyto tutaj takiego materiału to chyba nie z myślą o tym że może to mieć jakiś wpływ. O to by trzeba było zapytać wytwórcę czy osobę która ( jeśli miało to miejsce oczywiście ) zaleciła taki materiał. No chyba że takich zaleceń nie ma.Cytuj: Nie jest też zabawą zgłębianie tematu magii i też może się to źle skończyć dla zainteresowanego. Kolejna analogia. Oczywiście że to nie jest zabawą ponieważ kończy się u egzorcysty albo w szpitalu zamkniętym lub na cmentarzu. Owszem, magia jest realna, ale nie ta z książek o Harrym. To już różnie bywa.
|
Pn lut 03, 2014 1:21 |
|
 |
zapytujacy
|
Tak więc lektura podanego tekstu z którego cytowałem skłania mnie do stwierdzenia że wygląda to jak rytuał magiczny przeprowadzany przez maga który przeszedł pewne inicjacje i posiada wiedzę i "względy" pozwalającą przyzwać na pomoc pewne siły przeciwko innym siłom. W obu wypadkach "laik" nic nie zdziała przy wykorzystaniu wymienionych środków. Może również laik ten sobie zaszkodzić.
|
Pn lut 03, 2014 12:17 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
i wyciagasz z tego jakieś wnioski? Czy podobieństwo pociąga za sobą tożsamość? Tombak jest złotem?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pn lut 03, 2014 12:59 |
|
 |
zapytujacy
|
medieval_man napisał(a): i wyciagasz z tego jakieś wnioski? Czy podobieństwo pociąga za sobą tożsamość? Tombak jest złotem? medieval_man ja poproszę konkrety, a nie zmienianie tematu na chemię. Jeśli coś wiesz czego zdaję się ja nie widzieć to możesz to przecież wprost napisać. Jeśli już stawiasz tu tego typu analogię to właśnie możesz w oparciu o nią rozwinąć temat. Śmiało. Ja jestem za.
|
Pn lut 03, 2014 14:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Aby przywołać Złego nie potrzeba żadnych szczególnych modlitw, często przez głupotę można go przywołać. Coś o tym wiem.
|
Pn lut 03, 2014 14:39 |
|
 |
zapytujacy
|
Jeśli już wykorzystać analogie do tombaku i złota. W wypadku tombaku można wskazać cechy odróżniające je od złota. Ja póki co przy przedstawionym materiale różnicy wskazać nie potrafię między egzorcyzmem a magiczną praktyką. A nikt więcej materiału nie przedstawił jak dotąd. Tak więc ja piszę tu z perspektywy właśnie tego materiału.
Więc powinieneś być w stanie wskazać różnicę między egzorcyzmem a rytuałem magicznym jeśli posiadasz wiedzę o tym co je różni.
Ostatnio edytowano Pn lut 03, 2014 14:42 przez zapytujacy, łącznie edytowano 1 raz
|
Pn lut 03, 2014 14:39 |
|
|
|