Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 6:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Znaki i dowody na istnienie Boga. 
Autor Wiadomość

Cytuj:
wtedy by nie było ateistów

Przeciwnie - wtedy wszyscy byliby ateistami, bo wszak nikt by już nie WIERZYŁ w Boga :D

A czy Bóg ma naprawdę taką frajdę w utrzymywaniu ludzi w niepewności?

Pt lis 13, 2009 20:33

Korat W Biblii chyba wyróżnił już cała masę osób, w tym też wiele razy ratował tylko wybrane osoby przed śmiercią.
W dodatku sugerujesz, że potrzebuje stałego wypoczynku? :)

Pt lis 13, 2009 21:24
Zobacz profil WWW

W Biblii chyba wyróżnił już cała masę osób

Skoro tak tam jest napisane to musi to być metafora, bo sie nie zgadza z moją hipotezą ;)

Pt lis 13, 2009 21:37

Post Re: Znaki i dowody na istnienie Boga.
Czy są jakieś Twarde dowody na istnienie Boga?Chodzi o,ktore nie pozostawiałyby wątpliwości i mogłyby przekonać niewierzącego.
Do tej pory nie spotkałam się z takowymi a szukam od bardzo dawna.

Pn kwi 26, 2010 11:20

maharet napisał(a):
Czy są jakieś Twarde dowody na istnienie Boga?Chodzi o,ktore nie pozostawiałyby wątpliwości i mogłyby przekonać niewierzącego.

Widocznie nie szukałaś tam gdzie trzeba. :-D

Bo… najtrudniej dostrzec coś pod własnym nosem. Uczniowie Jezusa także o to pytali: "Panie, pokaż nam Ojca, a to nam wystarczy". Tymczasem Jezus mu odpowiada: "Filipie, tak długo jestem z wami, a jeszcze Mnie nie poznałeś? Kto Mnie zobaczył, zobaczył także Ojca" (J 14,8-9).
Boga nie znajdziesz na „zewnątrz”, gdzieś w chmurach, czy w kosmosie. Bóg nie jest „Kimś”, jakąś osobą którą można by wskazać palcem – o… jest tu lub tam.
Jeśli szukasz Boga to z pewnością znajdziesz go w drugim człowieku, ale gdy pragniesz bliższego kontaktu szukaj go w sobie samym, tu jest najbliżej. I nie jest to jakaś tam metafora, to twarda rzeczywistość.
Bóg to ja i ty, to wszystko co nas otacza, to każdy atom z którego składa się znany i nieznany nam wszechświat i nie tylko on. Jeśli chciałbyś zrozumieć Boga musiałbyś wpierw poznać wszechświat do najdrobniejszej cząstki a i tak ciągle będzie za mało, ponieważ nigdy nie wyjdziesz poza boską rzeczywistość. Jesteśmy wewnątrz Boga, jesteśmy jego malutkimi cząstkami, przecież cząstka nigdy nie zrozumie całości.

Być może to paradoks, ale najbliżej do Boga mają fizycy a nie Biblia. Bóg to nic innego jak podział „Próżni”, tak twierdzi fizyk Nassim Haramein w swoim wykładzie „Przekroczyć horyzont zdarzeń”:
http://www.youtube.com/watch?v=VVQIOhvW ... re=related
Jest dość długi, ale warto z nim się zapoznać, daje inne spojrzenie na Boga i na całą otaczającą nas rzeczywistość

Pn kwi 26, 2010 13:08

Cały problem w tym, że określenie "twardy dowód" jest subiektywne.. dla kogoś, kto doświadczył Boga, to właśnie będzie twardy dowód. Większość ludzi za "twardy" dowód na to, że 2+2=4 uznaje właśnie to, że doświadczają, iż biorąc dwa jabłka do dwóch jabłek otrzymują cztery jabłka i że tego samego doświadcza większość innych ludzi, poza jakimiś wariatami. Ale to nie jest przecież matematyczny dowód, więc nic dziwnego, że matematykom "nie wystarczył" i sformułowali swoje.. a jeśli chodzi o światopogląd, to wymagana twardość zależy od stopnia potrzeby zaprzeczania.. nikt nie wątpił np. w "istnienie świata", dopóki komuś nie wpadło do głowy temu zaprzeczyć. A im bardziej ktoś odczuwa potrzebę zaprzeczenia czemuś, tym twardszego dowodu na to coś będzie oczekiwał..

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn kwi 26, 2010 13:13

Buscador zaciekawiło mnie to co piszesz.Ale skoro Bog=wszechświat i wszystko co jest jego składowymi to rozumiem,że po prostu jest bo jest i nie ma tak jakby to powiedzieć "ogolnej mocy".Więc cały kult Boga,praktyki,modlitwy itp są zbędne,bo to nie ma wpływu na funkcjonowanie tego wszechświata.

Pn kwi 26, 2010 14:08

Pisząc wszechświat miałem na myśli także ten duchowy - wewnętrzny, wszechświat fizyczny – kosmos to tylko bardzo mała część całego wszechświata.
Nie wiem czy nasze modlitwy mają wpływ na sam wszechświat, jego funkcjonowanie, ale na pewno mają wpływ na nas samych. Oczywiście Bogu nie są potrzebne nasze modlitwy, ale jest takie ezoteryczne powiedzenie – stajesz się tym w co wierzysz, (praktykujesz), jeśli modlisz się do Boga to tym samym zdążasz ku Niemu – stajesz się Nim.

Pn kwi 26, 2010 23:05

Jasne wszystko jest wtedy kiedy uwierzysz ze Bog istnieje na tym polega tajemnica wiary coz byla by to za wiara kiedy na kazdym kroku znalazl bys dowody a nawet wtedy bylbys w stanie w nie uwierzyc ?? napewno tez nie szukal bys dalej dowodow zeby sobie cos wytlumaczyc czego sie nie da..... wszystkie filozoficzne proby wytlumaczenia sobie istnienia Boga nie maja zadnych szans...... spotkanie z Bogiem trzeba przezyc dopiero w takim momencie okazuje sie wszystko takie proste..... katolicyzm tak daleko odbiegl od nauk zawartych w Bibli ze powrot do fundamentu... dla tej religi nie jest juz mozliwy.....

Wt kwi 27, 2010 9:56

Cytuj:
spotkanie z Bogiem trzeba przezyc dopiero w takim momencie okazuje sie wszystko takie proste..... katolicyzm tak daleko odbiegl od nauk zawartych w Bibli ze powrot do fundamentu... dla tej religi nie jest juz mozliwy.....

Eee, to co jest tym "fundamentem" - spotkanie osobiste z Bogiem czy Biblia ?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt kwi 27, 2010 9:59

Post Re:
plomyk napisał(a):
Zgadzam sie ze Maryja to nie Chrystus, to tylko Jego Matka, ktora zawsze prowadzi do NIego. Hostja to Jesus Chrystus, jezeli cuda Eucharystyczne nie przekonaja Cie to ja napewno nie bede w stanie.

Dla mnie i miliona ludzi jest to podstawa naszej wiary, to ze Eucharystja to Chrystus Zmartwychwstaly. :)

W Bibli jest wyraznie napisane ze w drodze do Jezusa Chrystusa nie potrzebujemy zadnych posrednikow nawet jego matki Maryji do niego mamy sie kierowac bezposrednio dopiero za posrednictwem Jeszsa Chrystusa nasze modlitwy kierowane sa do Boga Ojca.....

Wt kwi 27, 2010 10:03

Naprawdę ? Tak dokładnie jest napisane ? Spojrzyj jeszcze raz..

Wt kwi 27, 2010 10:06

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
spotkanie z Bogiem trzeba przezyc dopiero w takim momencie okazuje sie wszystko takie proste..... katolicyzm tak daleko odbiegl od nauk zawartych w Bibli ze powrot do fundamentu... dla tej religi nie jest juz mozliwy.....

Eee, to co jest tym "fundamentem" - spotkanie osobiste z Bogiem czy Biblia ?

Biblia jest fundamentem wiary....... ale tez rodza sie ludzie ktorzy na codzien czuja obecnosc Boga w snach go widza i na codzien slysza...... Biblia w takich przypadkach jest potwierdzeniem .

Wt kwi 27, 2010 10:08

A to o "katolicyźmie" to skąd ci się wzięło ? Antyklerykalizm jest warunkiem spotkania z Bogiem ?:)

Wt kwi 27, 2010 10:13

maharet napisał(a):

Sa twarde dowody na istnienie Boga wystarczy kiedy go zaprosisz poprzez modlitwe do siebie ...zaufasz mu i oddasz swoje zycie w jego rece oddaj mu swoje problemy powiedz mu co cie przytlacza.... kiedy to zrobisz poczujesz ulge w sercu a w twoje zycie naplynie spokoj.... zniknie strach i beznadziejnosc w taki sposob objawia sie istnienie Boga.... czyz nie jest to piekny dowod??

Wt kwi 27, 2010 10:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona