Czy są tutaj katolicy zgadzający sie 100 %z nauka Kościoła?
| Autor |
Wiadomość |
|
IrciaLilith
|
 Re: Czy są tutaj katolicy zgadzający sie 100 %z nauka Kościo
Mi osobiście trudno zrozumieć ludzi, którzy się z nauką Kościoła nie zgadzają, zwyczajnie ją lekceważą, lub po prostu nie starają się jej poznać, ale uznają się za katolików. Co do aborcji to jestem na tak tylko gdy jest to dla ratowania życia matki, czyli w sytuacji gdy bez usunięcia dziecka i tak oboje zginą. Serio jakiś katolik może uważać inaczej i twierdzić, że jest katolikiem? Rozumiem kwestie masturbacji, seksu przed ślubem, antykoncepcji, ale jednak szacunek dla życia jest podstawą. Tylko co z karą śmierci? Tu też chyba wielu polega. No, chyba, że dla Kościoła jest to ok... Taką kolejną trudną sprawą jest eutanazja, szczególnie autoeutanazja, in vitro. No i wiara w dogmaty, bo wiele osób twierdzących, że są katolikami ma takie podejście jak ja, czyli za nic nie uwierzą, że dziewica urodziła dziecko.
_________________ 'Ja' to tylko zaimek wygodny w konwersacji ;)
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
| So mar 30, 2019 10:00 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Czyli cuda jakie czynił Jezus, np. wskrzeszanie umarłych, Zmartwychwstanie - w to wierzysz. Maryja dziewica, na którą wstąpił Duch Święty i poczęła Syna-Boga już w Twoich oczach dla Boga jest za nic jest niemożliwe... ?
|
| So mar 30, 2019 10:28 |
|
 |
|
IrciaLilith
|
Nie, nie wierzę w jakiekolwiek cuda, Jezus dla mnie to po prostu nauczyciel duchowy z dawnych czasów, jeden z ludzi, którzy dokonali pewnych odkryć duchowych. Nie twierdzę, że to całkowicie nie możliwe( to by wymagało ogromnej wiary;) ), ale w skali wiary różnym cudom przypisywanym Jezusowi daję od 0,00001 do 10%. Chrześcijanką nie jestem, religie po prostu mnie interesują, a jeszcze bardziej relacje ludzi z religiami. Rozumiem, że w pełni zgadzasz się z nauczaniem Kościoła, a co jeśli zostaną wprowadzone zmiany, które będą budziły Twój wewnętrzny opór?
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
| So mar 30, 2019 10:42 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Też kiedyś postrzegałem Jezusa Chrystusa tylko jako wspaniałego człowieka i nauczyciela duchowego. Jednak nadszedł taki dzień, kiedy ze skruszonym sercem przyjąłem Go jako Boga żywego, Pana i Zbawiciela. Od tamtej pory, dzięki łasce Boga, jestem wolny od nałogu masturbacji i mocnego nadużywania alkoholu. Spowiedź z całego życia odnowiła mnie duchowo.
Jeśli hipotetycznie zaszłyby jakieś zmiany, będę się modlił o ich zrozumienie.
|
| So mar 30, 2019 11:06 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Zmiany zachodzą...np. Cytuj: "Kościół w świetle Ewangelii naucza, że "kara śmierci jest niedopuszczalna, ponieważ jest zamachem na nienaruszalność i godność osoby" - tak brzmi nowy zapis o karze śmierci w Katechizmie Kościoła Katolickiego (nr 2267). i próbka reakcji katolików(?) Cytuj: Łukasz Warzecha na Twitterze: Kolejna fatalna wiadomość za tego słabego pontyfikatu. Mojego stanowiska w sprawie kary śmierci to nie zmienia.
„Najwyższy Czas”: Papież Franciszek oszalał. Kościół Katolicki po stronie morderców. (…) Papież Franciszek jawnie opowiedział się po stronie morderców, wyrzucając dwa tysiące lat nauczania Kościoła Katolickiego do kosza, o biblijnych nakazach nie wspominając.
Krzysztof Bosak na Twitterze: Papież chce poprawiać katechizm zredagowany przez Jana Pawła II. Zaproponowana zmiana, pozornie drobna, oznaczałaby jednak zmianę nauczania Kościoła w fundamentalnej kwestii moralnej (kara śmierci). Na ile znam naukę Kościoła to papież nie może jej zmienić.
Tomasz Terlikowski, „Do Rzeczy”: Nowa treść punktu 2267 Katechizmu Kościoła Katolickiego przedstawiona przez Kongregacje Nauki Wiary jest, z punktu widzenia nienaruszalności doktryny, niebezpieczna. Powody są przynajmniej dwa:
Po pierwsze trudno uznać przejście od tezy A do nie-A za rozwój doktryny.
Ale jeszcze niebezpieczniejsze jest uzasadnienie. Otóż zmiana jest uzasadniona wyłącznie świecko: zmianą świadomości społecznej czy nowym rozumieniem „sensu sankcji karnych” i wreszcie lepszymi karami. Tyle, że to nic nie wnosi ani do Biblii (a ta karę śmierci akceptuje), ani do Tradycji (która również ją akceptowała), ani do Magisterium. Zmienia, co najwyżej okoliczności i może sprawić, że kara śmierci nie musi być wykonywana, ale nie może sprawić, żeby to, co przez wieki Kościół uznawał za działanie moralne, przestało nim być.
Tomasz Rowiński („Christianitas”) na Facebooku: Papież uruchamia kolejne procesy gnilne, jakiś kolejny Papież będzie musiał to posprzątać, łącznie z uporządkowaniem samej kwestii papiestwa w Kościele. No niestety – tylko tyle z tego wynika, choć to przesilenie długo trwających chorób. Opatrzność dopuszcza, byśmy mogli zobaczyć, że absolutyzm papieski i ultramontanizm to religia na manowcach. No muszę przyznać że pojechali po biednym Franciszku... Osobiście jestem przeciwko karze śmierci...
|
| So mar 30, 2019 11:31 |
|
|
|
 |
|
IrciaLilith
|
Serio wcześniej nie potępiali kary śmierci? Przecież to powinno być oczywiste. Skoro dobrowolne odebranie sobie życia jest uznawane jako coś złego, to odbieranie go komuś tym bardziej. Jedynie bezpośrednie zagrożenie życia i brak innej opcji może względnie tłumaczyć odbieranie prawa do życia, choć powinno się dążyć do unieszkodliwienia nie zabicia... Biblia wprost nie potępia a wręcz akceptuje bicie dzieci, niewolnictwo, poddaństwo kobiet mężczyznom, tak samo dopuszcza karę śmierci, wręcz ją nakazuje, tak samo z okaleczaniem, dyskryminacją niepełnosprawnych, ale po coś jest przykazanie miłości...
|
| So mar 30, 2019 12:40 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nie, nie wierzę w jakiekolwiek cuda, Jezus dla mnie to po prostu nauczyciel duchowy z dawnych czasów, jeden z ludzi, którzy dokonali pewnych odkryć duchowych Ale to żałosne. Już mówiłem że osoby które odrzucają cuda opisane w Ewangelii a przyjmują jakieś tam duchowe nie wiadomo co. To książkowy przykład schizofrenii
|
| So mar 30, 2019 12:50 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Quinque napisał(a): To książkowy przykład schizofrenii Oho - Quinque chorych nawiedził i rzygnął im katolickim miłosierdziem.
|
| So mar 30, 2019 13:04 |
|
 |
|
robaczek2
|
IrciaLilith napisał(a): Nie, nie wierzę w jakiekolwiek cuda......... jak ja, czyli za nic nie uwierzą, że dziewica urodziła dziecko. Ja wierze. Jak rozumiesz np fakt odrosniecia nogi? Lub jeden z zatwierdzonych faktow uzdrowien w Lourdes? Dziewice rodzaca dziecko porownal bym do jajka Kolumba. A moze te narodziny odbywaly sie zupelnie inaczej niz my sobie to wyobrazamy. Np tak jak opisala Valtorta w "Poemat Boga Czlowieka"
|
| So mar 30, 2019 15:43 |
|
 |
|
IrciaLilith
|
Dawaj te dowody na odrośnięcie nogi, od lat na coś takiego poluję.
Duchowość to coś totalnie naturalnego, coś tak samo cudownego jak efekt placebo, potrafi zaskoczyć, robić wrażenie, ale magii w tym brak. Duchowość to doświadczenie nie bezpodstawna wiara w cuda.
|
| So mar 30, 2019 17:20 |
|
 |
|
robaczek2
|
IrciaLilith napisał(a): Dawaj te dowody na odrośnięcie nogi, od lat na coś takiego poluję. Duchowość to coś totalnie naturalnego. To zalezy jakie dowody sa dla Ciebie wystarczajace. Czytalem w jakims czasopismie i na internecie ze jakiemus chlopakowi odrosla noga i uwazam to za prawde. Mozesz napisac w google: cud odrosnieta noga. Co Ty z tym zrobisz to Twoja sprawa. Oczywiscie ze wszystko jest elementem otaczajacej nas rzeczywistosci wiec nie mam zastrzezen do Twojego rozumienia duchowosci chociaz w kazdym samochodzie mozna wyroznic elementy gumowe i metalowe.
|
| So mar 30, 2019 17:31 |
|
 |
|
IrciaLilith
|
Ten domniemany cud o którym mówisz to z którego roku?
|
| So mar 30, 2019 17:45 |
|
 |
|
subadam
|
O nodze juz wielokrotnie bylo i tak dawno sie zdarzylo ze nic z tamtych czasow nie mozna udowodnic. Mozna tylko wierzyc, lub nie - ja oczywiscie nie wierze. Zreszta cala koncepcja osobowego Boga ingerujacego w najdrobniejsze uczynki ludzkie jest dla mnie nie do przyjecia jesli akceptuje wielkosc i roznorodnosc Wszechswiata i to czym w tym wszechswiecie jestesmy. Nawet nie pylem, pylem sa morze nasze swiaty.
|
| So mar 30, 2019 18:08 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
@Teresse, statystycznie praktycznie wszyscy podpiszą się pod deklaracją "stop hejt", ale w praktyce nie zauważyłam, aby w przestrzeni publicznej hejtu było mniej. Dziś ktoś jest za aborcją, a jutro będzie przeciw, nie znasz motywów ludzkich, nie rozpatrujesz sprawy indywidualnie, dlatego nie bardzo rozumiem, co chcesz osiągnąć? Cytuj: i próbka reakcji katolików(?) No i? Ludzie są różni, ich poziom duchowy i religijny, jak i stosunek do tychże również, dlatego nietrudno znaleźć cały przekrój opinii na każdy temat. IrciaLilith napisał(a): Serio wcześniej nie potępiali kary śmierci?Przecież to powinno być oczywiste. Proponuję zapoznać się z wcześniejszym i obecnym brzemieniem KKK, zamiast poprzestawać na wyselekcjonowanych przez @Teresse negatywnych opiniach, bo jeżeli tak powierzchownie podchodzisz do weryfikowania informacji, to ja naprawdę nie dziwię się, że z takim kluczem nie rozumiesz przekazów biblijnych. Cytuj: Skoro dobrowolne odebranie sobie życia jest uznawane jako coś złego, to odbieranie go komuś tym bardziej. Jedynie bezpośrednie zagrożenie życia i brak innej opcji może względnie tłumaczyć odbieranie prawa do życia, choć powinno się dążyć do unieszkodliwienia nie zabicia... Nie wiesz jakie było wcześniej stanowisko KK i Cię to nawet nie zainteresowało, grunt to skupienie na sobie i wyrażenie co się o tym myśli bez odniesienia do newsa będącego przedmiotem dyskusji, który można sprawdzić w ciągu paru sekund. Spojler: Wcześniejsze brzmienie Katechizmu KK było takie, jak wyżej przedstawiłaś.
|
| So mar 30, 2019 18:59 |
|
 |
|
IrciaLilith
|
Super, że potrafisz to sprawdzić w kilka sekund, mi czytanie zajęło sporo minut i dalej mam mętlik w głowie, bo poglądy i interpretacje są bardzo różne, łącznie z eykazywaniem że Jezus akceptował i wręcz popieral karę śmierci. Może więc skoro nie potrafię tego ogarnąć to mnie oświecisz jak Kościół podchodził do tej kwestii navprzestrzeni wieków.
|
| So mar 30, 2019 19:48 |
|
|
|