Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 16:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 "Nie kochaj świata ani rzeczy, które są na świecie" 
Autor Wiadomość

Post Re: "Nie kochaj świata ani rzeczy, które są na świecie"
JedenPost napisał(a):
Jest właśnie znaczącym osiągnięciem, przynoszącym znakomite rezultaty. Jak sądzisz, w jaki sposób odkryto np. związek hipokampu z pamięcią?

Chcesz powiedzieć, że na kozetce psychoanalityka.? :)

Cz sie 27, 2015 13:14

Chcę powiedzieć, że badając ludzi z uszkodzeniem tegoż. To są biologiczne podstawy psychologii, ergo - dla psychologii badanie dysfunkcji działania umysłu od dawna jest ważnym źródłem wiedzy.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz sie 27, 2015 13:29

JedenPost napisał(a):
Chcę powiedzieć, że badając ludzi z uszkodzeniem tegoż. To są biologiczne podstawy psychologii, ergo - dla psychologii badanie dysfunkcji działania umysłu od dawna jest ważnym źródłem wiedzy.

Mówimy cały czas o metapsychologii o tych wszystkich idach, egach i superegach. Ten model umysłu obmyślono na kozetce.

Cz sie 27, 2015 13:37

Sądziłem, że przy okazji negujesz ogólnie "patrzenie na umysł przez okulary patologi". Czyli mówisz, że takie patrzenie, wnioskowanie o prawidłowym funkcjonowaniu systemu na podstawie badania/opisu/modelu jego dysfunkcji jest do przyjęcia gdy mówimy o biologicznych podstawach psychologii, ale w gdy chodzi o psychoanalizę już nie?

Cz sie 27, 2015 14:16

JedenPost napisał(a):
Sądziłem, że przy okazji negujesz ogólnie "patrzenie na umysł przez okulary patologi". Czyli mówisz, że takie patrzenie, wnioskowanie o prawidłowym funkcjonowaniu systemu na podstawie badania/opisu/modelu jego dysfunkcji jest do przyjęcia gdy mówimy o biologicznych podstawach psychologii, ale w gdy chodzi o psychoanalizę już nie?

Z zepsutego zegarka nie można nic powiedzieć o zegarku działającym. Na przykład wiedza o nerwicy to wiedza o nerwicy i tylko o niej. Cały czas mówimy o metapsychologii. Natomiast zdrowy umysł to według mnie już inna jakość.

Cz sie 27, 2015 15:08

No nie, badając zepsuty zegarek można o jego mechanizmie dowiedzieć się bardzo dużo, a możliwe, że inteligentny badacz rozpozna czego mechanizmowi brakuje. Podobnie z nerwicą - jej rozległość wiele może powiedzieć o strukturze, która nawala, tak jak zaburzenia mowy pozwalają ustalić z jakich właściwie jednostek mózg składa nasze wypowiedzi.

Cz sie 27, 2015 15:32

JedenPost napisał(a):
No nie, badając zepsuty zegarek można o jego mechanizmie dowiedzieć się bardzo dużo, a możliwe, że inteligentny badacz rozpozna czego mechanizmowi brakuje. Podobnie z nerwicą - jej rozległość wiele może powiedzieć o strukturze, która nawala, tak jak zaburzenia mowy pozwalają ustalić z jakich właściwie jednostek mózg składa nasze wypowiedzi.

Struktura umysłu jest całością. Np. u neurotyka ta całość funkcjonuje całkowicie inaczej niż u zdrowego. To różnica jakościowa. Tak uważam.

Cz sie 27, 2015 15:40

Cóż, przy takim założeniu Twoje stanowisko jest zrozumiałe, niemniej samo założenie jest moim zdaniem dość mało przekonywujące.

Cz sie 27, 2015 15:59

Całość to nie suma części. To coś więcej. Dlatego nie przepadam za redukcjonizmem.

Cz sie 27, 2015 16:04

Dindala napisał(a):
A psycholodzy i psychiatrzy patrzą na zdrowy umysł przez pryzmat chorób co jest zupełnym nonsensem.

Chyba każdy inny lekarz także patrzy w ten sposób na pacjenta - doszukując się u niego objawów i stwierdziwszy brak takowych wyklucza konkretne schorzenie; po to kardiolog zrobi EKG, by stwierdzić np. brak migotania przedsionków

Cz sie 27, 2015 16:12

ototoksyczna napisał(a):
Chyba każdy inny lekarz także patrzy w ten sposób na pacjenta - doszukując się u niego objawów i stwierdziwszy brak takowych wyklucza konkretne schorzenie; po to kardiolog zrobi EKG, by stwierdzić np. brak migotania przedsionków

Myślę, że nie zrozumiałaś do końca co chcę powiedzieć.

Pt sie 28, 2015 9:08
WIST napisał(a):
Co bardziej ogarnięcie chrześcijanie nie kochają świata, czyli symbolu tego co najgorsze

Gdyby ci "ogarnięci" chrześcijanie byli nieco bardziej oczytani... to zdaliby sobie sprawę z tego prostego faktu, że nie świat jest zły, ale ludzie.
Świat jest "czysty", to ludzie mają "brudno" w głowach.

So sie 29, 2015 23:52
To prawda Whispernight, i trudno się z Tobą nie zgodzić.
Świat stworzony przez Boga jest do dobry.
To człowiek pobladzil...

N sie 30, 2015 11:19

Świat nigdy nie był dobry i nie wiadomo czy to kiedykolwiek się zmieni ,Bóg jest wszechmogący ,mógł stworzyć 100 innych wersji świata np taką gdzie nie ma w ogóle cierpienia ,jednak tego nie zrobił ,świadczyć może to o tym ,że chciał świata pełnego cierpienia ,wy tylko bronicie tutaj Boga jakbyście się go bali ,być może tak jest ,ja Boga się nie boje i mówie otwarcie że stworzył on chory twór gdzie ludzie niektórzy cierpią wielkie cierpienia i nikt im nie pomaga .
Chce kochać rzeczy które są na świecie bo nie mam żadnej pewności życia po śmierci życia wiecznego także będe kochał rzeczy które są na świecie.

N sie 30, 2015 11:46
Hufce, pamiętasz słowa z K.Rodzaju, z pierwszego rozdziału?
Co do cierpienia, czy zechciabys zastanowić się jak często przynosi dobre owoce?
Świat, który stworzył Bóg jest dobry.
Pozdrawiam

N sie 30, 2015 12:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona