Dlaczego Bóg nie chce spełniać próśb ??
Autor |
Wiadomość |
Andy72
|
 Re: Dlaczego Bóg nie chce spełniać próśb ??
Są objawienia, według których nastąpi prawdziwy pokój na świecie, gdy zostanie ogłoszony piaty dogmat maryjny;
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Wt wrz 16, 2025 17:04 |
|
|
|
 |
Atimeres
|
Andy72 napisał(a): Są objawienia, według których nastąpi prawdziwy pokój na świecie, gdy zostanie ogłoszony piaty dogmat maryjny; Objawienia tzw. prywatne nie są zatwierdzane jako potwierdzające wiarygodność i ważność, lecz według tradycyjnego klucza "nihil obstat" czyli "nie ma nic przeciwko [katolickiej wiary]". Ale dalej nie wiem, co to jest "piąty dogmat".
|
Wt wrz 16, 2025 17:12 |
|
 |
Andy72
|
Google nie boli  PIĄTY DOGMAT MARYJNY o Maryi Współodkupicielce, Pośredniczce i Orędowniczce
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Wt wrz 16, 2025 17:16 |
|
|
|
 |
Atimeres
|
Witold33 napisał(a): Ludowi dziwnie łatwiej i bliżej do Maryi. W następnej kolejności Jezus, Bóg sporo dalej, a o Duchu Swiętym już lepiej nie mówić. Czemu tak? Chyba oczywiste. Takie są klimaty w nauczaniu KK nad Wisłą. Trzeba w wersji dla młodzieży, bo inaczej ryzyko, że trzódka na poważniejsze aspekty może się boczyć, szemrać i się w końcu rozbiegnie. Też tak myślę, to bardzo pragmatyczna polityka firmy. Ludowi bliżej do Maryi z winy niektórych kaznodziejów i autorów, którzy głosili lub napisali "Lecz kiedy Ojciec rozgniewany siecze, szczęśliwy kto się do Matki uciecze". Bóg Ojciec bywał tak przedstawiany, a Maryja w opozycji doi Niego"! Sprawa pieśni do Boga Ojca. Tak, trochę ich mi brak w praktyce, chociaż w śpiewnikach są! Natomiast teksty mszalne zawsze kierują się do Ojca, przez Jezusa, zgodnie z naszą wiarą. Jezus jest Bogiem wcielonym, Bogiem z nami=Emanuel, to samo co JHWH=Bóg z nami. Ducha Świętego wspomina się w każdej Mszy około 10 razy. W niektórych kościołach na każdej mszy niedzielnej jest pieśń do Ducha św. po Ewangelii. Więc Witold, przestań zrzędzić, miałeś tylko trochę racji!
|
Wt wrz 16, 2025 17:30 |
|
 |
Witold33
|
To ważne dla stanu umysłów rodaków sprawy. "trochę" = o wiele za dużo.
|
Wt wrz 16, 2025 19:40 |
|
|
|
 |
Atimeres
|
Witold33 napisał(a): To ważne dla stanu umysłów rodaków sprawy. "trochę" = o wiele za dużo. Nieprawda, u mnie na każdej mszy niedzielnej śpiewa się pieśni o Bogu i Chrystusie. Tylko w kilka świąt maryjnych śpiewa się maryjne; tak samo na pozamszalnych nabożeństwach maryjnych. A może nawet to "trochę" nie podoba Ci się? Otóż p;ieśni maryjne, podkreślające jej macierzyństwo dla Jezusa, podkreśla najważniejszą prawdę o Chrystusie, istotna w naszej wierze: Wcielenie Syna Bożego. A poza tym pieśni do tej świętej i innych podkreślają prawdę o Świętych obcowaniu, którą wyznajemy od starożytności w wyznaniach wiary.
|
Śr wrz 17, 2025 6:34 |
|
 |
Witold33
|
Niech jestem teologiem, nie wiem jaki wpływ na zbawienie ma to polskie Maryjne odchylenie. Niewątpliwie świadczy o niedojrzałosci i płytkości wiary.
|
Śr wrz 17, 2025 7:48 |
|
 |
Idący
|
Maryjność jest przejawem emocjonalności. Taka jest wiara uczuciowa. Będą w niejakiej kontrze do wiary rozumnej, tj. opartej na świadomym wyborze. Ale czy uczucia w wierze są czymś złym? Dopóki uczucia nie przesłaniają rozumu, jest dobrze.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Śr wrz 17, 2025 7:58 |
|
 |
Witold33
|
Zapewne, ale to chyba tylko jedna strona kwestii. Druga = infantylne pójscie na łatwiznę i chodzenie na skróty. Powiedziane nie jest kochaj Maryję, lecz Boga . I to całym sercem.
|
Śr wrz 17, 2025 8:02 |
|
 |
mareta
|
Witold33 napisał(a): Zapewne, ale to chyba tylko jedna strona kwestii. Druga = infantylne pójscie na łatwiznę i chodzenie na skróty. Powiedziane nie jest kochaj Maryję, lecz Boga . I to całym sercem. Maryja zawsze wskazuje na Jezusa.
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Śr wrz 17, 2025 8:39 |
|
 |
Witold33
|
Słowa, słowa, słowa. Dobrze rozumiesz w czym rzecz. Wykręty i zamiatanie kitą nie pomogą.
|
Śr wrz 17, 2025 9:34 |
|
 |
mareta
|
Witold33 napisał(a): Słowa, słowa, słowa. Dobrze rozumiesz w czym rzecz. Wykręty i zamiatanie kitą nie pomogą. "Ta gęś gęgała co kamieniem dostała" I kto tu się miga i wykręca. Co do kity, to nie wiem. Cztery nogi też masz?
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Śr wrz 17, 2025 12:40 |
|
 |
Witold33
|
A do rzeczy?
|
Śr wrz 17, 2025 12:44 |
|
 |
mareta
|
Witold33 napisał(a): A do rzeczy? Treść hymnu Magnificat świadczy o tym, że Maryja znała Pismo Święte. Jego słowa stały się inspiracją tej modlitwy zadziwienia, radości i uwielbienia – mówił papież w...... odcinku rozważań nad modlitwą: „Zdrowaś Maryjo”. Ojciec Święty zwrócił uwagę, że my chrześcijanie często zapominamy o tej modlitwie chwały i adoracji. Maryja natomiast adorowała Boga i chwaliła Go. To jest właśnie obecne w Magnificat. Papież odniósł się również do tematu prywatnych objawień maryjnych, do których Kościół podchodzi zawsze bardzo ostrożnie. „Palec Matki Bożej zawsze wskazuje na Jezusa; Maryja nigdy nie mówi: «Ja się tym zajmę, wiem, jak z tego wybrnąć». Zawsze wskazuje na Jezusa. Objawienia mogą być doświadczeniem duchowym osoby, która przekazuje je dalej, albo wyjątkowym ukazaniem się Maryi w danych okolicznościach historycznych, w chwili, w której ludzkość potrzebuje usłyszeć Ewangelię, zobaczyć palec Maryi wskazujący na Jezusa, usłyszeć raz jeszcze: «Zróbcie wszystko, cokolwiek wam powie». Nie ma co ukrywać – kontynuował papież - w kwestiach objawień zdarzają się też nadużycia, ale Kościół jest zawsze bardzo ostrożny. Kościół nigdy nie traktuje objawień jako źródła wiary. Nigdy. Wiara zakorzeniona jest w Ewangelii, w Objawieniu, w Tradycji Objawienia”.
|
Śr wrz 17, 2025 12:49 |
|
 |
Witold33
|
... zróbcie wszystko cokolwiek wam powie.. to było raz tylko, na weselu, przy okazji wina. Tematem nie jest osoba/postać Miriam, tylko nasza polska ludowa jej adoracja i traktowanie w krzywej proporcji do osób Boskich. Może to cena za utrzymanie trzódki w całości? Więc nasuwa się pytanie o duchową jakość tej trzódki i skwapliwość pasterzy w jej utrzymywaniu na takim poziomie.
|
Śr wrz 17, 2025 19:34 |
|
|
|