Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 11:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Chcę zostać katolikiem - moje pytania. 
Autor Wiadomość

Post Re: Chcę zostać katolikiem - moje pytania.
Chleb napisał(a):
[ ... Bardziej obawiałbym się tego, że ktoś usłyszałby moje wypowiadane grzechy ...

Nie rozumiem. Najpierw spowiedź, potem chrzest? Uważam, że nie możesz przysztępować do spowiedzi. Ale powinieneś poszukać dobrego spowiednika. Porozmawiać z ludźmi. Albo zaobserwować, czy do któregoś ustawiają się dłuższe kolejki, pomimo tego, że spowiada znacznie dłużej od innych.
Jeśliś z Warszawy, to polecałbym Jezuitów z Rakowieckiej, albo Dominikanów z Nowego Miasta. Tam są kabiny do spowiedzi, ale można też porozmawiać, jeśli kolejek nie ma. Ale od razu musisz poinformować spowiednika o swoich problemach i chęciach. Jestem przekonany, że potrzebujesz osobistego przewodnika. Życzę CI abyś znalazł dobrego. Może nie uda się za pierwszym razem. Wtedy szukaj dalej.

Wt mar 31, 2015 9:02

Nie chodzę do spowiedzi, ani nie korzystam z żadnych innych sakramentów :) Po prostu miałbym obawę, gdybym już był katolikiem i musiałbym się spowiadać. Teraz moje obawy już są mniejsze.

A w Lublinie co byś polecał? Mnie interesują Dominikanie oraz Kapucyni, bardziej kapucyni, ze względu na kilka wspólnot, które mnie interesują.

Wt mar 31, 2015 9:13
Internet to kopalnia wiedzy:
Kościół pw. św. Piotra i Pawła (OO. Kapucyni)
Parafia: Bazylika pw. św. Stanisława BM (OO. Dominikanie)

Wt mar 31, 2015 9:19

Chleb napisał(a):
I tutaj jest problem, gdyż w KRK nie ma prawa się myśleć krytycznie i samodzielnie...

Myśleć możesz i krytycznie i samodzielnie, lecz w niektórych sprawach to że uważasz inaczej dyskwalifikuje Cię. Tak jest zresztą wszędzie, w pracy gdy uważasz że wiesz lepiej od kierownika, w szkole, gdy plciesz głupoty, u protestantów,gdy chcesz do nich chodzić a zarzeczasz zmartwychwstaniu i w Kościele katolickim, gdy chcesz podważać pewien porządek jaki tu panuje. Nikt Cię jednak ne wyrzuci z kościoła, bo nie chcesz jajek święcić.

Cytuj:
Mam problem z akceptacją np. nie jedzenia mięsa w piątek, tym bardziej, że ksiądz może udzielić dyspensy, więc jak dla mnie ZAKAZ jedzenia jest w takim przypadku bez sensowny. Normalnie jest to grzech, a ksiądz daje dyspensę i można jeść mięso i nie mieć grzechu...

W specjalnych okolicznościach, a nie od ręki zawsze. Dla mnie to wyraż zdrowego rozsądku.

Itd. Itp. Teraz będziemy analizować z Tobą każdą kwestię. Jak sam widzisz wpierw potrzebujesz formacji w duchu katolickim, najlepiej z kimś kto pomoże Ci zrozumieć wiele kwestii. Potem możesz myśleć o chrztach, komuniach itp. W Kościele jest też jak na rekolekcjach. Ktoś Cię prowadzi do pewnego celu, ale musisz mu na to pozwolić, a nie ciągle pytać czemu taki grafik zajęć, czemu takimówca, czemu taka sala itp.

Wt mar 31, 2015 9:59

Post piątkowy - jeśli sprzeciwiasz się formie, to jestem w stanie zrozumieć. Jeśli sprzeciwiasz się treści, to oznacza brak szacunku dla męki Chrystusa. Post piątkowy nie został wprowadzony dla żartów. W ten dzień wspominamy Najświętszą Ofiarę. Niewyobrażalne cierpienia ofiarowane za nas, powinny mieć dla nas znaczenie. Przynajmniej dla chrześcijan. Dlatego skladamy w ten dzień nasze malutkie ofiary powstrzymując się od spożywania miąs. Sam przynajmniej tak czynię. Z przekonaniem.

Śr kwi 01, 2015 9:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4