Autor |
Wiadomość |
JedenPost
|
 Re: Zadaj pytanie ateiście
Hosi napisał(a): Co to za zgrywa,he?
W pełni adekwatna do poziomu Twojej ostatniej konkluzji. W sumie jako zapowiadałem Cytuj: To jest koniec nauki i początek cyrku. - swoją pochwałą naiwniactwa osobiście udowodniłeś tę moją tezę lepiej, niż ja mógłbym marzyć.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt paź 24, 2014 4:00 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Daniel5 napisał(a): Kim ty jesteś? Nie wiem przyjacielu. To pytanie to najważniejsze jakie sobie zadaję. Daniel5 napisał(a): Czy przeszedłeś na strone ognia,by obalić istnienie Boga? Nie przypominam sobie. Daniel5 napisał(a): Płakałeś kiedyś w życiu? Tak. Daniel5 napisał(a): Czy wiesz coś o miłości? Wierzę, że tak. Daniel5 napisał(a): A jeśli tak czy miłość bez Boga istnieje? Nie wiem. Zakładam, że to możliwe. Daniel5 napisał(a): Jeśli ci wszyszczy co wierzą w Boga ,to są ludzie normalni ? No chyba raczej tak? Daniel5 napisał(a): takie pytanie zadał szatan Jezusowi w filmie Pasja,potem Jezus wstał i zdeptał głowe wężowi. Nie mnie oceniać, zwyczaje były wtedy bardziej surowe. Ja w każdym razie, jak widzisz, starałem się odpowiedzieć jak umiałem. Daniel5 napisał(a): zwykły człowiek jestem Ja najprawdopodobniej też. W dzieciństwie chciałem być superbohaterem, a najlepiej mutantem, chciałem też zostać (opcjonalnie:sławnym) rysownikiem komiksów, prozaikiem, malarzem, rzeźbiarzem, poetą i muzykiem.. no nie wyszło.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt paź 24, 2014 5:19 |
|
 |
Daniel5
|
Bo ja jestem alkoholikiem ,trzeżwym od 12 lat,i twierdze ,że bez Boga byłoby to niemozliwe Nie pale od 9 lat.pozd
|
Pt paź 24, 2014 7:35 |
|
|
|
 |
Hosi
|
JedenPost napisał(a): W pełni adekwatna do poziomu Twojej ostatniej konkluzji. .
Powinno być: W pełni adekwatna do Twojego sposobu interpretacji mojej konkluzji. A Twój sposób interpretacji to zwykły naturalizm,tzn:wiara w niecuda Po co w takim razie prowadzisz dyskusję skoro i tak wszelkie "argumenty" sprowadzają się do poziomu;j a tak chcę.Wszelkie zagrywki typu,nauka to nauka tamto uwydatnaiją jedynie twój naiwny stosunek do niej.Chciałbyś coś w ten spsoób udowodnić,a tu klapa, Twoi pocziwi i spenetrowani naturalizmem naukowcy robią sobie zwyczajną hucpę.(dotyczy tylko Twojej koncepcji nauki i jej enigmatycznych przedstawiceili) Ładnie to tak ubliżać nauce? Cytuj: swoją pochwałą naiwniactwa osobiście udowodniłeś tę moją tezę lepiej, niż ja mógłbym marzyć. Tak,tak. Mauger zakamuflował swoje naturalistyczne załozenia pod postacią "krytycznej analizy"(brzmi to naprawdę naukowo  ) a Ty pod niewyszukanym "naiwniactwem" ( to tylko jeden z wariantów) I jak sam napisałeś: Nie pierwszy to raz. 
|
Pt paź 24, 2014 8:32 |
|
 |
JedenPost
|
Ale argumentów nie będzie, na pytania moje i mauger nie odpowiesz?
|
Pt paź 24, 2014 9:00 |
|
|
|
 |
Hosi
|
JedenPost napisał(a): Ale argumentów nie będzie, na pytania moje i mauger nie odpowiesz? Mauger sobie sam odpowiedział: Toż to pochwała głupoty w czystej formie . Z głupotą się nie polemizuje.Mauger obalił cuda i to Jednym zdaniem.Dobre nie? A Twoje pytanie?No cóż. Za duzo cukierków ze spirytusem  I brak zwiazku z tematem. Tyle.
|
Pt paź 24, 2014 10:35 |
|
 |
JedenPost
|
Hosi napisał(a): Mauger obalił cuda i to Jednym zdaniem.Dobre nie?
Nie. W istocie nic na temat cudów nie napisał, zatem znak to widomy, że nic nie zrozumiałeś. Hosi napisał(a): Za duzo cukierków ze spirytusem
Czyli historia z aniołem bardziej prawdopodobna, tak?
|
Pt paź 24, 2014 10:37 |
|
 |
Hosi
|
JedenPost napisał(a): Mauger obalił cuda i to Jednym zdaniem.Dobre nie?
Nie. W istocie nic na temat cudów nie napisał, zatem znak to widomy, że nic nie zrozumiałeś.
Widocznie nie umiesz czytać miedzy wierszami. Cytuj: Czyli historia z aniołem bardziej prawdopodobna, tak? W ogóle nieprawdopodobna. Ja wierzę tylko w cuda Jezusa.Inaczej Jezus=cuda.Kapujesz?
|
Pt paź 24, 2014 10:44 |
|
 |
JedenPost
|
Hosi napisał(a): Widocznie nie umiesz czytać miedzy wierszami. Umiem, ale staram się stosować Twoją metodę, dzięki czemu niechybnie uzyskam obraz świata cechujący się większym prawdopodobieństwem. Hosi napisał(a): Cytuj: Czyli historia z aniołem bardziej prawdopodobna, tak? W ogóle nieprawdopodobna. Ja wierzę tylko w cuda Jezusa.Inaczej Jezus=cuda.Kapujesz? Ale ja się nie pytam po Twojemu prywatnemu, tylko podług metody, którą zaproponowałeś.
|
Pt paź 24, 2014 11:09 |
|
 |
Hosi
|
JedenPost napisał(a): Ale ja się nie pytam po Twojemu prywatnemu, tylko podług metody, którą zaproponowałeś.
Ateista JedenPost i anioł,bardzo mało prawdopobne. Wariant numer dwa bardzo prawdopodobny
|
Pt paź 24, 2014 11:26 |
|
 |
JedenPost
|
Hosi napisał(a): Ateista JedenPost i anioł,bardzo mało prawdopobne.
Dlaczego? Z tekstu to wynika, czy z jakichś subiektywnych kryteriów, których zastosowanie jak wiadomo daje wynik mniej prawdopodobny? 
|
Pt paź 24, 2014 11:30 |
|
 |
Hosi
|
JedenPost napisał(a): Hosi napisał(a): Ateista JedenPost i anioł,bardzo mało prawdopobne.
Dlaczego? Z tekstu to wynika, czy z jakichś subiektywnych kryteriów, których zastosowanie jak wiadomo daje wynik mniej prawdopodobny?  Obiektywnie rzecz ujmując: subiektywne kryteria to to samo co z tekstu to wynika.Albo inaczej;wynika to z tekstu po zastosowaniu (przez kogoś) subiektywnych kryteriów. Nie można więc ucieć poza subiektywne kryteria,chyba ze w ramach ich subiektywnego statusu okreslimy ich prawdopodobieństwo,ale niestety też subiektywne.Tak to wyglada obiektywnie  Dalej: Ty; Rozumiem, że jak opowiem Ci historię o tym, jak to woniejąc alkoholem spóźniłem się do pracy dlatego, że anioł zwiastował mi akurat nad ranem różne rzeczy częstując blogosławionymi cukierkami ze spirytusem, to owo wyjaśnienie będzie w Twoich oczach bardziej prawdopodobne od tego, że wczoraj zapiłem, a dziś zaspałem?
Ja; Ateista JedenPost i anioł,bardzo mało prawdopobne.
Dlaczego? Dlatego że Ty jako ateista nie uznałbyś (z przekonania) postaci która zwiastowała i czestowala za anioła.Co innego Teista. Ten który nie wierzy nie widzi ( nie zinterperetuje w ten sposób) anioła,ten który wierzy moze go zobaczyc (zinterpretować w ten sposób) To takie proste załoezenie,nic więcej Dlatego: bardzo mało prawdopodobne.Choc jest jeszcze coś,tutaj: mi akurat nad ranem różne rzeczy częstując blogosławionymi cukierkami ze spirytusem, to owo wyjaśnienie będzie w Twoich oczach bardziej prawdopodobne od tego, że wczoraj zapiłem, a dziś zaspałem?
Pomyliła ci sie chyba przyczyna ze skutkiem To ze wczoraj zapiłeś,a dziś zaspałeś nie wyklucza tego,że anioł czestował cię cukierkami. Anioł czestował cie cukierkami,dlatego zapiłes i zaspałeś.  .Kompromis. Zamiast albo/albo jest i to i toTeraz zadaj sobie pytanie o charakterze naturalistycznym:Dlaczego zapiłem?Odpowiedz połącz ze skutkiem który opisałeś i dopiero wtedy zrobimy teścik porównawczy ,ok?
|
Pt paź 24, 2014 18:36 |
|
 |
Askadtowiesz
|
Daniel5 napisał(a): Kim ty jesteś?Czy przeszedłeś na strone ognia,by obalić istnienie Boga?Płakałeś kiedyś w życiu?Czy wiesz coś o miłości?A jeśli tak czy miłość bez Boga istnieje?nie pytam o wiare. Jeśli ci wszyszczy co wierzą w Boga ,to są ludzie normalni ?czy tacy jak ty?są normalni?A jesli wpadłeś w sidła ,i masz wszystko pod ręką ,prace pieniadze,czy masz to od Boga czy od tego drugiego z rogami?byś dla niego pracował,obalając istnienie Boga?Kim ty jesteś?takie pytanie zadał szatan Jezusowi w filmie Pasja,potem Jezus wstał i zdeptał głowe wężowi.Nie zadaje pytań ideologiczno- filozoficznych,takie proste pytanie,zwykły człowiek jestem,kim ty jesteś ateisto? Całkiem niezła ta pasja na bazie "Pasji", ale nie w tym problem. Nie dyskutujemy o emocjach, które wywołują czy podtrzymują wiarę w Boga, lecz rozważamy jego istnienie od strony intelektualnej. To, ze komuś jest dobrze z religią, nie jest argumentem za istnieniem Boga.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Pt paź 24, 2014 20:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Daniel5 napisał(a): Kim ty jesteś? Czy przeszedłeś na stronę ognia,by obalić istnienie Boga? Nie przyjacielu. Ale po kolei... Nie można obalić czegoś, co nie zostało dowiedzione, udowodnione. I żaden ateista czy agnostyk nie przechodzi na "ciemną stronę mocy". To ludzie wierzący posługują się skrajnie wypaczonym dualizmem religijnym, a nie ateiści czy agnostycy. Daniel5 napisał(a): Czy wiesz coś o miłości?A jeśli tak czy miłość bez Boga istnieje? Oczywiście że istnieje! Przede wszystkim istnieje. Askadtowiesz napisał(a): To, ze komuś jest dobrze z religią, nie jest argumentem za istnieniem Boga. Tak faktycznie... nie jest. Choć teiści uważają odwrotnie Askadtowiesz napisał(a): Nie dyskutujemy o emocjach, które wywołują czy podtrzymują wiarę w Boga, lecz rozważamy jego istnienie od strony intelektualnej. I tak się składa, że od "tej strony" właśnie, istnienie Boga jest wykluczone. Bóg istnieje tylko i wyłącznie poprzez wiarę człowieka. I jak to powiedział ktoś mądry... "Bogowie umierają, kiedy człowiek przestaje w nich wierzyć..."
|
So paź 25, 2014 22:37 |
|
 |
impactor
|
Daniel5 napisał(a): Kim ty jesteś? Ateistą. Większość Twoich pytań jest nonsensowna. Potaram się wyjaśnić Ci dlaczego tak jest za pomocą adekwatnych analogii. Daniel5 napisał(a): Czy przeszedłeś na strone ognia,by obalić istnienie Boga? Nie. Czy Ty przeszedłeś na stronę Gargamela aby obalić istnienie Smerfów? Daniel5 napisał(a): Czy wiesz coś o miłości?A jeśli tak czy miłość bez Boga istnieje? Tak, wiem co to miłość. A czy Ty wiesz co to miłość? I czy miłość bez Smerfów istnieje? Daniel5 napisał(a): Jeśli ci wszyszczy co wierzą w Boga ,to są ludzie normalni ?czy tacy jak ty?są normalni? Czy ci wszyszczy co wierzyli w Zeusa, Thora, Światowida lub ci wierzący w Wisznu to ludzie normalni? Czy tacy jak ty? Daniel5 napisał(a): A jesli wpadłeś w sidła ,i masz wszystko pod ręką ,prace pieniadze,czy masz to od Boga czy od tego drugiego z rogami? A jesli wpadłeś w sidła i masz wszystko pod ręką: prace pieniadze - czy masz to od Papy Smerfa czy od tego drugiego z kotem Klakierem, byś dla niego pracował, obalając istnienie Papy Smerfa? Daniel5 napisał(a): Nie zadaje pytań ideologiczno- filozoficznych,takie proste pytanie,zwykły człowiek jestem,kim ty jesteś ateisto? Jestem wieloma rzeczami i wiele z tych rzeczy którymi jestem ja, Ty też jesteś. To co nas tutaj różni to to, że Ty utrzymujesz absurdalne wierzenie w istnienie boga z mitologii ugarycko-kananejskiej zwanego Jahwe, a ja takiego wierzenia nie utrzymuję, bo jestem zainteresowany utrzymywaniem tylko wierzeń noszących poszlaki bycia prawdą. Tak samo jak wobec kogoś kto utrzymuje wierzenie w istnienie smerfów - nazwijmy taką osobę smerfowcem - Ty jesteś asmerforcem. To naprawdę bardzo proste.
_________________ Czy istnieją dobre podstawy by wierzyć w istnienie jakiegokolwiek boga (np. judeo-chrześcijańskiego Jahwe)? Sprawdźmy: http://czywierzyc.ml
|
Wt lis 18, 2014 12:13 |
|
|
|