Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 15:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Magia... 
Autor Wiadomość

Aby się ustrzec polecam 3 rzeczy-modlitwę, modlitwę i jeszcze raz modlitwę... :D

A ja przypominam, że liczba 3 w rodzimej kulturze jest liczbą magiczną...

Śr paź 19, 2005 17:08
Zobacz profil WWW
Boże przebacz im bo nie wiedzą co piszą. :shock:

Śr paź 19, 2005 18:52

A ja przypominam, że liczba 3 w rodzimej kulturze jest liczbą magiczną...

podobnie jak 7, 13-i wiele innych... po prostu pewne sformuowania zwroty itp. na trwałe zakorzeniły się w naszej kulturze... coż z tym zrobić? w czasach pogańskich, kosciół starał się magiczne wierzenia i rytuały "dostosowywać" na potrzeby chrześcijanstwa... np. 3-może ozaczać trójce święta... a 7-siedem sakramentów. pozdrówki :D

Śr paź 19, 2005 20:02
Zobacz profil WWW

np. 3-może ozaczać trójce święta... a 7-siedem sakramentów. pozdrówki :D

Oczywiście! Widze, że trafiłem na światłą osobę. Np nie wiem czy wiesz, ale krzyż równoramienny, czasem tez skośny to bardzo stary symbol solarny ( a znalazłem tez jako lunarny) w róznych kulturach. Swastyka to chyba najpopularniejszy znak solarny świata, sa u Słowian dośc popularne niegdys były pentagramy, bynajmniej nie zwiazane z szatanem, a mające zupełnie odwrtone znaczenie - chroniące przed złymi mocami. Podobnie była używana sześcioramienna gwiazda (gwiazda Dawida).

Jesli jednak czyni sie jakąś ustalona formułę, np modli 3 razy (a nie np 2 albo 5), wypowiada okreslone słowa modlitwy, a nie broń Boże inne, lub wykonuje takie czynności a nie inne (np kropi woda, anie broń Boże miodem, bo MAGIA ochronna nie zadziała) to juz nosi znamiona praktyki magicznej. Nie da sie uciec od magii w religii, ucieczka od magii dałaby czystą filozofię. Kązdy obrzęd sam w sobie jest juz dzianiem magicznym...

Cz paź 20, 2005 1:15
Zobacz profil WWW

Nie da sie uciec od magii w religii, ucieczka od magii dałaby czystą filozofię. Kązdy obrzęd sam w sobie jest juz dzianiem magicznym...

Brawo! Tu jest właśnie sedno sprawy. Kazda religia ma w sobie coś z magii, przynajmniej w naszym odczuciu. Jako ludzie zachwycamy się wszystkim tym, co tajemnicze, niezbadane. Połączenie pewnych rytuałów pogańskich z wiarą chrześcijańską ułatwiło przyjęcie religii przez zwykłych ludzi. Do dzisiaj pomimo rozwoju techniki i nauki, większość ludzi wierzy w czarnego kota, pechową trzynastkę, czy czterolistną kończynkę. i chyba nie wyeliminujemy tego z naszej podświadomości. Do tej "magii" należy jednak podchodzić z przymrużeniem oka, żeby uchronić się przed powazniejszymi problemami...:D pozdrówki

Cz paź 20, 2005 15:59
Zobacz profil WWW

Też lubię fantasy przyjacielu, ale dobrze jest nauczyć się rozróżniać rzeczywistość od fikcji. Jak ci się uda udokumentować jakąś "magię" do daj znać ...Ludzie lubią wierzyć w różne rzeczy (to forum jest tego najlepszym przykłądem) ale nie należy przekraczać pewnej subtelnej granicy za którą zaczynamy traktować takie bzdury serio ...

A jak Tobie się uda udowodnić istnienie Boga to wtedy uwierzysz, tak? Uniknijmy hipokryzji proszę. Na tym forum widziałem już kilka wypowiedzi ludzi, którzy mówili, że nie wierzą w magię bo to nieudowodnione. Bóg też nieudowodniony, a większość z Was wierzy, co nie?
1.Tak magia istnieje. Doświadczyłem, zyję z nią na codzień.
2. Nie ma rozróżnienia na magię złą i dobrą. Źli i dobrzy są ludzi, którzy się nią posługują i robią z nią podług swojej woli. W sposób zły lub dobry. Samo narzędzie zbrodni np. nóż zły nie jest.

Who dare to care...

Nie-katolik. Chrześcijanin. Ezoteryk. Pokój Wam

Oswiadczam, iż nie mam nic wspólnego z grupą zwącą siebie "WKT".

Pn lis 14, 2005 17:02
Zobacz profil WWW

Witaj brachu!
a co do dyskusji o magii...
dla niektórych magią może być umysł i jego tajemnicę, dal innego rytuały i gesty... Magia istnieje jest autentyczna, jeżeli się nią zajmiecie odczujecie to na własnej skórze, serio
peace ;)

Kick Your feet up in the air

You May now live forever
Or return to this earth
Unless you fell good where you are!

Pn lis 14, 2005 18:43

wypatrzę resztę tych co przeszli z naszego forum :)

Kick Your feet up in the air

You May now live forever
Or return to this earth
Unless you fell good where you are!

Pn lis 14, 2005 18:44

Miałem ostatnio okazje posłuchać ( w formacie mp3 ) audycji Radia Maryja.
Rzecz tyczyła jogi i filozofii wschodu generalnie.

Zwarzywszy na to że osobami wypowiadającymi się byli księża , a rozgłośnia ta jest główną tubą KK przyjąłem to co usłyszałem jako stanowisko KK.

Słuchałem i własnym uszą nie wierzyłem. Mówiono tam o duchach , nawiedzeniach , magii itp.
Sam jestem ateistą i przeżyłem szok. Nie sądziłem że religia funkcjonuje w takiej postaci. Wychodzi na to ża magia jest dla KK czymś realnym.
Jeżeli mówią o tym księża to dla katolika musi to być coś naturalnego i żeczywistego .

Pn lis 21, 2005 0:28

Bo to jest naturalne i rzeczywiste, właśnie takie ;)
A oni się tego boją, ponieważ to idzie w sprzeczności z nauczaniem Kościoła.

Pt lis 16, 2007 9:05

Zdaje się , że Biblia potępia magie ale nie jako zabobon tylko coś złego, szatańskiego zdaje się, że podobnie jest z modlitwami do innych Bogów niż Jehowa...

Pt lis 16, 2007 11:20

Magia istnieje jest autentyczna, jeżeli się nią zajmiecie odczujecie to na własnej skórze, serio

Jeśli tak to nie musze się o tym przekonywać na własnej skórze wystarczy, że ktoś to udowodni...

Pt lis 16, 2007 11:22

Magia - jako coś abstrakcyjnego. Ona buduje moje całe życie. Dla mnie wszystko jest niezwykłe. Nie lubię schematyzować rzeczywistości, dlatego nienawidzę matmy (humanistyczne przedmioty już trochę bardziej do mnie przemawiają). Jak widzę wyładowania atmosferyczne, to nie myślę - "O, elektrony coś tam coś tam ...>. Świat jest dla mnie piękniejszy i łatwiejszy do ogarnięcia, kiedy pewne rzeczy nie posiadają dogłębniejszej genezy.

Magia - jako sztuczki z pojawiającym się gołębiem znikąd i Harrym Potterem.
Uwielbiam książki fantasy, ale kiedy widzę na żywo faceta w cylindrze, co mi gołębie z ust swoich wyciąga, to mam schizę. Mam trochę uprzedzeń co do tych typów, w sensie - że szarlatani i mocą samego diabła kierowani, ale staram się być obiektywny i stwierdza, że albo bardzo dobrze obmyślone są te triki, albo rzeczywiście mają jakieś zdolności. Nie wierzę w dary od Szatana. Dla mnie on tylko nas kusi. Myślę, że od Boga mamy różne talenty i zdolności, nikt w Piśmie nie mówił, do jakiego stopnia te talenty mogą być niezwykłe.

N lis 18, 2007 8:01
Mam trochę uprzedzeń co do tych typów, w sensie - że szarlatani i mocą samego diabła kierowani, ale staram się być obiektywny i stwierdza, że albo bardzo dobrze obmyślone są te triki, albo rzeczywiście mają jakieś zdolności.
Nie mają żadnych zdolności poza pomysłowością i zręcznością, często również drogimi gadżetami. :-)
Cytuj:
Myślę, że od Boga mamy różne talenty i zdolności

A zdolność umiejętnego podprowadzenia portfela babci w pociągu, talent umiejętnego oszukiwania na egzaminach. Również bóg dał nam te talenty ? :-)

N lis 18, 2007 8:33

Mógł dać co poniektórym zwinne ręce, czy bystry wzrok, ale to do czego ów talent wykorzystam, to już od naszej wolnej woli zależeć będzie

N lis 18, 2007 20:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona