Dlaczego Bóg toleruje pedofilów i sadystów?
| Autor |
Wiadomość |
|
Andy72
|
 Re: Dlaczego Bóg toleruje pedofilów i sadystów?
Poraziłby i udowodnił w ten sposób Swe istnienie, odbierając nam wolną wolę??
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| Pn lis 28, 2016 14:13 |
|
|
|
 |
|
Hufce
|
A Jezus to nie był dowodem na istnienie Boga ? I tak po śmierci każdy się przekona czy Bóg istnieje, chociaż w sumie nie, bo jeżeli Boga nie ma to po prostu rozpłyniemy się w nicość i nie będzie niczego.
|
| Pn lis 28, 2016 14:22 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Hufce napisał(a): A Jezus to nie był dowodem na istnienie Boga ? I tak po śmierci każdy się przekona czy Bóg istnieje, chociaż w sumie nie, bo jeżeli Boga nie ma to po prostu rozpłyniemy się w nicość i nie będzie niczego. No to w końcu określ się - wierzysz, czy nie wierzysz?
|
| Pn lis 28, 2016 14:46 |
|
|
|
 |
|
chwat
|
Obejrzyj sobie film I Robot, łatwy i lekkostrawny hollywoodzki spektakl. Komputer ratuje ludzi przed zagladą, zamykając ich przed niebezpieczeństwem pod kluczem, a tym niebezpieczeństwem są wg niego oni sami, przez swoją autodestrukcyjność. Łatwa forma podania dylematu ograniczenia wolności w imię poprawy statystyki przez ten film, może być przydatna, żeby zrozumieć pewne podstawy.
Hufce tego samego domagasz się od Boga, domagasz się żeby poprawił statystykę i nie zauważasz, że stało by się to kosztem zrobienia z ludzi niewolników.
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
| Pn lis 28, 2016 14:50 |
|
 |
|
Hufce
|
Biorąc pod uwagę to, że Bóg jest wszechmogący nie musiałoby to stać się kosztem zrobienia z ludzi niewolników, przypuszczam, że Bóg miał w zanadrzu z tysiąc conajmniej innych wersji świata, jednak stworzył taki a nie inny, czemu? Może on sam nawet nie wie, a jak jest każdy widzi.
|
| Pn lis 28, 2016 15:10 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Hufce napisał(a): Dlaczego mój post jest debilny? Zakładam, że wynika to nie z jakiejś inherentnej Twojej cechy, ale z faktu, że nie chciało Ci się pomyśleć. Cytuj: Wystarczyłoby, żeby podczas drugiej wojny światowej Bóg poraził piorunami albo wywołał zawały serca naraz u wszystkich nazistów i nie byłoby ponad 60milionów ofiar w ludziach. Wystarczyłoby, żeby podczas pisania tego posta Bóg poraził piorunem lub wywołałby zawał serca u Hufce i nie byłoby debilnego posta. Cytuj: A reszta gdyby zobaczyła to to by ze strachu zaprzestała działań wojennych i po sprawie A skąd to wnioskujesz? Cytuj: Jednak Bóg tolerował poczynania Hitlera i jego ludzi tak samo jak toleruje pedofilów i sadystów. I toleruje Hufce i toleruje zefcia. Czy z tego powodu zefciu powinien wyszukiwać ludzi, od których czuje się lepszy i domagać się od Boga ukarania tych ludzi? Do mnie mówisz? Cytuj: Powiem szczerze i krótko, przypuszczam, Powiem szczerze i krótko - nie obchodzi mnie za bardzo, co Ty tam sobie przypuszczasz.
|
| Pn lis 28, 2016 15:14 |
|
 |
|
chwat
|
Hufce napisał(a): Biorąc pod uwagę to, że Bóg jest wszechmogący nie musiałoby to stać się kosztem zrobienia z ludzi niewolników, przypuszczam, że Bóg miał w zanadrzu z tysiąc conajmniej innych wersji świata, jednak stworzył taki a nie inny, czemu? Podaj jeden przykład ograniczenia wolności i jednoczesnego bycia wolnym. Cytuj: Może on sam nawet nie wie, a jak jest każdy widzi. Czemu mowisz, że Bóg nie wie, czemu stworzył taki świat, skoro widzisz, że to MY tworzymy ten świat? To tak jakbyś powiedział, że nie wiesz czemu chwat napisał takiego posta, którego napisał Hufce.
|
| Pn lis 28, 2016 15:37 |
|
 |
|
R6
|
Cytuj: Nawrócenie Szawła*
1 Szaweł ciągle jeszcze siał grozę i dyszał żądzą zabijania uczniów Pańskich. Udał się do arcykapłana1 2 i poprosił go o listy do synagog w Damaszku, aby mógł uwięzić i przyprowadzić do Jerozolimy mężczyzn i kobiety, zwolenników tej drogi, jeśliby jakichś znalazł. 3 Gdy zbliżał się już w swojej podróży do Damaszku, olśniła go nagle światłość z nieba. 4 A gdy upadł na ziemię, usłyszał głos, który mówił: «Szawle, Szawle, dlaczego Mnie prześladujesz?» 5 «Kto jesteś, Panie?» - powiedział. A On: «Ja jestem Jezus, którego ty prześladujesz. 6 Wstań i wejdź do miasta, tam ci powiedzą, co masz czynić». 7 Ludzie, którzy mu towarzyszyli w drodze, oniemieli ze zdumienia, słyszeli bowiem głos, lecz nie widzieli nikogo. Czyż nie jest to zamach na wolność i straszenie ludzi w celu zmiany ich postawy? Dlaczego zapobiegnięcie cierpieniu dzieci nie może być powodem do podjęcia podobnej interwencji? Może nawet wystarczyłoby się tylko pokazać.
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
| Pn lis 28, 2016 15:49 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
R6 napisał(a): Cytuj: Nawrócenie Szawła*
1 Szaweł ciągle jeszcze siał grozę i dyszał żądzą zabijania uczniów Pańskich. Udał się do arcykapłana1 2 i poprosił go o listy do synagog w Damaszku, aby mógł uwięzić i przyprowadzić do Jerozolimy mężczyzn i kobiety, zwolenników tej drogi, jeśliby jakichś znalazł. 3 Gdy zbliżał się już w swojej podróży do Damaszku, olśniła go nagle światłość z nieba. 4 A gdy upadł na ziemię, usłyszał głos, który mówił: «Szawle, Szawle, dlaczego Mnie prześladujesz?» 5 «Kto jesteś, Panie?» - powiedział. A On: «Ja jestem Jezus, którego ty prześladujesz. 6 Wstań i wejdź do miasta, tam ci powiedzą, co masz czynić». 7 Ludzie, którzy mu towarzyszyli w drodze, oniemieli ze zdumienia, słyszeli bowiem głos, lecz nie widzieli nikogo. Czyż nie jest to zamach na wolność i straszenie ludzi w celu zmiany ich postawy? Dlaczego zapobiegnięcie cierpieniu dzieci nie może być powodem do podjęcia podobnej interwencji? Może nawet wystarczyłoby się tylko pokazać. I co? myslisz ze ci ktorzy by zobaczyli uwierzyli by? Czy moze uznali by to za znak ze dobrze robia znecajac sie?
|
| Pn lis 28, 2016 17:38 |
|
 |
|
chwat
|
R6 napisał(a): Czyż nie jest to zamach na wolność i straszenie ludzi w celu zmiany ich postawy?
Dlaczego zapobiegnięcie cierpieniu dzieci nie może być powodem do podjęcia podobnej interwencji? Może nawet wystarczyłoby się tylko pokazać. Znam większe groźby niż "dlaczego nie prześladujesz" Szaweł prześladujący chrześcijan, traktował ich jako heretyków i zło i bronił wartości, myśląc że postępuje dobrze. Pedofil wykorzystujący dziecko, nie broni żadnych wartości, on wie że postępuje źle, ale jest mu to obojętne.
|
| Pn lis 28, 2016 18:17 |
|
 |
|
Hufce
|
Cytuj: Podaj jeden przykład ograniczenia wolności i jednoczesnego bycia wolnym. W takim razie jeżeli takie coś nie może zaistnieć to po pierwsze Bóg nie jest wszechmogący, bo jest ograniczenie, którego nie może przebrnąć, po drugie nie ingeruje w ogóle w świat, bo jeżeli by ingerował to nasza wolna wola była by nie pełna, po trzecie nigdy się to wszystko nie zmieni, będziemy cierpieć jako ludzkość w nieskończoność, bo przecież nie można usunąć wolnej woli jednocześnie w nią nie ingerując. Podobno ludzie są tylko narzędziami w rękach Boga, tak mówi religia katolicka. Niektórzy z was robią z Boga durnia, nie ja, bo ja cały czas twierdze, że jest wszechmogący. A dlaczego? Bo uważacie większa część z was tutaj piszących, że Bóg nie mógł inaczej stworzyć świata, więc pomyślcie logicznie lub mało logicznie, kiedyś ma być raj dla jakiejś tam części ludzkości, czemu nie ma go już teraz ? Nie ma go dlatego, że Bóg nie chce żeby był teraz, zrozumcie to, gdyby tylko chciał w tej chwili bylibyście w raju.
|
| Pn lis 28, 2016 18:22 |
|
 |
|
JedenPost
|
chwat napisał(a): Pedofil wykorzystujący dziecko, nie broni żadnych wartości, on wie że postępuje źle, ale jest mu to obojętne. Niekoniecznie. Część pedofilów, czy szerzej: sprawców czynów pedofilskich to osoby na tyle zaburzone, że są w stanie uważać, że robią dobrze, tylko ludzie tego nie rozumieją, a dziecko jest z budowanej więzi zadowolone.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Pn lis 28, 2016 18:32 |
|
 |
|
chwat
|
Hufce napisał(a): Cytuj: Podaj jeden przykład ograniczenia wolności i jednoczesnego bycia wolnym. W takim razie jeżeli takie coś nie może zaistnieć to po pierwsze Bóg nie jest wszechmogący, bo jest ograniczenie, którego nie może przebrnąć, po drugie nie ingeruje w ogóle w świat, bo jeżeli by ingerował to nasza wolna wola była by nie pełna, po trzecie nigdy się to wszystko nie zmieni, będziemy cierpieć jako ludzkość w nieskończoność, bo przecież nie można usunąć wolnej woli jednocześnie w nią nie ingerując. Podobno ludzie są tylko narzędziami w rękach Boga, tak mówi religia katolicka. Niektórzy z was robią z Boga durnia, nie ja, bo ja cały czas twierdze, że jest wszechmogący. A dlaczego? Bo uważacie większa część z was tutaj piszących, że Bóg nie mógł inaczej stworzyć świata, więc pomyślcie logicznie lub mało logicznie, kiedyś ma być raj dla jakiejś tam części ludzkości, czemu nie ma go już teraz ? Nie ma go dlatego, że Bóg nie chce żeby był teraz, zrozumcie to, gdyby tylko chciał w tej chwili bylibyście w raju. A gdybyś tak bardziej skrótowo odpowiedział, bo mi się rozmywa... Dałeś ten przykład ograniczenia wolności i jednoczesnego bycia wolnym, czy stwierdzasz, że go nie ma?
|
| Pn lis 28, 2016 18:33 |
|
 |
|
JedenPost
|
chwat napisał(a): Dałeś ten przykład ograniczenia wolności i jednoczesnego bycia wolnym, czy stwierdzasz, że go nie ma? Życie w społeczeństwie.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Pn lis 28, 2016 18:35 |
|
 |
|
Iago
|
Czyli wolność jest według was wartością tak absolutną, że Bóg w poszanowaniu dla niej nie decyduje się na ingerencję, mimo iż mogłoby to uratować miliardy osób od morderstw, gwałtów, tortur etc. Jednakże równocześnie nie widzicie nic niewłaściwego w tym że ludzie odbierają innym ludziom wolność, na ten przykład, w ramach zakładów penitencjarnych... Doprawdy bardzo ciekawe. 
|
| Pn lis 28, 2016 18:36 |
|
|
|