equuleuss napisał(a):
A dlaczego miałbyś nie wypowiedzieć się jeśli ktoś pyta co o tym sądzisz? Poza tym pytanie było raczej w stylu retorycznym, nie oczekujące odpowiedzi.
Nie zrozumiałaś. Nie chodzi o odpowiedź a o identyfikację osoby, ja, ego.
Cytuj:
Tak, te siedem miliardów jeśli powie stanowcze - nie - na takie rzeczy w swoim sercu i publicznie, to może coś zmieć na tym świecie. Najgorzej jest być obojętnym, a Twój własny rodzaj filozofi czyni Cię jako takiego kogoś - obojetnego na wszystko.
Iluzja. Nic nie możemy zmieniać. Wszystko zmienia się bezustannie samo z siebie.
Akceptacja to nie obojętność, wręcz przeciwnie. Akceptacja jest pełnią przeżywania tego co jest jakie jest, bez negacji, bez szufladkowania, oceny i bez emocji.
Cytuj:
Zamach w Paryżu i śmierć tych niewinnych ludzi jest czymś nieistotnym w/g Ciebie?
Nie wg mnie, tylko nieistotne dla życia, którym żyję.
Patrzenie nic nie zmieni ale widzenie - tak. Zmieni wszystko.
Cytuj:
Niestety, ale Twoja rola, ponieważ jeśli dajesz taki przykład iż te słowa są zawarte w Ewangelii, to powinieneś poprzeć swoje słowa odpowiednim cytatem, ale nie znajdziesz takiego fragmentu, bo coś takiego tam nie istnieje raczej.
Tobie potrzeba cytatów, nie mnie.
Cytuj:
Naprawdę nie wiesz czym jest instynkt? W takim razie polecam zapoznać się z definicją.
Akurat ja wiem czym jest wszystko, pisałem o tym z 15 razy.
Definicja to zbiór liter za którym idzie myśl, wyobrażenie - to wszystko.
To co odczuwamy nie jest niczym z powyższych.
Cytuj:
Nie, to nie jest osąd ale stwierdzenie prawdy. Ale Ty wolisz uciekać od prawdy.
To jest właśnie osąd. Nie można uciec od prawdy. My jesteśmy prawdą.
To ty chcesz zmieniać świat, twoja prawda to koncepcja ego, iluzja nic więcej.
Nie ma żadnego ciebie i mnie. To iluzja. Wszystko jest Nim.
Cytuj:
A może zaczniesz myśleć? Myśleć nad moimi słowami, myśleć nas swoimi własnymi słowami? Bo ten Twój cytat tutaj nie ma związku z moimi słowami. Zupełnie nie zrozumiałeś co mam na myśli albo udajesz że nie rozumiesz.
Nie ma nikogo kto by mógł myśleć.
Myśli to impulsy elektromagnetyczne, które są odbiciem tego czym się otaczamy.
Nie ma nikogo kto myśli, nie ma też myśli wymyślonych. To że myślisz to też tylko myśl.
Cytuj:
Zaprzeć się to nie stracić siebie we wszystkim i w niczym, ale zaprzeć się siebie dla Chrystusa, czyli zmieniać siebie dla Niego i iść jego drogami.
To jest wbrew najważniejszemu przykazaniu miłości. Nie pokochasz siebie, nie pokochasz Jezusa proste. Jezus nikogo nie chciał zmieniać dla siebie.
Cytuj:
[i](31) A gdy przyjdzie Syn Człowieczy w chwale swojej i wszyscy aniołowie z nim, wtedy zasiądzie na tronie swej chwały. (32) I będą zgromadzone przed nim wszystkie narody, i odłączy jedne od drugich, jak pasterz odłącza owce od kozłów. (33) I ustawi owce po swojej prawicy, a kozły po lewicy.
Przyjście Syna to przenośnia, to inaczej koniec iluzji, to świadomość tego kim się jest i poznanie siebie.
Cytuj:
Zaprawdę powiadam wam, cokolwiek uczyniliście jednemu z tych najmniejszych moich braci, mnie uczyniliście.
To tylko dowodzi, że wszystko jest Nim, wszystko jest jednym i tym samym jak pisałem powyżej.
Cytuj:
Co ujrzeć, w co uwierzyć i co zaakceptować? I co masz na myśli mowiąc o miotaniu się?
Ujrzeć to co jest schowane za definicją, za słowami.
Miotanie się jest szukaniem czegoś i brakiem akceptacji tego co jest.
Innymi słowami to piekło.
equuleuss napisał(a):
Owszem, ludzie mają wpływ na to jacy są. I zawsze mogą to zmienić jeśli mają taką wolę.
Iluzja.
To co się wydarza w "naszym" życiu jest wypadkową interakcji części życia, które postrzega umysł jako nasze z otoczeniem. Takie obijanie się cząstek bez ładu i składu w którym umysł próbuje znaleźć sens i cel. A to, że próbuje i jak dotąd nie znalazł jest dowodem na powyższe.
Cytuj:
Naprawdę nie ma winnych? Nie istnieje zło na swiecie, nie ma takiej instutucji jak sądy, nie ma gwałtów, nie ma morderstw, nie ma rabunków i wielu innych przestępstw? Ależ oni wszyscy, ci kryminaliści, gwałciciele i mordercy są świętymi w/g Ciebie, z tego co powiedziałeś w poprzednich Twoich wypowiedziach.
Naprawdę nie ma.
Oddzielenie to iluzja.
To tylko taniec życia, to Bóg.
Cytuj:
Czym jest to bogactwo ludzi? Powiesz rodzinie żyjącej w skrajnej biedzie że przecież są tak bardzo bogaci ale nie zdają sobie z tego sprawy? Bo są Bogami i mogą w każdej chwili poprawić i zmienić swoją egzystencję? Ale widzisz, to jakoś nie działa w tym świecie.
U jednych działa u innych nie.
Nie istnieje nikt, kto decyduje o tym, że ma działać u wszystkich naraz w tym samym czasie. Życie zawsze takie było, że ma tysiące "twarzy" i każda jest inna. Brak akceptcji tego to piekło.
To On jest drogą, światłem i życiem. Świadomość tego jest rozwiązaniem wszystkich problemów i widzeniem, że dzieją się one tylko w umyśle. Naprawdę nie istnieją.
Cytuj:
To znaczy że są Bogami? A Ty dokonałeś tych wspaniałych rzeczy skoro zdajesz sobie sprawę z tego kim jesteś i że jesteś Bogiem? Jaki cud dzisiaj uczyniłeś?
Bóg to tylko słowo. Kiedy zobaczysz co się za nim kryje nie będzie już pytań.
Wszystko wokół mnie i ja sam jestem cudem. Żyję.
Chcesz magicznych sztuczek? Żyj iluzją i żyj dla kogoś może być i dla Jezusa, nie kochaj siebie tylko wierz w to, że istnieje jakaś Ty, która może cię zmieniać