Autor |
Wiadomość |
navi31
|
 Re: Jak na to odpowiedzieć?
remek116 a co z proroctwami?
|
Cz kwi 09, 2015 10:06 |
|
|
|
 |
remek116
Dołączył(a): Wt kwi 24, 2012 18:06 Posty: 420 Lokalizacja: Katowice, Śląskie
|
Którymi?
|
Cz kwi 09, 2015 10:17 |
|
 |
navi31
|
no z wszystkimi, skoro uważasz Bóg nie zna przyszłości, tylko wie wszystko o teraźniejszości to skąd w Pismie Świętym tyle proroctw , które się spełniają?
|
Cz kwi 09, 2015 10:19 |
|
|
|
 |
czuowiek
|
remek116, Jer 1,4-5 napisał(a): (4) Pan skierował do mnie następujące słowo: (5) Zanim ukształtowałem cię w łonie matki, znałem cię, nim przyszedłeś na świat, poświęciłem cię, prorokiem dla narodów ustanowiłem cię. Więc chyba jednak wiedział, co zrobi Andi Lubitz za sterami A-320 linii GermanWings, jeśli go stworzy... O stworzeniu szatana to już nawet nie mówię...  Z drugiej strony, gdybym przed stadem do bólu naiwnych owieczek chciał się fałszywie uwiarygodnić jako "posłaniec Boga", to sprzedałbym im bajer dokładnie o takiej treści jak wyżej. Skoro owce to łykną, to czemu nie... 
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
Cz kwi 09, 2015 11:29 |
|
 |
remek116
|
Po pierwsze - myślę, że nie mamy wątpliwości co do tego, że księgi tak Starego jak Nowego Testamentu nie powstają na bieżąco, tzn. powstają po wydarzeniach które opisują. O ile w NT te odleglosci nie są jakieś ogromne, do 50lat, o tyle w ST realne wydarzenie a jego spisanie to często spore odleglosci czasowe. To jest tak jak byś chciał opisać historię rozbiorów Polski z dzisiejszej perspektywy. Możesz zacząć historię o roku 1750 wskazując na to, że Polacy robili to co złe w oczach Pana i ze był prorok, który zapowiadał że jak tak dalej pójdzie to źle skończą i... dalszą historię znamy. Proroctwa są przestrogą w stylu co bedzie gdy... Żadne z proroctw nie dowodzi wszechwiedzy Boga w takim sensie, że zna On przyszłość. Równie dobrze mogę powiedzieć, że sądy w Polsce są wszechwiedzace bo wiedzą, że jak ktoś kogoś zabije to będzie ukarany w przyszlosci.
|
Cz kwi 09, 2015 14:41 |
|
|
|
 |
navi31
|
no nie do konca to tak jest, czasem i my sami mamy przeczucie, ze coś zdarzy się w przyszłości co nie ma tak w sumie żadnego logicznego wytłumaczenia. Myślę , ze to pierwiastek Boży
Co do proroctw vs przewidywanie to podam przykład: chociażby najoczywissze z możliwych proroctwo zapowiadano przyjście z Izraela - Mesjasza i Mesjasz przybył , taki ktory powołał garstkę rybaków , a poszły za nim tłumy Religię po jego zmartwychwstaniu traktowano jako herezję i tępiono, a jego ze umarł Mimo to dziś jest najważniejszą religią na świecie. Do tego religią miłości , a nie pociągającą rządzą krwi Cud? Niewątpliwie! Mesjasz został przepowiedziany? , został, przyszeł ? przyszedł.
|
Cz kwi 09, 2015 16:22 |
|
 |
czuowiek
|
Skoro już przy proroctwach jesteśmy... Cytuj: Odpowiedział Mu Piotr: Choćby wszyscy zwątpili w Ciebie, ja nigdy nie zwątpię. (34) Jezus mu rzekł: Zaprawdę, powiadam ci: Jeszcze tej nocy, zanim kogut zapieje, trzy razy się Mnie wyprzesz. Więc jak? Fart czy wiedza na temat przyszłości? remek116 napisał(a): Po pierwsze - myślę, że nie mamy wątpliwości co do tego, że księgi tak Starego jak Nowego Testamentu nie powstają na bieżąco, tzn. powstają po wydarzeniach które opisują. O ile w NT te odleglosci nie są jakieś ogromne, do 50lat, o tyle w ST realne wydarzenie a jego spisanie to często spore odleglosci czasowe. Negujesz prawdziwość słów zawartych w PŚ? Czyli co? "Napruci winem", cytując klasyczkę?
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
Cz kwi 09, 2015 17:11 |
|
 |
Qwerty2011
|
Czy Bóg jest wszechwiedzący? Oczywiście tak - to nie podlega dyskusji.
Czy wiedział, że cześć stworzeń zbuntuje się przeciwko niemu? Oczywiście tak - taka jest cena wolności.
Czy w związku z tym chciał ograniczać wolność stworzeń? Nie - ze względu na szacunek dla nich i miłość. Bunt stworzeń jest bolesny przede wszystkim dla samego Boga - warto o tym pamiętać.
Możemy ubolewać nad tym, że zło się panoszy. Powinniśmy jednak przy tym pamiętać, że: - sami się do tego dokładamy, kiedy grzeszymy (nasza współodpowiedzialność za zło) - zło ma ograniczony czas działania - ostatecznie już przegrało. W perspektywie wieczności czas dany szatanowi jest niezwykle krótki. A w przypadku ludzkiego życia - jeszcze krótszy - kilkadziesiąt lat.
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Cz kwi 09, 2015 20:44 |
|
 |
remek116
|
navi31- to przeczucie może równie dobrze wynikać z tego jak dobrze znamy drugą osobę. Jeśli kogoś dobrze znam, mogę podejrzewać/przeczuwać co zrobi, powie czy pomyśli. Ty widzisz w tym pierwiastek Boży -ok. Ja tego tak nie interpretuję. navi31 napisał(a): zapowiadano przyjście z Izraela - Mesjasza i Mesjasz przybył Powiedz to Żydom. Widzisz ten argument jest jak miecz obosieczny, bo dla Żydów proroctwo dotyczące Mesjasza do dziś się nie wypełniło (nie mówię tu o Żydach Mesjanistycznych)... navi31 napisał(a): Mesjasz został przepowiedziany? , został, przyszeł ? przyszedł. Patrz punkt wyżej, dla kogo przeszedł dla tego przyszedł... W historii Izraela Jezus nie był jedynym pretendentem do bycia Mesjaszem. Zapowiedź przyjścia Mesjasza jest proroctwem trochę innego kalibru. Tzn. Bóg przez usta proroków zapowiada co zrobi z sobą samym w przyszłości. Wiedza co do tego, że mam w planie w przyszłości coś ze sobą zrobić i kiedy nadchodzi ten moment i to robię nie jest wystarczającym argumentem dla potwierdzenia wszechwiedzy Boga. Gdyby tak było, to np. niejednego samobójcę czy mordercę/ zamachowca, który zaplanował, że coś ze sobą zrobi w przyszłości można byłoby potraktować jako wszechwiedzącego bo może po roku od zaplanowanego samobójstwa w końcu to zrobił. Czuowiek - co do kwestii Jeremiasza i Piotra odpowiem nieco później, bo ciekawy temat. 
|
Pt kwi 10, 2015 8:04 |
|
 |
Qwerty2011
|
remek116 napisał(a): Wiedza co do tego, że mam w planie w przyszłości coś ze sobą zrobić i kiedy nadchodzi ten moment i to robię nie jest wystarczającym argumentem dla potwierdzenia wszechwiedzy Boga. Ale o czym tutaj dyskutować? Wszechwiedza jest elementem wszechmocy Boga. Takie jest nauczanie Kościoła: "WIERZĘ W BOGA OJCA WSZECHMOGĄCEGO, STWORZYCIELA NIEBA I ZIEMI". Każda inna "teologia" jest po prostu herezją 
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Pt kwi 10, 2015 8:47 |
|
 |
navi31
|
remek , ale czy to ze nie Żydzi nie uznają Mesjasza to oznacza ze on nie przyszedł ? Opinie są różne, jednak my wiemy , ze proroctwo sie spełniło, jak wiele innych proroctw. Co do pierwiastka Bożego , to zdarza się tak, ze matka przeczuwa co stanie sie z synem mimo odległości, nie mając z nim w żadnej chwili kontaktu ,tego logicznie wyjaśnic się nie da Niektorzy jak papież umierał mieli dziwne przeczucia Dla Ciebie to jest normalmne i nie ma cudów, no cóż , kazdy widzi co chce remku:P
|
Pt kwi 10, 2015 9:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
navi31 napisał(a): ale czy to ze nie Żydzi nie uznają Mesjasza to oznacza ze on nie przyszedł ? Owszem, w pewnym sensie to właśnie oznacza. Jezus nie spełnił zapowiedzi mesjańskich, takich w jakie wówczas wierzono. Wskutek tego jego wytrwali wyznawcy przedefiniowali koncepcję Mesjasza. Do takiej nowej, chrześcijańskiej koncepcji Mesjasza oczywiście Jezus pasuje.
|
Pt kwi 10, 2015 9:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Equuleuss - ale skąd to się bierze, że przyjęcie koncepcji "Bóg nie zna przyszlosci" jest natychmiast rozumiane jako niedoskonalosc Stwórcy? Ja myślę, że Bóg nie zna czasów przyszłych bo ich nie ma, więc nie ma Go tam gdzie coś nie istnieje i niczego przez to nie traci ze swojej doskonałości. Remek116, Bóg istnieje poza czasem i przestrzenią, także dla Niego pojęcie czasu nie istnieje w takim wymiarze jakim my je znamy. Bóg istnieje w przeszłości, teraźniejszości i w przyszłości jednocześnie, także można powiedzieć że istnieje zawsze i wszędzie. Tak jak powiedział o sobie Jestem który Jestem, nie byłem lub będę, ale jestem, bo On ogarnia wszystko w jednym. My jesteśmy jakby uwięzieni w wymiarach świata, w tym także w wymiarze czasu, Bóg i tamten świat istnieje poza tym wszystkim i być może dopiero tam będzie możliwe aby to wszystko jakoś ogarnąć logicznie.
|
Pt kwi 10, 2015 10:18 |
|
 |
navi31
|
arkuk Mesjasz miał realizować plan Boży, a nie plany ludzkie Pouczał?pouczał, uzdrawiał?uzdrawiał, demony wyrzucał?wyrzucał czyja wina jest , że ludzie tego nie zrozumieli. Boga, czy ludzi?
|
Pt kwi 10, 2015 10:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
navi31 napisał(a): arkuk Mesjasz miał realizować plan Boży, a nie plany ludzkie [...] czyja wina jest , że ludzie tego nie zrozumieli. Boga, czy ludzi? Żydzi nie rozumieli, bo uważali, że to nie Mesjasz, a chrześcijanie rozumieli, bo uważali, że to Mesjasz. SKĄD wiesz, że Boga i jego planów nie rozumieli Żydzi, a nie chrześcijanie? Znikąd, oczywiście, bo nie jesteś Bogiem. Pokory więcej, gimbusiku.
|
Pt kwi 10, 2015 11:07 |
|
|
|