Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 17:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 219 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 15  Następna strona
 Dlaczego Islam jest gorszy od chrześcijaństwa i inne... 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego Islam jest gorszy od chrześcijaństwa i inne...
[...] ciach by m_m
Nie o tym jest temat, ale założeniem forum jest wspólne dochodzenie do prawdy, więc nie mogę zostawić tego bez odpowiedzi. Żeby jednak się nie rozwijać nie na temat zamieszczam krótką odpowiedź ks. Piotra Pawlukiewicza :arrow: http://www.youtube.com/watch?v=WNBP2Afx7qI

Można oczywiście znaleźć wiele innych bardziej rozwiniętych odpowiedzi, ale tego trzeba oczywiście chcieć.

Wt lut 04, 2014 15:08
Mailo napisał(a):
Nie o tym jest temat, ale założeniem forum jest wspólne dochodzenie do prawdy, więc nie mogę zostawić tego bez odpowiedzi. Żeby jednak się nie rozwijać nie na temat zamieszczam krótką odpowiedź ks. Piotra Pawlukiewicza :arrow: http://www.youtube.com/watch?v=WNBP2Afx7qI
Można oczywiście znaleźć wiele innych bardziej rozwiniętych odpowiedzi, ale tego trzeba oczywiście chcieć.

"Wspólne dochodzenie do prawdy..." !? Zapomniałeś tylko dodać "do TWOJEJ prawdy"
Jeśli jesteś Katolikiem, to mało tego, że nie dopuszczasz nawet myśli, że Boga w ogóle może nie być, to jeszcze istnieje tylko TWÓJ, Chrześcijański, Katolicki "słodki" Jezus !
A wszystko inne jest z gruntu złe. Taki pogląd jest tylko dowodem zaściankowości.
Czy masz pojecie o tym, że powyższym filmem tylko potwierdzasz to, o czym mówię ?
Ów ksiądz mówi o Bożym przyzwoleniu do przemocy ! W ramach wyższej idei, rzecz jasna.
Wiec jeśli kiedykolwiek zrozumiesz Islam, i nie będziesz opierał swojej wiedzy, na filmikach z YouTube, to zrozumiesz, że właśnie owe przyzwolenie do walki dostali muzułmanie od Boga !
W imię wyższej idei. Czyli te same słowa księdza podstaw pod ideologie Islamu.
Tym samym "Twój" Bóg, jest jedynym sprawcą i wykonawcą ludobójstwa. W imię wyższej idei.

Wt lut 04, 2014 18:26

Jak tak czytam Twoje wypowiedzi, to więcej w niej nienawiści niż choćby jednego sensownego zdania.

Skąd wziąłeś przekonanie, że Katolik nie dopuszcza myśli o nieistnieniu Boga? Jego istnienia i nieistnienia nie da się udowodnić, więc wątpliwości zawsze pozostaną, na tym polega wiara...

Jak wsiadasz do tramwaju też polegasz na wierze, że motorniczy jest trzeźwy i potrafi obsługiwać ten pojazd. Kiedy idziesz do restauracji ufasz kucharzowi, że nie dodał Ci do obiadu trucizny. Twoje życie to łańcuch wierzeń - nie ma człowieka niewierzącego. Są tylko Ci nierozumni, którzy twierdzą, ze da się w nic nie wierzyć.

Owszem uważam, że jeżeli istnieje Bóg (a ma to dla mnie większy sens, niż powstanie czegoś z niczego), to jego sens wszechwiedzy, miłości, sprawiedliwości etc. jest najlepiej ujęty w judaistycznej, a potem chrześcijańskiej kulturze wierzeń. Żaden chrześcijanin nie dostał przyzwolenia do walki w imię wyższej idei (co najwyżej próbować nawracać, a jeżeli się nie uda, strząsnąć proch z nóg na świadectwo dla nich - tyle), ale przyzwolenie do obrony swojego życia, tak aby wtedy za Starego Testamentu dzieło Boga mogło się rozwijać, a nie zostało zakończone przez czyjeś pragnienie władzy. Nikt nikogo nie chciał mordować tylko dlatego, że nie wypowie imienia jedynego Boga, jak to jest w Islamie.

Ty przedstawiłeś swoją prawdę, ja przedstawiłem swoją. Obaj wierzymy, że nasze prawdy są tą jedyną, bo prawda jest tylko jedna. Kto ma rację - obyśmy mieli możliwość dowiedzieć się tego po śmierci.

Nikt nie może być niczego pewien na 100%. Słuszność czyjegoś (świato)poglądu jest zawsze oparta o źródła, dowody, przedstawione argumenty, ale jak bardzo dobre by one były - zawsze zostaje to zero po przecinku niepewności. Choćby z tego powodu nie rzucaj się tak od razu, tylko prowadź zwykła debatę. Na tym to polega.

Wt lut 04, 2014 19:25

Mailo napisał(a):
Niedawno oglądałem ciekawy 20-minutowy wykład William'a Lane Craig'a o Chrześcijaństwie i Islamie. Tutaj można go znaleźć: http://www.youtube.com/watch?v=O4RQMBA2f5Y

Pozwolę sobie streścić to co istotne i wpleść w to swoje własne przemyślenia. Jeżeli chodzi o fragmenty z Pisma Świętego, bądź Koranu oraz resztę źródeł, u postaw których leżą wysunięte wnioski - wszystko dostępne jest na audio oraz pewna część w panelu "Informacje" w podanym linku.

ISLAM I CHRZEŚCIJAŃSTWO - to co spójne:
*Zbawienie (od grzechu) jest istotne i potrzebne.
*Prawdziwość nadchodzącego sądu.
*Absolutna i niezaprzeczalna świętość oraz wszechsprawiedliwość jedynego Boga.

Nie zgodze sie z tym Mailo.
"Sahih Muslim 6621 Abu Ayyub Ansari zdal sprawozdanie, ze poslaniec allaha powiedzial: jesli nie popelnicie grzechu allah wymaze was, usunie wasze zycie i zostaniecie zastapieni przez innych ludzi, ktorzy popelnia grzech i wtedy beda prosic allaha o przebaczenie a on zapewni im to, zagwarantuje im przebaczenie."
Mahomet nie byl swiety, choc za swietego sie go uwaza, ale mordowal, gwalcil, potrafil gorace gwozdzie wbijac w oczy swoich wrogow..
To nie jest objaw milosci do blizniego, prawda? Nakazywal przeciez - ponoc w imieniu allaha zabijac niewiernych.
Allah tez nie moze byc swiety - choc tak sie sie o nim mysli, skoro kaze ludziom popelniac grzechy by nastepnie byc proszonym o ich przebaczenie..
Allah pokazuje sie jako niepewny siebie, o niskich pobudkach, i pelen egocentryzmu.
Co wiecej mamy takie wypowiedzi - kwiatki jak:
"Since a good Muslim couple will meet again in Heaven, and since death does not alter the marital contract it is not a hindrance to the husband's desire to have sexual intercourse with the corpse of his (freshly) deceased wife."
Imam Abdelbari Zemzami, May 2011"
"A man can have sex with animals such as sheep, cows, camels and so on. However he should kill the animal after he has his orgasm. He should not sell meat to the people in his own village; however selling the meat to the next door village should be fine."
Khomeini's book "Tahrirolvasyleh" fourth volume, Darol Elm Gom, Iran,. 1990
"If one commits the act of sodomy with a cow, a ewe, or a camel, their urine and their excrement becone impure, and even their milk may no longer be consumed. The animal must then be killed and as quickly as possible and burned."
The Little Green Book, Sayings of Ayatollah Khomeini, Political Philosophical, Social and Religious, ISBN number 0-553-14032-9, page 47"

Mailo napisał(a):
ISLAM:
*Zbawienie dla tych, którzy czynią to co prawe (zresztą to co prawe też jest różnie rozumiane przez obie strony, a za przykład tej odmienności w Islamie mogą posłużyć powyższe cytaty użytkownika majanovak z rozdziału Koranu "Sura").
*Człowiek wypracowuje sobie zbawienie.
*Prawo jako narzędzie potępienia.

Allah nic nie zrobil by zbawic swoich wiernych. W ogole wydaje sie byc calowicie pozbawionym jakiejkolwiek mocy, bo nigdzie nie czyni nic, zadnego znaku, zadnego cudu. Tylko mowi mowi mowi a wiekszosc z tego co mowi, to slowa gwaltu i przemocy.
Pozwala im nawet klamac - w 3 warunkach, oszukiwac, zwodzic, wiec dla niego grzech nie jest niczym strasznym.. bo co tam, cel uswieca srodki..
Jesli ktos wierzy, ze za zabicie niewinnych ludzi i to tylko dlatego, ze nie sa oni wyznawcami allaha ktos mzoe trafic do raju gdzie beda czekac na niego 72 huryse - musi byc albo strasznie naiwny albo bardzo zwiedziony.

Mailo napisał(a):
W Islamie Bóg potępia grzeszników, a na jego miłośc zasługują tylko Ci, którzy sobie na nią zapracowali (w dosłownym tego słowa znaczeniu) i którzy sami pierw go umiłowali. Nie ma miłości dla grzeszników i niewierzących, a więc okazuje się, że Muzułmanie przeczą sami sobie, bo nie jest to WSZECHmiłość, ale miłość częściowa, ułomna. Zatem Bóg Koranu mówi do Ciebie: nie kocham Cię, bo jesteś alkoholikiem, prostytutką, narkomanem, mordercą, seksoholikiem, masz bluźniercze myśli, jesteś nieczystym/ta z dziewczyną/chłopakiem etc. Według mnie w tym przypadku większa jest miłość matki, która kocha swoje dziecko bezwarunkowo, obojętnie jak wiele zła wyrządzi. Z całym szacunkiem, ale mnie osobiście taki Bóg przeraża. Bóg karze za zło, grzech, drobne przewinienia. Miłość i sprawiedliwość toczą w Islamie ciągłą bitwę, jak zauważa Craig.

Jest duzo gorzej Mailo.
Nigdzie allah nie mowi, ze kogos kocha, nawet swoich wiernych. Allah po prostu nie jest przedstawiony w koranie jako ktos osobowy.
To niedostepny, niedosiegniety, daleki bóg, ktory nie ma zadnej relacji z nikim.

Mailo napisał(a):
(A w NT czytamy - Mt 5,46-47: "Jeśli bowiem miłujecie tych, którzy was miłują, cóż za nagrodę mieć będziecie? Czyż i celnicy tego nie czynią? I jeśli pozdrawiacie tylko swych braci, cóż szczególnego czynicie? Czyż i poganie tego nie czynią?" Jeżeli chodzi o wszechprawiedliwość - jak najbardziej jest zachowana, bo przecież nasz dług za wyrządzone zło został spłacony i w dodatku człowiek nie musiał się o tę spłatę prosić, sami zostaliśmy umiłowani pierwsi. Czy zatem sam Allah nie powinien się czegoś nauczyć z tego wersetu?)

Powinien, bo przeciez koran to ponoc kontynuacja Biblii, ale niestety allah wprowadza zmiany, narzuca inne, nowe spojrzenie na siebie jako boga - to bog ktory żąda wszystkiego od czlowieka nie dajac w zamian nic.
To bóg, ktoremu sie sluzy z przymusu, nie z wyboru nie z milosci, ale z koniecznosci, bo nie ma innej mozliwosci, nie ma prawa wyboru.

Mailo napisał(a):
Pięknie podsumował to William, zachęcając do zadania pytanie sobie samemu - Czy jesteś w stanie stanąć przed Bogiem opierając się na samych uczynkach? Ja w swej głębokiej szczerości przyznaję, że owszem potrzebuję zbawiciela i jest nim właśnie Jezus Chrystus.

:brawo:

Wt lut 04, 2014 21:01

JedenPost napisał(a):
Takiego kuriozum, jak wmawianie, że tylko fanatycy są prawdziwymi wyznawcami danej religii, a ludzie zrównoważeni nie maja prawa sie do niej przyznawać jeszcze chyba na tym forum nie było...

A jednak w przypadku islamu to prawda.
Niektorzy muzulmanie sami to wprost przyznaja, ze sa teroryrystami, bo allah ich do tego zobowiazuje. To ci ktorzy powaznie podchodza do koranu i slowa mahometa.
Islam jest w stanie dzihad wobec kazdego panstwa niemuzulmanskiego.
Sa tylko rozne stadia tego dzihadu - w zaleznosci od tego ilu muzulmanow zamieszkuje dane panstwo.
I ta sytuacja sie nigdy nie zmieni - az do momentu nawrocenia do allaha ostatniego czlowieka.
Allah kaze zabijac niewiernych i dlatego widoczni sa tylko ci, ktorzy to robia, ci posluszni swemu bogu.
Cala reszte mozna przyrownac do sytuacji: wierzacy niepraktykujacy..

Wt lut 04, 2014 21:16
DrRichter napisał(a):
Zgadzam się z tym, że muzułmanie będąc w liczniejszej grupie czują się pewnie i próbują narzucić swoją kulturę, dlatego mieszanie się kultury islamskiej i europejskiej raczej nie ma większego sensu.

Jednak obiektywnie patrząc, nasza kultura, prawo, religia a przez to moralność w ogóle, również wywiera wpływ na muzułmanów. Przecież to nie jest tak, że to tylko my, będziemy się zmieniać pod wpływem nacisku strony muzułmańskiej... Nasz świat wpływa na muzułmanów tak samo.
A nasze kultury, mimo tragicznej przeszłości, od czasów Andaluzji, mieszają się nieustannie.

DrRichter napisał(a):
Można by np wypracować plan zahamowania migracji muzułmanów do krajów europejskich, i podjąć obopólną współpracę wzajemnej tolerancji, to nigdy nie można przewidzieć jak długo by to trwało. (nie wtykajcie nosa w nasze sprawy za to my tez nie będziemy tego robić u was)

To jak widać, nie jest takie łatwe. Nasza (zachodnia) tożsamość widać nie jest najważniejsza... tak przynajmniej wynika z doniesień Akademii Marynarki Wojennej. Poniżej zamieszczam link, z którym warto się zapoznać:
http://www.amw.gdynia.pl/library/File/Z ... ka%20I.pdf

JedenPost napisał(a):
Takiego kuriozum, jak wmawianie, że tylko fanatycy są prawdziwymi wyznawcami danej religii, a ludzie zrównoważeni nie maja prawa się do niej przyznawać jeszcze chyba na tym forum nie było...

Tak przyjacielu, a o takim postrzeganiu "rzeczywistości", świadczy jedynie nienawiść.

@Majanovak
Twoje wypowiedzi, są skrajnie nietolerancyjne, pozbawione wszelakiej wartości, o którą tak zacięcie walczysz. Jeśli tak bardzo uważasz kogoś, za "zło" wcielone, i chcesz ukazać jedynie jego wady, twierdząc, że w tym przypadku zalet nie ma wcale... to do czego to prowadzi moja droga ?
Nie można walczyć ze złem, za pomocą zła. Na tym opiera się "Twoje" wyznanie ?

Mailo napisał(a):
Chwileczkę. Fundamentem chrześcijaństwa jest zmartwychwstanie, życie Jezusa. Jezus Chrystus uzdrawiał i leczył duszę ludzi dla celów politycznych? Teraz ja większych bredni nie słyszałem...

Jezus Chrystus to również Bóg ze Starego Testamentu, a tam odgrywał "nieco" inną rolę.
Jezus Chrystus W Starym Testamencie nie uzdrawiał i nie leczył ludzkich dusz... wedle mojej oceny, zaprzeczył sam sobie i swojej rzekomej miłości do ludzi.
Mówiąc, że Stary Testament jest fundamentem trzech religii, mam na myśli to, co jest "OCZYWISTE", że jest nim ten sam podmiot... Bóg !

JedenPost napisał(a):
Fundamentem Chrześcijaństwa jest opowieść o zmartwychwstaniu i życiu Jezusa Chrystusa.

A wielce "niesprawiedliwy i okrutny" (poprawność polityczna, przede wszystkim... Pozdrawiam moderacje... ;) ) Bóg Starego Testamentu, to już nie Jezus Chrystus ?

zefciu napisał(a):
Whispernight napisał(a):
Ano dlatego, że Allah niczym się nie różni od Boga Starego Testamentu, który to jest tak samo zawistny małostkowy i niesprawiedliwy.
Czego oczywiście nie uzasadnisz.

Bo jest to oczywiste, i nie ma tu czego uzasadniać.
Bo Jahwe, jak i Allah daje przyzwolenie do przemocy wobec niewiernych.
Bo to jeden i ten sam Podmiot.
Heh... Chciałoby się powiedzieć, Trójca święta, Jahwe, Allah, Chrystus.
Bóg w trzech "osobach", tak dosłownie, jak i w przenośni.

zefciu napisał(a):
Whispernight napisał(a):
Monoteizm jest "twórcą" całego "zła".

I znowu brak uzasadnienia. Politeiści nie popełniali złych czynów?

Nie o złych czynach, ale o ich przyczynie mówię.
Tematem rozmowy nie są Bogowie politeistycznych religii.

Mailo napisał(a):
Jak tak czytam Twoje wypowiedzi, to więcej w niej nienawiści niż choćby jednego sensownego zdania.

Hmmm... zatem czytać nie umiesz przyjacielu. Ja tylko mówię o nienawiści religijnej, i o tym skąd się bierze.

Śr lut 05, 2014 14:43
Whispernight napisał(a):
@Majanovak
Twoje wypowiedzi, są skrajnie nietolerancyjne, pozbawione wszelakiej wartości, o którą tak zacięcie walczysz. Jeśli tak bardzo uważasz kogoś, za "zło" wcielone, i chcesz ukazać jedynie jego wady, twierdząc, że w tym przypadku zalet nie ma wcale... to do czego to prowadzi moja droga ?

Nie jest złem że Majanovak naświetla te sprawy. Nie jest złem mówić głośno co się dzieje w Islamie. Czyli mamy tolerować ich gwałty na małych dziewczynkach.

To w takim razie wymień te zalety. Chyba tylko to że można mieć kilka żon które służą.

Śr lut 05, 2014 19:45

Mądrzej ci powiem, jakiej to religii
Jestem wraz z tobą kapłanem. Między nami
Bóg nasz się rodzi i z nas
I kościół nasz nie z nieba, ale z ziemi
Religia nasza nie z góry, lecz z dołu
My sami Boga stwarzamy i stąd się poczyna
Msza ludzko ludzka, oddolna, poufna
Ciemna i ślepa, przyziemna i dzika
Której ja jestem kapłanem!

Cz lut 06, 2014 1:29
Whispernight napisał(a):
nasze kultury, mimo tragicznej przeszłości, od czasów Andaluzji, mieszają się nieustannie.

Nie mieszają się. Muzułmanie posłużyli nam w pewnym momencie jako skarbiec kultury naszego antyku, jako przekaźnicy cyfr hinduskich i... to w zasadzie wszystko. Nawet ich architektura nie zainspirowała nas do niczego. W przypadku al-gebry i al-gorytmiki, gotów jestem postawić tezę, że są to osiągnięcia epigonów hellenizmu.

Whispernight napisał(a):
Twoje wypowiedzi, są skrajnie nietolerancyjne, pozbawione wszelakiej wartości, o którą tak zacięcie walczysz.

Często zdarza ci się wygłaszać wypowiedzi skrajnie nietolerancyjne, pozbawione wszelakiej wartości, o którą tak zacięcie walczysz...?

Whispernight napisał(a):
Nie można walczyć ze złem, za pomocą zła.

Owszem, nawet należy. Klasyczny przykład to bomba atomowa. Użycie bomby przekonało Cesarza do kapitulacji, która oszczędziła życie milionom tak Japończyków jak i Amerykanów oraz zmusiła Japończyków do dalszej westernizacji, w efekcie czego obecnie stanowią oni drugą gospodarkę świata.

Whispernight napisał(a):
Jezus Chrystus W Starym Testamencie nie uzdrawiał i nie leczył ludzkich dusz... wedle mojej oceny, zaprzeczył sam sobie i swojej rzekomej miłości do ludzi.

Tya, a Naaman nie istniał. Czytałeś ty w ogóle ten cały Stary Testament?

Whispernight napisał(a):
Bo Jahwe, jak i Allah daje przyzwolenie do przemocy wobec niewiernych.

Ano nie. Jahwe daje przyzwolenie, a Allah nakazuje. Widzisz tę "subtelną" różnicę?

A prawdziwa różnica tkwi w czym innym. Jahwe objawia się w historii i błogosławi rozwojowi kultury. Póki Żydzi musieli walczyć o przetrwanie w warunkach permanentnej plemiennej wojny wszystkich ze wszystkimi, Jahwe z konieczności wspierał tę wojnę, żeby Mu naród wybrany nie wyginął. Kiedy człowiek Zachodu dojrzał do Przykazania Miłości, otrzymał je do wdrożenia.

Allah jest ahistoryczny i zamraża kulturę w stanie sprzed Przykazania Miłości.

Whispernight napisał(a):
Tematem rozmowy nie są Bogowie politeistycznych religii.

Teraz już są. Nie błogosławili wojnie?

Cz lut 06, 2014 1:42
Jest tu dodatkowy smaczek. Izraelici popadli w niewolę trzykrotnie: w niewolę egipską, w niewolę babilońską i w niewolę rzymską. Niewola rzymska skończyła się erupcją chrześcijaństwa, niewola babilońska skończyła się powrotem Izraelitów do ojczyzny, niewola egipska skończyła się eksodusem do Ziemi Obiecanej. Wydaje się więc, że strategią Jahwego nie jest podbijanie "niewiernych" i narzucanie swojej religii siłą, ale wprowadzanie swoich "agentów" do jakiegoś imperium i "zarażanie" go miłością od wewnątrz. Pierwsze dwie próby z jakiegoś powodu nie wypaliły. Co tam (w Egipcie i Iraku) dzieje się teraz, wszyscy widzimy.

Cz lut 06, 2014 1:55

equuleuss napisał(a):
Whispernight napisał(a):
@Majanovak

Nie jest złem że Majanovak naświetla te sprawy. Nie jest złem mówić głośno co się dzieje w Islamie. Czyli mamy tolerować ich gwałty na małych dziewczynkach.

To w takim razie wymień te zalety. Chyba tylko to że można mieć kilka żon które służą.

Czy Kosciol katolicki nie ma podobnych problemow ?

Cz lut 06, 2014 10:18
ErgoProxy napisał(a):
Nie mieszają się. Muzułmanie posłużyli nam w pewnym momencie jako skarbiec kultury naszego antyku, jako przekaźnicy cyfr hinduskich i... to w zasadzie wszystko. Nawet ich architektura nie zainspirowała nas do niczego. W przypadku al-gebry i al-gorytmiki, gotów jestem postawić tezę, że są to osiągnięcia epigonów hellenizmu.
W sumie jest to pytanie bez sensu, czy przedstawiciele "islamskiego renesansu" byli "bardziej muzułmańscy" czy "bardziej helleńscy". Ale nie da się ukryć, że Islam rzeczywiście skutecznie zlikwidował naukę i do teraz widzimy tego skutki.
ErgoProxy napisał(a):
Pierwsze dwie próby z jakiegoś powodu nie wypaliły. Co tam (w Egipcie i Iraku) dzieje się teraz, wszyscy widzimy.
A co się działo w Egipcie w V wieku?

Cz lut 06, 2014 10:56
O ile pamiętam akruka, szerzyła się jakaś herezja i heretycy witali Arabów jak wyzwolicieli. Ale mnie chodziło o to, że Żyzny Półksiężyc nazywał się Żyzny Półksiężyc, a Maghreb stanowił spichlerz Rzymu. Dzisiaj mamy tam pustynię i kraje które importują żywność, bo nie są w stanie wyżywić się samodzielnie. Że nie w wyjałowieniu gleby rzecz, pokazuje przykład Państwa Izrael.

Cz lut 06, 2014 11:28
ErgoProxy napisał(a):
O ile pamiętam akruka, szerzyła się jakaś herezja i heretycy witali Arabów jak wyzwolicieli.
W V wieku?
Cytuj:
Ale mnie chodziło o to, że Żyzny Półksiężyc nazywał się Żyzny Półksiężyc, a Maghreb stanowił spichlerz Rzymu. Dzisiaj mamy tam pustynię i kraje które importują żywność, bo nie są w stanie wyżywić się samodzielnie. Że nie w wyjałowieniu gleby rzecz, pokazuje przykład Państwa Izrael.
Spoko. Ale chodziło mi o to właśnie, że czasy Spichlerza Rzymu przypadają raczej po niewoli Izraelitów. Więc mówienie, że "się nie udało, bo teraz..." trochę chybione.

Cz lut 06, 2014 11:36
Apfff... rzeczywiście, pomyliłem się o dwa stulecia. Nie, nie wiem, co się działo w V wieku. Kwitło Cesarstwo Wschodnie.

Ze spichlerzem to racja. Ale jest jeszcze ten szkopuł, że w czasie niewoli Izraelitów Egipt był bodaj czy nie najwyżej rozwiniętym państwem w okolicy, a na świecie ustępował chyba tylko Chinom. Więc można się z grubsza domyślać, o co chodziło Bogu, kiedy doświadczał Józefa.

Cz lut 06, 2014 12:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 219 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 15  Następna strona