Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 13:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 366 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 25  Następna strona
 Po życiu - O niebie, piekle i czyśćcu 
Autor Wiadomość

Astronom napisał(a):
Schizofrenia to choroba, która nie została w ŻADEN sposób udowodniona osobom, które "miały do czynienia z czyśćcem". A jeśli zostało to udowodnione w jakikolwiek sposób, to proszę o przykłady oraz dowody, których to domagam się od Ciebie cały czas bezskutecznie. W przeciwnym razie bagatelizuję Twoje wypowiedzi i zostajesz od tej chwili jednym z wielu wołów do karety rozumu.

Śmieszny jesteś astronomie, podałem ci wyżej konkretny przypadek chorego na schizofrenię który nawiązał kontakt z szatanem :)
[...]

Ten z Harrego Pottera?

"Kościół nie może iść z duchem czasów - z tego prostego powodu, że duch czasów donikąd nie idzie. (...) Nie chcemy Kościoła, który, jak to piszą gazety, zmienia się wraz ze światem. Chcemy Kościoła, który zmieni świat".
[G.K.Chesterton]

Wt cze 13, 2006 14:46

"I rzekł mu: Zaprawdę powiadam ci, dziś będziesz ze mną w raju." [Łuk 23:43]

Fakt. Zgadza się. Jednak to nie tłumaczy takich słów:
Cytuj:
(Ewangelia według Świętego Mateusza (12,31)
Dlatego powiadam wam: Każdy grzech i bluźnierstwo będą odpuszczone ludziom, ale bluźnierstwo przeciwko Duchowi nie będzie odpuszczone. Jeśli ktoś powie słowo przeciw Synowi Człowieczemu, będzie mu odpuszczone, lecz jeśli powie przeciwko Duchowi Świętemu, nie będzie mu odpuszczone ani w tym wieku, anie w przyszłym [...]

Ateizm jest bluźnierstwem przeciwko Duchowi Świętemu.

oraz:
Cytuj:
Drugi List do Koryntian (5,10)
Wszystcy bowiem musimy stanąć przed trybunałem Chrystusa, aby każdy otrzymał zapłatę za uczynki dokonane w ciele, złe lub dobre.

"Kościół nie może iść z duchem czasów - z tego prostego powodu, że duch czasów donikąd nie idzie. (...) Nie chcemy Kościoła, który, jak to piszą gazety, zmienia się wraz ze światem. Chcemy Kościoła, który zmieni świat".
[G.K.Chesterton]

Wt cze 13, 2006 15:07

rafal3006 napisał(a):
Astronom napisał(a):
Schizofrenia to choroba, która nie została w ŻADEN sposób udowodniona osobom, które "miały do czynienia z czyśćcem". A jeśli zostało to udowodnione w jakikolwiek sposób, to proszę o przykłady oraz dowody, których to domagam się od Ciebie cały czas bezskutecznie. W przeciwnym razie bagatelizuję Twoje wypowiedzi i zostajesz od tej chwili jednym z wielu wołów do karety rozumu.

Śmieszny jesteś astronomie, podałem ci wyżej konkretny przypadek chorego na schizofrenię który nawiązał kontakt z szatanem :)
[...]

Ten z Harrego Pottera?

Ale z ciebie niewierny Tomasz :o

Masz tu źródło :)

Kapitalny opis prawdziwej schizofrenii, pozwalający zrozumieć zdrowym na czym ta choroba polega zawarł David Schwalk w swojej książce "Przestepstwo doskonałe"

http://schwalk.webpark.pl/1.html

Bezpłatna wersja elektroniczna ksiązki jest tu:

http://www.schwalk.webpark.pl/korpd.zip

Wt cze 13, 2006 15:15

SweetChild napisał(a):

Cytuj:
Dlatego powiadam wam: Każdy grzech i bluźnierstwo będą odpuszczone ludziom, ale bluźnierstwo przeciwko Duchowi nie będzie odpuszczone. Jeśli ktoś powie słowo przeciw Synowi Człowieczemu, będzie mu odpuszczone, lecz jeśli powie przeciwko Duchowi Świętemu, nie będzie mu odpuszczone ani w tym wieku, anie w przyszłym [...]

A gdzie tu pisze, że ateizm jest bluźnierstwem przeciwko Duchowi Św. :o

Skąd ty takie brednie wytrzasnąłeś. Hindus może wierzyć w krowę i zgodnie z nauką KK może do nieba, a ateista wierzacy w materię nie może ? ... a jaka jest różnica między krową a materią ? :o

Mógłby ktoś podać listę grzechów przeciwko Duchowi Św. ? :o

... bo wszyscy tym straszą z byle powodu np. wsółżyjesz z narzeczoną przed ślubem - grzech przeciwko Duchowi Św. !! :o :o - w którymś wątku dokładnie tak straszono ... a średniowiecze było dawno temu ....

Wt cze 13, 2006 15:27

Astronom napisał(a):
rafal3006 napisał(a):
Astronom napisał(a):

[...]

Ten z Harrego Pottera?

Ale z ciebie niewierny Tomasz :o

Masz tu źródło :)

Kapitalny opis prawdziwej schizofrenii, pozwalający zrozumieć zdrowym na czym ta choroba polega zawarł David Schwalk w swojej książce "Przestepstwo doskonałe"

http://schwalk.webpark.pl/1.html

Bezpłatna wersja elektroniczna ksiązki jest tu:

http://www.schwalk.webpark.pl/korpd.zip

Ale tam nie ma opisów ludzi świętych chorych na schizofrenię? Piłeczka odbita.

[G.K.Chesterton]

Wt cze 13, 2006 15:43

Nie odbita, masz tu fragment o Bogu - bo tego chciałeś :)

Wydawało mi się, że mam kontakt z Bogiem, że zstąpił na mnie Duch Święty. Czułem szum w głowie. Tysiące myśli na sekundę. Zyskałem niebywałą błyskotliwość umysłu i nieziemskie poczucie humoru. Z Objawienia Świętego Jana wywnioskowałem, że w Dniach Ostatnich przybędzie na ziemię Jezus, by zaprowadzić własne rządy i dokonać Sądu Ostatecznego....
Gdy zdałem sobie sprawę z powagi sytuacji i swojego posłannictwa, nabrałem przekonania, że rozmawiam z Bogiem. Co prawda nie otrzymywałem żadnych konkretnych odpowiedzi na swoje pytania, jednak wyjaśnienia poruszanych przeze mnie kwestii same przychodziły mi na myśl. Bardzo interesowały mnie kryteria oceny, jakimi posługiwał się Bóg, chciałem wiedzieć, co jest dobrem, a co złem. Zostałem przeprowadzony niczym dziecko za rękę przez najważniejsze z interesujących mnie zagadnień. Poznałem znaczenie dobra i zła, a właściwie stwierdziłem, że są to wartości względne i dla Boga nieistotne.

I najważniejsze zakończenie, z którego wynika że dla dla Davida wszystkie jego chorobowe przeżycia to 100% rzeczywistość !

Czy wobec tego można mi zarzucić niewiarę? Absolutnie nie. To ja rozmawiam z Szatanem, miałem emocjonalny kontakt z Bogiem i choć psychiatrzy wiążą to ze schizofrenią, to ja mam swoją pewność, której nikt mi nie odbierze. Tak samo jak „normalny” człowiek może odczuć stół, dotykając jego powierzchni, ja mogę komunikować się ze światem astralnym. Nikt nie może mi zarzucić, że jest to objaw chorobowy. Mogę się bronić, uznając, że chore jest całe społeczeństwo, a ja jestem najzdrowszym osobnikiem spośród wszystkich. Kiedyś słyszałem opinię, że osoba, która przeszła przez piekło schizofrenii, inaczej, bardziej obiektywnie i z dużą rezerwą podchodzi do spraw ziemskich. Zgadzam się całkowicie z tą opinią. Tylko człowiek, który to przeżył, jest rzeczywiście zdrowy, ma uporządkowany światopogląd i niewiele jest w stanie go zdziwić. Stwierdzenie, że chory jest cały świat, a ja jestem z niego najzdrowszy uważam za prawdziwe.

....Czułem, że jestem Jezusem, Einsteinem, Sokratesem, a przede wszystkim - Rzeczywistością Równoległą.....

... Podczas psychozy powstał "List od Boga", który niestety zaginął. Nie wiem, w jakim stopniu został on napisany przeze mnie, a w jakim przez Stwórcę. W sumie lepiej, że jest już nieosiągalny. Znam jego treść i być może byłby dowodem przekazywanych przeze mnie treści (oczywiście jeżeli ktoś by go zaakceptował). Swoją drogą, nie mam pojęcia, dlaczego go napisałem i skąd się wzięło jego przesłanie.

Mam nadzieję, że zrozumiałeś Astronomie że w schizofrenii absolutnie wszystko jest możliwe :)

P.S.
Idź na fim "Piekny umysł" zrozumiesz dużo więcej :)

Wt cze 13, 2006 15:55

SweetChild napisał(a):

Cytuj:

Przyznam, że nie rozumiem tego fragmentu Ewangelii (podobnie jak jeszcze paru innych). Mam to zapisane w pamięci w szufladce "Zła Nowina" w nadziei, że kiedyś będzie mi dane to pojąć i przenieść do szufladki "Dobra Nowina".

Astronom napisał(a):
oraz:
Cytuj:
Drugi List do Koryntian (5,10)
Wszystcy bowiem musimy stanąć przed trybunałem Chrystusa, aby każdy otrzymał zapłatę za uczynki dokonane w ciele, złe lub dobre.

A tu akurat zdecydowanie nacisk położony jest na uczynki. Co przypomina mi też inne słowa Jezusa: "cokolwiek uczyniliście jednemu z tych najmniejszych Moich, Mnieście uczynili". Czy Chrystus nie wstawi się za ateistą, który dobrze czynił Jemu samemu?

Wt cze 13, 2006 16:07

Skąd ty takie brednie wytrzasnąłeś. Hindus może wierzyć w krowę i zgodnie z nauką KK może do nieba, a ateista wierzacy w materię nie może ? ... a jaka jest różnica między krową a materią ? :o

Czy mógłby to ktoś potwierdzić poza astronomem ... bo takiej głupoty jeszcze nie słyszałem :o

Wt cze 13, 2006 16:17

A gdzie tu pisze, że ateizm jest bluźnierstwem przeciwko Duchowi Św.

Tu nie pisze! Ale ateizm jest odżuceniem Ducha Świętego oraz zaprzeczaniem jego istnienia, co jest jednoznaczne z bluźnierstwem.

rafal3006 napisał(a):
Hindus może wierzyć w krowę i zgodnie z nauką KK może do nieba, a ateista wierzacy w materię nie może ? ...

A kto powiedział Ci, że Hindus pójdzie do nieba? Bóg? Jak dla mnie to możesz sobie wierzyć nawet w Hindusa :lol:

rafal3006 napisał(a):
a jaka jest różnica między krową a materią ?

A potrafisz zdefiniowac, co to znaczy "materialistyczna krowa istnieje"?

rafal3006 napisał(a):
... bo wszyscy tym straszą z byle powodu np. wsółżyjesz z narzeczoną przed ślubem - grzech przeciwko Duchowi Św. !! :o :o - w którymś wątku dokładnie tak straszono ... a średniowiecze było dawno temu ....

Nikt Cię nie straszy, a jedynie przestrzega. To co z tym zrobisz to Twój problem :D Być może nie do Ciebie należy rozstrzygnięcie czy jest to "z byle powodu". Jeśli myślisz, że Bóg jest teraz bardziej nowoczesny (modernistyczny czy też postmodernistyczny) niż w średniowieczu czy w czasach życia Jezusa, to zapewne myślisz nie w tym kierunku co trzeba.
Może lepiej zajmij się schizofrenią albo definiowaniem istnienia materialistycznych przedmiotów.

[G.K.Chesterton]

Wt cze 13, 2006 16:27

Wydawało mi się, że mam kontakt z Bogiem, że zstąpił na mnie Duch Święty. Czułem szum w głowie. Tysiące myśli na sekundę. Zyskałem niebywałą błyskotliwość umysłu i nieziemskie poczucie humoru. Z Objawienia Świętego Jana wywnioskowałem, że w Dniach Ostatnich przybędzie na ziemię Jezus, by zaprowadzić własne rządy i dokonać Sądu Ostatecznego....
Gdy zdałem sobie sprawę z powagi sytuacji i swojego posłannictwa, nabrałem przekonania, że rozmawiam z Bogiem. Co prawda nie otrzymywałem żadnych konkretnych odpowiedzi na swoje pytania, jednak wyjaśnienia poruszanych przeze mnie kwestii same przychodziły mi na myśl. Bardzo interesowały mnie kryteria oceny, jakimi posługiwał się Bóg, chciałem wiedzieć, co jest dobrem, a co złem. Zostałem przeprowadzony niczym dziecko za rękę przez najważniejsze z interesujących mnie zagadnień. Poznałem znaczenie dobra i zła, a właściwie stwierdziłem, że są to wartości względne i dla Boga nieistotne.

A jak tutaj mi udowodnisz, że tak nie było? Bo samo określenie oraz stwierdzenie, że to schizorenia to niewiele tutaj udowadnia?

rafal3006 napisał(a):
I najważniejsze zakończenie, z którego wynika że dla dla Davida wszystkie jego chorobowe przeżycia to 100% rzeczywistość !

No właśnie! 100% rzeczywistość a nie choroba! Może to ten lekarz jest bardziej chory niż David :D

P.S. Nadal bezskutecznie czekam na dowody, że święci cierpieli na schizofrenię.

[G.K.Chesterton]

Wt cze 13, 2006 16:41

Czy Chrystus nie wstawi się za ateistą, który dobrze czynił Jemu samemu?

Być może się wstawi, jeśli ateista nie bluźnił przeciwko Duchowi Świętemu.

[G.K.Chesterton]

Wt cze 13, 2006 16:50

[...]
"Poszła do księgarni zakupiła książki o chorobach psychicznych, zaczęła czytać. Fragment, który tak mnie wstrząsnął (str. 97):
"Schizofrenia wcale nie jest po prostu rozszczepieniem osobowości. To schorzenie mózgu, niedostatek równowagi chemicznej. U chorych na schizofrenię występują halucynacje. Często słyszą oni głosy, które nimi komenderują. Często mają też urojenia, na przykład wydaje im się że są Prorokiem, Eliaszem albo Mojżeszem. Schizofrenicy są ciężko chorymi ludźmi. Najczęściej choroba objawia się u młodych, zaczynających dopiero dorosłe życie ludzi. (...) Bardzo często chorzy na schizofrenię nigdy nie dochodzą do siebie. Niektórzy do śmierci żyją w zakładach zamkniętych".
Tak, to mnie tak wstrząsnęło to zdanie, że często chorzy mają urojenia, to że wydaje się im że są prorokami, świętymi. A ja, czy ja miałam urojenia? Przecież byłam przeświadczona, że jestem ... No kim? Matką Boską, Ewą, kobietą od której wszystko się zaczęło? Religie, ludzkość... Przecież ja chciałam jechać do Rzymu, do Watykanu, do Papieża. Czułam że tworzę religię..."
[...]

Wt cze 13, 2006 17:01

Tak, to mnie tak wstrząsnęło to zdanie, że często chorzy mają urojenia, to że wydaje się im że są prorokami, świętymi. A ja, czy ja miałam urojenia? Przecież byłam przeświadczona, że jestem ... No kim? Matką Boską, Ewą, kobietą od której wszystko się zaczęło? Religie, ludzkość... Przecież ja chciałam jechać do Rzymu, do Watykanu, do Papieża. Czułam że tworzę religię..."
[...]

Tu masz astronomie kolejny przykład czym jest schizofrenia. Żaden chory nigdy nie uwierzy w swoją chorobę, dopóki choroba go totalnie nie rozłoży. To może trwać nawet latami jak w przypadku Faustyny Kowalskiej - fakt jest faktem - jej bezpośredni kontakt z Chrystusem ... to jak najbardziej typowy objaw schizofrenii ... "Jezu Ufam Tobie"

Jeśli chodzi o świętych, to w średniowieczu ludzie nie mieli pojęcia o schizofrenii, dla nich byli to albo ludzie opetani przez szatana - won na stos, albo prorocy i święci .... bo w schizofrenii wszystko jest możliwe .... :)

Wt cze 13, 2006 17:22

rafal3006 napisał(a):
A gdzie tu pisze, że ateizm jest bluźnierstwem przeciwko Duchowi Św.

Tu nie pisze! Ale ateizm jest odżuceniem Ducha Świętego oraz zaprzeczaniem jego istnienia, co jest jednoznaczne z bluźnierstwem.

Zaraz, zaraz ... ale Muzułmanie, Żydzi .... tez odrzucają Ducha Św. i co do piekła ? - ty chyba chory jesteś :o

Astronom napisał(a):
rafal3006 napisał(a):
Hindus może wierzyć w krowę i zgodnie z nauką KK może do nieba, a ateista wierzacy w materię nie może ? ...

A kto powiedział Ci, że Hindus pójdzie do nieba? Bóg?

Nie znasz elementarnych fundamentów nie tylko swojej wiary lecz także Judaizmu. Obie te religie w IDENTYCZNY sposób, dopuszczają zbawienie Hindusa wierzacego w krowę ! :)
To samo dotyczy ateistów, którzy nigdy nie poznali Chrystusa :)

Wt cze 13, 2006 17:36

Niestety Krk nie dopuszcza możliwości zbawienia osób nieochrzczonych.
Nawet dzieci katolików nie idą do nieba, oto link, i jeszcze taka mała ciekawostka apropos.

Wt cze 13, 2006 17:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 366 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 25  Następna strona