Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 0:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Kryzys wiary? 
Autor Wiadomość

Maryja miała bodajże 14 lat, jak swoją Mądrością prawiła niebo w zdumienie...

Jak na ówczesne standardy była już dorosła :)

Wt lip 11, 2006 16:40

Cytuj:
Maryja miała bodajże 14 lat, jak swoją Mądrością prawiła niebo w zdumienie...

Jak na ówczesne standardy była już dorosła :)

To wtedy w wieku 14 lat było sie dorosłym i "myślało" jak dorosły i miało się takie prawa jak dorośli?

Czyli teraz mając 14 lat jesteś dzieciak, głupi bo nie myślisz samodzielnie (wkońcu nie jesteś dorosły) i nie masz żadnych praw jak dorośli?

Wt lip 11, 2006 16:50

To wtedy w wieku 14 lat było sie dorosłym i "myślało" jak dorosły i miało się takie prawa jak dorośli?
Wydaje mi się,że tak :)
Wtedy ludzie musieli szybciej dorosnąć bo umierali wcześniej.
Do dzisiaj tak jest w miejscach gdzie średnia długość życia jest znacznie niższa niż u nas.

Czyli teraz mając 14 lat jesteś dzieciak, głupi bo nie myślisz samodzielnie (wkońcu nie jesteś dorosły) i nie masz żadnych praw jak dorośli?
W zasadzie tak tyle,że to były zupełnie inne realia...
Zostałeś inaczej wychowany,jeszcze nie wymaga się od ciebie pełnej dojrzałości,pracy,utrzymania rodziny itd.

Wt lip 11, 2006 16:59

Wydaje mi się,że tak :)
Wtedy ludzie musieli szybciej dorosnąć bo umierali wcześniej.
Do dzisiaj tak jest w miejscach gdzie średnia długość życia jest znacznie niższa niż u nas.

W zasadzie tak tyle,że to były zupełnie inne realia...
Zostałeś inaczej wychowany,jeszcze nie wymaga się od ciebie pełnej dojrzałości,pracy,utrzymania rodziny itd.

Przez inny styl wychowania inaczej sie myślało? A teraz wszyscy nastolatkowie to tlyko piwo piją pod blokiem i nie myślą? W większości tak, więc zgodnie ze stereotypem ja tez do nich naleze?

Wt lip 11, 2006 18:38

Przez inny styl wychowania inaczej sie myślało?

min. życie było krutsze i cięższe,nie było szkoły...
Cytuj:
A teraz wszyscy nastolatkowie to tlyko piwo piją pod blokiem i nie myślą?
Nic takiego nie napisałem...
Cytuj:
W większości tak, więc zgodnie ze stereotypem ja tez do nich naleze?

A należysz? ;)

Wt lip 11, 2006 18:59

Witam.Ja tez mam 15 lat.I tez ostatnio przechodze maly kryzys wiary.Chcialam z kims o tym bardzo pogadac i bardzo sie ciesze ze trafilam na to forum.
U mnie chodzi o to, ze ostatnio troche zwatpilam w Boga. Nic konkretnego sie nie stalo, po prostu myslalam wiele na ten temat i sie zastanawiałam czy faktycznie jest Niebo,Bóg,życie wieczne..Bo przeraża mnie myśl,że tego mogłoby nie być. Wczoraj się pomodliłam właśnie w tej sprawie i juz mi lepiej. Ale i tak mam nadzieję że na tym forum ktoś mi coś doradzi. Pozdrawiam wszystkich!

Wt lip 11, 2006 19:23

Pozwolę sobie odpowiedzieć w tej dyskusji na temat wieku słowami Jezusa: "Zaprawdę powiadam wam: Jeśli się nie odmienicie i nie staniecie jak dzieci, nie wejdziecie do króestwa niebieskiego. Kto się uniży jak to dziecko, ten jest największy w królestwie niebieskim."Mt 18,3-4

A tym którzy młodszych uważają za małych ku przestrodze:
"Lecz kto by się stał powodem grzechu dla jednego z tych małych, którzy wierzą we Mnie, temu lepiej kamień młyński zawiesić u szyi i utopić go w głębi morza." Mt 18,6 i dalej w Ewangelii Mateusza:
" Strzeżcie się, żebyście nie gardzili żadnym z tych małych; albowiem powiadam wam: Aniołowie ich w niebie wpatrują się zawsze w oblicze Ojca mojego, który jest w niebie" Mt 18,10

A teraz własnymi słowami, myślę że nasza dorosłość nie jest warunkiem koniecznym do wiary, a wręcz przeciwnie często nam przeszkadza. Dzieci często moga być dla nas wzorami. Przykład?
A choćby dzieci w Fatimie.
Św. Stanisław Kostka który bardziej odpowiedni wiekowo Wiktorowi Chilon.
A ta nasza "wielkość i mądrość" tylko z powodu wieku jest dla mnie wartością wątpliwą, a sposób w jaki wspomniany autor tego tematu broni swojej wiary budzi we mnie uznanie.

Wt lip 11, 2006 19:27

Pomyśl jeszcze czy to sprawiedliwe, aby wspaniały dobry człowiek ateista szedł na wieczne cierpienie tylko dlatego, że nie wierzy w Boga :)

Wt lip 11, 2006 19:30

Jeśli piekło to wieczność bez Boga to mi to nie przeszkadza :)

Wt lip 11, 2006 19:39

A tym którzy młodszych uważają za małych ku przestrodze:
"Lecz kto by się stał powodem grzechu dla jednego z tych małych, którzy wierzą we Mnie, temu lepiej kamień młyński zawiesić u szyi i utopić go w głębi morza." Mt 18,6 i dalej w Ewangelii Mateusza:
" Strzeżcie się, żebyście nie gardzili żadnym z tych małych; albowiem powiadam wam: Aniołowie ich w niebie wpatrują się zawsze w oblicze Ojca mojego, który jest w niebie" Mt 18,10

Zaraz, zaraz ... dziecko myśli jak rodzice ale zaczyna dorastać i zadawać sobie trudne pytania, jak dwóch 15-latków w tym temacie.
Dorosły człowiek ma wolna wolę, własny rozum a nie rozum rodziców, i zdarza sie że wybierze inna wiarę niż rodzice - i nic w tym złego :)

pawis-66 napisał(a):
A ta nasza "wielkość i mądrość" tylko z powodu wieku jest dla mnie wartością wątpliwą, a sposób w jaki wspomniany autor tego tematu broni swojej wiary budzi we mnie uznanie.

Wątpliwa to jest ślepa wiara w cokolwiek ... która zastępuje logiczne myślenie .... dorosły człowiek zawsze będzie zadawał sobie trudne pytania i próbował na nie odpowiedzieć, tym rózni sie od zwierzecia :)

Wt lip 11, 2006 19:43

Pomyśl jeszcze czy to sprawiedliwe, aby wspaniały dobry człowiek ateista szedł na wieczne cierpienie tylko dlatego, że nie wierzy w Boga :)

Wiara jest źródłem usprawiedliwienia. Ateiści zażucają Bogu, że jest nie miłosierny i dlatego nie jest Bogiem. Zobaczcie: Bóg daje ateistą całe życie na to, aby się nawrócili - w tym objawia się nieskończone miłosierdzie Boga. Niezależnie od win, grzchów i przeszłości, On ZAWSZE I KAŻDEMU daje szanse. Czyż nie jest to Bóg Miłosierny? I mamy Boga Sprawiedliwego. Gdybym Jezus nie był sprawiedliwy, ja w Niego bym nie wierzył, nie ufał Mu, porzuciłbym Go. W Piśmie Świętym (szczególnie w Listach Św. Pawła), Bóg nam mówi, że jedynie wiara jest źródłem usprawiedliwienia grzechów i drogą do zbawienia i życia wiecznego. W tym przejawia się sprawiedliwość Boża, że Jego Słowa się wypełnią...

Wt lip 11, 2006 19:55

A kto z nas może o sobie powiedzieć, że jest "wspaniałym dobrym człowiekiem"?
A dzieci częściej zadają pytania niż dorośli i zadaje je bardzo trudne czym również "różnią się od zwierząt". Kto ma lub miał własne dzieci wie o tym bardzo dobrze. Mają również wolną wolę i również umiejętność myślenia.

I jeszcze ponownie zacytuję to zdanie, które Rafał zacytował:" Strzeżcie się, żebyście nie gardzili żadnym z tych małych; albowiem powiadam wam: Aniołowie ich w niebie wpatrują się zawsze w oblicze Ojca mojego, który jest w niebie" Mt 18,10 oczywiście nawet z nim nie polemizując.

Wt lip 11, 2006 19:56

Ateiści zażucają Bogu, że jest nie miłosierny i dlatego nie jest Bogiem.

Trudno coś zarzucić komuś kto nie istnieje :)
Wiesz kto to jest ateista?

Wt lip 11, 2006 19:59

Tak, wiem kto to ateista, ale widać, że ateistów również nie omija rozdwojenie jaźni...

Wt lip 11, 2006 20:03

Rafał3006 w podpisie umieszcza zdanie:"Wszyscy dobrzy ludzie idą do nieba niezaleznie od wyznawanej religii.
Inaczej wszystko jest bez sensu."
Oraz stawia pytanie: "Pomyśl jeszcze czy to sprawiedliwe, aby wspaniały dobry człowiek ateista szedł na wieczne cierpienie tylko dlatego, że nie wierzy w Boga"
Stąd jakby rodzą się wątpliwości czy sami ateiści wiedzą kim są.
A No, który mówi o sobie że jest prawdziwym ateistą pisze: "Jeśli piekło to wieczność bez Boga to mi to nie przeszkadza" .
Ateizm dopuszcza istnienie piekła i wieczności, ciekawe.
Ja też nie wiem w związku z powyższym czym jest ateizm.

Wt lip 11, 2006 20:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona