Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 17, 2025 12:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
 Dlaczego tak trudno uwierzyc? :( 
Autor Wiadomość
No cóż tommy, mówiąc że jest mi bliska miałam na myśli, że jeśli miałabym zacząć wierzyć, to właśnie w ten sposób. Ale nie jestem osobą wierzącą, a poszukującą. Daleko mi do przekonania o swojej nieomylności jako ateistki.
Ale odpowiem na twoje pytanie. Absolutnie żadnych nie miałabym wątpliwości, że zbyt luźno traktuję swoją wiarę. Bóg jeśli istnieje, to nie jest Bogiem żadnej religii i nie potrzebuje mnie widzieć w kościele bądź synagodze co tydzień.

Uważaj, bo może twój eksperyment będzie miał nieoczekiwane skutki...;)

Pt wrz 22, 2006 21:14

.. ale możliwe, że było to tylko złudzenie szczególnie jeśli w to mocno wierzyłeś,wprowadzałeś się w odmienne stany świadomości np.przez medytacje albo jakoś inaczej się w tych rytuałach wspomagałeś;) Trudno mi powiedzieć nie znając szczegułów ale możliwości jest tu na prawde sporo...

Niejest mozliwe mpzliwe zeby 23 os doswiadczaly , slyszaly i widzialy to samo nawet po sesji!!
Nie ja niebede dyskutowal na temat istnienia duchow bo nie ma to celu>
Jedynie moge zaszkodzic, ludzie ciekawi probuja a potem zaluja..... a do tego potrzebna jest bardzo silna osobowosc pomijajac to ze jest to niebezpieczne i ze zabronione pzrzez kosciol

Pt wrz 22, 2006 21:16
Zobacz profil WWW

Niejest mozliwe mpzliwe zeby 23 os doswiadczaly , slyszaly i widzialy to samo nawet po sesji!!

Tródno powiedzieć...Jest coś takiego jak zbiorowe halucynacje.
Cytuj:
i ze zabronione pzrzez kosciol

Zdaje się, że dla kościoła to nie tyle duchy co demony(szatan?)

Pt wrz 22, 2006 21:27

Jest bardzo możliwe, że 23 osoby widziały i czuły to samo, jeśli tylko chciały (świadomie lub nie) to widzieć. Na tej zasadzie działają plansze Ouiji i masa innych magicznych zabaw. To siła autosugestii. Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z potęgi tej siły. I nawet nie trzeba do tego zbiorowej halucynacji :)

gg 3287237

Pt wrz 22, 2006 21:47

No cóż tommy, mówiąc że jest mi bliska miałam na myśli, że jeśli miałabym zacząć wierzyć, to właśnie w ten sposób. Ale nie jestem osobą wierzącą, a poszukującą. Daleko mi do przekonania o swojej nieomylności jako ateistki.

Mi takze. Nie staram sie zakladac pewnosci swoich pogladow i zawsze daje miejsca na watpliwosci i rozwazania. W przyblizeniu jednak, jesli przedstawiam cos jako swoj poglad to zazwyczaj mam na mysli "wszelkie doswiadczenia mojego zycia wskazuja na to, iz twierdzenie xxx jest prawdziwe". Nigdy nie moge byc pewny, z tego prostego wzgledu, ze nie jestem wszechwiedzacy. Ogolnie uznaje, iz calkowity brak watpliwosci i refleksji nad wlasnymi pogladami jest oznaka fanatyzmu, a tego sie brzydze.

Jednakze nie potrzebuje stuprocentowej pewnosci aby stwierdzic, ze Bog/bogowie nie istnieja, tak samo jak nie potrzebuje stuprocentowej pewnosci aby stwierdzic, ze ziemia krazy wokol slonca, czy ze jutro bedzie wschod slonca i ze jak wyrzuce cos poza okno, to raczej spadnie na ziemie. Po prostu wszystko co jest mi znane, wskazuje, iz tak bedzie.

Rita napisał(a):
Uważaj, bo może twój eksperyment będzie miał nieoczekiwane skutki...;)

Nie sadze aby tak sie stalo, acz oczywiscie nic nie wykluczam ;) Jestem ateista od nieco ponad trzech lat i jest to dla mnie swiatopoglad bardzo komfortowy, do ktorego doszedlem po naprawde sporej ilosci przemyslen.

Baxi86 wszelkie Twoje twierdzenia o istnieniu duchow rozwalaja sie o wyzwanie Randi'ego :) Naprawde, jesli istnialyby jakies zjawiska paranormalne to w koncu ktos by przeszedl ten cholerny test. Nikt do tej pory nie przeszedl testow wstepnych, a aplikantow bylo naprawde sporo.

A sam proces tego testowania, jest dosc prosty. Przedstawiasz swoja "moc", przesylasz trzy notarialnie potwierdzone zeznania roznych swiadkow ktorzy stwierdzaja iz "zaobserwowali zjawiska paranormalne i nie moga dac na nie racjonalnego wyjasnienia", kontaktujesz sie z lokalnym przedstawicielem Randi'ego, ktory przeprowadza test wstepny(po wczesniejszym uzgodnieniu procedury tego testu). Jesli go przejdziesz, przechodzisz drugi test przed samym Randim i zbierasz milion baksow. Jest 6 miliardow ludzi na tym swiecie. Jesli nawet 0.01% posiadaloby jakas zdolnosc paranormalna to dalej masz 600000(szescset tysiecy) ludzi ktorzy mogliby zgarnac latwy milion baksow. A jednak nikt tego nie zrobil. Dlaczego? Najprostszym wyjasnieniem jest to, ze takie moce ani zjawiska paranormalne po prostu nie istnieja.

Pt wrz 22, 2006 23:06

Bóg jeśli istnieje, to nie jest Bogiem żadnej religii i nie potrzebuje mnie widzieć w kościele bądź synagodze co tydzień.

Hmmm... no i tu mam powazny problem!!
Ja tez uwazam ze nie ma Boga jednej religii,
moze poprostu wazna jest wiara??, a moze religie maja nam pomagac w wierze, w byciu dobrym?? Wydaje mi sie ze nie ma religii doskonalej i wszystkie sa dobre (a raczej prawie wszystkie-nie mowmy tu religiach ktore w jakis tam sposob pochwalaja czy chodzby toleruja zlo np: w imie naszego Boga, religii)

So wrz 23, 2006 7:54
Zobacz profil WWW

Jest bardzo możliwe, że 23 osoby widziały i czuły to samo, jeśli tylko chciały (świadomie lub nie) to widzieć. Na tej zasadzie działają plansze Ouiji i masa innych magicznych zabaw. To siła autosugestii. Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z potęgi tej siły. I nawet nie trzeba do tego zbiorowej halucynacji :)

To moze umiesz cos stuc przez auto sugestie?? :?

So wrz 23, 2006 7:57
Zobacz profil WWW

Post Re: Dlaczego tak trudno uwierzyc? :(
Baxi86 napisał(a):
Jesli ma ktos jakies rady jak mozna skutecznie wzmocnic swoja wiare Prosze piszcie...
Wszystkim dziekuje.

proponuje abys pomodlił sie do Boga .
szczerze powiedz mu jaki masz problem , ze chcialbyś aby ci pomógł uwierzyc i jesli to mozliwe zeby przysłał do ciebie kogos kto ci pomoże znów uwierzyc
jesli zrobisz to szczerze i Bóg istnieje to Ci pomoże

(32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32

So wrz 23, 2006 10:50

Rita napisał(a):
Bóg jeśli istnieje, to nie jest Bogiem żadnej religii i nie potrzebuje mnie widzieć w kościele bądź synagodze co tydzień.

Ja tez uwazam ze nie ma Boga jednej religii,

Szczerze mówiąc, ja też tak uważam. Jest kilka religii, każda ma swojego boga (chodzi mi o religie wyłącznie monoteistyczne). A ja wyznaję jedną z tych religii. Także dlatego, że zostałam w niej wychowana. Co nie wyklucza tego, że w dorosłym życiu, po pewnym okresie zobojętnienia doszłam do wniosku, z TA religia jest dla mnie ważna i według TEJ religii chcę żyć.

So wrz 23, 2006 10:57

Baxi86 napisał(a):
Rita napisał(a):
Ja tez uwazam ze nie ma Boga jednej religii
Szczerze mówiąc, ja też tak uważam. Jest kilka religii, każda ma swojego boga (chodzi mi o religie wyłącznie monoteistyczne). A ja wyznaję jedną z tych religii.
A ja to widzę inaczej - jest jeden Bóg i mimo, że różne religie różnie go nazywają i różnie czczą, to wszystkie czczą tak naprawdę tego samego Boga. Nawet tak na zdrowy rozum - Stary Testament jest świętą księgą zarówno judaizmu, chrześcijaństwa i islamu - wszystkie te religie uznają Boga opisanego w ST za swojego Boga :) A więc tak naprawdę czczą tego samego Boga! :D

So wrz 23, 2006 11:05

Właśnie o to mi chodzi. Dokładnie. Jeden Bóg różnie nazywany przez różne religie. :)

So wrz 23, 2006 11:20

Dlatego pisałam, że chodzi mi wyłącznie o religie monoteistyczne.

So wrz 23, 2006 11:20

Kropka napisał(a):
Baxi86 napisał(a):
Rita napisał(a):
Ja tez uwazam ze nie ma Boga jednej religii
Szczerze mówiąc, ja też tak uważam. Jest kilka religii, każda ma swojego boga (chodzi mi o religie wyłącznie monoteistyczne). A ja wyznaję jedną z tych religii.
A ja to widzę inaczej - jest jeden Bóg i mimo, że różne religie różnie go nazywają i różnie czczą, to wszystkie czczą tak naprawdę tego samego Boga. Nawet tak na zdrowy rozum - Stary Testament jest świętą księgą zarówno judaizmu, chrześcijaństwa i islamu - wszystkie te religie uznają Boga opisanego w ST za swojego Boga :) A więc tak naprawdę czczą tego samego Boga! :D

Zgadza sie!
Najprawdopodobniej BoG jest jeden, sa tylko rozne sposoby czczenia jego przez poszczegolne religie.
Ja wychowalem sie w rodzinie katolickiej i w tej religi chce zyc.

Tylko mi dalej ciezko pokochac Boga.
Zakladam ze Bog istnieje, zakladam ze mnie kocha, zakladam ze ja rowniez moge go pokochac (w kacu kiedys tak bylo, a zycie z Bogiem jest duzo Piekniejsze i latwiejsze) I ZAKLADAM ZE MI SIE TO UDA DZIEKI - NIESTRACILEN NADZIEI A TO NAJWAZNIESZE
SZUKAJCIEA ZNAJDZIECIE :jupi:

So wrz 23, 2006 12:51
Zobacz profil WWW

A do tego "Proście, a będzie Wam dane" :)

So wrz 23, 2006 12:54

To moze umiesz cos stuc przez auto sugestie?? :?

A Ty? Milion dolców czeka...

Powiem Ci coś jeszcze, o nagrodzie Randiego. Nigdy nie udało się nikomu choćby zasugerować nadnaturalnego źródła swoich umięjętności. Wielu próbowało i ZAWSZE Randi znajdował proste, racjonalne wytłumaczenie. To były sztuczki iluzjonistyczne w większości przypadków (takich telekinez). Sam Randi był iluzjonistą przez większość życia i przejrzał już setki, jeśli nie tysiące fałszerstw.

Ale co ciekawe, nie każdy z tych fałszerzy zdawał sobie sprawę z tego, że robi sztuczki. Część zwyczajnie oszukiwała (choćby dla wyłudzania pieniędzy, jak różni energoterapeuci) ale cześć szczerze wierzyła w swoje zdolności. Nie kłamali oni z premedytacją. Jednak nawet im - zawsze, bez wyjątku - udowadniano, że żadnych mocy nie mają. I zdarzały się zaskoczenia w stylu "ojej, faktycznie podnoszę ten stół kolanami - robiłem to zupełnie nieświadomie".

Jeśli naprawdę wierzysz w nadnaturalne siły - zapisz się. Warunki eksperymentu są ustalane dokładnie przez OBIE strony, więc nie musisz się obawiać, żę z powodu złych warunków pomiaru coś ci nie będzie wychodzić. Jest to zrobione w ten sposób, żeby nikt nie mógł narzekać na "złą aurę", "wrogie prądy umysłowe sceptyków" czy cokolwiek innego, w razie nieudanej demonstracji.

gg 3287237

So wrz 23, 2006 14:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona