BOGA NIE MA I NIE BYŁO- OTO DOWODY
| Autor |
Wiadomość |
|
az1945
|
 Re: BOGA NIE MA I NIE BYŁO- OTO DOWODY
Moi drodzy proszę was jeszcze raz nie przezywajcie się idiota ignorant.Każdy może mieć watpliwości.Gdyby wszyscy się ze sobą zgadzali nie byłoby dyskusji i forum nie byłoby potrzebne.
|
| Śr sty 13, 2010 13:51 |
|
|
|
 |
|
az1945
|
Snufkin czy nie zauważasz że wszystko to jest warunkowe jest ostrzeżeniem a nie nakazem.
|
| Śr sty 13, 2010 13:53 |
|
 |
|
mazli
|
Snufkin napisał(a): w starym testamencie nie ma ani jednej metafory. Metafory pojawiają się dopiero w przypowieściach Jezusa. Świat powstał w 7 dni, potop zalał całą ziemię, Noe zabrał ze sobą nawet komary, wieża Babel. Ja stanowczo uważam, że nie są dosłowne. Początkowa część Księgi Rodzaju stanowi opowiadania mające elementy babilońskie, fenickie czy egipskie. Mamy również dostosowanie pogańskich tradycji do przekonań wypływających z wiary Izraelitów. Snufkin napisał(a): - zabij nieposłusznego syna - zabij cudzołożnicę Oczywiście - tutaj nie ma sensu szukać metafory. Bardzo surowe prawo miało za zadanie chronić Izraela od wszelkich bałwochwalczych kultów. Snufkin napisał(a): Abracham miał naprawdę zabić własnego syna z rozkazu Boga I nie było tu żadnej metafory, że nakazy Boga trzeba wypełniać zawsze nawet jeśli są bolesne czy cuś. Tutaj również się zgodzę, nie ma metafory. Snufkin napisał(a): Potop Biblijny zalał cała ziemię, nie ma tu żadnej metafory. Cała ziemia była pokryta wodą tylko Noe i zabrane przez niego zwierzęta miały się uratować. To nie był potop lokalny. Tutaj moim zdaniem całe opowiadanie o potopie jest metaforą. Zanim powstało opowiadanie, istniało już kilka przekazów pozabiblijnych dotyczących tego tematu (np. epos "Atrahasis" czy "Gilgamesz"). Cytuj: Ciekawe jaka tu jest metafora
Kap 21:9 "A jeśli córka kapłana skala się uprawianiem nierządu, to kala swego ojca. Należy ją spalić w ogniu."
albo tu
Kap 20:9 "Jeśli jakiś człowiek złorzeczy swemu ojcu i swej matce, ma bezwarunkowo być uśmiercony. Złorzeczył przecież swemu ojcu i swej matce. Spadnie na niego jego własna krew."
Tu jest bardzo ciekawa metafora
Liczb 31:17-18 "Zabijcie zatem każde maleństwo płci męskiej i zabijcie każdą kobietę, która już współżyła z mężczyzną, kładąc się z mężczyzną. Natomiast zachowajcie dla siebie przy życiu wszystkie młodziutkie kobiety, które nie poznały, co to znaczy położyć się z mężczyzną." (wiadomo w jakim celu - Snufkin)
Ciekawe jaka tu metafora się ukrywa
Sam 2 24:15 "Wtedy Jehowa spowodował w Izraelu zarazę trwającą od rana aż do wyznaczonego czasu, tak iż z ludu od Dan aż do Beer-Szeby umarło siedemdziesiąt tysięcy osób." Nie ukrywają się tutaj żadne metafory.
|
| Śr sty 13, 2010 13:55 |
|
|
|
 |
|
Dural
zbanowany na stałe
|
Z jednej strony, co calkiem zrozumiale, bajeczne opisy Ksiegi tlumaczycie poezja, z innej "dolewacie oliwy do ognia". Stworzyliscie piekny, tajemniczy swiat "Ponadczasem" w ktorym przebywaja Bog, anioly idt. i juz wydaje sie wiara katolicka zaczyna zawierac logiczne (choc oczywiscie niesprawdzalne) podstawy a tu raptem bum! Decydujecie, ze Matka Boska zostala ZYWCEM wzieta do nieba! Teraz pozostaje albo powiedziec "to metafora" albo wyjasnic czym zyja bakterie w Jej jelitach.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
| Śr sty 13, 2010 13:56 |
|
 |
|
Snufkin
zbanowany na stałe
|
@mazli obydwaj wiemy, że Noe nie musiał budować arki, że świat nie został stworzony w 6 dni. Jednak dla autora Biblii nie było to takie oczywiste dla autora Biblijnego każdy fragment należy traktować literalnie.
Nie doszukuj się metafor gdzie ich nie ma.
Może Marks też pisał w metaforach a Te durnie komuniści wszystko dosłownie potraktowali. Co za głupki.
|
| Śr sty 13, 2010 14:04 |
|
|
|
 |
|
az1945
|
Dural piszesznie na temat.Sufkin pisałam już o formowaniu Izraela jako plemienia wierzacego w Jahwe. Coś ty tak się uczepił metafor .to co napisałeś ostatnio ma właśnie związek z formowaniem.Przestańcie przypisywać Bogu ludzki sposób myślenia.Bogu zawsze zależy na tym co stworzył ale najbardziej na duszy i nigdy nie obiecywał że na ziemi będzie jak w raju. mamy to co sami wybieramy.Jeśli nasz wybór jest zły sami siebie w pewien sposób karzemy(patrz globalne ocieplenie)
|
| Śr sty 13, 2010 14:12 |
|
 |
|
az1945
|
Nawet firmy farmaceutyczne ostrzegają przed użyciem skonsultuj się zlekarzem lub farmaceutą.No i co kto tak robi? Łykamy na własną odpowiedzialność
|
| Śr sty 13, 2010 14:16 |
|
 |
|
Snufkin
zbanowany na stałe
|
Chodzi o to, że w ST wyraźnie czarno na białym jest napisane, bez żadnych niedomówień, że ta doskonała moralnie i w ogóle istota zwana Bogiem to zwykły morderca, tyran, nie ma w tej istocie ani odrobiny dobra, bawi się swoimi wyznawcami których zmusza do mordowania własnych dzieci i te wszystkie podłości które wyprawia w ST Bóg tłumaczycie sobie, że to tylko metafory. "Nie traktuj tego poważnie to tylko Bibila"
polecam hasło dwójmyślenie
|
| Śr sty 13, 2010 14:19 |
|
 |
|
az1945
|
Może trafi do ciebie coś takiego jak rzeż niewiniątek.Ztwojego punktu widzenia jest to okrutne ale ja patrzę na to trochę inaczej.To były niewinne dzieci a wiec z pewnością były zbawione,nie poniosły też kary jaką poniósł Izrael bodajże w 70rn.e.Ile lat nie było Izraela jako państwa na mapie.Jezus im to przepowiedział ale nie uwierzyli.Nie przypisujcie Bogu swoich cech(ludzkich) Myślenie Boga jest inne a Jego obraz najbardziej jest oddany w przypowieści o synu marnotrawnym.
|
| Śr sty 13, 2010 14:45 |
|
 |
|
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Nie przypisujcie Bogu swoich cech(ludzkich) Co znaczy; "byc stworzonym na podobienstwo"? Jak duza musi byc roznica by mozna powiedziec "na niepodobienstwo"?
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
| Śr sty 13, 2010 14:55 |
|
 |
|
az1945
|
To jeszcze do ciebie Snufkin.Przed 40 laty podjęłam pewną decyzje która spowodowała w moim życiu dużo cierpienia,obmowy iinnych przyjemności.Po 40 latach wiem że była to najwspanialsza decyzja jaką podjęłam.Nie zawsze efekty tego co robimy są od zaraz widoczne.Czyli zło może okazać się dobrem.
|
| Śr sty 13, 2010 15:00 |
|
 |
|
az1945
|
Podobieństwo w duszy a nie wciele,bo Bóg jest Duchem
|
| Śr sty 13, 2010 15:01 |
|
 |
|
Snufkin
zbanowany na stałe
|
jeszcze raz zachęcam do zapoznania się z hasłem dwójmyślenie.
Mordowanie dzieci to przecież przysługa. Dziwi mnie dlaczego więc, jeśli masz dzieci nie zamordowałaś ich w okresie niemowlęctwa. Gwarantowane zbawienie.
A może... tak jak ja wiesz dobrze, że morderstwo nieważne kto go dokonuje zawsze jest złem.
|
| Śr sty 13, 2010 15:03 |
|
 |
|
az1945
|
Bardzo dużo trzeba zrobić aby być niepodobnym w duszy,ale on i tak cię nie opuści.Wyznaczył ci drogę, abyś do niego powrócił i zrobi wszystko abys wrócił.Tylko nie myl tego z ludzkim szczęściem,bo nie zawsze tak jest.Czy Jezus był po ludzku szczęśliwy.
|
| Śr sty 13, 2010 15:07 |
|
 |
|
az1945
|
Snufkin ja cię nie atakuję tylko ci wyjaśniam ty natomiast zachowujesz się agresywnie
|
| Śr sty 13, 2010 15:09 |
|
|
|