Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 16:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Czy księża powinni pouczać małżonków? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy księża powinni pouczać małżonków?
Maria-Magdalena napisał(a):
Wybacz, ale jedyne co księża mogą, to nauczać o Stwórcy....albowiem Bóg jest celem i sensem naszego życia.

A co oni mogą wiedzieć o Stwórcy ? Nic.

Śr wrz 09, 2015 21:21

remek116 napisał(a):

ototoksyczna napisał(a):
Nigdy nawet na etacie nawet nie pracował, a to że żył w domu rodzinnym z rodzicami i tak było beztroską

Życie małego "księdza" w rodzinie z rodzicami i rodzeństwem to beztroska, ale życie dzieci w rodzinach świeckich to już ciężki chleb i prawdziwe życie... true story.

Jako dziecko w normalnej rodzinie nie miał tylu zmartwień, rachunków do opłacenia etc., co dorosły w normalnej rodzinie - gdybyś czytał moje odpowiedzi choć trochę uważniej, nie pisał takich bzdur.

remek116 napisał(a):
ototoksyczna napisał(a):
I z góry uprzedzę Wasze komenatarze, bo nie piszę tego od czapy, tylko tak jest w mojej okolicy we wsiach, gdzie w przeciwieństwie to ogromu kościołów w aglomeracjach miejskich, parafia jest tylko jedna w promieniu kilkudziesięciu kilometrów i po prostu nie ma się wyboru.

Powiem tak, jeśli masz wiedzę i doświadczasz niesprawiedliwości ze strony proboszcza w kwestiach sprawowania Mszy, lub innych sakramentów to masz święte prawo zgłosić to do biskupa, zrobiłaś to kiedykolwiek?

Nie. Nie jestem herosem ratującym swoich parafian - jeśli im to odpowiada, to ich problem. Ja z usług miejscowych księży nie korzystam.

Śr wrz 09, 2015 21:31

ototoksyczna napisał(a):
Nie. Nie jestem herosem ratującym swoich parafian - jeśli im to odpowiada, to ich problem. Ja z usług miejscowych księży nie korzystam.

To, że też chce Ci się marnować czas, żeby zajmować się i przeżywać takie "bzdury" co robi ksiądz, czego naucza i jakie ma wymagania, skoro i tak Ci to lata...
Skoro ludziom odpowiada to, że księża uczą z ambon na różne tematy w tym jak postępować w rodzinie to przestań płakać i zacznij rozwijać swoje zainteresowania i pasje - lepiej na tym wyjdziesz.

ototoksyczna napisał(a):
Jako dziecko w normalnej rodzinie nie miał tylu zmartwień, rachunków do opłacenia etc., co dorosły w normalnej rodzinie

No tak, dziecko, które potencjalnie kiedyś może być księdzem to już żyje w nienormalnej rodzinie.
Ototoksyczna przyjęła opcję jakie warunki musi spełniać rodzina, żeby była "normalna", czyli kupa rachunków, problemy wychowawcze, kredyty i niepewna praca - oto prawdziwe życie, jeśli ktoś tego nie ma to właściwie ma sielskie życie.
Równie dobrze przyjmijmy może opcję, że jeśli ktoś w dzieciństwie nie stracił rodzica, a drugi z nich jest ciężko chory, do tego brak pracy, mały zasiłek, 3 dzieci w tym 2 chorujących to nie wie co to prawdziwe życie. Licytujmy się, kto da więcej, czy rodzina księdza gdzie była bieda i nieraz trudne warunki mieszkalne i zdrowotne jeszcze miała lajtowe życie, czy może potrzeba by było jeszcze kogoś uśmiercić i dołożyć ze 2 kredyty, żeby mieli wystarczającą ilość zmartwień...
Bo liczba problemów decyduje o tym, która rodzina to ta normalna, a która nie powinna się wypowiadać :)

Śr wrz 09, 2015 22:03

Faktem jest, że bycie księdzem to ucieczka w lajtowe życie. Zamiast dźwigać taczki i machać łopatą lepiej przecież wychylać kielich i rozdawać andruty. :)

Śr wrz 09, 2015 22:25

Dindala napisał(a):
Faktem jest, że bycie księdzem to ucieczka w lajtowe życie. Zamiast dźwigać taczki i machać łopatą lepiej przecież wychylać kielich i rozdawać andruty.

Wszystko przed Tobą (być może). W wielu przypadkach ludzie mają takie życie jakie sobie sami zgotowali, jedni machają łopatą, inni rozdają andruty, boli Cię to? :)

Jesli jeszcze możesz to zgłoś się do seminarium, stań w kolejce po lajtowe życie, przy okazji może rozdasz trochę andrutów :)

Śr wrz 09, 2015 22:28

remek116 napisał(a):
Jesli jeszcze możesz to zgłoś się do seminarium, stań w kolejce po lajtowe życie, przy okazji może rozdasz trochę andrutów :)

Widzisz, w przeciwieństwie do duchownych mam swoją moralność. Nie żeruję na głupocie ludzkiej. :)

Śr wrz 09, 2015 22:37

Dindala napisał(a):
Widzisz, w przeciwieństwie do duchownych mam swoją moralność. Nie żeruję na głupocie ludzkiej.

Skoro ktoś jest głupi, niech płaci cenę za swoją głupotę - proste :)

Śr wrz 09, 2015 22:39

remek116 napisał(a):
Skoro ktoś jest głupi, niech płaci cenę za swoją głupotę - proste :)

Dla mnie religia niczym nie różni się od lichwy. Powinno się to ścigać karnie. :)

Śr wrz 09, 2015 22:45

Dindala napisał(a):
Dla mnie religia niczym nie różni się od lichwy. Powinno się to ścigać karnie.

Ale póki co nie ściga się księży, więc pozostaje Ci popisać na ten temat na forum :). Możesz ewentualnie wziąć się za politykę, lub zorganizować jakieś pospolite ruszenie w tej kwestii. Kto wie, może znajdzie się kilka milionów Polaków i zmienicie ten kraj i wtedy będziecie razem ścigać karnie księdzów :) a póki co możesz popatrzeć jak część społeczeństwa wybrała lajtowe życie i rozdaje andruty ludziom :).

Śr wrz 09, 2015 22:51

remek116 napisał(a):
a póki co możesz popatrzeć jak część społeczeństwa wybrała lajtowe życie i rozdaje andruty ludziom :).

I wcale mnie to już nie oburza wręcz przeciwnie. Włączę radio lub telewizję i kabaret leci mi non stop. :)

Śr wrz 09, 2015 22:56

Dindala napisał(a):
I wcale mnie to już nie oburza wręcz przeciwnie. Włączę radio lub telewizję i kabaret leci mi non stop.

No i spoko, ja jestem zadowolony, Ty masz się z czego pośmiać także myślę, że to dobry moment by zakończyć ten lekki off-top :)

Śr wrz 09, 2015 23:00
Moderator

Dindala napisał(a):
Dla mnie religia niczym nie różni się od lichwy. Powinno się to ścigać karnie. :)

Ale rozumiesz, że na forum kółka rybackiego błędem jest pisanie obraźliwych uwag wobec kółek rybackich?

Zastanów się nad tym, bo drugi raz nikt tego tłumaczyć nie będzie.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Śr wrz 09, 2015 23:01

Soul33 napisał(a):
Ale rozumiesz, że na forum kółka rybackiego błędem jest pisanie obraźliwych uwag wobec kółek rybackich?

Po prawdzie to pisałam raczej o rybakach a nie kółkach rybackich ale nie będę wnikać w te dystynkcje. Rozumiem i obiecuję poprawę.

Śr wrz 09, 2015 23:23
ototoksyczna napisał(a):
bez względu na to, czego naucza klecha

Z szacunkiem dla ludzi proszę, bo i Ciebie można potraktować tą samą literką.

ototoksyczna napisał(a):
Ototoksyczna, nie toksyczna.

Oto - toksyczna - co? Miłość? Zdaje mi się, czy Ci R zeżarło?

ototoksyczna napisał(a):
Btw. jestem taka, jaką Bóg mnie stworzył, nieprawdaż?

Ziew rozdzierająco szatański. Ta wymówka nie działa, jeśli idziesz na udry z Bogiem, a jeśli nie idziesz, to tym bardziej. Nic Cię nie zwalnia z obowiązku pracy nad sobą, nawet menelizacja.

ototoksyczna napisał(a):
...więc niech będzie taki nadal, a Wy się dziwcie spadkowi frekwencji na maszch i katechezach.

Chyba wiesz, i to dobrze, że powtarzasz teraz bezrefleksyjnie puste komunały. Spadek frekwencji wynika z tego, że księża per saldo są nieciekawymi mówcami. Gdyby zaprowadzić porządki protestanckie, kościoły pustoszałyby jeszcze szybciej.

A feudalne są także uniwersytety (dlaczego?).

Śr wrz 09, 2015 23:25

ErgoProxy napisał(a):
Z szacunkiem dla ludzi proszę, bo i Ciebie można potraktować tą samą literką.

Właśnie tak zostałam potraktowana w tym wątku.

ErgoProxy napisał(a):
ototoksyczna napisał(a):
Btw. jestem taka, jaką Bóg mnie stworzył, nieprawdaż?

Ziew rozdzierająco szatański. Ta wymówka nie działa, jeśli idziesz na udry z Bogiem, a jeśli nie idziesz, to tym bardziej. Nic Cię nie zwalnia z obowiązku pracy nad sobą, nawet menelizacja.

Ależ wiem o tym. Staram się być w miarę możliwości dobrym i uczciwym człowiekiem.

ErgoProxy napisał(a):
Chyba wiesz, i to dobrze, że powtarzasz teraz bezrefleksyjnie puste komunały.
[/quote]
Wybacz, ale to Twoje komunały są bezrefleksyjne. Przyjmujesz KK takim, jaki jest i temu, co ja określam jako bezsens - Ty bez zastanowienia przyklaskujesz.

Cz wrz 10, 2015 9:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona