PIEKŁO – HEROICZNY DAR BOGA?
Autor |
Wiadomość |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
 Re: PIEKŁO – HEROICZNY DAR BOGA?
Cersei robiła wszystko po to, żeby było jej dobrze: knuła spiski, zdradzała, zabijała.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Cz cze 30, 2016 11:48 |
|
|
|
 |
Andy72
|
czyli wybierała zło
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Cz cze 30, 2016 11:49 |
|
 |
JedenPost
|
Wybierała to, co rozumiała jako dobro.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz cze 30, 2016 11:54 |
|
|
|
 |
Andy72
|
robiła "żeby było jej dobrze" a liczy się to co obiektywne
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Cz cze 30, 2016 11:58 |
|
 |
JedenPost
|
Ale wyborów dokonujemy wedle rozeznania subiektywnego. I nikt nie wybiera tego, co subiektywnie uważa za zło.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz cze 30, 2016 12:00 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Doprawdy? Ktoś się masturbuje mimo że wie że to zło.
|
Cz cze 30, 2016 12:01 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Ktoś, kto robi wszystko, żeby było "mu dobrze" wybiera w swoim pojęciu dobro. Dlatego napisałem Każdy dąży do dobra. Co najwyżej źle to dobro postrzega.Potrzeba było kilku postów, żeby dojść do tego, że w ostatecznym rozrachunku, mimo, ze "wybieramy dobro" liczy się to, co obiektywne? JedenPost napisał(a): Ale wyborów dokonujemy wedle rozeznania subiektywnego. I nikt nie wybiera tego, co subiektywnie uważa za zło. Dokładnie.
|
Cz cze 30, 2016 12:03 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Andy72 napisał(a): Doprawdy? Ktoś się masturbuje mimo że wie że to zło. Ale przedkłada wtedy swoje subiektywne dobro nad dobro obiektywne. Inaczej: robi to, bo dąży do subiektywnego dobra.
|
Cz cze 30, 2016 12:05 |
|
 |
JedenPost
|
Dobrze opisane jest dotyczące takich przypadków poczucie winy lub wrecz odrazy do samego siebie po tym, jak u osoby, która uważa masturbację za zło lub coś obrzydliwego, opadnie podniecenie bezpośrednio po dokonaniu takiego aktu.
|
Cz cze 30, 2016 12:09 |
|
 |
Andy72
|
medieval_man napisał(a): Andy72 napisał(a): Doprawdy? Ktoś się masturbuje mimo że wie że to zło. Ale przedkłada wtedy swoje subiektywne dobro nad dobro obiektywne. Inaczej: robi to, bo dąży do subiektywnego dobra. Raczej do subiektywnego zadowolenia. Liczy się obiektywne dobro i zło.
|
Cz cze 30, 2016 12:12 |
|
 |
Robek
|
Helenka napisał(a): Czytaj ze zrozumieniem. Na "zaglądanie" masz życie na ziemi. W momencie śmierci wybierzesz "nagrodę" i ... koniec zaglądania. W jaki sposób moge za życia zajrzeć do nieba? Marek_Piotrowski napisał(a): Zmienia. Bez bożego miłosierdzia nie da rady, ale Twoje grzechy ==> kształtujące Ciebie ==>kształtujące Twoją decyzję w chwili śmierci/sądu mogę uniemożliwić Twoje zbawienie. Wybiore sobie to co będzie mi pasowało najlepiej, i żadne kształtowanie nie bedzie w tym przeszkadzać 
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Cz cze 30, 2016 14:22 |
|
 |
Andy72
|
Robek, nie wierzysz że Niebo jest nieskończenie lepsze od piekła?
|
Cz cze 30, 2016 14:25 |
|
 |
Robek
|
Andy72 napisał(a): Robek, nie wierzysz że Niebo jest nieskończenie lepsze od piekła? Bardzo dobrze że zadałeś to pytanie Bo widzisz, za życia to zostaje mi jedynie wiara, i sobie tam wieże, natomiast już po śmierci bym chciał to wszystko na własne oczy zobaczyć. A takie podejście za specjalnie sie nie podoba, bo nawet ta cała Helenka mówi że nie bedzie czasu tego oglądać, więc jej też coś nie za bardzo. I by tak wychodziło że nawet po śmierci trzeba by brać na wiare, że tu jest dobrze a tam już nie.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Cz cze 30, 2016 14:43 |
|
 |
Andy72
|
Błogosławieni, którzy nie widzieli a uwierzyli  Jeśli piekło było by nie takie złe, to po co Jezus oddawał życie? A ty wystarczy że zobaczyłbyś jakieś piekło wersja demo, typu orgie w piekle i z chęcią byś tam poszedł.
|
Cz cze 30, 2016 14:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Robek napisał(a): W jaki sposób moge za życia zajrzeć do nieba? Czytając Biblię ze zrozumieniem i czyniąc dobro. Poprzez naprawianie siebie, zmieniasz świat na lepszy, tylko czy chcesz? Jak widac po tej sytuacji z zakupami w sklepie, to nie za bardzo Robek napisał(a): Bo widzisz, za życia to zostaje mi jedynie wiara, i sobie tam wieże, natomiast już po śmierci bym chciał to wszystko na własne oczy zobaczyć. Skoro wiara to wie rzę. Robek napisał(a): A takie podejście za specjalnie sie nie podoba, bo nawet ta cała Helenka mówi że nie bedzie czasu tego oglądać, więc jej też coś nie za bardzo.
Ta cała Helenka właśnie wierzy, bo zna Biblię i dlatego nie ma problemu z wyborem i nie musi zaglądać gdziekolwiek, tyle, że ma świadomość upadania, ale tez podnosi się po każdym upadku. Robek napisał(a): I by tak wychodziło że nawet po śmierci trzeba by brać na wiare, że tu jest dobrze a tam już nie. Ręce opadają poniżej podłogi. Czytałeś cały wątek na bieżąco, czy tylko wtrącasz się do rozmowy ze swoimi przemysleniami tam, gdzie Tobie wygodnie? Nie chce mi się od nowa tłumaczyc.
|
Cz cze 30, 2016 16:19 |
|
|
|