Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 21:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Medaliki, wisiorki, breloczki 

Czy ma dla ciebie znaczenie medalik, wisiorek, bryloczek ...
tak 61%  61%  [ 49 ]
nie 33%  33%  [ 26 ]
nie zastanawiałem się 5%  5%  [ 4 ]
nie zastanawiałam się 1%  1%  [ 1 ]
Liczba głosów : 80

Medaliki, wisiorki, breloczki 
Autor Wiadomość

Post MOJA WIARA
"nosilam medalik z wizerunkiem Maryi, obecnie nosze krzyzyk. Nie jest on zadnym amuletem, talizmanem, ani niczym podobnym. Jest zewnetrznym, swiadomie noszonym symobolem mojej wiary, mojej przynaleznosci do Jezusa..."

Ja noszę medalik Maryjny, ale niedawno nosiłam krzyzyk.Urwał mi się łancuszek, bo krzyzyk był większy od medalika, więc znowu noszę medalik.Jesto to dla mnie przyupomnienie że jestem osobą wierzącą i wierzę w pomoc Maryi na kazdym kroku mojego życia.
Nie przywiązuję wagi jaki znak wiary noszę, ale uwazam, że jest to również moje świadectwo wobec ludzi, którzy przypadkiem mogą go zobaczyć.Przypadkiem-bo noszę go pod ubraniem wierzchnim.
Nie afiszuje sie, nie noszę go na pokaz, bo służy mi on przez samo noszenie...aby Maryja wstawiała sie za mną u Boga. Wierzę w to i dlatego noszę!

Pn kwi 04, 2005 18:52

:hmmm: Jak wos wszystkich zachęcić do rozważań na ten temat.

Napewno wielu przy sobie nosi czy to medalik z Maryją, czy to bryloczek świętego Krzysztofa, a nawet i inne z takich rzeczy. Ciekawi mnie w jakim celu sie takie rzeczy nosi i czy są przydatne w każdym dniu.
Każdy medalik czy bryloczek czy chodźby mały krzyżyk to taki amulet lub talizman który przynosić ma szczęście.

Ja nosze Cudowny Medalik z ktorym wiaza sie wielkie laski.Swiety Ojciec Pio czy tez Sw. Maksymilian goraco zachecali do noszenia z wiara tegoz Medalika.Nie traktuje go jako talizman lecz jest on wielka ochrona przed silami ciemnosci z racji tej, ze to wlasnie Matka Boza prosila ludzi aby go nosili.

Początki Cudownego Medalika są związane z objawieniami Matki Bożej, jakie miały miejsce w Paryżu w r. 1830, w kaplicy przy ulicy du Bac. W sobotę 27 listopada 1830 r. Niepokalana objawiła się Siostrze Miłosierdzia, św. Katarzynie Labouré,powierzając jej misję wybicia medalika według podanego wzoru:

Obrazek
Obrazek

"Każ wybić medalik według tego wzoru - mówi Najśw. Dziewica; Osoby, które będą go z ufnością nosiły, zwłaszcza na szyi, otrzymają wiele łask."

"Nadzwyczajna szybkość z jaką ten medalik się rozpowszechnił, ogromna liczba wybitych i rozprowadzonych medalików, zadziwiające dobrodziejstwa i specjalne łaski, jakie wierni otrzymali dzięki pokładanej w nim ufności, wydają się być znakami, poprzez które Niebo chciało potwierdzić rzeczywistość objawień, prawdziwość zeznań św.Katarzyny Labouré oraz potrzebę rozpowszechnienia medalika".

W r. 1846, w następstwie głośnego nawrócenia Żyda Alfonsa Ratisbonne, papież Grzegorz XVI potwierdził w Rzymie mocą swego autorytetu wnioski zawarte w orzeczeniu arcybiskupa Paryża.

Zachecam wszystkich (ktorzy jeszcze nie nosza Codownego Medalika) czytajacych moj post do noszenia Cudownego Medalika.

Pozdrawioam :)

Pozdrawiam :)

Wt kwi 05, 2005 1:48

Cytuj:
Chyba najbardziej znany jest Cudowny Medalik. Wzór medalika został nam przekazany za pośrednictwem siostry Katarzyny Laboure, której w Paryżu ukazała się Maryja.
Matka Boże prosiła o wybicie medalika wg wzoru.
Na medaliku znajduje się napis- prośba do Niepokalanej: " O Maryjo bez grzechu poczęta módl się za nami, którzy się do Ciebie uciekamy".

to cos podobnego co pan bog kazal mojzeszowi:?????????????

2 Moj. 25:40
40. Bacz, abyś uczynił to według wzoru, który ci ukazano na górze.
(BW)

Rachelix jestes bardzo biedny bracie odlaczony.Wprowadzajac herezje i podpierajac sie Pismem Sw. pozbawiasz siebie najpotezniejszej pomocy jaka jest Matka Boza.Wystawiasz sie na pstwe demona.Wierz mi tak jest. Podajac cytat z ksiegi Mojzesza poprostu bladzisz.Cudowny Medalik ma oparcie w Pismie Swietym i jest czescia Tradycji Kosciola.

Pozdrawiam :)

Wt kwi 05, 2005 1:57

Post Objawienia prywatne
.Cudowny Medalik ma oparcie w Pismie Swietym i jest czescia Tradycji Kosciola.[/quote]

Historia Cudownego Medalika to po prostu objawienia prywatne zatwierdzone przez Kościól. Nie wszytskie objaweinia są już poparte, nie wszystkiego należy się trzymać, ale Cudowny Medalik to spokojnie mozna nosić o ile ktos wierzy we wstawiennictwo Maryi.
Druga Księga Mojżeszowa to stara nazwa księgi Wyjścia z pięcioksiegu Mojżesza.Nie uwazam, żeby ten ktoś błądził posługując się inną nazwa -trzeba po prostu poznać bliżej Pismo Świete. :o
"KTO NIE ZNA PISMA ŚWIĘTEGO, NIE ZNA TEZ CHRYSTUSA.."
( św. Hieronim)

Wt kwi 05, 2005 8:58

Rachelix jestes bardzo biedny bracie odlaczony.Wprowadzajac herezje i podpierajac sie Pismem Sw. pozbawiasz siebie najpotezniejszej pomocy jaka jest Matka Boza

Ps. 22:20
20. Ty zaś, Panie, nie oddalaj się! Mocy moja, pośpiesz mi z pomocą!
(BW)

Ps. 115:11
11. Wy, którzy się boicie Pana, ufajcie Panu! On jest pomocą i tarczą ich,
(BW)

Ps. 124:8
8. Pomoc nasza w imieniu Pana, Który uczynił niebo i ziemię.
(BW)

Filip. 1:19
19. Wiem bowiem, że przez modlitwę waszą i pomoc Ducha Jezusa Chrystusa wyjdzie mi to ku wybawieniu,(BW)

Hebr. 4:16
16. Przystąpmy tedy z ufną odwagą do tronu łaski, abyśmy dostąpili miłosierdzia i znaleźli łaskę ku pomocy w stosownej porze.(BW)

Hebr. 13:6
6. Tak więc z ufnością możemy mówić: Pan jest pomocnikiem moim, nie będę się lękał; Cóż może mi uczynić człowiek?
(
BW)

1 Kor. 1:24
24. Natomiast dla powołanych - i Żydów, i Greków, zwiastujemy Chrystusa, który jest mocą Bożą i mądrością Bożą.(BW)

tesku wiesz juz kto powinien byc pomoca nasza????????

wszak o marii matce jezusa nic nie znalazlem

Wt kwi 05, 2005 11:12

Post Szukajcie a znajdziecie!
Wszak o marii matce jezusa nic nie znalazlem[/quote]

[i]Mat. 1:18-23
18. A narodzenie Jezusa Chrystusa takie było: Albowiem gdy Maryja, matka jego, poślubiona była Józefowi, pierwej niżeli się zeszli, znaleziona jest brzemienną z Ducha Świętego.
19. Ale Józef, mąż jej, będąc sprawiedliwym i nie chcąc jej osławić, chciał ją potajemnie opuścić.
20. A gdy on o tem zamyślał, oto mu się Anioł Pański we śnie ukazał, mówiąc: Józefie, synu Dawidów! nie bój się przyjąć Maryi, żony twojej; albowiem, co się w niej poczęło, z Ducha Świętego jest.
21. A urodzi syna, i nazowiesz imię jego Jezus; albowiem on zbawi lud swój od grzechów ich.
22. A to się wszystko stało, aby się wypełniło, co powiedziano od Pana przez proroka, mówiącego:
23. Oto panna będzie brzemienna i porodzi syna, a nazwą imię jego Emanuel, co się wykłada: Bóg z nami.
(BG)[/i]

A czytałeś o cudzie w Kanie Galilejskiej?
O Matce Jezusa pod krzyżem kiedy Jezus mowi:Oto Syn Twój i Oto matka Twoja?
Nie mow że nie ma w Pismie o Matce Jezusa, kto głosi takie herezje?

Wt kwi 05, 2005 11:39

organistko nie zrozumialas mnie .chodzi o to ze nic nie znalazlem jakoby maria ta swieta niewiasta miala by byc zrodlem naszej pomocy co napisal tess
czytaj uwazniej

Wt kwi 05, 2005 20:33

tesku wiesz juz kto powinien byc pomoca nasza?
wszak o marii matce jezusa nic nie znalazlem

A zastanowiłeś się, co czuje Jezus, który Z KRZYŻA powiedział że daje JĄ NAM ZA MATKĘ ! kiedy piszesz te słowa ?
To że tobie się wydaje niepotrzebna jest dla ciebie ważniejsze niż to że SAM JEZUS CHRYSTUS dał nam JĄ jako NASZĄ MATKĘ ?
I ty siebie nazywasz chrześcijaninem ?
Chyba rahelaninem, bo ze słowami Jezusa robisz co ci się żywnie podoba

Wt kwi 05, 2005 20:39

agniulko pan jezus nigdzie nie dal nam marii jako matke
slowa na kturych sie opierasz i na ktorych kk zbudowal caly kult marii znacza to aby ten umilowany uczen jan jak go nazywa pismo zaopiekowal sie maria a ona zaopiekowala sie nim byc moze jozef juz wtedy nie zyl.
otym pismo nic nie mowi
i powinnas zacytowac cala te okolicznosc a nie wyrywac z kontekstu, juz poraz ktorys

Jan. 19:25-27
25. A stały pod krzyżem Jezusa matka jego i siostra matki jego, Maria, żona Kleofasa, i Maria Magdalena.
26. A gdy Jezus ujrzał matkę i ucznia, którego miłował, stojącego przy niej, rzekł do matki: Niewiasto, oto syn twój!
27. Potem rzekł do ucznia: Oto matka twoja! I od owej godziny wziął ją ów uczeń do siebie.(BW)

i o to tutaj chodzilo

Śr kwi 06, 2005 8:25

Post Pogadaj z teologami!
[quote="rahelix"]agniulko pan jezus nigdzie nie dal nam marii jako matke
slowa na kturych sie opierasz i na ktorych kk zbudowal caly kult marii znacza to aby ten umilowany uczen jan jak go nazywa pismo zaopiekowal sie maria a ona zaopiekowala sie nim byc moze jozef juz wtedy nie zyl.
otym pismo nic nie mowi
i powinnas zacytowac cala te okolicznosc a nie wyrywac z kontekstu, juz poraz ktorys

Jan. 19:25-27
25. A stały pod krzyżem Jezusa matka jego i siostra matki jego, Maria, żona Kleofasa, i Maria Magdalena.
26. A gdy Jezus ujrzał matkę i ucznia, którego miłował, stojącego przy niej, rzekł do matki: Niewiasto, oto syn twój!
27. Potem rzekł do ucznia: Oto matka twoja! [b]I od owej godziny wziął ją ów uczeń do siebie.[/b](BW)

[b]Koniecznie pogadaj z teologami, skoro takis oczytany w Piśmie Świetym,
ja wierzę, że maryja jest naszą Matką i Królowa, dana nam przez samego Jezusa w osobie św. Jana . To był Jego testament z krzyża.
Jęsli uwaząsz inaczej, to strasznie Ci wspólczuje, że hestes taki pogubiony, bładzisz po manowcach, bo nie mozesz nawet powierzyc sie wstawiennictwu Maryi która jest nasza Opiekunką i Matką.[/b][/b]

Śr kwi 06, 2005 11:05

Cudowny Medalik ma oparcie w Pismie Swietym

prosze pokazac w ktorym miejscu pisma jest mowa o medalikach

Cytuj:
Koniecznie pogadaj z teologami,

Dz 4:19
19. Lecz Piotr i Jan odpowiedzieli: Rozsądźcie, czy słuszne jest w oczach Bożych bardziej słuchać was niż Boga?(BT)

Dz 5:29
29. Trzeba bardziej słuchać Boga niż ludzi - odpowiedział Piotr i Apostołowie.
(BT)

Śr kwi 06, 2005 21:46
Nie widziałeś u nikogo "węża na łańcuszku" - sam cytujesz:"Jak Mojżesz wywyższył węża"....tak my wierzymy, że Chrystus został wywyższony - dlatego chrześcijanie noszą na łańcuszku krzyż...węża pozostawiamy ewentualnie, wyznawcom Judaizmu.
Obraz Jezusa Miłosiernego też uznajesz jako wymysł ludzki?

Śr kwi 06, 2005 22:29

Obraz Jezusa Miłosiernego też uznajesz jako wymysł ludzki?

2 Moj. 20:4-5
4. Nie czyń sobie podobizny rzeźbionej czegokolwiek, co jest na niebie w górze, i na ziemi w dole, i tego, co jest w wodzie pod ziemią.
5. Nie będziesz się im kłaniał i nie będziesz im służył, gdyż Ja, Pan, Bóg twój, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze winę ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą,
(BW)

3 Moj. 26:1
1. Nie będziecie czynili sobie bałwanów ani stawiali sobie podobizny rzeźbionej, ani kamiennych pomników, ani też umieszczali kamiennych obrazów w ziemi waszej, by im się kłaniać; gdyż Ja, Pan, jestem Bogiem waszym.
(BW)

5 Moj. 4:16
16. Abyście nie popełnili grzechu i nie sporządzili sobie podobizny rzeźbionej, czy to w kształcie mężczyzny, czy kobiety,
(BW)

5 Moj. 7:5
5. Lecz tak z nimi postąpicie; ołtarze ich zburzycie, pomniki ich potłuczecie, święte ich drzewa wytniecie i ich podobizny rzeźbione w ogniu spalicie.
(BW)

Ezech. 16:17
17. A ty, nabrawszy wspaniałych swoich klejnotów z mojego złota i srebra, które ci dałem, robiłaś sobie podobizny bożków i z nimi uprawiałaś nierząd.
(BW)

chyba powinno wystarczyc na temat bozkow i wszelkich podobizn aby im sie klaniac

Izaj. 44:19
19. A nikt tego nie rozważa i nikt nie ma tyle poznania i rozumu, aby rzec: Jedną jego połowę spaliłem w ogniu i na jego węglach napiekłem chleba, upiekłem też mięso i najadłem się, a z reszty zrobię ohydę i będę klękał przed drewnianym klocem?(BW)
Izaj. 44:20
20. Kto się zadaje z popiołem, tego zwodzi omamione serce, tak że nie uratuje swojej duszy ani też nie powie: [b]Czy to nie złuda, czego się trzymam?(BW)[/b]

Cz kwi 07, 2005 15:58

Ci sami Izraelici z polecenia Bożego zrobili Arkę Przymierza a na jej wieku postacie dwóch cherubów i oddawali jej cześć

Cz kwi 07, 2005 16:04
"Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znosić, lecz wypełnić i uzupełnić" Mt 5,17.
Wypełnić i uzupełnić....Jezus nie zastrzegł ram czasowych wypełniania i uzupełniania i nie nam sądzić i określać o tym.
Chrystus powiedział:"Ja jestem z wami po wszystkie dni aż do końca świata" Mt 28,20.....jest i działa - my w to wierzymy, a Ty masz wątpliwości?

Cz kwi 07, 2005 16:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona