"Nie kochaj świata ani rzeczy, które są na świecie"
Autor |
Wiadomość |
Dindala
|
 Re: "Nie kochaj świata ani rzeczy, które są na świecie"
JedenPost napisał(a): Jest właśnie znaczącym osiągnięciem, przynoszącym znakomite rezultaty. Jak sądzisz, w jaki sposób odkryto np. związek hipokampu z pamięcią? Chcesz powiedzieć, że na kozetce psychoanalityka.? 
|
Cz sie 27, 2015 13:14 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Chcę powiedzieć, że badając ludzi z uszkodzeniem tegoż. To są biologiczne podstawy psychologii, ergo - dla psychologii badanie dysfunkcji działania umysłu od dawna jest ważnym źródłem wiedzy.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz sie 27, 2015 13:29 |
|
 |
Dindala
|
JedenPost napisał(a): Chcę powiedzieć, że badając ludzi z uszkodzeniem tegoż. To są biologiczne podstawy psychologii, ergo - dla psychologii badanie dysfunkcji działania umysłu od dawna jest ważnym źródłem wiedzy. Mówimy cały czas o metapsychologii o tych wszystkich idach, egach i superegach. Ten model umysłu obmyślono na kozetce.
|
Cz sie 27, 2015 13:37 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Sądziłem, że przy okazji negujesz ogólnie "patrzenie na umysł przez okulary patologi". Czyli mówisz, że takie patrzenie, wnioskowanie o prawidłowym funkcjonowaniu systemu na podstawie badania/opisu/modelu jego dysfunkcji jest do przyjęcia gdy mówimy o biologicznych podstawach psychologii, ale w gdy chodzi o psychoanalizę już nie?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz sie 27, 2015 14:16 |
|
 |
Dindala
|
JedenPost napisał(a): Sądziłem, że przy okazji negujesz ogólnie "patrzenie na umysł przez okulary patologi". Czyli mówisz, że takie patrzenie, wnioskowanie o prawidłowym funkcjonowaniu systemu na podstawie badania/opisu/modelu jego dysfunkcji jest do przyjęcia gdy mówimy o biologicznych podstawach psychologii, ale w gdy chodzi o psychoanalizę już nie? Z zepsutego zegarka nie można nic powiedzieć o zegarku działającym. Na przykład wiedza o nerwicy to wiedza o nerwicy i tylko o niej. Cały czas mówimy o metapsychologii. Natomiast zdrowy umysł to według mnie już inna jakość.
|
Cz sie 27, 2015 15:08 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
No nie, badając zepsuty zegarek można o jego mechanizmie dowiedzieć się bardzo dużo, a możliwe, że inteligentny badacz rozpozna czego mechanizmowi brakuje. Podobnie z nerwicą - jej rozległość wiele może powiedzieć o strukturze, która nawala, tak jak zaburzenia mowy pozwalają ustalić z jakich właściwie jednostek mózg składa nasze wypowiedzi.
|
Cz sie 27, 2015 15:32 |
|
 |
Dindala
|
JedenPost napisał(a): No nie, badając zepsuty zegarek można o jego mechanizmie dowiedzieć się bardzo dużo, a możliwe, że inteligentny badacz rozpozna czego mechanizmowi brakuje. Podobnie z nerwicą - jej rozległość wiele może powiedzieć o strukturze, która nawala, tak jak zaburzenia mowy pozwalają ustalić z jakich właściwie jednostek mózg składa nasze wypowiedzi. Struktura umysłu jest całością. Np. u neurotyka ta całość funkcjonuje całkowicie inaczej niż u zdrowego. To różnica jakościowa. Tak uważam.
|
Cz sie 27, 2015 15:40 |
|
 |
JedenPost
|
Cóż, przy takim założeniu Twoje stanowisko jest zrozumiałe, niemniej samo założenie jest moim zdaniem dość mało przekonywujące.
|
Cz sie 27, 2015 15:59 |
|
 |
Dindala
|
Całość to nie suma części. To coś więcej. Dlatego nie przepadam za redukcjonizmem.
|
Cz sie 27, 2015 16:04 |
|
 |
ototoksyczna
|
Dindala napisał(a): A psycholodzy i psychiatrzy patrzą na zdrowy umysł przez pryzmat chorób co jest zupełnym nonsensem. Chyba każdy inny lekarz także patrzy w ten sposób na pacjenta - doszukując się u niego objawów i stwierdziwszy brak takowych wyklucza konkretne schorzenie; po to kardiolog zrobi EKG, by stwierdzić np. brak migotania przedsionków
|
Cz sie 27, 2015 16:12 |
|
 |
Dindala
|
ototoksyczna napisał(a): Chyba każdy inny lekarz także patrzy w ten sposób na pacjenta - doszukując się u niego objawów i stwierdziwszy brak takowych wyklucza konkretne schorzenie; po to kardiolog zrobi EKG, by stwierdzić np. brak migotania przedsionków Myślę, że nie zrozumiałaś do końca co chcę powiedzieć.
|
Pt sie 28, 2015 9:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
WIST napisał(a): Co bardziej ogarnięcie chrześcijanie nie kochają świata, czyli symbolu tego co najgorsze Gdyby ci "ogarnięci" chrześcijanie byli nieco bardziej oczytani... to zdaliby sobie sprawę z tego prostego faktu, że nie świat jest zły, ale ludzie. Świat jest "czysty", to ludzie mają "brudno" w głowach.
|
So sie 29, 2015 23:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To prawda Whispernight, i trudno się z Tobą nie zgodzić. Świat stworzony przez Boga jest do dobry. To człowiek pobladzil...
|
N sie 30, 2015 11:19 |
|
 |
Hufce
|
Świat nigdy nie był dobry i nie wiadomo czy to kiedykolwiek się zmieni ,Bóg jest wszechmogący ,mógł stworzyć 100 innych wersji świata np taką gdzie nie ma w ogóle cierpienia ,jednak tego nie zrobił ,świadczyć może to o tym ,że chciał świata pełnego cierpienia ,wy tylko bronicie tutaj Boga jakbyście się go bali ,być może tak jest ,ja Boga się nie boje i mówie otwarcie że stworzył on chory twór gdzie ludzie niektórzy cierpią wielkie cierpienia i nikt im nie pomaga . Chce kochać rzeczy które są na świecie bo nie mam żadnej pewności życia po śmierci życia wiecznego także będe kochał rzeczy które są na świecie.
|
N sie 30, 2015 11:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hufce, pamiętasz słowa z K.Rodzaju, z pierwszego rozdziału? Co do cierpienia, czy zechciabys zastanowić się jak często przynosi dobre owoce? Świat, który stworzył Bóg jest dobry. Pozdrawiam
|
N sie 30, 2015 12:05 |
|
|
|