Czy dla KK są religie "bardziej i mniej strawne"
Autor |
Wiadomość |
gabriel
|
Tutaj jest to opisane co to jest za rodzaj grzechu za ktory nie ma odpuszczenia..i to nie sa zarty
http://www.przystan.jezus.pl/web-pl/art ... zech_d.htm
|
Śr sty 04, 2006 20:38 |
|
|
|
 |
R6
|
Trzęsienia ziemi i inne kataklizmy w ktorych giną winni i niewinni też są dziełem człowieka?
|
Śr sty 04, 2006 20:45 |
|
 |
gabriel
|
R6 napisał(a): Trzęsienia ziemi i inne kataklizmy w ktorych giną winni i niewinni też są dziełem człowieka?
Sa dzielem fizycznych wlasciwosci materii, takimi samymi jak powodzie i pozary i inne kataklizmy
A jak powstaja trzesienia ziemi odsylam do podrecznikow geologii
|
Śr sty 04, 2006 20:53 |
|
|
|
 |
roberthat
|
Belizariusz napisał(a): roberthat Troszkę przejaskrawiasz przykłady "misyjne". Jest przecież mnóstwo wspaniałych misjonarzy, którzy maja wiele osiągnieć w dziedzinie głoszenia Dobrej Nowiny....ty wybrałes skrajnośc. Gdyby wszyscy byli tacy jak to sugerujesz...to efekty nawrócen mogłyby byc straszliwie mizerne. Bo nawrócenie pod wpływem strachu, nie jest przyjęciem Prawdy, a tylko asekuracja przed przypuszczalnymi konsekwencjami.
Balizeriuszu !
Nie zaprzeczysz chyba że nawrócenie, przejście z np. z Judaizmu na wiarę katolicką to nie przelewki, to podpisanie umowy z Bogiem katolickim za pośrednictwem Misjonarza z której NIE MA ODWROTU.
A jeśli młody, nawrócony przez Misjonarza Żyd zacznie po roku żałować tego co zrobił i zechce wrócić do swojej wiary, to też uważasz że nic się nie stało, czyli grzech apostaty to żarty, co grozi za grzech apostaty, czyż nie 100% piekło !!!!!!
W którym miejscu zaczyna się wspaniałość Misjonarza który przed nawracaniem nie ostrzegł nawracanego przed skutkami podpisania umowy z Bogiem katolików.
Każdy śmiertelnik przed podpisaniem jakiejkowwiek umowy ją czyta, zwraca przede wszystkim na warunki jej podpisania np. oprocentowanie pożyczki i warunki jej rozwiązania np. co się stanie gdy w czasie trwania umowy zechcę ją zerwać, czy grożą za to jakiekolwiek sankcje finansowe.
Nadal twierdzicie że nic się nie stało, że misjonarz nie ostrzegł nawracanego o możliwych skutkach podpisania umowy z Bogiem katolickim !!!!!!
_________________ Złote myśli każdej religii:
1. Wyłącznie moja religia jest religią prawdziwą
2. Wyłacznie moja religia ma pełnię prawdy
Tylko gdzie wówczas miejsce na rozmowy, na negocjacje ?
|
Cz sty 05, 2006 6:16 |
|
 |
roberthat
|
Pan Marcin napisał gdzieś wyżej że jego nie interesuje co myślą innowiercy.
Panie Marcinie, a czy zainteresuje Pana co myśli z dziada pradziada rodzina prawosławna której misjonarz przestawił ich kochane dziecko na wiarę katolicką, czy nie interesuje Pna co myślą rodziny wszystkich wyznań którym misjonarze PORYWAJĄ ich dzieci, które to dzieci (załóżmy powyżej 18 lat) podpisały umowę z Bogiem katolickim z której NIE MA ODWROTU.
Rozumiem, to Pana nie interesuje !
Co czułby Pan, gdyby do Polski przyjechali misjonarze jakiegoś innego wyznania i zaczęli masowo nawracać dzieci z dziada pradziada katolików na swoją wiarę ?
Kaii jeść dzieci Innowiercom to niebo, innowiercy jeść kalemu dzieci (załóżmy powyżej 18lat) katolickie to piekło DLA TYCH DZIECI !
Czy nadal twierdzicie, że nic się nie stało !!!!!!
|
Cz sty 05, 2006 6:37 |
|
|
|
 |
roberthat
|
Nawracanie z ludzką twarzą
I.
Przed przystąpieniem do nawracanie Misjonarz ma OBOWIĄZEK wyrecytowć jedna z dwu możliwych formułek.
1. Japończyku, zgodziłeś się wysłuchać pełni prawdy o katolicyźmie. Muszę ci na wstępie powiedzieć, że nawet jeśli nie przyjmiesz mojej wiary, będziesz miał plusy u mojego Boga za to, że wogóle zgodziłeś się mnie wysłuchać.
2. Japończyku, zgodziłeś się wysłuchać pełni prawdy o katolicyźmie. Muszę ci na wstępie powiedzieć, że jeśli nie przyjmiesz mojej wiary, to mój Bóg krzywo na Ciebie spojrzy, co wcale nie oznacza że pójdziesz do piekła.
II.
Przekazanie pełni prawdy o katolicyźmie.
III.
Przed podpisaniem umowy z Bogiem katolickim (Chrzest) misjonarz ma OBOWIĄZEK poinformować nawracanego co grozi za jej zerwanie - grzech apostaty i 100% piekło.
W tym momencie nawracany może się jeszcze wycofać !!!!
Jeśli tego nie zrobi to dopiero wówczas Misjonarz ma prawo sadzić, że rzeczywiście nawrócił Innowiercę i go ochrzcić.
Proszę zauważyć, że mamy do czynienia z dorosłymi ludźmi, którzy podpisują umowę z Bogiem katolickim w pełni świadomi, (w przeciwieństwie do niemowlaków których rodzice chrzczą, bo tak nakazuje im wiara katolicka) a to rodzi pełnię konsekwencji podpisania takiej umowy.
|
Cz sty 05, 2006 7:21 |
|
 |
Oozie
|
marcin_jarzębski napisał(a): Otóz w szabat Żydzi mają zakaz podróżować. Zatem co robili Żydzi aby móc podróżować a jednocześnie nie łamać zakazu? Ano, jest wyjątek, nie łamie zakazu ten kto podróżuje na wodzie! Powtorzę ci kolejny raz - nie rób z siebie błazna pisząc bzdety rodem z magla. marcin_jarzębski napisał(a): Żydzi banili praktyki magiczne, w Biblii sa zakazane ale Sanhedryn miał także swoją wyrocznie ; kamienie Urim I turim ( mam nadzieje że nie przeinaczyłem nazwy), a co z średniowieczną Kabałą? Posłuchaj pesudointelqtualisto - jak nie wiesz TO NIE PISZ. Jak jest zakaz czarnej magii to doczytaj coś do końca a nie pisz bzdur - bo o tzw. białej magii nie słyszałeś. marcin_jarzębski napisał(a): W księdze wyjścia 23:23 jest wyraz "MALAKHI" co oznacza "mój anioł", kabaliści doszli do wniiosku przesawiajac samogłoski ( w jez. hebrajskim tak jak w innych semickich nie ma samogłosekk, role samogłosek zastępują znaki ) ze anioł miał na imie Mikhael czyli Michał. Po pierwsze jak ktoś sie deklaruje że : marcin_jarzębski napisał(a): jedyny język semicki o którym mam nieco pojecia to arabski, tylko w nim potrafie sie jako tako poruszac. to nie zabiera się za hebrajski a juz na pewno za aramejski. A jak nie ma pojęcia to nie bzdurzy o "znakach" - bo znaki to ty możesz mieć drogowe. marcin_jarzębski napisał(a): np Gematria przypisywanie liczbom maginą moc? ... Bereszit bara to pierwsze zdanie Biblii, oznacza Na początku stworzył, suma dodanych cyfr odpowidajacych literom daje 1116 tyle samo co wyraz berosz haszanah nibrah - "na poczatku roku został stworzony" kabalistyczny wniosek - Bó stworzył świat na poczatku roku Żydowksiego. Chłopcze - nie zabieraj się za coś czego nie pojmujesz. A skoro nie znasz języka to nie podkładaj się bo już nie mam siły cię ośmieszać. marcin_jarzębski napisał(a): Czyli judaizm rabiniczny , czyli skupiający przy synagogach. Czyli głupoty piszesz bo sam chłopcze wspominałeś choćby o karaimach... marcin_jarzębski napisał(a): Jesli napisałem nieprawde prosze mi to udowodnić i wskazac bład, jeśli takowy popełniłem to prosze mi wierzyć nie umyslnie. Cały czas to robię ale problem w tym że nie chcę włazic w spór która religia ma rację - bo szanuję fakt że to portal chrześcijański. A na pewno nie z tobą mój zapiekły, plujący jadem nonkoformisto, co w ewangelikach widzisz heretyków, a wsjem szykujesz piekło. Niemniej zanim się poderwiesz z pianą na ustach bronić swej wizji to może odpowiesz na pytania które już ci zadałem. marcin_jarzębski napisał(a): "notarikony" takie jak "JESZU" - i, sz, u(w) , rabini czytają to" mmah szemo veziqro" czyli niech przepadnie imię jego i pamieć jego"
Którzy rabini?
Kiedy?
Gdzie?
Jeśli tego nie udowodnisz to jesteś zwykłem kłamcą i manipulatorem.
|
Cz sty 05, 2006 9:33 |
|
 |
marcin_jarzębski
|
tak jak myslalem, nie potrafisz udowodnić mi że nie mam racji, ja podaje konkrety a ty piszesz że "(censored) wiem" i myslisz że to wystarczy?
Widzę, że nie masz pojęcia o judaizmie, mimoże jak mniemam sam jestes żydem ale chłopcze wiesz malutko.
Wszystko co napisałem, moge podac źródła niczego sobie nie wymysliłem.
A takie brednie jak
Cytuj: Jak jest zakaz czarnej magii to doczytaj coś do końca a nie pisz bzdur - bo o tzw. białej magii nie słyszałeś. ale brednia, nie ma białem i czarnej margii. To wymysł średniowiecznych kabalistów. Magia jest zawsze sprzeczna w wiara w Jedynego Boga, go korzysta z tajemnej mocy która jest niewiadomego pochodzenia, dziś mozna to zaobserwowac w ruchach NEW AGE. Moge napisac panu na czym polega magia, na oblokowawaniu czakrów w ciele, na ćwiczeniach majacych na celu ułatwić absorpcje energi o przesyłaniu energi ze stery psychicznej do sfery fizycznej. Magia jest sprzeczna z pierwszym przykazaniem, a podziału na czarną i biała sa czysto bajkowe! Cytuj: bo sam chłopcze wspominałeś choćby o karaimach...
tylko że karaimi jako ruch religijny powstał długo po zburzeniu Świątyni i nie jest to społecznośc SEMICKA tylko pochodzenia TURECKIEGO!
Karaimi nie są Żydami, mimo że kultywują chyba najczystszy mozaizm! Są naleciałości islamskie ale w porównaniu do judaizmu to nie ma o czym mówić.
Zamiast obrzucać mnie wyzwiskami, prosze o zacytowanie mojego tekstu i napisanie gdzie jest bład i wyjaśnienie. Nie ukrywam ze moją wiedze opieram publikacjach takich autorów jak:
x.prof. Poradowski
x.Kruszyński
x.Trzeciak
x.Pranajtis
a tytuły publikacji to między innymi
"Talmud co zawiera i czego naucza"
"Talmud czy Biblia"
"Chrześcijanin w talmudzie"
"Talmud o gojach a kwestia zydowska w Polsce"
i wiele innych
aby było jasne, ja nie biorę swoich tez z powietrza, a pan zamiast je prostowac jesli sa błedne mnie po prostu obrzuca wyzwiskami
Można i tak, bo ja wedle pana uznania jest antysemita 
_________________ zapraszam na blog Χριστιανος
|
Cz sty 05, 2006 14:05 |
|
 |
roberthat
|
Moja córka nie popełniła grzechu apostaty !!!!
Niwiedzącym wyjaśniam, że grzech apostaty to grzech zmiany wiary.
Proszę nie odczytywać moich wystąpień na tym forum jako zamachu na wiarę katolicką. Wszystkie moje poszukiwania zmierzały do udowodnienia tego co w tytule. Dzięki wątku o misjach wiem jak udowodnić niewinność mojej córki
Chyba nikt na tym forum nie odmówi mi prawa do obrony własnego dziecka.
Oto dowód:
1.
Niczego nie można udowodnić opierając się na wierze
Adwokat w sądzie: Wysoki sądzie, ja wierzę że mój klient jest niwinny, zatem dalsza rozprawa nie ma sensu.
2.
Każdy człowiek ma prawo wierzyć, że wyłacznie jego religia jest jedną prawdziwą, oraz że wyłacznie jego religia posiada pełnię prawdy.
3.
W momencie chrztu mojej córki (niemowlęcia) to ja podpisałem umowę z Bogiem, że do chwili osiągnięcia przez nią pełnoletności będzie wychowywana w wierze katolickiej. Umowy dotrzymałem.
4.
W wieku 14 lat przyjęła sakrament bierzmowania, potwierdzenie chrztu, bo tak chcieli jej rodzice. To Ona podpisała umowę z Bogiem, że świadomie przyjmuje wiarę katolicką. Czy była świadoma jakie grożą jej kosekwencje, skoro nawet my, jej rodzice nie byliśmy świadomi !
Z sali sądowej: Wysoki Sądzie, jako adwokat sekty NIEBO, oskarżam stojącego tu obywatela X podpisał w wieku 14 lat umowę z naszą sektą, że po osiągnięciu pełnoletności, wstąpi do naszej sekty i przekaże nam cały swój majate. Umowy nie dotrzymał !!
Sędzia wali ze złością młotkiem w stół i ogłasza natychniastowy wyrok: Obywatel X w momencie podpisywania umowy był osobą niepełnoletnią, zatem z mocy prawa umowa jest nieważna.
5.
Ja twierdzę, że umowa podpisana przez moją córkę z Bogiem (raczej z kapłanem), dziecko w wieku 14 lat  !!!!!!, jest z mocy prawa ludzkiego i Boskiego nieważna.
6.
Nie może byc zatem mowy o grzechu apostaty, gdyż w momencie przyjęcia wiary swojego męża córka moja była osobą wolną, nie związaną jakimkolwiek aktem prawnym z Bogiem. Nie moją winą jest, że KK udziela sakramentu bierzmowania dzieciom, zamiast osobom dorosłym.
|
Cz sty 05, 2006 14:07 |
|
 |
marcin_jarzębski
|
jeszcze jedno, co panu mówi nazwisko
Pfefferkorn
|
Cz sty 05, 2006 14:08 |
|
 |
marcin_jarzębski
|
panie roberthat
prosze juz przesatać, ja juz nawet nie czytam pana tekstów. Prosze iśc do księdza i poromawiać. Naprawde to nie ma sensu.
Jesli pan nie jestem pewien swojej wiary to prosze się duzo podlić, szukac.
|
Cz sty 05, 2006 14:12 |
|
 |
gabriel
|
Cytuj: sali sądowej: Wysoki Sądzie, jako adwokat sekty NIEBO, oskarżam stojącego tu obywatela X podpisał w wieku 14 lat umowę z naszą sektą, że po osiągnięciu pełnoletności, wstąpi do naszej sekty i przekaże nam cały swój majate. Umowy nie dotrzymał
Sędzia wali ze złością młotkiem w stół i ogłasza natychniastowy wyrok: Obywatel X w momencie podpisywania umowy był osobą niepełnoletnią, zatem z mocy prawa umowa jest nieważna.
5. Ja twierdzę, że umowa podpisana przez moją córkę z Bogiem (raczej z kapłanem), dziecko w wieku 14 lat , jest z mocy prawa ludzkiego i Boskiego nieważna.
6. Nie może byc zatem mowy o grzechu apostaty, gdyż w momencie przyjęcia wiary swojego męża córka moja była osobą wolną, nie związaną jakimkolwiek aktem prawnym z Bogiem. Nie moją winą jest, że KK udziela sakramentu bierzmowania dzieciom, zamiast osobom dorosłym. [code]
Zapominasz o jednym drobiazgu;
Bog zna mysli kazdego.Sad mozesz oszukac albo Twoja corka moze oszukac w ziemskim sadzie ze nie wiedziala , byla niepelnoletnia
Bog kieruje sie innymi prawami, niepelnoletniosc nie ma tutaj ZADNEGO znaczenia.
Znaczenie ma czy wiedziala co robi czy nie.Czy swiadomie zaakceptowala Jezusa czy nie.Czy swiadomie go pozniej odrzucila czy nie
Swiadomosc taka moze miec 9 letnie dziecko a moze jej nie miec i dorosly czlowieka
Balansowanie miedzy paragrafami to mozna robic z ziemskim sadzie ale nie przez Bogiem
|
Cz sty 05, 2006 14:25 |
|
 |
roberthat
|
Kodeks etyczny nawracania
Misjonarz - nawracający, wyznawca religii X
Nawracany - wyznawca religii innej niż X
I.
Każdy człowiek ma prawo wierzyć, że wyłacznie jego religia jest jedną prawdziwą, oraz że wyłacznie jego religia posiada pełnię prawdy.
II.
Nie wolno nawracać dzieci niepełnoletnich bez zgody ich rodziców.
III.
Misjonarz ma obowiązek ostrzec nawracanego jeśli cokolwiek mu grozi - choćby nieskończenie mała rzecz - jakie mogą być skutki nawracania, przed przystąpieniem do procesu nawracania.
IV.
Przekazanie przez Misjonarza pełni prawdy o wierze X
V.
Przed podpisaniem umowy o przejściu na wiarę X Misjonarz ma OBOWIĄZEK poinformować nawracanego co grozi za jej zerwanie - np. straszny grzech apostaty i 100% piekło w katolicyźmie. To ostatnia szansa dla nawracanego, aby bez żadnych zobowiązań zrezygnował z wiary X.
VI.
Podpisanie umowy o przejściu na wiarę X
Wyjaśnienia do punktu III.
Ekspert wiary katolickiej, Pan marcin_jarzębski napisał:
Jesli ktoś znał chrześcijantwo, miał wolny, nieskrepowany dostep to materiałów wyjasniających chrzescijanstwo to nie ma dla niego wytłumaczenia.
Nikt chyba nie ma wątpliwości, że chodzi o piekło czyli: jeśli po wysłuchaniu pełni prawdy o katolicyźmie nie przyjmiesz wiary katolickiej to masz gwarantowane piekło.
Dwie możliwe formułki dla misjonarzy katolickich będą więc miały postać:
1. Japończyku, zgodziłeś się wysłuchać pełni prawdy o katolicyźmie. Muszę ci na wstępie powiedzieć, że nawet jeśli nie przyjmiesz mojej wiary, będziesz miał plusy u mojego Boga za to, że wogóle zgodziłeś się mnie wysłuchać.
2. Japończyku, zgodziłeś się wysłuchać pełni prawdy o katolicyźmie. Muszę ci na wstępie powiedzieć, że jeśli nie przyjmiesz mojej wiary, to mój Bóg krzywo na Ciebie spojrzy, co wcale nie oznacza że pójdziesz do piekła.
Czy nie uważacie, że taki kodeks jest potrzebny ?
Czy nie uważacie, że powyższy kodeks jest możliwy do zaakceptowania przez wszystkie religie, że wprowadziłby jakiś sensowny ład we wzajemnym wyrywaniu sobie wiernych przez różne religie ?
|
Cz sty 05, 2006 15:01 |
|
 |
marcin_jarzębski
|
bez komentarza!
|
Cz sty 05, 2006 15:12 |
|
 |
Oozie
|
marcin_jarzębski napisał(a): ale brednia, nie ma białem i czarnej margii. To wymysł średniowiecznych kabalistów. Magia jest zawsze sprzeczna w wiara w Jedynego Boga, go korzysta z tajemnej mocy która jest niewiadomego pochodzenia, dziś mozna to zaobserwowac w ruchach NEW AGE. Magia jest sprzeczna z pierwszym przykazaniem, a podziału na czarną i biała sa czysto bajkowe! A krzyżyk albo medalik nosisz? Poza tym poczytałbyś te swoje źródła to wiedziałbyś dlaczego taki termin używam, bo akurat kabaliści nie uznają żadnej magii. marcin_jarzębski napisał(a): tylko że karaimi jako ruch religijny powstał długo po zburzeniu Świątyni i nie jest to społecznośc SEMICKA tylko pochodzenia TURECKIEGO! A o Chazarach słyszałeś kiedykolwiek? marcin_jarzębski napisał(a): Karaimi nie są Żydami, mimo że kultywują chyba najczystszy mozaizm! A jak niby można wyznawać judaizm /bo ten bełkot o mozaiźmie to możesz sobie wsadzić / nie będac Żydem??? Wiesz co to Klal Jisroel? Mozaizm sobie wymyślił i będzie sądził kto Żyd a kto nie. marcin_jarzębski napisał(a): Można i tak, bo ja wedle pana uznania jest antysemita 
Nie, wybacz ale taki prostaczek nie może być antysemitą. Możesz być ewentualnie plującym jadem nienawiści ograniczonym prostaczkiem.
A ponoć w ogóle ciebie nie obchodzi judaizm a tu proszę - cztery pozycje o Talmudzie...
Z tym że wiesz co - mało wiarygodne te twoje pozycje - bo Talmud nigdy nie był wydany po polsku...
A Daf Jomi zajmuje siedem lat w jesziwie
|
Cz sty 05, 2006 15:20 |
|
|
|