Autor |
Wiadomość |
gabriel
|
Cytuj: Ja też jestem za drugim zdaniem - tu chyba jesteśmy zgodni.
Dzieki temu nasze słońce zgaśnie, ale Bóg może powołać do życia nowy wszechświat i nową Ziemie, bo my ludzie i nasze dzieci chcemy na niej żyć
Dla mnie Ziemia jest piękna i myslę że dla Ciebie również ....
Nie tylko słońce zgasnie. Zauważ że nadmierna populacja człowieka najbardziej niszczy ziemię, degraduje środowisko naturalne ... Być może, jeśli tak dalej pójdzie to zanim słońce zgasnie, człowiek zamieni ziemię w jeden wielki śmietnik i ziemia stanie się piekłem - ale mamy w odwodzie choćby bombe atomową ....
Ja wierzę, ze jeśli słońce lub człowiek zniszczy ziemię, to Bóg stworzy nowa materię, nowy wszechświat, nową ziemie ... lub cos podobnego.
No coz wszystkie religie monoteistyczne tj chrzescijanstwo , judaizm czy islam wierza ze po koncu swiata nie bedzie stworzonego innego
Mnie nic nie pozostaje innego jak sie zgodzic z tym jesli chce sie nazywac katolikiem
Moze i lepiej by bylo jakby Bog ponownie cos stworzyl.j nowa ziemia , nowy uklad sloneczny i nowy wszechswiat .....a w niebie byly ekstra laski , ekstra fury ...i duzo dobrej whisky ( we co kto lubi  ) ..ale .....raczej to tylko marzenie scietej glowy
Ps Islam wierzy ze na kazdego faceta w niebie czeka 70 pieknych dziewic.....chyba przejde na islam ha ha ha
|
Cz sty 19, 2006 22:37 |
|
|
|
 |
roberthat
|
gabriel napisał(a): Moze i lepiej by bylo jakby Bog ponownie cos stworzyl.j nowa ziemia , nowy uklad sloneczny i nowy wszechswiat .....a w niebie byly ekstra laski , ekstra fury ...i duzo dobrej whisky ( we co kto lubi  ) ..ale .....raczej to tylko marzenie scietej glowy  Ps Islam wierzy ze na kazdego faceta w niebie czeka 70 pieknych dziewic.....chyba przejde na islam ha ha ha
A może Bóg daje wybór, kto chce może zostac, a dla tych którzy chcą ponownie na ziemię może stworzy kolejny wszechświat .....
Gabriel, ja jedną noga byłem na tamtym swiecie, kilka lat walczyłem o życie w okropnych bólach, marzyłem wyłacznie o ale cudem wyszedłem z tego. Teraz znów jestem zdrowy i szczęśliwy
_________________ Złote myśli każdej religii:
1. Wyłącznie moja religia jest religią prawdziwą
2. Wyłacznie moja religia ma pełnię prawdy
Tylko gdzie wówczas miejsce na rozmowy, na negocjacje ?
|
Cz sty 19, 2006 22:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie wiem. Rozmawiałem z WujemZbójem o tym. On z mikonem doszli do innych wniosków niż ja, co mnie zaskoczyło w sumie. Rozmawili na ŚFiNi w tym miejscu: http://www.sfinia.fora.pl/viewtopic.php?t=161 Przeczytam to sobie i zobaczę co tam było. Dam sobie też czas na ponowne zajęcie stanowiska w tej sprawie.
|
Cz sty 19, 2006 22:59 |
|
|
|
 |
roberthat
|
PTRqwerty, ja tylko tworzyłem sobie takie rózne teorie - ile maja wspólnego z prawdą, nie mam pojęcia, ale przyznasz że prawdopodobne ....
Jadę jutro na 10 dni na narty, chyba na tym forum troche namieszałem, jeśli kogoś obraziłem - to przepraszam .... nie wiem czy tu wrócę, bo nie mam czasu i troche przez to zaniedbuję pracę ... i rodzinę 
|
Cz sty 19, 2006 23:07 |
|
 |
roberthat
|
gabriel napisał(a): Ps Islam wierzy ze na kazdego faceta w niebie czeka 70 pieknych dziewic.....chyba przejde na islam ha ha ha
Gabriel, ja bym sie tak nie spiszył z tym przejściem na Islam, bo chyba dotyczy to tylko tych którzy samobójczą smiercią zmiotą z powierzchni ziemi kilku Żydów lub Amerykanów ... A jeśli to nieprawda, to szkoda twojego życia. Może lepiej zostań misjonarzem, i nawracaj tych fanatycznych samobójców - to byłby czyn godny najwyższej pochwały chyba wszystkich ludzi na ziemi (z wyjatkiem muzułmanów oczywiście) 
|
Cz sty 19, 2006 23:53 |
|
|
|
 |
gabriel
|
Cytuj: A może Bóg daje wybór, kto chce może zostac, a dla tych którzy chcą ponownie na ziemię może stworzy kolejny wszechświat .....
Widzisz tylko tutaj wpadamy znowu w logiczna pulapke.Jesli ma stworzyc druga ziemie to dlaczego pozniej nie trzecia i czwarta ..itd...az do nieskonczonosci ?
Co do islamu to kazdy facet ma 72 dziewic zagwarantowane wg ich wiary ..tylko tam podaja wino w ich niebie a ja lubie whisky  no i nie daja sportowych fur  wiec nici z islamu
|
Pt sty 20, 2006 1:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Termin: "wolna wola" jest pojęciem pustym, bowiem ogół materii jest zdeterminowany, co wyklucza jakąkolwiek wolność.
|
Wt lut 21, 2006 19:35 |
|
 |
Katarina
|
alp. napisał(a): Termin: "wolna wola" jest pojęciem pustym, bowiem ogół materii jest zdeterminowany, co wyklucza jakąkolwiek wolność.
Czyli według Ciebie my tez jesteśmy zdeterminowani więc to, że dzisiaj pójde się napić piwa z kolegami zamiast uczyć się albo pójść do kościoła jest z góry ustalone...  Czyli w takim razie po co wogóle żyć... najlepiej siedzieć wygodnie w fotelu i czekać bo to jest już "zaprogramowane " i my jako osoby nie mamy nic do powiedzenia... ciekawe co za wielki komputer tym wszytskim steruje????  A w taki razie po co codziennie rano wstajesz, jesz śniedanie myjesz zęby ubierasz się włóczysz się do szkoły albo do pracy siedzisz tam wracasz i siadasz na to forum by przekonać innych do swoich racji... To chyba trochę bez sensu skoro coś jak wola nie istnieje i jeest wymysłem naszej podświadomości?????
pozdrawiam
_________________ (...)"Tak mówi Pismo Święte i niepojęte słowa w nim tkwią, a nie napotkać mocy tych słów może byś umiał a choćbys chciał, nie będziesz mógł(...)"1,2,3
|
Wt lut 21, 2006 21:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Czyli według Ciebie my tez jesteśmy zdeterminowani więc to, że dzisiaj pójde się napić piwa z kolegami zamiast uczyć się albo pójść do kościoła jest z góry ustalone... Nikt tego nie nagrał i nie odtwarza, jednak wszystko jest przewidywalne i konieczne. Jak stwierdził Spinoza: "To, że zdarzenie zaistniało, dowodzi konieczności jego zaistnienia." Cytuj: Czyli w takim razie po co wogóle żyć... najlepiej siedzieć wygodnie w fotelu i czekać bo to jest już "zaprogramowane " i my jako osoby nie mamy nic do powiedzenia... Obiektywnie oceniając - będzie równie sensowne robić cokolwiek. Twoje i moje reakcje są zdeterminowane przez właściwości materii z której jesteśmy zbudowani. Cytuj: ciekawe co za wielki komputer tym wszytskim steruje? Infantylnie do tego podchodzisz. Jak już napisałem, o tym, co się dzieje, "decydują" właściwości materii. Cytuj: A w taki razie po co codziennie rano wstajesz, jesz śniedanie myjesz zęby ubierasz się włóczysz się do szkoły albo do pracy siedzisz tam wracasz i siadasz na to forum by przekonać innych do swoich racji... Aby zaspokajać swoje instynkty, popędy, motywy psychiczne. Cytuj: To chyba trochę bez sensu skoro coś jak wola nie istnieje i jeest wymysłem naszej podświadomości?
Właśnie dlatego aby czuć się wolnymi i waznymi ludzie negują determinizm i wymyślają takie pojęcia jak: "wolna wola". Jest to wynikiem działania mechanizmów obronnych (wyparcia, racjonalizacje, itd.). Ludzie na ogól wolą się okłamywać i czuć się pozytywnie niż mieć świadomość prawdy. Ja postępowanie większości uważam za prymitywne i tchórzliwe, sam wybieram znajomość prawdy, nie przyjemne urojenia.
|
Wt lut 21, 2006 22:01 |
|
 |
Katarina
|
Cytuj: Nikt tego nie nagrał i nie odtwarza, jednak wszystko jest przewidywalne i konieczne. Jak stwierdził Spinoza: "To, że zdarzenie zaistniało, dowodzi konieczności jego zaistnienia." ah wiec ja przewiduję, że jutro ucieknę z domu i postanowię zamieszkać na Dworcu Centralnym... w sumie o może być konieczne i przewidywalne, w końcu wszyscy dązymy do wolności i niezależności... Powiem Ci jednak, że tego nie zrobię bo kieruję się swoim sumieniem i wiem, ze to nie będzie dla mnie dobre. Wiem bo mam rozum, a więc i wolną wolę Cytuj: Obiektywnie oceniając - będzie równie sensowne robić cokolwiek. Twoje i moje reakcje są zdeterminowane przez właściwości materii z której jesteśmy zbudowani. Czyli są zdeterminowane przez wodę, sole mineralne, tlen, białka, węglowodany i inne rzeczy... z tego samego mniej więcej składają się zwierzęta czyli w rzeczywistości nie róznimy się niczym od psa, sarny czy pchły?????  Cytuj: Aby zaspokajać swoje instynkty, popędy, motywy psychiczne. w taki wypadku kierujesz się szkoła psychoanalizy Freuda i wszytsko co ludzkie sprowadzasz do najniższych popędów... jak kto woli  ja generalnie zaauważam coś jeszcze oprócz instynktów (mój rozum i moje doświadczenia) Cytuj: Właśnie dlatego aby czuć się wolnymi i waznymi ludzie negują determinizm i wymyślają takie pojęcia jak: "wolna wola". Jest to wynikiem działania mechanizmów obronnych (wyparcia, racjonalizacje, itd.). Ludzie na ogól wolą się okłamywać i czuć się pozytywnie niż mieć świadomość prawdy. Ja postępowanie większości uważam za prymitywne i tchórzliwe, sam wybieram znajomość prawdy, nie przyjemne urojenia.
Czyli wybierasz twarde stąpnie po ziemi? no cóz szukasz prawdy, tylko gdzie ona według Ciebie jest: w najgłebszej częsci naszej podświadomości, gdzie nasze działania sprowadzają się jedynie do zaskpokojenia podstawowych potrzeb (fizjologicznych i potrzeby bezpieczeństwa, które sa niezbędne do życia, ale w zaden sposób nas nie rozwijają wg. A.Maslowa)... ale zobacz... to, że teraz ja bronię wolnej woli, a ty w każdy sposób ją negujesz świadczy tylko o tym, ze sami wybieramy nasze postanowienia decyzje i poglądy prawda????  pozdrawiam
_________________ (...)"Tak mówi Pismo Święte i niepojęte słowa w nim tkwią, a nie napotkać mocy tych słów może byś umiał a choćbys chciał, nie będziesz mógł(...)"1,2,3
|
Wt lut 21, 2006 22:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: ah wiec ja przewiduję, że jutro ucieknę z domu i postanowię zamieszkać na Dworcu Centralnym... w sumie o może być konieczne i przewidywalne, w końcu wszyscy dązymy do wolności i niezależności... Powiem Ci jednak, że tego nie zrobię bo kieruję się swoim sumieniem i wiem, ze to nie będzie dla mnie dobre. Wiem bo mam rozum, a więc i wolną wolę Bzdura, to, że nie uciekniesz na dworzec jest właśnie zdeterminowane Twoim dążeniem do komfortu życia, wiesz przecież, że tam nikt się Tobą nie zaopiekuje, nie zadba o Ciebie. To jest zdeterminowane genetycznie, to, że dażysz do przyjemności a unikasz przykrości. nie ma "wolnej woli". Cytuj: Czyli są zdeterminowane przez wodę, sole mineralne, tlen, białka, węglowodany i inne rzeczy... z tego samego mniej więcej składają się zwierzęta czyli w rzeczywistości nie róznimy się niczym od psa, sarny czy pchły? Róznimy się genotypowo i fenotypowo, jednak prawdą jest że człowiek to zwierzę. Cytuj: w taki wypadku kierujesz się szkoła psychoanalizy Freuda i wszytsko co ludzkie sprowadzasz do najniższych popędów... jak kto woli ja generalnie zaauważam coś jeszcze oprócz instynktów (mój rozum i moje doświadczenia) Nie ma tak, że jest: "jak kto woli". Rzeczywistość jest jedna i jedna jest o niej prawda. Wykazujesz się ignorancją. Pojęcia: "instynkt", "popęd", "motyw" to pojęcia psychologiczne, powszechnie używane. Twój rozum również jest zdeterminowany, również Twoje doświadczenia Cię determinują. Cytuj: Czyli wybierasz twarde stąpnie po ziemi? no cóz szukasz prawdy, tylko gdzie ona według Ciebie jest: w najgłebszej częsci naszej podświadomości, gdzie nasze działania sprowadzają się jedynie do zaskpokojenia podstawowych potrzeb (fizjologicznych i potrzeby bezpieczeństwa, które sa niezbędne do życia, ale w zaden sposób nas nie rozwijają wg. A.Maslowa)... Masz zbyt skąpą wiedzę psychologiczną abym mógł z tobą o tym dyskutować. Generalnie ludzie mają trzy gł. motywy: panowania, seksualny i aprobaty społecznej. Z nich powstają podmotywy, które mogą zyskać autonomię. Cytuj: ale zobacz... to, że teraz ja bronię wolnej woli, a ty w każdy sposób ją negujesz świadczy tylko o tym, ze sami wybieramy nasze postanowienia decyzje i poglądy prawda?
Nieprawda, to zależy od stanu naszych mózgów.
|
Wt lut 21, 2006 22:33 |
|
 |
Katarina
|
Cytuj: Bzdura, to, że nie uciekniesz na dworzec jest właśnie zdeterminowane Twoim dążeniem do komfortu życia, wiesz przecież, że tam nikt się Tobą nie zaopiekuje, nie zadba o Ciebie. To jest zdeterminowane genetycznie, to, że dażysz do przyjemności a unikasz przykrości. nie ma "wolnej woli". Wiesz, wszystka jest względne i wszystko zależy od punktu widzenia jaki obieramy. Jadący samochód jednocześnie sięporusza-względem np. krzaka, ale pozostaje również w spoczynku-względem ludzi siedzących w tym samochodzie... tak samo jest i z naszym wyobrażeniem o rzeczywistości ty uważasz, ze jest ona zdeterminowana, ja że nie... Zdeterminowanie to można przełożyć na język matematyki-wykorzystując statystykę i rachunek prawdopodobieństwa.Pewne ludzkie cechy można odkryć oraz wykorzystaćje do "przewidywania" naszych zachowań.. tylko, że nigdy nie będzie temu podlegać100% populacji, a jak zapewne wiesz w matematyce choćby jedna sprzeczność w dowodzie neguje całe twierdzenie... więc twierdzenie "wszyscy jesteśmy zdeterminowani" jest nieprawdziwe. Cytuj: Róznimy się genotypowo i fenotypowo, jednak prawdą jest że człowiek to zwierzę. to nie wiem dlaczego rozmawiamy ze sobą, wymieniamy poglądy i wogole używamy myślenia abstrakcyjnego, zwierzeta tego nie robią... biologicznie jesteśmy zbudowani z tej samej materii, duchowo nie-i to nie ppodlega u mnie żadnej dyskusji bo to jest dla mnie jak 2+2=4 Cytuj: Nie ma tak, że jest: "jak kto woli". Rzeczywistość jest jedna i jedna jest o niej prawda. Wykazujesz się ignorancją. Pojęcia: "instynkt", "popęd", "motyw" to pojęcia psychologiczne, powszechnie używane. Twój rozum również jest zdeterminowany, również Twoje doświadczenia Cię determinują już ci napisałam, że wszytsko jest względne-rzeczywistośc też, skąd masz taką100% pewnośc, że rzecczywistość jest taka jaką ty sobie wyobrazasz??????... wiesz 6mld ludzi na Ziemi też ma taką pewność  ..a moze ta cała rzeczywistość to wyimaginowana fikcja, tak samo jak wg. ciebie Bóg i wolna wola???? Po drugie nic mnie nie determinuje w 100%- używając mojego racjonalnego mózgu oceniam i wybieram to co wg mojego mózgu jest dla mnie dobre...a mój ózg nie jest twoim mózgiem, więc "zapisane" w nim informacje są zupełnie rózne od twoich, więc i decyzja jest różna... Popędy i instynkty to nie wszystko, inaczej nadal siedzielibyśmy na drzewach... tylko nasz przodek z własnej woli to drzewo opuścił Cytuj: Masz zbyt skąpą wiedzę psychologiczną abym mógł z tobą o tym dyskutować. Generalnie ludzie mają trzy gł. motywy: panowania, seksualny i aprobaty społecznej. Z nich powstają podmotywy, które mogą zyskać autonomię. prawdopodobnie tak, ale za to ty masz zbyt skąpą wiedze jeśli chodzi o teologię i wiaręw Boga, więc nie wiem co robisz na tem forum Cytuj: Nieprawda, to zależy od stanu naszych mózgów.
a od czego zależą stany naszych mózgów???? od reakcji chemicznych, czy może indywwidualnych cech osobowości, które bierze sie pod uwagę w każdych badaniach psychologicznych. Sama biologia nigdy nie wyjaśni wielu zjawisk. Dlatego nie jestesmy klonami, ale zrożnicowanymi osobnikami, które odznaczają się indywidualnymi cechami osobowości... niektórze pomimo poczucia bezpieczeństwa w domu rodzinnym, wybierają w.w. dworzec centralny... 
|
Śr lut 22, 2006 22:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Wiesz, wszystka jest względne i wszystko zależy od punktu widzenia jaki obieramy. Jadący samochód jednocześnie sięporusza-względem np. krzaka, ale pozostaje również w spoczynku-względem ludzi siedzących w tym samochodzie... tak samo jest i z naszym wyobrażeniem o rzeczywistości Piszesz bzdury. To tak jakbyś stwierdziła, że: 1. w danym pomieszczeniu jest ciepło, ponieważ tak stwierdziła osoba, która weszła tam z pomieszczenia zimniejszego. 2. w tym samym pomieszczeniu jest zimno, ponieważ tak stwierdziła osoba, która weszła tam z pomieszczenia cieplejszego. 3. w tym samym pomieszczeniu jest ani zmino, ani ciepło, ponieważ osoba, która tak stwierdziławeszła tam z pomieszczenia o analogicznej temperaturze. Każda z tych osób oceniła to wg tego co przekazały im ich sensory termiczne, jednakże żadna z nich nie powiedziała prawdy. Prawdę powiedziałbym ja, gdybym podał temperaturę, jaką wtedy miało powietrze w tym pomieszczeniu. Oto na czym polega Twój relatywizm poznawczy. Cytuj: ty uważasz, ze jest ona zdeterminowana, ja że nie... I któreś z nas się myli. Jesteś to Ty, gdyż nie masz za swoją tezą żadnych przsłanek poza deklaracją swojego relatywizmu poznawczego. Cytuj: Zdeterminowanie to można przełożyć na język matematyki-wykorzystując statystykę i rachunek prawdopodobieństwa.Pewne ludzkie cechy można odkryć oraz wykorzystaćje do "przewidywania" naszych zachowań.. tylko, że nigdy nie będzie temu podlegać100% populacji Nie będzie, ponieważ zdarzają się indywidualiści, ktorych dany opis nie uwzględniał. dowodem na to, że świat jest zdeterminowany może być to, że można opracować taki opis np. dla szczura, istnieją również odkryte już prawa, którym podlegają ludzie bez względu na rejon świata w którym mieszkają. Cytuj: a jak zapewne wiesz w matematyce choćby jedna sprzeczność w dowodzie neguje całe twierdzenie... więc twierdzenie "wszyscy jesteśmy zdeterminowani" jest nieprawdziwe. Twoje rozumowanie jest karykaturą logicznego wnioskowania. Nie jest tak, że jeżeli nie udało się stworzyć opisu, który by opisywał wszystkie ludzkie decyzje do końca tego gatunku to determinizm nie istnieje. Tak samo jak Nie jest tak, że nie isniały mrówki nim zostały opisane. Cytuj: to nie wiem dlaczego rozmawiamy ze sobą, wymieniamy poglądy i wogole używamy myślenia abstrakcyjnego, zwierzeta tego nie robią... Jak to nie robią? Niektóre robią, np. większość ludzi. Cytuj: biologicznie jesteśmy zbudowani z tej samej materii, duchowo nie Desygnat pojęcia: "materia duchowa" nie istnieje. Cytuj: to nie ppodlega u mnie żadnej dyskusji bo to jest dla mnie jak 2+2=4 Więc jesteś bezrefleksyjną dogmatyczką i biologiczną ignorantką. Cytuj: już ci napisałam, że wszytsko jest względne I napisałaś nieprawdę. Prawda jest bezwzględna, tak samo jak rzeczywistośc. Cytuj: skąd masz taką100% pewnośc, że rzecczywistość jest taka jaką ty sobie wyobrazasz? Znajduję potwierdzenia tego w wynikach rozumowania innych racjonalistów, naukowców, itp, itd, wynikach eksperymentów, badań. Cytuj: wiesz 6mld ludzi na Ziemi też ma taką pewność Przekonanie o czymś nie implikuje, że to, o czym ktoś jest przekonany jest prawdą. Cytuj: ..a moze ta cała rzeczywistość to wyimaginowana fikcja, tak samo jak wg. ciebie Bóg i wolna wola? Gdyby to byla fikcja tobym nie mógł niczego doświadczać i nie mógłbym mieć żadnej wiedzy. Cytuj: Po drugie nic mnie nie determinuje w 100% Determinuje Cię tak Twój genotyp oraz fenotyp. Cytuj: używając mojego racjonalnego mózgu oceniam i wybieram to co wg mojego mózgu jest dla mnie dobre... Twoje przeświadczenie o racjonalności własnego mózgu jest przesadzoe, co udowadniają badania neurologiczne i psychologiczne, a dowodem na to są chociażby mechanizmy obronne, które ma każdy, ale nie każdy sobie z nich zdaje sprawę. Cytuj: a mój ózg nie jest twoim mózgiem, więc "zapisane" w nim informacje są zupełnie rózne od twoich To bezpodstawna, głupia teza. doświadczamy jednej rzeczywistości, żyjemy w tym samym państwie, podobnych zeczy doświadczamy w szkołach i w społecznych interakcjach, itd. Cytuj: więc i decyzja jest różna... To nie jest zdeterminowane tym, że w moim mózgu są rzekomo zupełnie inne informacje, ale np. róznicami w budowie naszych mózgów, róznicami endokrynologicznymi, itd. itp. Cytuj: Popędy i instynkty to nie wszystko, inaczej nadal siedzielibyśmy na drzewach... Owszem, nie wszystko. Są jeszcze motywy. Cytuj: tylko nasz przodek z własnej woli to drzewo opuścił Owszem, jednak to nie była "wolna" wola. Cytuj: prawdopodobnie tak, ale za to ty masz zbyt skąpą wiedze jeśli chodzi o teologię i wiaręw Boga, więc nie wiem co robisz na tem forum Jestem pewny, że znam biblię lepiej od Ciebie. Poza tym - co to jest: "wiedza z zakresu teologii"? Znajomość dogmatów? O wierze w bogów również mam obszerniejszą wiedzę od Ciebie, gdyż znam przyczyny, implikacje tego, itd. Cytuj: a od czego zależą stany naszych mózgów Od sytuacji wewnątrzustrojowej i pozaustrojowej. Cytuj: od reakcji chemicznych, czy może indywwidualnych cech osobowości, które bierze sie pod uwagę w każdych badaniach psychologicznych. Te cechy wynikają z reakcji chemicznych. Cytuj: Sama biologia nigdy nie wyjaśni wielu zjawisk. Tak, innymi zjawiskami zajmą się inne działy nauki. Cytuj: Dlatego nie jestesmy klonami, ale zrożnicowanymi osobnikami, które odznaczają się indywidualnymi cechami osobowości... To akurat wynika od różnic w fizjologii ludzich mózgów, gruczołów wydzielania wewnętrznego, itd., itp. Cytuj: niektórze pomimo poczucia bezpieczeństwa w domu rodzinnym, wybierają w.w. dworzec centralny...
I to też jest zdeterminowane genotypowo i fenotypowo.
|
Cz lut 23, 2006 17:14 |
|
 |
Katarina
|
Cytuj: Każda z tych osób oceniła to wg tego co przekazały im ich sensory termiczne, jednakże żadna z nich nie powiedziała prawdy. Prawdę powiedziałbym ja, gdybym podał temperaturę, jaką wtedy miało powietrze w tym pomieszczeniu. Oto na czym polega Twój relatywizm poznawczy. ale ja napisałam o jadącym samochodzie, jeżeli podważasz prawdziwość twierdzenia, ze ruch jest wartością względną to nie wiem jakim cudem udało ci się skończyć szkolę  No to w takim razie powiedz mi jeszcze jak jestes taki madry-czy w.w. samochód poruszał się czy też nie??? Cytuj: I któreś z nas się myli. Jesteś to Ty, gdyż nie masz za swoją tezą żadnych przsłanek poza deklaracją swojego relatywizmu poznawczego. cechuje Cię wybiórczość przy powoływaniu się na naukę, opacznie rozumiesz to, co jest dla normalnego człowieka BANALNE, poza tym z wszelką cene chcesz udowodnić mi swoje bezpodstawne racje, z których wyśmiałby Cie każdy wykształcony biolog i psycholog Cytuj: Nie jest tak, że jeżeli nie udało się stworzyć opisu, który by opisywał wszystkie ludzkie decyzje do końca tego gatunku to determinizm nie istnieje. Tak samo jak Nie jest tak, że nie isniały mrówki nim zostały opisane. wszystkie ludzkie decyzje są zbiorem nieskończonym, a zbiorze nieskończonym można wykonać nieskończenie wiele działań wykorzystujących dane elementy. w takim wypadku nie da się tego zbioru opisać w całości. A skoro nie da sie każdego przypadku rozpatrzeć osobno to nie mozesz mieć pewności, że masz rację, chyba, ze odkryjesz wzór matematyczny warunkujący ludzkie zachowania. zycze powodzenia Cytuj: Desygnat pojęcia: "materia duchowa" nie istnieje. No jeśli coś jest materialne to nie może być duchowe, zaprzeczając istnieniu duszy-zaprzeczasz istnieniu samego siebie, a takze mówisz "NIE JESTEM CZŁOWIEKIEM" , proszę bardzo jeśli uważasz się za równorzędnego kotu, psu, mrówce czy krowie to proszę bardzo, ylko, ze tym zaprzeczasz istnieniu gatunku homo sapiens sapiens, czyli człowiek rozumny... Cytuj: Więc jesteś bezrefleksyjną dogmatyczką i biologiczną ignorantką tylko zuważ że twoje posty równiez według Ciebie są w 100% zgodne z prawdą i nie podlegają żadnej dyskusji.więc Ty jesteś równie dobrze bezrefleksyjnym racjonalistą i biologicznym ignorantem Cytuj: Prawda jest bezwzględna, tak samo jak rzeczywistośc. Czy uważasz się za jakąś istotę nadprzyrodzoną skoro wiesz wszystko o rzeczywistości???? Może jeszcze powiesz "the truth is out there". Ale Prawda przez duze P jest bezwzględna. Chrystus powiedział "Jam jest Drogą, PRAWDA i Życiem, kto we mnie wierzy choćby i umarł żyć będzie" taka prawda mnie osobiście wystarczy Cytuj: Znajduję potwierdzenia tego w wynikach rozumowania innych racjonalistów, naukowców, itp, itd, wynikach eksperymentów, badań. dlaczego powiedziałeś racjonalistów, dlaczego nie powołasz się na obiektywne źródła, każdy naukowiec może powiedzieć że jego teoria jest prawdziwa, ale niekoniecznie tak jest faktycznie. Podaj przykłady tych "eksperymentów i badań" Cytuj: Gdyby to byla fikcja tobym nie mógł niczego doświadczać i nie mógłbym mieć żadnej wiedzy. czyli jednak powołujesz się na własne doświadczenia, a nie reakcje chemiczne w Twoim mózgu?!?!?!??!! A może rzeczywiście nie masz zadnej wiedzy???? Cytuj: , co udowadniają badania neurologiczne i psychologiczne, a dowodem na to są chociażby mechanizmy obronne, które ma każdy, ale nie każdy sobie z nich zdaje sprawę. Podaj konkretny przykład badania, a wiesz może jakie części módgu badano, bo z tego co wiem mamy kilka części odpowidzialne za rózne elementy naszego funkcjonowania, więc móżdżek odpowiada za mechanizmy które wymieniłeś, ale to najprymitywniejsza część mózgu człowieka odpowiadająca za NAJNIŻSZE POTRZEBY MECHANIZMY I DZIAŁANIA Cytuj: doświadczamy jednej rzeczywistości, żyjemy w tym samym państwie, podobnych zeczy doświadczamy w szkołach i w społecznych interakcjach, itd. może jeszcze mamy idnetyczne rodziny przyjaciół, czyli kazda rzecz dzieje się w naszym zyciu w idnetyczny sposób???? Czyli jestesmy jak psychologiczne klony??? Czyli kazdy psycholog powiedziałby ci, że nie masz na ten temat zielonego pojęcia... to w takim razie dlaczego pewne zachowania sprawdzone w naszym życiu, są bezużyteczne jako porada dla innych. Np. powiem ci pojdź do Kościoła jeśli jest Ci smutno, dla Ciebie rada ta będzie bezużyteczna do JESTEŚ INNY NIŻ JA Cytuj: Jestem pewny, że znam biblię lepiej od Ciebie. Poza tym - co to jest: "wiedza z zakresu teologii"? Znajomość dogmatów? O wierze w bogów również mam obszerniejszą wiedzę od Ciebie, gdyż znam przyczyny, implikacje tego, itd.
HAHAHAHAHAHA no coments  ))))))  DDD Po pierwsze jeśli ktoś nie wierzyw Boga NIGDY nie pozna w żaden sposób Biblii, więc masz chyba urojenia jakies
po drugie jeśli znasz przyczyny to jesteś lepszy niż Genesis phi hihihihihihi więc uważasz, ze jeśli masz jakieśtam podstawy logiki to wszytsko potrafisz wyjaśnić, to dlaczego nie dostałeś jeszcze jakiegoś Nobla??????
"wiedza z zakresu teologii"-wiedza dotyczaca Boga, jak również człowieka i jego duszy jako stworzenia Bożego... teo-bóg logos-uczyć nauka o Bogu
po czwrte to jeden z najśmieszniejszych postów jakie udało mnie się przeczytać... dobre, znam implikacje-znam cały wszechświat. To moze stwórz go od nowa "Ńowy wspaniały świat racjonalistów według alpa" hahahah
Powiem na koniec jedno-Ty jesteś zdeterminowany, gdyż nie dopuszczesz do siebie zadnych racji poza własnymi. szczególnie, ze tamat jest oczywisty i sam piszac jak bardzo przekonany jesteś o prawdziwości swoich dowodów dowodzisz tezy, której zaprzeczasz trch eparadokslane ale prawdziwe... Poza tym męczy mnie ta słowna przepychanka, która może się ciągnąć w nieskończonosć... Wiec lepiej spozytkuj lepiej swoja moc, nie wiem wyprowadx psa, wydój krowę albo odśnież chodnik przed blokiem... i w tym czasie poważnie zastanów sie nad swoim życiem i czlowieczeństwem.. to moja dobra rada.
|
Cz lut 23, 2006 23:30 |
|
 |
Futer8
|
Katarina, to Ty nie przyjmujesz cudzych racji. Na oko, nie masz większego pojęcia o czym mówi alp.
Pamiętaj, że alp. jest ateistą (o ile się nie mylę). Więc zrozum, że człowiek z tego punkty widzenia nie jest niczym nadzwyczajnym. Żyje w świecie, który go ogranicza. Myślenie nie jest magią. Wolna wola zależy od myślenia, prawda? Myślenie, natomiast, wynika z przepływu impulsów elektrycznych, reakcji chemicznych. Te są spowodowane innymi zjawiskami, fizycznymi czy chemicznymi. Światło wpada do twojego oka, to wywołuje, jakieś tam reakcję, które są przyczyną innych reakcji. Żyjesz w świecie materialnym. I coś nie może stać się bez przyczyny. Tak, jak piłka wpadnie do bramki, bo ktoś ją kopnął, tak ty podejmiesz taką, a nie inną decyzję, bo bardzo wiele różnych czynników zadziałało, tak, a nie inaczej.
|
Pt lut 24, 2006 0:14 |
|
|
|