PIEKŁO – HEROICZNY DAR BOGA?
Autor |
Wiadomość |
Marek_Piotrowski
|
 Re: PIEKŁO – HEROICZNY DAR BOGA?
Helenka napisał(a): Marek_Piotrowski napisał(a): No nie. Teraz też należy dp wymiaru czasowego. Nadto nie tyle "czas nie istnieje" co nas nie ogranicza. To pozornie niewiele, ale różnica jest fundamentalna. To nie jest ograniczenie to "teraz" lecz rozszerzenie percepcji. A w którym miejscu powiedziałam, ze to "teraz" jest ograniczeniem? Helenko, napisałaś: "(...) nie ma przeszłości ani przyszłości, a jest ciągłe teraz."Sugeruje to zwężenie percepcji do "teraz" (jeśli "nie ma" przeszłości i przyszłości, to ich niedostępność jest ograniczeniem). A przecież przeszłość i przyszłość są dostępne, właśnie dzięki ponadczasowości - jest to więc rozszerzenie percepcji. Być może to miałaś na myśli, ale to co napisałaś sugerowało co innego. Helenka napisał(a): Marek_Piotrowski napisał(a): a gdzie dyplom, panie profesorze? Daruj sobie te brawa. Wiem o czym piszę i wystarczy jeśli wyrazisz zgodę. Helenko, ja nie piszę - nawet jak się z kimś zgadzam - o tym kimś i o jego ego - tylko po prostu o temacie. Ponieważ to co napisałaś było trafne w temacie i było trafne, stąd  . Doprawdy, chyba pierwszy raz widzę, żeby to kogoś obrażało. Niemniej obiecuję Ci, że postaram się nigdy nie chwalić tego co napisałaś Andy72 napisał(a): Marek_Piotrowski napisał(a): To jedno mamy zapewnione - nie pomylimy się. Ta decyzja zależy od naszego "dzisiaj" - teraz. Przygotujmy się dziś przez dobre decyzje. A co gdy planujemy wybrać Niebo, a w życiu wybieramy zło? Starać się. Szczerze. Bóg to doceni. medieval_man napisał(a): Nikt w życiu nie wybiera zła. Każdy dąży do dobra. Co najwyżej źle to dobro postrzega. Rozumiem że odnosisz się do "dobra" w sensie "żeby było dobrze dla mnie". Czyli każdy czyni to, co wydaje mu się, że jest dobre dla niego. Jesli grzeszy, to uważa że to co zrobi jest dla niego lepsze, niż to co rekomenduje Bóg. Robek napisał(a): Wybiore sobie to co będzie mi pasowało najlepiej, i żadne kształtowanie nie bedzie w tym przeszkadzać  Pierwsza część zdania "Wybiore sobie to co będzie mi pasowało najlepiej" jest prawdziwa. Druga niestety nie. To kim jesteś spowoduje że będziesz miał wybór bardzo zły (piekło) albo jeszcze gorszy (niebo, które byłoby dla Ciebie jeszcze gorszym cierpieniem). Robek napisał(a): I by tak wychodziło że nawet po śmierci trzeba by brać na wiare, że tu jest dobrze a tam już nie. Nie. Bóg jest uczciwy - a przede wszystkim jest "fanatykiem" wolności. Będziesz miał pełne poznanie abyś mógł w sposób wolny i absolutnie bezbłędny wybrać. A raczej "wybierać" - ta decyzja trwa przez wieczność. Nigdy decyzji nie zmienisz, bo ona będzie po prostu taka, jak będziesz chciał. Problem w tym, że jeśli w życiu ukształtujesz się niszcząć swoje podobieństwo do Boga, żadna z opcji nie będzie Ci odpowiadać. Wybierzesz wówczas obiektywnie - mniejsze cierpienie, czyli przecięcie relacji z Bogiem (co potocznie nazywamy "piekłem").
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
Cz cze 30, 2016 18:51 |
|
|
|
 |
Andy72
|
A jak w Niebie może być gorsze cierpienie? Najwyżej nuda, ale nudna wieczność nie jest taka zła
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Cz cze 30, 2016 19:05 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Andy72 napisał(a): A jak w Niebie może być gorsze cierpienie? Dla kogoś, kto nienawidzi Boga, Jego dobroć , potęga i miłość to cierpienie Cytuj: Najwyżej nuda, ale nudna wieczność nie jest taka zła Nuda akurat na pewno nie. Żaden potępiony nie kocha drugiego potępionego, brat nienawidzi brata, syn ojca, matka swego dziecka i ta powszechna nienawiść skupia się na Bogu: oto, czym jest piekło/św.Jan Vianney/ O.Jacek Salij w znakomitym tekście „O Czyśćcu i teloniach” zwraca uwagę, iż niektórzy ojcowie Kościoła widzieli obecność Bożą jako błogosławieństwo dla zbawionych i cierpienie dla potępieńców: „Ogniem piekielnym byłaby - trudno się dziwić temu, że w Kościele rzadko kto tę myśl podejmuje - ta sama nieskończona miłość Boża, która jest szczęściem zbawionych. Quod erit iucunditas mentibus nitidis, hoc erit poena maculosis - mówił papież Leon Wielki. „To, co dla dusz jasnych będzie szczęściem, dla zbrukanych stanowić będzie karę” (Św. Leon Wielki, De beatitudinibus, hom.95,8). Krótko mówiąc, człowiek może się doprowadzić do takiej negacji Boga, że całym sobą nie chce, żeby Bóg był. A Bóg po prostu jest. I nie może przestać być sobą, czyli Bogiem. Nie może przestać być wszechobecną Miłością. Owszem, tutaj, na ziemi, człowiek może ogłosić Jego nieistnienie, albo swoją wolę, że nie chce mieć z Nim nic wspólnego. Jednak po śmierci rzeczywistość Boga stanie przed każdym z nas bezpośrednio. Tam nie da się być poza wszechobecną Bożą Miłością. Nieobecność Boga dla potępionych polegałaby na całoosobowym skurczu protestu przeciwko temu, że Bóg jest Miłością, oraz przeciwko temu, że jest się zanurzonym w Bożej Miłości.”
|
Cz cze 30, 2016 19:55 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Cytuj: Andy72 napisał(a): A jak w Niebie może być gorsze cierpienie? Dla kogoś, kto nienawidzi Boga, Jego dobroć , potęga i miłość to cierpienie Tyle, że ktoś nienawidzący Boga nie trafi do nieba, bo Go odrzuci. Marek_Piotrowski napisał(a): : Cytuj: Najwyżej nuda, ale nudna wieczność nie jest taka zła Nuda akurat na pewno nie. Żaden potępiony nie kocha drugiego potępionego, brat nienawidzi brata, syn ojca, matka swego dziecka i ta powszechna nienawiść skupia się na Bogu: oto, czym jest piekło/św.Jan Vianney/ Andy72 mówił o niebie.
|
Cz cze 30, 2016 20:21 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Te cytaty dobrze tłumaczą, dlaczego "bycie w Niebie" (czyli jakakolwiek relacja z Bogiem) dla człowieka nienawidzącego Boga byłaby gorsza niż brak tej relacji (piekło).
|
Cz cze 30, 2016 20:56 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Bóg nie może zaradzić tej nienawiści tylko oddaje potępionych nienawiści?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Cz cze 30, 2016 20:58 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Andy72 napisał(a): Bóg nie może zaradzić tej nienawiści tylko oddaje potępionych nienawiści? Musiałby pogwałcić ich wolność.
|
Cz cze 30, 2016 21:02 |
|
 |
Andy72
|
A czy nie jest pogwałcona prawem grawitacji, i tym że nie mam skrzydeł?
|
Cz cze 30, 2016 21:02 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Andy72 napisał(a): A czy nie jest pogwałcona prawem grawitacji, i tym że nie mam skrzydeł? Nie. Nie rozpędzaj się, dobrze?
|
Cz cze 30, 2016 21:04 |
|
 |
Andy72
|
dlaczego? ja wolałbym mieć pogwąłconą wolną wolę ale za to iść do nieba
|
Cz cze 30, 2016 21:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Andy72 napisał(a): dlaczego? ja wolałbym mieć pogwąłconą wolną wolę ale za to iść do nieba Mentalność niewolnika  . Skąd się wzięła? (pytanie retoryczne).
|
Cz cze 30, 2016 21:18 |
|
 |
Andy72
|
Za to w piekle będę wolny że hoho
|
Cz cze 30, 2016 21:20 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Andy72 napisał(a): dlaczego? ja wolałbym mieć pogwąłconą wolną wolę ale za to iść do nieba Samo to, że mówisz "wolałbym" przeczy temu twierdzeniu...  Nadto Niebo bez wolności nie miałoby sensu i nie byłoby tym, czym jest.
|
Cz cze 30, 2016 21:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Andy72 napisał(a): Za to w piekle będę wolny że hoho Dokładnie. W piekle będziesz niewolnikiem. Dlaczego tego samego (niewolnictwa) pragniesz w niebie?
|
Cz cze 30, 2016 21:34 |
|
 |
Andy72
|
Czyli Bóg szanując nasza wolną wolę pozwala iść do piekła i tam zostać niewolnikiem? trochę nielogiczne.
|
Cz cze 30, 2016 21:36 |
|
|
|