Małżeństwa poligamiczne (wydz.)
Autor |
Wiadomość |
JedenPost
|
 Re: Czy księża powinni pouczać małżonków?
DzikiDuch napisał(a): Póki co nie wskazałeś żadnej ze bzdur, która nie byłaby Twoim "wannabe". Wskazałem. Bzdura, że na polskich ziemiach chrześcijaństwo sprawiło, że zniknęło niewolnictwo. Bzdura, że w jakichś bliżej nieokreslonych krajach muzułmańskich legalne jest kupowanie sobie seksualnych niewolników i zabijanie ich. DzikiDuch napisał(a): Nie przypominam sobie, bym do tej pory w ogóle wypowiedziała się na temat tych najeźdźców, więc nie wiem, na jakiej podstawie wysnułeś powyższy wniosek. Pozwól zatem, że przypomnę: DzikiDuch napisał(a): Zapytaj tych chrześcijan.  Skąd ja mam wiedzieć, co oni w danej chwili mieli na myśli? Od siebie mogę napisać jedynie tyle, że Bóg nie toleruje poligamii, więc być może to właśnie było przyczyną takiej, a nie innej decyzji. Chyba, że dopuszczasz mozliwość, że była to dycyzja zła. Dopuszczasz?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt lut 09, 2016 17:12 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Dlaczego nie piszesz o mordowaniu Indian dla złota, o robieniu z Indian niewolników?? A tymczasem przeszkadza Ci cywilizowanie Indian.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Wt lut 09, 2016 17:26 |
|
 |
JedenPost
|
Andy72 napisał(a): Dlaczego nie piszesz o mordowaniu Indian dla złota, o robieniu z Indian niewolników?? Bo nie ma to nic wspólnego z tematem. Andy72 napisał(a): A tymczasem przeszkadza Ci cywilizowanie Indian. Jakie "cywilizowanie"? Co ma wspólnego z cywilizowaniem niszczenie rodzin?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt lut 09, 2016 18:13 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Małżeństwo to związek jednego mężczyzny i jednej kobiety a nie np. trzech panów i kozy
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Wt lut 09, 2016 18:14 |
|
 |
JedenPost
|
Andy72 napisał(a): Małżeństwo to związek jednego mężczyzny i jednej kobiety
No tak. W poligamii przecież też tak jest.
|
Wt lut 09, 2016 18:18 |
|
|
|
 |
Andy72
|
W poligamii to mamy > 1 kobietę Przyznaj się że chodzi ci o rozwalanie podstaw chrześcijańśtwa
|
Wt lut 09, 2016 18:29 |
|
 |
JedenPost
|
Andy72 napisał(a): W poligamii to mamy > 1 kobietę
Owszem, ale nie polega to na tym (wbrew temu, co stoi w definicji z wikipedii), że zawierasz małzeństwo, związek z kilkoma kobietami, tylko na tym, że możesz zawrzeć w pokrywającym się czasie kilka związków, które są od siebie (w wymiarze zawarcia i ewentualnego rozwiązania) niezależne.
|
Wt lut 09, 2016 18:33 |
|
 |
Andy72
|
Czyli nadal > 1 kobieta. Nikt nie wymyślił niczego lepszego niż chłopak+dziewczyna, wystarczy zobaczyć że rodzi się tyle samo M co K
|
Wt lut 09, 2016 18:35 |
|
 |
DzikiDuch
|
Cytuj: Ja zaś zadałem sobie trud, i sprawdziłem, kto zacz profesor Andrzej Nowak. Wyszło, że sowietolog. Co będzie dalej? Egiptolog przywoływany w kontekście kultury starożytnej Japonii? Jak wyżej - polecam najpierw zapoznać się z dziełami tego pana, a dopiero potem go oceniać. Bo prawda jest taka, że jest to bardzo mądry i godny szacunku człowiek i ogromnej wiedzy, jeśli chodzi o historię Polski. Cytuj: Bzdura, że na polskich ziemiach chrześcijaństwo sprawiło, że zniknęło niewolnictwo. Sięgnij do powyżej wskazanej przeze mnie książki. Tam masz bardzo szerokie opracowanie na ten temat wraz z dowodami. Cytuj: Bzdura, że w jakichś bliżej nieokreslonych krajach muzułmańskich legalne jest kupowanie sobie seksualnych niewolników i zabijanie ich. Nadal szukam tego dokumentu. Jak znajdę to podeślę Ci link na priv. Cytuj: Chyba, że dopuszczasz mozliwość, że była to dycyzja zła.
Dopuszczasz? Nie. Jeżeli Bóg nie dopuszcza wielożeństwa, to da decyzja była dobra. I zanim wyskoczysz mi z oddziałującymi na emocje argumentami typu "Omg, kobiety i dzieci przez to zostały same!!!", to spróbuj odpowiedzieć sobie na pytanie, dlaczego ci mądrzy, wspaniali, idealni i cudowni pod absolutnie każdym względem Indianie nie zaradzili jakoś temu problemowi.
|
Wt lut 09, 2016 20:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Brehehe. Dziki Duchu, weź pod uwagę, że zaprezentowałaś się nam tutaj jako osoba zaślepiona i zionąca ogniem piekielnym, na ile jest to możliwe w Internecie przy zachowaniu reguł kultury osobistej, więc twoja rekomendacja raczej chluby profesorowi nie przynosi, a wręcz przeciwnie.
To tak bardzo boli, przyznać głośno, że za Mieszka Pierwszego w Słowiańszczyźnie panowały porządki rodem z Czarnej Afryki, i że Mieszko Pierwszy zbudował Polskę za pieniądze z handlu żywym towarem właśnie (bo co eksportowało wtedy Odrowiśle, komputery)? I że absolutnie nikomu to nie przeszkadzało, a najmniej chrześcijanom, co się biernie przyglądali strumieniom Słowian prowadzanych do arabskiej Iberii i arabskich emporiów w Italii, aż im się to w języku odbiło i odbija po dziś dzień? Toż nawet polska wiki przyznaje z wielkim bólem, że zmierzch niewolnictwa w Polsce zaczął się w wieku XIII. Chrześcijaństwo, akurat...
|
Wt lut 09, 2016 21:31 |
|
 |
JedenPost
|
DzikiDuch napisał(a): Nie. Jeżeli Bóg nie dopuszcza wielożeństwa, to da decyzja była dobra. I zanim wyskoczysz mi z oddziałującymi na emocje argumentami typu "Omg, kobiety i dzieci przez to zostały same!!!", to spróbuj odpowiedzieć sobie na pytanie, dlaczego ci mądrzy, wspaniali, idealni i cudowni pod absolutnie każdym względem Indianie nie zaradzili jakoś temu problemowi. Nie słyszałem o tych idealnych pod każdym względem, wiec nie wiem o czym mówisz. A dlaczego nie zaradzili? Bo chrześcijan było więcej i byli lepiej uzbrojeni. Wskazałem korzyści z poligamii, Ty nie wskazałeś żadncych jej złych stron oprócz tego, że nie podobała się przybyszom z Europy, bo kolidowało to z ich importowaną z Azji Mniejszej religią. Z jakiego powodu bezkrytycznie uznajesz, że chrześcijanie mieli prawo rozbijając rodziny narzucać swoje obyczaje - nie wiem, ale w tym względzie niczym nie różnisz się od fanatycznych islamistów, których tak nie lubisz.
|
Śr lut 10, 2016 7:12 |
|
 |
Andy72
|
JedenPost - zgadzasz się z chrześcijaństwem?
|
Śr lut 10, 2016 12:49 |
|
 |
JedenPost
|
Genialne pytanie. A może by tak coś konkretniej?
|
Śr lut 10, 2016 13:29 |
|
 |
Andy72
|
Na przykład czy się zgadzasz z tym że małżeństwo to związek jednego mężczyzny i jednej kobiety? https://www.youtube.com/watch?v=iB7RsWAPVoM
|
Śr lut 10, 2016 13:37 |
|
 |
JedenPost
|
Przeważnie tak. W poligamii też masz związek jednego mężczyzny i jednej kobiety, tłumaczyłem Ci to wyżej. Tym niemniej są zapewne kultury, gdzie małżeństwo oznacza co innego.
|
Śr lut 10, 2016 13:40 |
|
|
|