Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 18:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 793 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 53  Następna strona
 I co z Niepokalanym poczęciem? 
Autor Wiadomość
Post Re: I co z Niepokalanym poczęciem?
majanovak napisał(a):
Yarpen_Zirgin napisał(a):
Kozioł napisał(a):
Za czytanie Biblii KRK prześladował także swoich wyznawców. Indywidualna lektura była zabroniona. Pozwolenie od 1564 można było uzyskać od lokalnego biskupa, czy inkwizytora, a po 1598 roku obowiązywało tylko imienne pozwolenie papieża.

Pomijając już brak źródeł, to zastanawiam się czy zdajesz sobie sprawę z tego, że już Aposotłowie krytycznie podchodzili do tego, w jaki sposób wyjaśniają Biblię ludzie nie mający do tego odpowiedniego przygotowania i utwierdzenia w wierze.

Tak tlumaczysz powod zakazania czytania Biblii? No wiesz. :o

Patrząc na to, co Ty tworzysz na podstawie Biblii, zaczynam żałować, że teraz nie ma takiego zakazu. :D

Pt sty 17, 2014 20:55

zepp napisał(a):
A i NT nie do końca, bo pojęcia "Katolicki " zaczęto uzywać dużo później ( II wiek ?)

To jest dla ciebie "dużo później"? W skali historii to jest niemal od razu.[/quote]
No coz to jednak 100lat pozniej czyli kilka pokolen wierzacych..
Przez te lata BARDZO WIELE sie zmienilo w kosciele, mysleniu, rytualach..
Kilka pokolen wierzacych wymarlo (swiadkow Chrystusa i apostolow) a w ich miejsce przyszly nowe, ktore stopniowo wprowadzaly gnostycyzm i poganskie praktyki. I tak sie rodzila katolicka Tradycja.

zepp napisał(a):
KRK był tylko redaktorem zbioru ksiąg...

Johnny99 napisał(a):
Te księgi powstały w Kościele, który jest tym samym Kościołem. Chrystus nie tworzył Kościoła dwa czy więcej razy. Kościół luterański stworzył Luter, a nie Chrystus..

Mylisz sie. Kosciol jest jeden. To Kosciol Chrystusa. To Kosciol zlozony z narodzonych bozych dzieci. Przez 1 wiek wiele sie zmienilo w kosciele, a do Lutra to Kosciol poszedl juz mocno na manowce, zwodzil odpustami, wlaczyl w tradycje praktyki poganskie, gnostycyzm. Stad ktos musial powstac i powiedziec dosc!!, ja protestuje tak dluzej byc nie moze..! :D
Dzieki Bogu za Lutra (jakkolwiek nie wszystko mi sie u niego podoba co mowi), ale za to mu chwala! :brawo:

jhpoznan napisał(a):
Ciekawe przez mroki średniowiecza Kościół zabraniał czytać Biblię, zabijał za tłumaczenia na języki ojczyste a teraz jest Wielkim Darczyńcą.

Johnny99 napisał(a):
Czy twoim zdaniem czytanie Biblii jest niezbędne do zbawienia?.

Gdyby nie Biblia nie wiedzilabys nawet jak sie wlasciwie nawrocic.
Dzisiaj mozesz ja czytac a nadal nie umiesz przyjac zbawienia. Co dopiero bez Biblii! A wiec tak Biblia jest niezbedna do zbawienia, bo jest zrodlem informacji, objawienia. W Slowie Chrystusa jest Duch i zycie.

Cytuj:
to Kościół otrzymał od Boga Biblię tak jak każdy człowiek ją otrzymał w ten sam sposób od Boga więc oddaj chwałę Bogu i nie posługuj się absurdem.

Johnny99 napisał(a):
Oczywiście, że nie tak. Ja jej np. tak nie otrzymałem. Biblię mam dzięki temu, że spisał ją Kościół i za pośrednictwem Kościoła. Kościół jest przed Biblią - no, dla ścisłych, przed Nowym Testamentem. Kiedy Chrystus zakładał Kościół, zsyłał na niego Ducha Świętego itp. prawdopodobnie ani jedno słowo NT nie było jeszcze zapisane (są tu różne teorie). Na tym zresztą polega główna różnica z protestantyzmem, który zawsze jest "za" Biblią - i jeszcze z dumą to podkreśla..

Spisali Slowo ewangelisci (Mateusz,Marek,Lukasz,Jan), apostolowie, nawroceni wierzacy(Pawel).
KrK mogl ja najwyzej poskladac w calosc i dac ludziom do czytania.
Widac na poczatku - najwazniejsza byla uczicowsc wobec Slowa i traktowane bylo Ono jako priorytet, numer 1. Potem to sie niestety zmienilo.
To niezrozumienie co mowisz Johnny, to nie na Kosciol jako calosc zstapil Duch Swiety jak jakis oblok czy cos. Ale na kazdego indywidualnie (kazdego kto sie nawracal do Boga) i to oni tworza ten wspolny Kosciol. Kosciol to nie organizacja, ale to Duchowe Cialo Chrystusa.
Tak, to duma wierzyc Bogu i Jego Slowu. Mozna Slowu zaufac. Nie nalezy polegac na czlowieku.

Kael napisał(a):
Kosciol zabranial czytania ZLYCH tlumaczen Biblii. I mial racje, jak widac na przykladzie tej dyskusji!

Johnny99 napisał(a):
Dokładnie. Nie skrępowane niczym wolne "czytactwo" Biblii spowodowało wysyp kolejnych interpretatorów, z których każdy uważa, że to właśnie on właściwie Biblię rozumie, a reszta to heretycy, zwłaszcza Kościół katolicki.. nie mówiąc już o innych problemach, jak ze zdruzgotanymi wiernymi, którzy nie mogą pojąć, dlaczego Bóg kazał zabijać kobiety i dzieci itp. Biblia jest księgą niezwykle trudną i skomplikowaną, po to m.in. właśnie powstał Kościół, by pośredniczyć w jej przekazywaniu dla wiernych, którzy nie muszą i nie mają obowiązku być ekspertami biblistyki, a wskutek braku wiedzy mogą sobie sami wyrządzić szkodę.

To bzdury Johnny. Biblia mowi, ze Slowo jest dla prostaczkow. Piotr byl zwyklym prostym rybakiem. Jan rowniez. I ci prostaczkowie zmienili swiat.
Bblie trzeba czytac sercem a nie glowa. Objawienie Slowa otrzymujemy od Ducha Swietego jak o nie prosimy, jak studiujemy Slowo dzien i noc. Kazdy wierzacy otrzymuje Ducha Swietego w momencie nowego narodzenia.
Mowienie, ze ktos nam ma tlumacyc Biblie jest zaprzeczeniem Slowa Bozego.
KrK nie inaczej, ale przez jakis wybranych ludzi narzuca swoje myslenie wszystkim pozostalym NIE zakldadajac nawet ze sie moze mylic! Skad.. Wszyscy tylko nie oni.. To sekciarstwo.
To co mowisz to zwykla ignorancja. Chcesz Biblie zrozumiec glowa..? To absurd. Boga sie nie da pojac rozumem. Za malutki jest wiesz. :D
Tylko w Duchu mozemy przyjmowac objawienie Slowa. A w Duchu wszyscy mamy rowne szanse na zrozumienie Slowa. Huraa..!

Kozioł napisał(a):
NT nie opiera się na autorytecie KRK, czy jakieś jego tradycji. Opiera się na autorytecie Apostołów.

Johnny99 napisał(a):
Jest to jedno i to samo, bo Kościół zachowuje sukcesję apostolską.

Nie, to nie jet jedno i to samo. Nie ma zadnej sukcesji, bo pierwszy Kosciol to nie byli zadni katolicy. Bóg nikogo nie wyroznia. I nie daje zrozumenia bo ktos nalezy do jakeigos Kosciola. Bóg daje objawienie ludziom, ktorzy o to zabiegaja i studiuja pilnie Slowo.
"Albowiem u Boga nie ma względu na osobę. "
Nitk nie ma pelnego poznania. Bog tak sprawil, ze mamy byc zalezni jeden od drugiego. Jeden ma poznanie w tym a drugi w czyms innym. Tak Bóg to urzadzil bysmy w pokorze od siebie wzajemnie przyjmowali i sie uczyli. Nikt nie ma monopolu na prawde. To absurd i calkowita ignorancja.

Pt sty 17, 2014 21:16

medieval_man napisał(a):
Kozioł napisał(a):
Yarpen_Zirgin napisał(a):
2 Ptr 3,14-16
I dla ciebie jest to podstawa do ograniczenia dostępu do Pisma Świętego?

To chyba dobra podstawa?

Naprawde? A Slowo Boze ma akurat inne zdanie na ten temat.
"Niechaj nie oddala się księga tego zakonu od twoich ust, ale rozmyślaj o niej we dnie i w nocy, aby ściśle czynić wszystko, co w niej jest napisane, bo wtedy poszczęści się twojej drodze i wtedy będzie ci się powodziło"

Ale czy cie to obchodzi? Ma to jakies znaczenie w ogole? :D
Z twojej postawy wnioskuje ze nie bardzo..

Pt sty 17, 2014 21:19

Cytuj:
Patrząc na to, co Ty tworzysz na podstawie Biblii, zaczynam żałować, że teraz nie ma takiego zakazu. :D

Normalne. Jak kazdy pseudokatolik zapominasz o slowach Jezusa by pytac, doszukiwac sie prawdy na wlasna reke. Ty masz ja spreparowana przez innych, bez wlasnego udzialu. Niech i tak bedzie.

Pt sty 17, 2014 21:30
lokis napisał(a):
Cytuj:

Normalne. Jak kazdy pseudokatolik zapominasz o slowach Jezusa by pytac, doszukiwac sie prawdy na wlasna reke.

Jakoś nie przypominam sobie takich słów. Pamiętam za to słowa św. Pawła do biskupów, że są powołani przez Ducha Świętego do dbania o Kościół i pilnowania, aby nie dochodziło w nim do odstępstw. :D

Pt sty 17, 2014 21:33
Moderator

majanovak napisał(a):

"Niechaj nie oddala się księga tego zakonu od twoich ust, ale rozmyślaj o niej we dnie i w nocy, aby ściśle czynić wszystko, co w niej jest napisane, bo wtedy poszczęści się twojej drodze i wtedy będzie ci się powodziło"

Rozumiem, że św. Piotr się nie liczy. Typowe. Wybierasz to, co ci pasuje. Resztę pomijasz milczeniem.

Pt sty 17, 2014 21:35
Zobacz profil WWW

Kozioł napisał(a):
Wg mnie żadna. Pismo Święte należy rozpowszechniać i nauczać w językach narodowych, nie ograniczając do nich dostępu nikomu, nie ograniczać dostępu tylko do wąskiej "elity".

Johnny99 napisał(a):
Ciekawe. Ktoś, ze stanowiska katolickiego, postawił tezę, popierając ją cytatem z Pisma Świętego. A Kozioł, ze stanowiska protestanckiego, przedstawia kontrtezę, nie popierając jej niczym.

A ty czym Johnny popierasz swoje tezy? Twoim slowem? Ja tu widze dwie rozne miary, rozne odwazniki. Albo moze myslenie co wolno wojewodzie..

medieval_man napisał(a):
Jeśli ktoś nie ma przygotowania, to czytanie Biblii "na żywca" może go wręcz od Boga oddalić.

Johnny99 napisał(a):
Ciekawe, że o tym akurat Pismo mówi wprost:

Pisze też o tym [św. Paweł] i we wszystkich listach. Są w nich pewne sprawy trudne do zrozumienia, które niedouczeni i nieutwierdzeni przekręcają na własną swoją zgubę, podobnie jak inne Pisma. (2 P 3, 16)

Tak sie sklada, ze z tgo kontekstu widac, ze i Piotr mial pewne trudnosci z tym co mowil Pawel.. :D
A Slowo mowi nam jeszcze
"To wam napisałem o tych, którzy was zwodzą. (27) Ale to namaszczenie, które od niego otrzymaliście, pozostaje w was i nie potrzebujecie, aby was ktoś uczył; lecz jak namaszczenie jego poucza was o wszystkim i jest prawdziwe, a nie jest kłamstwem, i jak was nauczyło, tak w nim trwajcie."
Jan mowil to do wszystkich wierzacych. NIE BYLO WYMOGU POSIADANIA DOKTORATU.
Ja nie neguje, zeby sie uczyc od nauczycieli Slowa, ktroych nam Bóg tez daje, ale Slowo mowi tutaj, ze kazdy nawrocony ma namaszczenie do zrozumienia Pism Bozych. :D

Pt sty 17, 2014 21:35
Moderator

majanovak napisał(a):
Ja nie neguje, zeby sie uczyc od nauczycieli Slowa, ktroych nam Bóg tez daje, ale Slowo mowi tutaj, ze kazdy nawrocony ma namaszczenie do zrozumienia Pism Bozych. :D

Każdy prawdziwie nawrócony nie odpadnie od wiary, nawet jesli Biblię nie do końca dobrze zrozumie. Ale jeśli ktoś jest słaby we wierze to dla niego każde słowo z Pisma może stać się powodem do upadku.
I takich chcieli chronic papieże.

Pt sty 17, 2014 21:38
Zobacz profil WWW

Kozioł napisał(a):
Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
To jest jakiś kompleks niektórych katolików. Reformacja nie miała na celu odrzucenia KRK, a próbą powrotu do chrześcijaństwa.

W istocie nie miała, przynajmniej na początku. Ale z czasem jednak go odrzuciła, i - co jeszcze ważniejsze - po tym, jak w KRK zrealizowano jej słuszne postulaty, nie podjęła żadnej próby powrotu. Nie dość więc, że odrzuciła, to jeszcze w pełni świadomie trwa w tym odrzuceniu.

Zrealizowała? Faktycznie, niektóre. Biskupów najbardziej o zmiany postulujących na pierwszą sesję nie wpuszczono. A później... a później było na zasadzie kontry i wykluczenia.
Co do odrzucenia, to raczej przybliżyli się do Ewangelii. Co do powrotu, to takze zwrócili sie w strone Ewangelii.
Ech, szkoda gadać. Ja wolę skupic się na Słowie niz na przepychankach. Zapomniałem jakie masz zdanie o innych chrześcijanach niekatolikach. Wojna, która toczysz nie jest moja.

Dobrze powiedziane. :brawo:

Pt sty 17, 2014 21:39

Johnny99 napisał(a):
majanovak napisał(a):
A teraz Johnny99 mowi, ze nawet niczego nie musi tlumaczyc.. To sie nazywa postawa!! :o

No bo nie musi. Jak czytamy:

Każde Pismo jest natchnione przez Boga i przydatne do nauczania i przekonywania, do poprawiania i wychowywania w sprawiedliwości (2 Tm 3,16).

Tak właśnie jest: Pismo jest przydatne do nauczania, przekonywania, poprawiania, wychowywania. Nic tam nie ma o tym, że każdy ma je sobie sam czytać i rozumieć, jak mu się podoba.. kto ciebie naucza i poprawia, majanovak?

Czyli ty jestes Pismem czy jak bo nie zrozumialam..?
No wg mnie - tak tez mowi Pismo mamy przygotowani i zdolni do tego do tego by powiedziec dlaczego wierzymy w to co wierzymy. Piotr gdzies o tym mowi.
Dlatego powiniens byc w stanie udoowodnic soje tezy Slowem.

Pt sty 17, 2014 21:42

medieval_man napisał(a):
majanovak napisał(a):

Ale ze Biblia byla zakazana przez jakies 1600lat i to byla zbrodnia wobec ludzi i przestepstwem wobec Boga to widzisz to czy nie? A moze to w porzadku, ze tak bylo?

A była?
@Majanovak,
udowodnij tę bzdurę

A nie byla zakazana?!

Pt sty 17, 2014 21:44
Moderator

A była?
Kiedykolwiek?

Bo, moim zdaniem przez pewien czas zakazywano jedynie wydawania błędnych tłumaczeń w językach narodowych. I czytania ich bez zgody władzy duchownej.

Ale, co ja tam wiem?
W końcu nie jestem bezkonfesyjnym protestantem i nie kieruję się plotkami.

8)

Jesli była, powiedz kiedy

Pt sty 17, 2014 21:47
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
majanovak napisał(a):

Rozumiem, że św. Piotr się nie liczy. Typowe. Wybierasz to, co ci pasuje. Resztę pomijasz milczeniem.

Jak sie nie liczy. Liczy, ale Piotr absolutnie nie mowil by nie czytac Slowa!!
Chyba go nie zrozumiales wiesz.
Piotr mowi dalej:
"Wzrastajcie raczej w łasce i w poznaniu Pana naszego i Zbawiciela, Jezusa Chrystusa. Jemu niech będzie chwała teraz i po wieczne czasy. "
Czy wiesz skad pochodzi poznanie Pana? Z PISMA TYLKO!!!!!
Bóg nam o sobie mowi przez Slowo. Poznajemy Boga w Slowie. Kim jest , co uczynil, co przygotowal, jaki jest Jego obecny sposob postepowania wobec nas a jaki byl w ST, co mym mamy zrobic by sie Jemu podobac, objawia nam Swoje atrybuty, pokazuje nam cuda i znaki.. Wszystko jest w Pismach.
Gdyby bylo inaczej to kazdy by sobie tworzyl w glowie i wyobrazni swojego wlasnego boga.. i takiego czcil.

Pt sty 17, 2014 21:51

medieval_man napisał(a):
majanovak napisał(a):

Każdy prawdziwie nawrócony nie odpadnie od wiary, nawet jesli Biblię nie do końca dobrze zrozumie. Ale jeśli ktoś jest słaby we wierze to dla niego każde słowo z Pisma może stać się powodem do upadku.
I takich chcieli chronic papieże.

Ale jak chcieli ich chronic - przez zaniechanie wykonywania prostych rzeczy ktore sa w Slowie napisane bysmy je czynili?
NIKT wszystkiego nie rozumie. Papieze pokazywali wielokrotnie, ze nie rozumieja wielu rzeczy. Jak inaczej tlumaczyc JPII, ktory dla was byl tak wielkim autorytetem, a ktory przyjal na czolo znak szatana!!! calowal koran!! to jest poznanie Slowa wg ciebie? Za takim liderem idziesz, wiesz o tym? A przeciez jest on i byl juz za zycia traktowany jak swiety. "Ojcze swiety" tak sie do niego zwracano a zwodzil ludzi!
Czy ty nie widzisz jakie to zle? Do wspolnej ekumeni zaprosil wyznwcow diabla, muzulmanow ktorzy zaprzeczaja boskosci Chrystusa, zaklinaczy weza..
Uchronic innych przed blogoslawienstwem chcieli papieze? Bo w wykonywaniu Slowa jest blogslawienstwo!! Takie zwykle i proste wypelnianie Slowa jak gloszenie ewangelii jak dawanie dziesieciny, jak kochanie bliznich, jak przyjecie zbawienia, ktore zostalo nam dane! bo jak ktos mial cos robic jak o tym nie wiedzial??? Twoje poglady sa straszne medieval_man.
Nikt nie rozumie wszystkiego, ale mozna robic to co sie rozumie. Male proste gesty posluszenstwa wobec Boga. Z milosci do Chrystusa. Ale jak Go poznac jak sie nie zna Slowa?

Pt sty 17, 2014 22:00

majanovak napisał(a):
Ty wierzysz, ze Jezus jest Zbawicielem, ale inni potrafia byc zbawionymi a ty nie, bo ty dopiero jestes w trakcie przyjmowania zbawienia, a wiec zbawiony nie jestes, bo wg ciebie to proces, wiec stan niedokonczony. Dla innych to fakt. Wiec stad moje pytania.

Uff. Potrafię przyjąć zbawienie tak samo dobrze, jak i ty. I tak samo dobrze potrafię je stracić.. got it?

Cytuj:
Ty sam tak mowisz, bo nie umiesz wziac zbawienia, ktore jest nam dane. Chyba wiec musi byc jakis powod? Jaki..?

j.w.

Cytuj:
Ja nie mowie, ze tego nie potrzebujemy, ale to nie jest powodem by nie byc zbawionym tu i teraz.

Ciężko się z wami gada..

Cytuj:
Ja widze. Ale ja przyjelam co mi zostalo dane, a ty masz z tym problem. Dlatego pytam, co cie wstrzymuje.

Długo tak jeszcze będziesz pytać, co mnie wstrzymuje, a ja będę odpowiadał, że nie rozumiem, dlaczego uważasz, że coś mnie wstrzymuje?

Cytuj:
Mowie oczywiscie o kims kto nie grzeszy rozmyslnie, swiadomie.

O! No właśnie!

Cytuj:
Pawel nazywa swietymi nawet tych, ktorzy wciaz maja problem z kradzeniem, cielesnoscia i nigdzie nie mowi, ze oni traca zbawienie, wiec gdzie tu podstawa bibiljna na twoje tezy? Masz na to werset?

Ależ nikt nie twierdzi, że można stracić zbawienie np. z powodu choroby ;-) Choroba to choroba, grzech to grzech.

Kościół katolicki natomiast rozróżnia grzechy lekkie i grzechy ciężkie: Każda nieprawość jest grzechem, ale jest także grzech, który nie sprowadza śmierci. (1 J 5, 17)

Cytuj:
Artykuly? Zartujesz sobie? Ale dlaczego nie mozesz mi podrzucic po prostu wersetow biblijnych?

Tam też są wersety biblijne, nic się nie martw.

Cytuj:
To jest tak zakamuflowane, ze tego nie ma w Biblii, tak tajne, ukryte, ze niezrozumiale? wiec co to za dowod w takim razie?

Nie wszystko w Biblii jest jasne i zrozumiałe.. i nawet sam św. Piotr to podkreślił.

Cytuj:
To raczej smieszne Johnny.

Wręcz przeciwnie.

Cytuj:
Ja wierze w rzeczy, ktore nie sa tak oczywiste w Biblii wiec to nie jest w tym problem, ale z czegos to musi wynikac, nie z checi, pragnien, czy, aby udowodnic, ze katolickie = biblijne. Takich rewelacji nie przyjme.

Tego się też spodziewałem, więc nie rozumiem, po co tego żądasz :-D

Cytuj:
Jeszcze sie nikomu nie udalo udowodnic, ze Maria urodzila sie bez grzechu, ze zostala wniebowzieta, a papiez jest nieomylny. Nikt nie mial zadnych na to dowodow, a ty mowisz, ze sa? I to jeszcze mam ci uwierzyc na slowo? To chyba za malo Johnny..

Skąd wiesz, skoro odmawiasz czytania publikacji katolickich? :shock:

Nie masz mi uwierzyć na słowo, tylko o tym poczytać. Nie chcesz to nie..

Cytuj:
Ale rozmydlasz temat Johnny. To nic nie znaczy co mowisz, bo to tak oczywiste jak slonce.

Więc o co chodzi?

Cytuj:
Nawet przyjecie hostii z wiara niczego nie czyni. W hostii nie ma Chrystusa. To tylko maka i woda.

Oczywiście, że jest. Hostia jest Ciałem Chrystusa, wedle jego własnych słów.

Cytuj:
Z czasu sklada sie zycie.. ALe procesem jest zycie? Jakim? Wyjasnij do konca. Bo to nic nie mowi.

Nie bardzo wiem, co tu jeszcze mogę powiedzieć. Czy twoje życie jest jednym momentem, czy zbiorem momentów, z których jeden następuje po drugim, płynnie i bez przerw?

Cytuj:
No to czemu nie przyjmiesz?

Ależ przyjmuję. Co najmniej raz w tygodniu ;)

Cytuj:
Tu na ziemi jest juz naprawione

A przed chwilą mówiłaś, że nie tylko nie jest, ale wręcz, że nie może być.. musisz chyba trochę uspójnić swoje myślenie..

Cytuj:
W niebie czeka nas tylko nagroda. Ale - nie wiem czy to dla ciebie nowe czy nie - rozna dla kadego. Nie bedzie jednej i takiej samej dla wszystkich.

Oczywiście, że wiem, zostało to zdefiniowane na Soborze Florenckim.

Cytuj:
Nie mam zadnego udzialu w zbawieniu

Nie chodzi o udział w zbawieniu, tylko w zadośćuczynieniu za grzechy, które popełniłaś i którymi skrzywdziłaś innych.

Cytuj:
A ty zrozumiales co ja napisalam Johnny? Ja mowilam, ze co jest przebaczone nie ma potrzeby juz za to pokutowac. Rozumiesz?

Pokutować - nie. Zadośćuczynić - tak. Jeżeli coś komuś np. ukradniesz, to musisz nie tylko za to odpokutować, ale także ukradzioną rzecz mu oddać. Nie uważasz?

Cytuj:
Ale jakie konekwencje Johnny skoro Bóg je nam juz przebaczyl przez Chrystusa.

.. a załóżmy, że kogoś zabiłaś i rodzice tej osoby ci przebaczyli. Czy to oznacza, że zabójstwa nie było? Przecież ta osoba nadal nie żyje i rodzice nadal cierpią z tego powodu. Więc co, twoim zdaniem, oznacza powiedzenie, że "grzechu już nie ma"? Dla ciebie, czy dla Boga, może nie ma - dla nich cały czas jest..

Cytuj:
I co z tego? Co to ma do rzeczy? Musisz pisac jasniej bo co ma piernik do wiatraka? Swiat istnieje i dlatego jest laska caly casz aby kazda osoba mogla sie nawrocic.

Owszem, ale czas się nie kończy w momencie, kiedy ktoś się nawrócił. Następnego dnia może stwierdzić, że jednak mu ten Jezus niepotrzebny..

Cytuj:
To tez trzeba umiec wziac a nie marudzic, ze nie jestem godny.

Ale gdzie ja właściwie napisałem, że nie jestem godny, bo cały czas to powtarzasz?

Gdybyś chodziła do kościoła, to byś wiedziała, że przed każdym przyjęciem Eucharystii odmawia się tam modlitwę: "Panie, nie jestem godzien/abyś przyszedł do mnie..".

Cytuj:
Zbawienia sie nie traci jesli czlowiek swiadomie sie nie wyrzeknie Boga.

Oczywiście. Ale nikt nie może być pewien, czy się go pewnego dnia nie wyrzeknie. Szczerze mówiąc, pokaźny procent ateistów, z jakimi się stykałem, było wcześniej niezwykle gorliwymi wierzącymi, znacznie bardziej niż ja..

Nie mówiąc już o tym, że każdy grzech śmiertelny jest świadomym wyrzeknięciem się Boga. Nie trzeba tego przecież wprost deklarować.

Cytuj:
Katolicy nie wierza Slowu, to widac Johnny. Ty nawet nie wierzysz ze mozna przyjac zbawinie ot tak.

I kto tu insynuuje? :shock:

Cytuj:
Wierz mi, ze Slowo jest trudne i wymagajce i daleko do dobrego sampoczucia.

To nie ja w to nie wierzę, tylko ty..

Cytuj:
KrK to nie sa prywatne interpretacje elity KrK?

A myślałaś, że tak jest? :| Cóż, wcale się nie kryjesz z tym, że wypowiadasz się o czymś, o czym nie masz pojęcia..

Cytuj:
I jak dotad nie udowodniles niczego i nie pokazlas ze katolicki = biblijny. Wiec gdzie te dowody Johnny? Jesli ich nie dasz to znaczy ze to sa tylko prywatne interpretacje..

Dziwna logika..

Ja mogę dać, ale ty cały czas powtarzasz, że i tak tego nie przeczytasz..

Cytuj:
No i Johnny ty jestes dowodem na to ze KrK jest bardziej podzielony niz sie chcesz do tego przyznac.. Bo katolicy sa podzieleni.

Trudno oczekiwać, by wszyscy katolicy byli identyczni. Pierwsi Apostołowie też się spierali i mieli różne zdania.

Cytuj:
Duch Swiety jest zapieczetowany w moim duchu. Nigdy nie bedzie wiec skazony grzechem.

I znowu twierdzisz co innego, niż wcześniej..

Cytuj:
Ano mowi. Dawalam ci werset 'Kto ma Boga ma zycie'.

A skąd wiesz, że to mowa o tobie?

Cytuj:
To co cie wstrzymuje ?

Panie, daj mi odrobinę cierpliwości.. :evil:

Cytuj:
Mozna jak najbardziej mozna.

No to cieszę się, że się zgadzamy.

Cytuj:
Chrystus zbawia nawet poza Kosciolem.

Po co go wobec tego założył?

Cytuj:
Sa ludzie ktorzy zostali zbawieni w swoich domach.

Eeeee, ale ja nie mówiłem o budynku :|

Cytuj:
Zeby sie nawrocic nie trzeba zadnego kosciola do tego.

A to może Pisma też nie trzeba? Co sądzisz?

Cytuj:
Zadnym fundamentem nie jest Piotr-kamyk. Bóg buduje na skale a skala jest nie Piotr ale Jezus.

Ale Świadków Jehowy to ty czytasz :-D

Cytuj:
Piotr za chwile zostal nazwany diablem. Czy Bóg moze budowac na czlowieku, ktory jest tak slaby??

Przede wszystkim na takich. Jezus powołał ubogich rybaków, a nie ówczesną elitę. Zakrył swe słowa przed możnymi, a objawił je prostaczkom.

Cytuj:
I ty myslisz ze Jezus buduje na czlowieku?

Ja tak nie myślę, tylko to wiem.

Cytuj:
Skad wy bierzecie te interpetacje, ktorych pozniej trzymacie sie na slepo idac w zaparte, ze to na pewno jedyno sluszne myslenie.

Teraz to akurat ty interpretujesz, a ja czytam, jak jest.. prawie nigdy tego nie zauważacie, jest to naprawdę zabawne ;-)

Cytuj:
Nie ma zadnych doktryn sprzecznych ze Slowem? Ale udowdnic tego nie umiesz jak widze. Ani nikt do tej pory z katolikow. Absurdem jest cos takiego powiedziec nie dajac zadnych dowodow na tematy ktore sa tutaj dyskutowane od wielu tygodni. Teza bez pokrycia.

A czytasz publikacje katolickie? Nie i nie zamierzasz. Nie sięgniesz po żadną książkę, tekst, dokument itp. tylko po prostu radośnie będziesz powtarzać, że "katolicy nie dają żadnych dowodów". Nie wydaje ci się to trochę.. nieuczciwe?

Cytuj:
Pismo tlumaczy sie samo. A ty do tej pory nie dales chyba ani jednego wersetu na to co mowisz. Slowa bez pokrycia ktore mam przyjac ot tak sobie. Johnny badz powazny.

Niepoważny to jest ten, kto uważa, że przyjmowanie Słowa polega na tym, by "na wszystko mieć werset". Teraz mogę ci kazać natychmiast zamilknąć i przestać mnie nauczać - i, jak się zapewne domyślasz, będę miał na to werset. To co? Uważasz, że to na tym polega?

Cytuj:
Daj cokolwiek Johnny.

To jest tak, jak ze zbawieniem - nie wystarczy, że ktoś je daje, ten drugi musi jeszcze przyjąć..

Cytuj:
Ja nie przestawiam swoich wlasnych intepretacji to kolejne pomownie. Wstydz sie. No i to co piszesz to same bzdury Johnny. Z tego wcale nie wynika letniosc, ktora mozna zauwazyc wszedzie.

Jak widać, ty również potrafisz nazywać coś "bzdurą" bez żadnych dowodów, nie mówiąc już o argumentach :-D

Cytuj:
Alez dla mnie ma ogoromne znaczenie to czego naucza Kosciol. :D

No to świetnie! :-D

Cytuj:
Np Chata WM Young - swiadectwo, i druga bardzo mocna ksiazka, ale tylko po angielsku "Ultimate intension" De Verk Fromke. Ta ostatnia jest bardzo mocna, trudna dla kazdego. To nie sa ksiazki antykatolickie wierz mi. Jedna cie zbuduje, druga zdenerwuje, zaszokuje (tak dziala na kazdego).

Dzięki, tę pierwszą zresztą i tak miałem w planach.

Cytuj:
Neguje wiec to co Biblia mowi na temat kobiet, bo nazywa je diablami a przeciez kobiety sa takim samym stworzeniem jak mezczyzni i na obraz Boga stworzone.

Ja myślę, że to jednak taka retoryka :-D

Zresztą, Chrystus też nazwał Piotra "diabłem", czy to znaczy, że Piotr nie był stworzony na obraz Boga? :|

Cytuj:
Nie, Jezus nigdzie nie mowil ze ma byc jakies papiestwo. To mylna niebiblijna interpretacja KrK ktory buduje na czlowieku zamiast na Jezusie. W Bibli tez trzeba myslec Johnny. Wiec pomysl nad ta doktryna chwile chociaz.

Nie - to jej "niebiblijność" jest błędną tezą, wywiedzioną z pokrętnej nadinterpretacji..

Cytuj:
I stad potem kolejny falszywy dogmat o nieomylnosci czlowieka..

Jaki? Nie słyszałem o takim dogmacie.

Cytuj:
To dopiero szok. A wierni katoliccy w to wierza, przyjmuja na slepo bez zastanowienia. Nie mysla samodzelnie, a powinni.

Dlaczego uważasz, że przyjmują ślepo, bez zastanowienia i nie myślą samodzielnie?

Cytuj:
Ja naprawde polecam ten film, mozna z niego sie duzo dowiedziec. I o ewolucji i o ruchu new age. Ale coz..

Przykro mi, ale jestem staromodny i niczego się nie zamierzam "dowiadywać" z jakichś filmików na youtube..

Cytuj:
Mowilam tez ze nie mozna budowac na 1 wersecie. Biblia jest spojna harmonijna. Trzeba patrzec na caly jej przekaz.

A chwilę wcześniej miałaś pretensje, że na coś "nie mam wersetu".. halo! Nie można budować na 1 wersecie! Biblia jest spojna harmonijna! Trzeba patrzeć na caly jej przekaz!

Cytuj:
Blagam cie co za herezje glosisz? To raczej zwodzenie ludzi by weszli w new age!!!!!!!!

Weszli w co? :|

Cytuj:
Bo do tego to doprowadzalo i zachecalo. To tak powazne Johnny. I w tym kontekscie nalezy na to patrzec. Zwodzenie ludzi wpatrzonych w papieza jak w obraz i herezja.

Ja tam nie znam człowieka, który patrzył w papieża jak w obraz i z tego powodu wszedł w jakieś "new age". A ty znasz?

Cytuj:
Chrystus nie zalozyl KrK. To absurd w ktory wierzysz z jakiegos niewytlumaczalnego powodu.

On jest jak najbardziej wytłumaczalny, całe książki na ten temat napisano :-D

Cytuj:
Pleciesz bzdury Johnny. Kosciol to dzieci Boze, ktore przyjely Chrystuasa do swego serca. To jedyne kryterium Kosciola. Inne myslenie to zwiedzenie.

No to niedobrze, bo Chrystus wychodzi na zwodziciela :shock:

Cytuj:
Przynaleznosc do KrK nie czyni nikogo zbawiona osoba.

A ktoś tak twierdzi? :shock: W sumie, chyba zaczynam się domyślać, jakie jest źródło twoich twierdzeń - tobie się po prostu wszystko miesza :shock: Ale skoro nie czytasz.. nic dziwnego.

Cytuj:
Ty chodziesz do KrK a nie jestes zbawiony..

Ooo, to jednak znasz moje serce? :twisted: Masakra, majanovak. Dawno nie spotkałem osoby, która miałaby taki bałagan w głowie..

Cytuj:
Naprawde? To dlaczego wszyscy musicie wierzyc jak elita KrK?

A kto ci powiedział, że tak jest?

Cytuj:
Ty jestes czescia ale musisz myslec jak odgornie twoj niepomylny papiez ci kaze. Bo tylko oni wg ciebie maja racje i sa prowadzeni przez Ducha Swietego.

Wiesz co, może jednak przeczytaj cokolwiek, COKOLWIEK o Kościele, zanim zaczniesz się o nim wypowiadać.. bo twoja ignorancja jest zatrważająca :shock:

Cytuj:
Ani Piotr Pawel Maria Jezus i inni nie byli katoliami. KrK powstal pozniej. Na poczatku nie bylo zadnego podzialu, byli to po prostu nawroceni ludzie.

Jakiego podziału? KRK powstał w dniu Pięćdziesiątnicy.

Cytuj:
Pierwszy kosciol - mozna chyba tak nazwac to 120 ludzi zgromadzonych w gornej izbie czekjacych na zeslanie Ducha Swietego. I jak dostali moc od Ducha Swietego wtedy zaczeli z ta moca glosic i nawracac nowych nasladowcow.

Jaki "pierwszy kościół"? To ile jest kościołów? Jest jeden Kościół - zawsze jeden i ten sam. Ludzie powołani przez Chrystusa zaczęli powoływać kolejnych (np. Macieja w miejsce Judasza) - i tak robią aż po dzień dzisiejszy. To się właśnie nazywa "sukcesja apostolska". Z szacunku dla autorytetu pierwszych Apostołów tego pojęcia nie używa się już do ich następców - ale sukcesja apostolska trwa i dlatego można wskazać, gdzie dzisiaj są następcy apostołów, a gdzie ich nie ma.

Cytuj:
Chrystus nie nakazal zeby powstali. Chrystus powolal Apotolow ale nie papiestwo. To wymysl jedynie KrK. Bez uzasadnienia biblijnego.

Diakonów też nie powołał.. co nie przeszkodziło Apostołom ich powołać. Bo Jezus nie opuścił swojego Kościoła i nie pozwolił mu zbłądzić. Tak jest aż do dzisiaj.

Cytuj:
Mi sie Pawel nie wrozy zle, tobie tak? No niektorym sie nie podoba ale nie wiem czemu. Czemu Johnny?

No nie wiem, to ty coś mówiłaś o tym, że ci się jego wypowiedzi o kobietach nie podobały, ja tam nie mam do nich aż takich zastrzeżeń :-D

Cytuj:
No w tym sie zgadzamy obydwoje. :-D

No widzisz :-D

Cytuj:
Dokladnie o tym byla mowa. Pytalam czy Pawel jest bardziej swiety niz ja. I stad moje wnioski.

A możesz przedstawić wynikanie?

Cytuj:
ale to nie prawda. Nigdzie tego nie znajdziesz w Slowie. To nie biblijne myslenie.

To dogmat? :-D

Cytuj:
Jezus zalozyl prawdziwy kosciol - Duchowy Kosciol. Nie masz zrozumienia czym jest prawdzwy kosciol stad twoje falszywe wnioski.

Oczywiście, że Kościół jest rzeczywistością duchową, nawet przede wszystkim duchową. Ale to nie znaczy, że nie jest też rzeczywistością widzialną. Nowy Testament identyfikuje apostołów po imieniach. To byli konkretni ludzie, którzy przekazywali konkretny urząd. O to właśnie chodzi.

Cytuj:
Od chrzescijan po prostu

Problem w tym, że chrześcijanie są podzieleni i nie wszyscy twierdzą to samo..

Cytuj:
I coz z tego? To az takie trudne?

Ooo, skądże, to jest bardzo łatwe - stąd tyle wyznań protestanckich..

Cytuj:
nieomylnosc papieza. Nic. Mnie nie interesuje co mowi jakis artykul katoiicki, ale wersety w Biblii na dowod ze to co mowia te artykuly to prawda.

Może za dużo filmików na youtube oglądasz, ale spróbuję wyjaśnić: te artykuły przedstawiają właśnie wersety biblijne na dowód tego, że to co mówią, to prawda. To jak, chcesz? Masz: http://www.mostholyfamilymonastery.com/ ... n_mary.pdf (ten jest akurat o Marii).

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Ostatnio edytowano Pt sty 17, 2014 22:15 przez Johnny99, łącznie edytowano 2 razy

Pt sty 17, 2014 22:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 793 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 53  Następna strona