Komunia Św. Na stojąco czy klęcząco?
Autor |
Wiadomość |
gacjan
|
 Re: Komunia Św. Na stojąco czy klęcząco?
I ja się z Wami zgadzam. Msza to nie show. Niemniej są momenty, w których Mszę przeżywa się mniej - to oczywiste, więc tu bronię tego - dość niefortunnie przedstawionego - tekstu z "nudą".
|
N paź 21, 2012 12:35 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Niemniej są momenty, w których Mszę przeżywa się mniej Potwierdzam! Takim momentem sa przede wszystkim ogłoszenia parafialne, przeplatane podziekowaniami (szczególnie dla miejscowych VIP-ów) i hołdami, czytane przez samego proboszcza.........nuda straszliwa! Powinno byc zakazane 
|
N paź 21, 2012 12:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
humalog napisał(a): Cytuj: Niemniej są momenty, w których Mszę przeżywa się mniej Potwierdzam! Takim momentem sa przede wszystkim ogłoszenia parafialne, przeplatane podziekowaniami (szczególnie dla miejscowych VIP-ów) i hołdami, czytane przez samego proboszcza.........nuda straszliwa! Powinno byc zakazane:D Czyżbyśmi mieli tego samego proboszcza? 
|
N paź 21, 2012 12:51 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dwa tygodnie temu byłem w kosciele na mszy i była ona zupełnie inna niz te, które widziałem wcześniej. Kosciół wypełniał mrok, podświetlony był tylko ołtarz co samo w sobie sprawiało niesamowity klimat, do tego zamiast smęcącego chóru, organów i tych depresyjnych pieśni - gitara, bebny i ogólna wesołość i radośc wylewajaca się z tych piosenek. Ta Msza naprawde mi się spodobała. W nastepnym tygodniu na samo jej wspomnienie poszedłem ponownie do Kościoła, niestety nie odprawiano juz jej w ten sposób zatem po pięciu minutach wyszedłem. Podobnie było wczoraj.
|
N paź 21, 2012 12:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
thornley napisał(a): Dwa tygodnie temu byłem w kosciele na mszy i była ona zupełnie inna niz te, które widziałem wcześniej. Kosciół wypełniał mrok, podświetlony był tylko ołtarz co samo w sobie sprawiało niesamowity klimat, do tego zamiast smęcącego chóru, organów i tych depresyjnych pieśni - gitara, bebny i ogólna wesołość i radośc wylewajaca się z tych piosenek. Ta Msza naprawde mi się spodobała. W nastepnym tygodniu na samo jej wspomnienie poszedłem ponownie do Kościoła, niestety nie odprawiano juz jej w ten sposób zatem po pięciu minutach wyszedłem. Podobnie było wczoraj. No tak. Co tam przepisy liturgiczne, co tam zasady celebracji Eucharystii. Co tam jakis "dziadek" w białych szatach bedzie nam gadał....po co to wszystko? Grunt by było nastrojowo (czyt. wesoło)...bębenki, gitarki, pląsy. To moze by tak w ramach zachęty dla dzieci, zamiast bezsmakowego "opłatka" rozdawać sneakersy, albo tak bardziej patriotycznie - prince-polo?
|
N paź 21, 2012 13:45 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
humalog napisał(a): Grunt by było nastrojowo (czyt. wesoło)...bębenki, gitarki, pląsy.
Ja tam rozumiem, że staremu dziadowi i zrzędzie moze to byc nie w smak. Mnie natomiast nie odpowiada to depresyjne zawodzenie w marszowym rytmie ogranów jakie na co dzien można usłyszeć w kościołach.
|
N paź 21, 2012 14:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
thornley napisał(a): humalog napisał(a): Grunt by było nastrojowo (czyt. wesoło)...bębenki, gitarki, pląsy.
Ja tam rozumiem, że staremu dziadowi i zrzędzie moze to byc nie w smak. Mnie natomiast nie odpowiada to depresyjne zawodzenie w marszowym rytmie ogranów jakie na co dzien można usłyszeć w kościołach. Msza św. to "depresyjne zawodzenie" Wiesz co? "Idź ty lepiej koziołeczku szukac swego Pacanowa...." P.S. Ten "stary dziad i zrzęda" to do mnie?
|
N paź 21, 2012 14:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
...
|
N paź 21, 2012 14:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Brak ci odwagi na odpowiedź?
Nie ma to jak wirtualni bohaterowie.
P.S. Edytowałem tylko i wyłacznie na prośbe MARIEL, ale podtrzymuje co napisałem wcześniej. Kto zdążył przeczytać....to zdążył
Ostatnio edytowano N paź 21, 2012 15:04 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
N paź 21, 2012 14:44 |
|
 |
Rojza Genendel
|
Ja akurat bardzo lubię muzykę organową, natomiast zdecydowanie wolę gdy śpiewa osoba muzycznie wykształcona.
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
N paź 21, 2012 14:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
humalog napisał(a): Brak ci odwagi na odpowiedź?
Nie ma to jak wirtualni bohaterowie.
Wyraziłem swoje zdanie i koniec. Na przepychanki, spory, które ty widzę uwielbiasz mi szkoda czasu. Za młody jestem na takie głupoty 
|
N paź 21, 2012 16:04 |
|
 |
Nell
|
Nell napisał(a): ostatecznie ja też lubię msze taką jaka jest, tylko, że mam już taką skłonność do wprowadzania (moim zdaniem dobrych) zmian i sprawdzania czy rzeczywiście okażą się dobre
Z drugiej strony trzymając się sprawdzonych rozwiązań (nawet jeśli są mniej ciekawe) możemy uniknąć popełniania błędów
kiedy ryzyko błędu jest małe, (np. nikt nie zostanie zraniony) podjęłabym to ryzyko i wtedy kiedy np. msza jest na tyle nudna że aż zasypiam ;p aktualnie już nie zasypiam na mszy św. tylko niekiedy ziewam, jak trzeba powtarzać długo za kapłanem, może z braku powietrza.. bardziej niż z nudy... może od tej monotonii... ale jeszcze ze 3 czy 4 lata temu miałam duże problemy, żeby móc ze zrozumieniem słyszeć co ksiądz mówi, oraz w ogóle dobrze się czuć, można powiedzieć że większość mszy jakoś mnie usypiała (monotonia)
|
Pn paź 22, 2012 7:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: ale jeszcze ze 3 czy 4 lata temu miałam duże problemy, żeby móc ze zrozumieniem słyszeć co ksiądz mówi, oraz w ogóle dobrze się czuć, można powiedzieć że większość mszy jakoś mnie usypiała (monotonia) To może opowiesz jak wygląda Msza w Odnowie? Ja byłem dawno, a poza tym tamta wspólnota niezbyt dobrze skończyła....jak więc to teraz wygląda?
|
Pn paź 22, 2012 8:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nell napisał(a): aktualnie już nie zasypiam na mszy św. tylko niekiedy ziewam, jak trzeba powtarzać długo za kapłanem, może z braku powietrza.. bardziej niż z nudy... może od tej monotonii... Nie uczą was tam o bogactwie liturgicznym Mszy św.? O tym, jak każdy wypowiadany tekst jest głęboko osadzony w Biblii i Tradycji Kościoła? To czego was tam uczą?
|
Wt paź 23, 2012 7:48 |
|
 |
noOne
|
Cytuj: Duszo katolicka, duszo wierząca, duszo polska, duszo, która klękasz przed Panem Jezusem – bądź zupełnie spokojna!
Przyjmując Komunię Świętą w postawie klęczącej, pozostajesz wierna tysiącletniemu królewskiemu polskiemu zwyczajowi.
Przyjmując Komunię Świętą w postawie klęczącej, naśladujesz wszystkich polskich Świętych.
Przyjmując Komunię Świętą w postawie klęczącej, pozostajesz posłuszna pierwszemu liturgowi Kościoła, którym aktualnie jest nasz Ojciec Święty Benedykt XVI.
Przyjmując Komunię Świętą w postawie klęczącej, pozostajesz posłuszna Kościołowi, który w żadnym z dokumentów Soboru Watykańskiego II nie nakazywał ani nawet nie sugerował rezygnacji z postawy klęczącej.
Przyjmując Komunię Świętą w postawie klęczącej, dajesz klarowne świadectwo wiary w rzeczywistą obecność Pana Jezusa w Najświętszym Sakramencie.
Przyjmując Komunię Świętą w postawie klęczącej, pełnisz funkcję egzorcyzmującą wobec współczesnej kultury, przezwyciężając jej antropocentryczne deformacyjne zamknięcie.
Przyjmując Komunię Świętą w postawie klęczącej, szerzysz kulturę w jej najpiękniejszym fundamentalnym teocentrycznym ukierunkowaniu. ..... http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com ... ek-bitych/http://komunianakolanach.wordpress.com/
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
N lis 18, 2012 13:30 |
|
|
|