Autor |
Wiadomość |
vilomort
|
 Re: Da się zdefiniować Boga?
Johnny99 napisał(a): "Jahwe" - to właśnie imię Boga. Gdzie więc fałsz? O co mam ją rozszerzyć? Mój pierwszy post zawiera poniższe słowa: "Da się zdefiniować Boga? Bardzo proszę o informację, czy istnieje definicja równościowa Jahwe, czy też nie istnieje. Jeśli istnieje, proszę o jej podanie." Tylko tyle i aż tyle. Nie rozumiem, z czym masz problem. Mówię o definicji Boga Jahwe. Ty podajesz mi definicję imienia Jahwe. Poza tym - podałeś mi tzw. Definicję nieinformującą.Definicja nieinformująca to taka definicja, która nie spełnia co najmniej jednego z następujących trzech warunków: jej człon definiujący (definiens) jest zrozumiały dla osoby (osób), dla której (których) definicja jest przeznaczona; osoba (osoby), do której (których) definicja jest adresowana, rozumie (rozumieją) człon definiujący (definiens) tej definicji właściwie; człon definiujący definicji nie zawiera wyrazu (zwrotu) definiowanego. Nie rozumiem słowa Bóg. Nie znam definicji Boga. Twoja definicja jest definicją nieinformującą. Napisałem we wstępie wątku, że definicje nieinformujące mnie nie interesują.
_________________ Bóg - morderca? Dla dobra? Morderstwo jako przejaw miłosierdzia?
Johnny99:
Tak.
|
Cz sty 08, 2015 14:02 |
|
|
|
 |
vilomort
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Vilmorcie, nie potrafisz zrozumieć prostego faktu, że nie posiadam przy sobie pozycji książkowej, w której rzeczona definicja się znajduje? A nawet zaś gdybym posiadał, to zwyczajnie nie chciało by mi się siedzieć i przepisywać definicji w niej zamieszczonej? Rozumiem w 100% - nie posiadasz przy sobie definicji równościowej Boga Jahwe, a nawet gdybyś ją posiadał, to i tak byś mi jej nie podał na tym forum. Jak można tego nie zrozumieć? Nie doceniasz mnie  
_________________ Bóg - morderca? Dla dobra? Morderstwo jako przejaw miłosierdzia?
Johnny99:
Tak.
|
Cz sty 08, 2015 14:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Po co się męczyć z przepisywaniem dla kogoś, o kim wiadomo, że i tak z góry odrzuci każdą podaną definicję? Widziałem już taką dyskusję na forum katolik.pl i doskonale wiem, że wszelkie próby podania czegokolwiek są z góry skazane na porażkę. Jeżeli naprawdę jesteś zainteresowany jej poznaniem, to wiedząc gdzie taka definicja się znajduje, sam sięgniesz po tę pozycję książkową. 
|
Cz sty 08, 2015 14:07 |
|
|
|
 |
vilomort
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Po co się męczyć z przepisywaniem dla kogoś, o kim wiadomo, że i tak z góry odrzuci każdą podaną definicję? Widziałem już taką dyskusję na forum katolik.pl i doskonale wiem, że wszelkie próby podania czegokolwiek są z góry skazane na porażkę. Jeżeli naprawdę jesteś zainteresowany jej poznaniem, to wiedząc gdzie taka definicja się znajduje, sam sięgniesz po tę pozycję książkową.  Nie rozumiem, czemu w takim razie bierzesz udział w dyskusji. "wszelkie próby podania czegokolwiek" - to znaczy jakie konkretnie próby podjąłeś? Poza tym ja nie proszę 'o cokolwiek'. Proszę konkretnie. Na razie mówisz m. in.: "wiem, ale nie powiem". Podaj mi proszę przykład z forum katolik.pl z wątkiem, w którym omawia się Definicję Równościową Boga Jahwe. Śmiem twierdzić, że takowego nie ma (sprawdziłem). Dziwnie to wygląda: niektórzy katolicy twierdzą, że takiej definicji nie ma i pytają retorycznie 'no i co z tego?', inni twierdzą, że ją znają, ale mi jej nie podadzą 'bo nie' i niech sobie sam znajdę  Fora, w których wątki kończą się słowami 'sam se znajdź' stają się dziwnymi forami 
Johnny99:
Tak.
|
Cz sty 08, 2015 14:15 |
|
 |
Johnny99
|
viltomort napisał(a): Nie rozumiem słowa Bóg. Nie znam definicji Boga. A, to co innego. A więc nie jesteś ateistą, tak? Z Googla już korzystałeś? Bóg, bóg, ponadziemska istota, będąca racją istnienia i funkcjonowania świata i człowieka. http://encyklopedia.pwn.pl/haslo/3880148/bog.html (tam też można znaleźć jeszcze inne definicje)
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz sty 08, 2015 14:19 |
|
|
|
 |
Tomcio Paluszek
|
To nie jest Dżonuś definicja tylko klasyczne ignotum per ignotum. Co to znaczy ponadziemski? Co to znaczy racja istnienia? Już kiedyś Tobie tłumaczyłem, ze sensowna definicja musi mieć charakter operacyjny - musi jasno precyzować sposób odróżnienia bytu pod nią podpadającego od innych bytów. Inaczej jest tylko pustym wodolejstwem jak wyżej. Jak odróżnić istotę ziemską od ponadziemskiej? A rację istnienia od racji nieistnienia? Albo od racji zaistnienia.
Krótko mówiąc - ateiści oczekują od wierzących takiej definicji, która spośród 2 bytów A i B, z których jeden jest ich bóstwem, pozwoli jednoznacznie wskazać, który z tych bytów jest właśnie tym bóstwem. Odpada zadawanie pytań tym bytom, bo wtedy będziemy musieli przyjąć na wiarę, który z nich jest bóstwem. No i co jak oba byty odpowiedzą, że są???
_________________ Sapere aude!
|
Cz sty 08, 2015 14:30 |
|
 |
Johnny99
|
Tomcio Paluszek napisał(a): To nie jest Dżonuś definicja tylko klasyczne ignotum per ignotum. Zgłoś to do PWN. Cytuj: Krótko mówiąc - ateiści oczekują od wierzących takiej definicji, która spośród 2 bytów A i B, z których jeden jest ich bóstwem, pozwoli jednoznacznie wskazać, który z tych bytów jest właśnie tym bóstwem. Podałem wyżej: Jahwe - imię Boga czczonego w judaizmie i chrześcijaństwie. A - Bóg czczony w judaizmie i chrześcijaństwie, B - Bóg nieczczony w judaizmie i chrześcijaństwie. A jest więc Jahwe, B nie jest Jahwe. Kryterium rozróżnienia - bycie czczonym w judaizmie i chrześcijaństwie. Pasuje? Czy teraz muszę wyjaśniać, co to są "judaizm", "chrześcijaństwo" i "czczenie"? Tomcio, przestań rżnąć głupa. To do ciebie nie pasuje, zostaw to głupszym.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz sty 08, 2015 14:37 |
|
 |
vilomort
|
Johnny99 napisał(a): viltomort napisał(a): Nie rozumiem słowa Bóg. Nie znam definicji Boga. A, to co innego. A więc nie jesteś ateistą, tak? To jest offtopic. Mój ateizm nie jest tematem tego wątku. Ten wątek jest jasno określony. Jego tematem nie jest moja osoba jako ateisty. Podałeś Definicję Fałszywą - jest za szeroka. Prosiłem na początku wątku o nie podawanie takich definicji. Mi chodzi o Definicję Równościową Boga Jahwe. Definicja jest za szeroka, gdy definiens jest zakresowo nadrzędny względem definiendum. Przykłady: Adwokat jest to osoba wykonująca zawód prawnika. Błąd: za szeroki definiens – istnieją osoby wykonujące zawód prawnika, które nie są adwokatami, np. prokurator czy sędzia. Krowa jest to ssak roślinożerny. Błąd: za szeroki definiens – istnieją roślinożerne ssaki, nie będące krowami, np. owca. Twoja definicja opisuje wielu innych bogów. Mi (nadal) chodzi o definicję równościową Boga Jahwe.
Johnny99:
Tak.
|
Cz sty 08, 2015 14:55 |
|
 |
Tomcio Paluszek
|
Niestety Dżonuś Ty jesteś na obu forach miszzcem  rżnięcia głupa. Do PWN nic nie trzeba zgłaszać bo PWN tylko CYTUJE poglądy wierzących i nie wnika w ich sens lub bezsens. PWN podał jedną z definicji używaną przez wierzących a my pokazujemy, że ta definicja jest bezwartościowa. I nie jest to wina PWN tylko wierzących... Cytuj: Podałem wyżej: Jahwe - imię Boga czczonego w judaizmie i chrześcijaństwie.
A - Bóg czczony w judaizmie i chrześcijaństwie, B - Bóg nieczczony w judaizmie i chrześcijaństwie.
A jest więc Jahwe, B nie jest Jahwe. Kryterium rozróżnienia - bycie czczonym w judaizmie i chrześcijaństwie.
To jest właśnie kliniczny przykład rznięcia głupa. Dyskusja nie jest o imieniu bóstwa tylko o definicji bóstwa - sensownej definicji, która pozwoli na jednoznaczne odróżnienie tego bóstwa od innych. Dzięki imieniu Jahwe to ja mogę odróżnić WYZNAWCÓW Jahwe od wyznawców np. Kriszny. A ja pytam - jak odróżnić Jahwe od Kriszny kiedy stanę z bóstwem twarzą w twarz. Bo to, że bóstwo oświadczy, ze jest np. Kriszną to tylko słowa. Mamy np. operacyjne definicje różnych cząstek elementarnych, wiemy co zrobić, żeby odróżnić elektron od protonu. Co zrobić, żeby odróżnić Jahwe od Kriszny i nie polegać przy tym jedynie na wierze w ich słowne oświadczenia co do ich imion? Czyli jakie są operacyjne definicje Jahwe i Kriszny? Bo Dżonuś taka definicja: Cytuj: Podałem wyżej: Jahwe - imię Boga czczonego w judaizmie i chrześcijaństwie.
definiuje wyznawcę a nie bóstwo. I jest to raczej proste do zrozumienia...
|
Cz sty 08, 2015 14:58 |
|
 |
Johnny99
|
vilomort napisał(a): Podałeś Definicję Fałszywą - jest za szeroka. Prosiłem na początku wątku o nie podawanie takich definicji. Mi chodzi o Definicję Równościową Boga Jahwe. Coraz zabawniej  Proszę zatem: Bóg Jahwe - ponadziemska istota, będąca racją istnienia i funkcjonowania świata i człowieka, czczona w judaizmie i chrześcijaństwie.
|
Cz sty 08, 2015 15:00 |
|
 |
Tomcio Paluszek
|
No i ciągle mamy definicję wyznawców Jahwe. A my pytamy o definicję, która pozwoli odróżnić Jahwe od innych bóstw a nie wyznawców Jahwe od wyznawców innych bóstw.
Jesteś Dżonuś żenujący...
Po śmierci lecisz przez tunel i stajesz przed świetlista postacią. Skąd wiesz, że to Jahwe a nie Budda, Kriszna, Allach itp.? Czy dysponujesz operacyjną definicją swojego bóstwa, która pozwoli na jego jednoznaczną identyfikację? Jednoznaczną - bez wiary w podawane imię. Jakie cechy zaobserwowane u tej świetlistej postaci jednoznacznie przekonają Ciebie, że to własnie Jahwe?
Zbiór tych cech to własnie będzie ta równościowa operacyjna definicja, o która prosimy. Te cechy to jest istota Twojej wiary! Na razie wynika, ze sam nie wiesz w co wierzysz... bo nie umiesz podać cech jednoznacznie identyfikujących Twoje bóstwo.
Ostatnio edytowano Cz sty 08, 2015 15:10 przez Tomcio Paluszek, łącznie edytowano 1 raz
|
Cz sty 08, 2015 15:03 |
|
 |
JedenPost
|
No przecież ta pozwala.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz sty 08, 2015 15:05 |
|
 |
Tomcio Paluszek
|
JedenPost - jak pozwala? Masz 2 byty A i B. Pytasz byt A:
JedenPost: Czy Ty bycie A jesteś czczony przez żydów i chrześcijan
Byt A: Tak ja jestem
JedenPost: A Ty bycie B czy jesteś czczony przez żydów i chrześcijan?
Byt B: Tak ja jestem
No i co wynika z takiego dialogu? JedenPost wie po takiej rozmowie. który z tych bytów naprawdę jest Jahwe, a który jest tylko uzurpatorem?
|
Cz sty 08, 2015 15:13 |
|
 |
JedenPost
|
A że tak zapytam: taką metodę stosujesz? Dopadasz byty i bierzesz na spytki?
Definicja to informacja o znaczeniu wyrażenia, a nie intrukcja, jak odróżnić jeden byt od drugiego w polu.
Judaizm i chrześcijaństwo oddaje cześć tylko jednemu bóstwu, zatem definicja jest precyzyjna.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz sty 08, 2015 15:19 |
|
 |
Tomcio Paluszek
|
Do jasnej anielki zaczynam się wkurzać!!! Jest cholernie precyzyjna!!! W zakresie wyznawcy!!! A nie bóstwa. Nadal kompletnie nie wiemy co to jest to bóstwo. Wiemy tylko, że ten tajemniczy byt ma nazwę własną Jahwe i jest czczony w religiach nazywanych judaizmem i chrześcijaństwem. Ale nadal nie wiemy co konkretnie jest czczone! Z powyższej definicji to wiemy tyle, ze jeśli słowo Jahwe czcisz to jesteś żydem albo chrześcijaninem a jeśli jesteś żydem albo chrześcijaninem to czcisz Jahwe. Ale czym konkretnie jest Jahwe to już nie wiemy... Dobra definicja ma być własnie instrukcją - ma jendoznacznie klasyfikować - albo podpadasz pod definicję albo nie podpadasz, reszta jest bełkotem... Nam nie chodzi o samo słowo Jahwe tylko o zbitkę słów "Bóg Jahwe"- definicji takiego bytu oczekujemy. Jeszcze jeden przykład... Załóżmy, ze moderacja pozwoliłaby mi na ksywkę Jahwe. Czy wierzący na tym forum uznaliby mnie za swojego Jahwe i zaczęliby oddawać mi cześć? Raczej nie  Dlaczego? Uznaliby mnie za uzurpatora. powiedzieliby - hola, hola, imię to nie wszystko! Prócz imienia aby być naszym prawdziwym Bogiem musisz mieć inne cechy... O!!!! I tu jest pies pogrzebany!!! O te właśnie cechy chodzi!!! Te cechy odróżniające mnie od Jahwe definiują to bóstwo w sposób równościowy i operacyjny. Tylko jakoś żaden wierzący nie pali się do podania tych cech...
|
Cz sty 08, 2015 15:30 |
|
|
|