Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 0:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 671 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 45  Następna strona
 Komunia Św. Na stojąco czy klęcząco? 
Autor Wiadomość

Post Re: Komunia Św. Na stojąco czy klęcząco?
I ja się z Wami zgadzam. Msza to nie show. Niemniej są momenty, w których Mszę przeżywa się mniej - to oczywiste, więc tu bronię tego - dość niefortunnie przedstawionego - tekstu z "nudą".

N paź 21, 2012 12:35
Cytuj:
Niemniej są momenty, w których Mszę przeżywa się mniej

Potwierdzam! Takim momentem sa przede wszystkim ogłoszenia parafialne, przeplatane podziekowaniami (szczególnie dla miejscowych VIP-ów) i hołdami, czytane przez samego proboszcza.........nuda straszliwa! Powinno byc zakazane
:D

N paź 21, 2012 12:39
humalog napisał(a):
Cytuj:
Niemniej są momenty, w których Mszę przeżywa się mniej

Potwierdzam! Takim momentem sa przede wszystkim ogłoszenia parafialne, przeplatane podziekowaniami (szczególnie dla miejscowych VIP-ów) i hołdami, czytane przez samego proboszcza.........nuda straszliwa! Powinno byc zakazane:D

Czyżbyśmi mieli tego samego proboszcza? :D

N paź 21, 2012 12:51
Dwa tygodnie temu byłem w kosciele na mszy i była ona zupełnie inna niz te, które widziałem wcześniej.
Kosciół wypełniał mrok, podświetlony był tylko ołtarz co samo w sobie sprawiało niesamowity klimat, do tego zamiast smęcącego chóru, organów i tych depresyjnych pieśni - gitara, bebny i ogólna wesołość i radośc wylewajaca się z tych piosenek.
Ta Msza naprawde mi się spodobała.
W nastepnym tygodniu na samo jej wspomnienie poszedłem ponownie do Kościoła, niestety nie odprawiano juz jej w ten sposób zatem po pięciu minutach wyszedłem. Podobnie było wczoraj.

N paź 21, 2012 12:58
thornley napisał(a):
Dwa tygodnie temu byłem w kosciele na mszy i była ona zupełnie inna niz te, które widziałem wcześniej.
Kosciół wypełniał mrok, podświetlony był tylko ołtarz co samo w sobie sprawiało niesamowity klimat, do tego zamiast smęcącego chóru, organów i tych depresyjnych pieśni - gitara, bebny i ogólna wesołość i radośc wylewajaca się z tych piosenek.
Ta Msza naprawde mi się spodobała.
W nastepnym tygodniu na samo jej wspomnienie poszedłem ponownie do Kościoła, niestety nie odprawiano juz jej w ten sposób zatem po pięciu minutach wyszedłem. Podobnie było wczoraj.

No tak. Co tam przepisy liturgiczne, co tam zasady celebracji Eucharystii. Co tam jakis "dziadek" w białych szatach bedzie nam gadał....po co to wszystko?
Grunt by było nastrojowo (czyt. wesoło)...bębenki, gitarki, pląsy.

To moze by tak w ramach zachęty dla dzieci, zamiast bezsmakowego "opłatka" rozdawać sneakersy, albo tak bardziej patriotycznie - prince-polo?

N paź 21, 2012 13:45
humalog napisał(a):

Ja tam rozumiem, że staremu dziadowi i zrzędzie moze to byc nie w smak.

Mnie natomiast nie odpowiada to depresyjne zawodzenie w marszowym rytmie ogranów jakie na co dzien można usłyszeć w kościołach.

N paź 21, 2012 14:12
thornley napisał(a):
humalog napisał(a):

Ja tam rozumiem, że staremu dziadowi i zrzędzie moze to byc nie w smak.

Mnie natomiast nie odpowiada to depresyjne zawodzenie w marszowym rytmie ogranów jakie na co dzien można usłyszeć w kościołach.

Msza św. to "depresyjne zawodzenie"
Wiesz co?
"Idź ty lepiej koziołeczku szukac swego Pacanowa...."

P.S.
Ten "stary dziad i zrzęda" to do mnie?

N paź 21, 2012 14:24
...

N paź 21, 2012 14:30
Brak ci odwagi na odpowiedź?

Nie ma to jak wirtualni bohaterowie.

P.S.
Edytowałem tylko i wyłacznie na prośbe MARIEL, ale podtrzymuje co napisałem wcześniej. Kto zdążył przeczytać....to zdążył

Ostatnio edytowano N paź 21, 2012 15:04 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

N paź 21, 2012 14:44

Ja akurat bardzo lubię muzykę organową, natomiast zdecydowanie wolę gdy śpiewa osoba muzycznie wykształcona.

N paź 21, 2012 14:47
humalog napisał(a):
Brak ci odwagi na odpowiedź?

Nie ma to jak wirtualni bohaterowie.

Wyraziłem swoje zdanie i koniec.
Na przepychanki, spory, które ty widzę uwielbiasz mi szkoda czasu.
Za młody jestem na takie głupoty :)

N paź 21, 2012 16:04

Nell napisał(a):
ostatecznie ja też lubię msze taką jaka jest, tylko, że mam już taką skłonność do wprowadzania (moim zdaniem dobrych) zmian i sprawdzania czy rzeczywiście okażą się dobre

Z drugiej strony trzymając się sprawdzonych rozwiązań (nawet jeśli są mniej ciekawe) możemy uniknąć popełniania błędów

kiedy ryzyko błędu jest małe, (np. nikt nie zostanie zraniony) podjęłabym to ryzyko
i wtedy kiedy np. msza jest na tyle nudna że aż zasypiam ;p

aktualnie już nie zasypiam na mszy św.
tylko niekiedy ziewam, jak trzeba powtarzać długo za kapłanem, może z braku powietrza.. bardziej niż z nudy... może od tej monotonii...

ale jeszcze ze 3 czy 4 lata temu miałam duże problemy, żeby móc ze zrozumieniem słyszeć co ksiądz mówi, oraz w ogóle dobrze się czuć,
można powiedzieć że większość mszy jakoś mnie usypiała (monotonia)

Pn paź 22, 2012 7:42
Cytuj:
ale jeszcze ze 3 czy 4 lata temu miałam duże problemy, żeby móc ze zrozumieniem słyszeć co ksiądz mówi, oraz w ogóle dobrze się czuć,
można powiedzieć że większość mszy jakoś mnie usypiała (monotonia)

To może opowiesz jak wygląda Msza w Odnowie?
Ja byłem dawno, a poza tym tamta wspólnota niezbyt dobrze skończyła....jak więc to teraz wygląda?

Pn paź 22, 2012 8:33
Nell napisał(a):
aktualnie już nie zasypiam na mszy św.
tylko niekiedy ziewam, jak trzeba powtarzać długo za kapłanem, może z braku powietrza.. bardziej niż z nudy... może od tej monotonii...
Nie uczą was tam o bogactwie liturgicznym Mszy św.? O tym, jak każdy wypowiadany tekst jest głęboko osadzony w Biblii i Tradycji Kościoła? To czego was tam uczą?

Wt paź 23, 2012 7:48

Cytuj:
Duszo katolicka, duszo wierząca, duszo polska, duszo, która klękasz przed Panem Jezusem – bądź zupełnie spokojna!

Przyjmując Komunię Świętą w postawie klęczącej, pozostajesz wierna tysiącletniemu królewskiemu polskiemu zwyczajowi.

Przyjmując Komunię Świętą w postawie klęczącej, naśladujesz wszystkich polskich Świętych.

Przyjmując Komunię Świętą w postawie klęczącej, pozostajesz posłuszna pierwszemu liturgowi Kościoła, którym aktualnie jest nasz Ojciec Święty Benedykt XVI.

Przyjmując Komunię Świętą w postawie klęczącej, pozostajesz posłuszna Kościołowi, który w żadnym z dokumentów Soboru Watykańskiego II nie nakazywał ani nawet nie sugerował rezygnacji z postawy klęczącej.

Przyjmując Komunię Świętą w postawie klęczącej, dajesz klarowne świadectwo wiary w rzeczywistą obecność Pana Jezusa w Najświętszym Sakramencie.

Przyjmując Komunię Świętą w postawie klęczącej, pełnisz funkcję egzorcyzmującą wobec współczesnej kultury, przezwyciężając jej antropocentryczne deformacyjne zamknięcie.

Przyjmując Komunię Świętą w postawie klęczącej, szerzysz kulturę w jej najpiękniejszym fundamentalnym teocentrycznym ukierunkowaniu.
.....

http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com ... ek-bitych/

http://komunianakolanach.wordpress.com/

N lis 18, 2012 13:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 671 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 45  Następna strona