Nie je, nie pije, a chodzi i żyje
Autor |
Wiadomość |
Prawdziwie_nieprawdziwy
|
 Re: Nie je, nie pije, a chodzi i żyje
Albo nadnaturalne zjawiska nie są wcale nadnaturalne a jedynie trudne do wytłumaczenia. X czasu temu ludzie nie potrafili wyjaśnić zjawisk które dzisiaj można z łatwością.
|
Pt kwi 25, 2014 16:26 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Otóż to! Prawdziwie_nieprawdziwy jak zwykle trafił w sedno tarczy, że zacytuję wieszcza.
Skoro coś co katolicy uznają za cud ma miejsce też u pogan, znaczy że zapewne źródłem tego czegoś nie jest (tylko) Jahwe. I nie zaprzecza to mojemu ateizmowi - moim zdaniem źródłem tych zjawisk są po prostu niepoznane przez nas, zupełnie naturalne, ale niedostępne naszemu rozumowi mechanizmy. Daj buszmenowi antybiotyk, a niechybnie uzna cię za boga! Nie bądźmy takimi buszmenami.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pt kwi 25, 2014 16:45 |
|
 |
WIST
|
Myślę że od x lat nikt nie uważał że można żyć bez jedzenia. Można oczywiście założyć że cud można wyjaśnić jakkolwiek, na razie bez konkretów, byle nie wiarą. Czyli z góry zakładasz coś zgodnie nie z argumentami, lecz przekonaniami. Gdy zostanie udowodnione, że człowiek może żyć bez jedzenia to pierwszy czekam na te dowody. Na razie w sferze rzeczy nie możliwych uznam że duchowość je tłumaczy.
Skąd wniosek że u poganina źródło musi być inne? To otwarte pytanie bo nie widzę podstaw aby tak myśleć.
Dla mnie wersje są dwie, albo mamy do czynienia z oszustwem i nie ma co tłumaczyć, albo z prawdziwym wydarzeniem, którego nie da się wyjaśnić bo niby czym? Jeden nie je i żyje wbrew wszelkiej logice? Myślę że sami siebie próbujecie przekonać że wasz system jest niewzruszony, podczas gdy podważając jedno, podważacie też swoje własne przekonania.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
So kwi 26, 2014 23:07 |
|
|
|
 |
panMK
|
z tymi kosmitami to warto by zaczerpnąć rady ludzi kompetentnych ,którzy wiele wiedzą o zwodniczym podejściu złego.Może się z kimś taki skontaktuję to coś więcej będzie wiadomo.
_________________ JEZU UFAM TOBIE Święta Faustyna Kowalska
|
Wt kwi 29, 2014 7:32 |
|
 |
Jajko
|
No ale jak wyjaśnić, że poganin obywa się bez żarcia? Sprawka Szatana?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt kwi 29, 2014 8:29 |
|
|
|
 |
panMK
|
nom ,to oczywiste ,jak nie BÓG to zły ,przyjmij to do skorupki 
|
Wt kwi 29, 2014 11:58 |
|
 |
panMK
|
viewtopic.php?f=27&t=33364&hilit=duszjak wyżej możesz za€ważyć że jest wiele takich rzeczy przebadanych przez naukę i nie mających racjonalnego wytłumaczenia.
|
Wt kwi 29, 2014 12:10 |
|
 |
Jajko
|
Ale skąd wiesz, że w sprawie poganina to sprawka Szatana, a w sprawie zakonnicy już nie?
|
Wt kwi 29, 2014 14:27 |
|
 |
ARHIZ
|
panMK napisał(a): nom ,to oczywiste ,jak nie BÓG to zły ,przyjmij to do skorupki  A skąd wiesz, czy przypadkiem Szatan nie podszywa się w przypadku tej chrześcijanki. Skąd wiesz, że to nie Bóg w przypadku jogina?
_________________ ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
Wt kwi 29, 2014 15:50 |
|
 |
panMK
|
proste JEZUS mówił "po owocach ich poznacie".Czyli to co sobą reprezentują z perspektywy czasu ,należy stwierdzić że owoc męki jaką w sposób oczywisty odczuwała i to co swoim przywiązaniem do BOGA przedstawiała daje niejako świadectwo na życie związane z BOGIEM i nawet takiemu jajeczku daje do myślenia.O joginie sprawa jest prosta ,nie czcił BOGA JEDYNEGO tylko jakieś tam bóstwa ,a co za tym idzie oddawał się we władanie złego.
|
Wt kwi 29, 2014 17:20 |
|
 |
lokis
|
Koledzy! Nie atakujcie panaMK. On jest juz tak duchowy, ze automatyczne drzwi do sklepu przed nim sie nie otwieraja! A takich ludzi nalezy cenic. Niech sobie bedzie, troche zagubiony w wierze, ale serce gorace i dobroc namacalna. 
|
Wt kwi 29, 2014 18:27 |
|
 |
ARHIZ
|
PanieMK Bardzo łatwo oceniasz i kategoryzujesz. Może za chwilę jeszcze zadecydujesz za Boga, czy pójdzie do nievba czy do piekła, co? Wielu chrześcijan ma tak w zwyczaju. Tymczasem jogin, by osiągnąć moce musiał przez lata żyć w ascezie i odznaczać się absolutnie nieskazitelnym życiem, co znacznie wybiega poza 10 przykazań. Natomiast jako, że joga jest raczej monistyczna - gość całe życie poświęcił Bogu Jedynemu. I z drugiej strony - wielu chrześcijańskich świętych mieli ponoć wyczuwalne siddhi. A tak nawiązując do wypowiedzi jajka - wcale nie wykluczam, by pochodzenie i natura wszystkich "nadnaturalnych mocy" była nie zmierzalna. Po prostu obecnie jest to dla nas niewiadoma i może kiedyś to odkryjemy - co wcale nie oznacza, że moc nie ma pochodzenia mistycznego. (oczywiście zakładając, że nie mamy do czynienia z oszustwem) Ps: Lokis, ale czy ja jestem może dla PanaMK nie miły czy coś? Po prostu rozmawiamy 
_________________ ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
Wt kwi 29, 2014 18:42 |
|
 |
panMK
|
tak jest rozmawiamy i nie uważam że mnie chce pan urazić ,ja także cenie pana wypowiedzi i poglądy ,mogę niektóre uważać za mylne ale to indywidualna kwestia każdego człowieka ,w końcu każdy z nas jest inny i nie powtarzalny .Takimi nas BÓG stworzył.To że się spieramy w niektórych kwestiach bynajmniej z mojej strony nie oznacza że pana czy kogoś innego nie szanuję ,wprost przeciwnie.
|
Wt kwi 29, 2014 20:28 |
|
 |
panMK
|
misiek nie drwij ze mnie nie uważam się za jakiś fenomen ,i wiem też że nim nie jestem ,mam po prostu taki a nie inny charakter ,osoby nie znające mnie mogą mylnie interpretować moje wypowiedzi ,nie wiem że piszę zbyt nachalnie czy coś w tym stylu.Z góry przepraszam za swoje zachowanie ,mam nadzieję że nie przeszkodziłem nikomu w drodze do BOGA a wręcz pomogłem otworzyć oczy na niektóre rzeczy które by na NIEGO nakierowały.Taki jest mój cel i dla tego jestem tu na forum 
|
Wt kwi 29, 2014 20:36 |
|
 |
lokis
|
Zdziwisz sie, ja cie naprawde popieram. Chcialbym wiecej ludzi twojego pokroju. Poczytaj posty quasa, zobaczysz. Twoja wiara mnie nie przekonuje, ale natarczywym, chamskim nie jestes. Czemu mialbym cie w nachalny sposob zwalczac? Posmiac sie (leciutko), tak! To moj charakter. 
|
Wt kwi 29, 2014 21:05 |
|
|
|