Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 18:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 589 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 40  Następna strona
 Dlaczego Bóg stworzył Choroby 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: Dlaczego Bóg stworzył Choroby
Kris65 napisał(a):
Ktoś sobie wypił,wsiadł do autka,jego wolna wola,pijąca ma do wyboru pić albo nie pić ,wolna wola i wybiera to co sprawia jej przyjemność albo dla zapomnienia.Z miliardów plemników w zapłodnieniu bierze udział ten wadliwy.W tym przypadku ,jeżeli On istnieje jego wina jest ewidentna.A może, to tylko właśnie PRZYPADEK ;)

Ciągle nie dość uświadamiania ludziom, że Bóg za nas niczego nie robi. Jeśli ludzie siedzą bezczynnie, to samo nic się nie zrobi. Jest dokładnie odwrotnie, niż ludziom się wydaje.
To Bóg oczekuje byśmy robili coś dobrego i mądrego, coś co ułoży nasz los w pożądanym kierunku, bez krzywdzenia innych. I inspiruje nas do tego.
A my robimy inaczej, albo siedzimy bezczynnie.

Więc bywa, że przez nieprzypadkowy przypadek Bóg podejmuje interwencję, czasem bolesną, np. chorobę, by przypomnieć nam o naszych celach. A nie dlatego byśmy zaczęli walczyć ze sobą, kto tu jest winny temu nieszczęśliwemu przypadkowi.
Bo nikt nie jest niczemu winny. Działa po prostu zasada przyczyny i skutku, w której Bóg ma prawo uczestniczyć osobiście.

My ludzie, ciągle za mało myślimy, za mało jesteśmy świadomi, po co przyszliśmy na ten świat i o co toczy się ta gra ...

So lis 05, 2011 12:28

Cytuj:
Ciągle nie dość uświadamiania ludziom, że Bóg za nas niczego nie robi. Jeśli ludzie siedzą bezczynnie, to samo nic się nie zrobi. Jest dokładnie odwrotnie, niż ludziom się wydaje.
To Bóg oczekuje byśmy robili coś dobrego i mądrego, coś co ułoży nasz los w pożądanym kierunku, bez krzywdzenia innych. I inspiruje nas do tego.
A my robimy inaczej, albo siedzimy bezczynnie.

Po co nam Bóg ? Ja oczekiwałbym od Niego,że jeżeli fatygował sie z tym wszystkim ,to powinien więcej interweniować w dobrej sprawie.

So lis 05, 2011 13:21

Kris65 napisał(a):
Po co nam Bóg ? Ja oczekiwałbym od Niego,że jeżeli fatygował sie z tym wszystkim ,to powinien więcej interweniować w dobrej sprawie.

Pismo Święte zapowiada, że przyjdzie taki czas.
Ale do tego czasu...
Dzieje 17:30,31
30 Wprawdzie Bóg nie zważał na czasy takiej niewiedzy, lecz teraz mówi ludziom, żeby wszyscy wszędzie okazali skruchę. 31 Ustalił bowiem dzień, w którym zamierza w prawości sądzić zamieszkaną ziemię przez męża, którego wyznaczył, udzielił też gwarancji wszystkim ludziom przez wskrzeszenie go z martwych.

Zamiast więc oskarżać Boga, weź pod uwagę słowa z
2 Piotra 3:11,12
11 Skoro to wszystko ma się w ten sposób rozpuścić, jakimiż ludźmi powinniście być wy w świętych postępkach i czynach zbożnego oddania, 12 oczekując i mając wyraźnie w pamięci obecność dnia Jehowy, za sprawą którego niebiosa, płonąc, rozpuszczą się, a elementy stopnieją od wielkiego gorąca!

So lis 05, 2011 13:35
Cytuj:
To po co nam Bóg

Po co NAM....masz rację, człowiekowi, który uzurpuje sobie być pępkiem świata nie jest potrzebny żadny Bóg.

So lis 05, 2011 13:45
zbanowany na stałe

Kris65 napisał(a):

To nie nos dla tabakiery, lecz tabakiera dla nosa :D

To my jesteśmy stworzeni dla Boga, a nie stwarzamy sobie Boga dla siebie.
Bóg niczego nie powinien, Bóg jest TEN, KTÓRY JEST. :brawo:

So lis 05, 2011 13:57

Ja nie czuję się być zabawką bożą.Wasz Bóg mi nie odpowiada ;)

So lis 05, 2011 18:57

Cytuj:
Bóg niczego nie powinien, Bóg jest TEN, KTÓRY JEST.

Bóg niczego nie powinien.Niczego nie musi.Nie musi nawet istnieć :-D

So lis 05, 2011 19:04

maly_kwiatek napisał(a):

Zastanowiłeś się nad tym co napisałeś? Nie pomyślałeś, że to sprzeczność? Ty też jesteś. Czy spełniając ten akt powinieneś cokolwiek, czy nie?

So lis 05, 2011 21:53
zbanowany na stałe

Eli napisał(a):
maly_kwiatek napisał(a):

Zastanowiłeś się nad tym co napisałeś? Nie pomyślałeś, że to sprzeczność? Ty też jesteś. Czy spełniając ten akt powinieneś cokolwiek, czy nie?

Jaka sprzeczność?
Ostrożnie z tymi porównaniami, bo to nie Bóg jest stworzony na obraz i podobieństwo człowieka, lecz odwrotnie.
Bóg więc nic nie musi i wobec tego nie ma żadnych powinności. On jest TEN KTÓRY JEST (tak nam się objawił).
Człowiek jest podobny do Boga, jednak nie jest Bogiem. Jest wolny, jednak ma powinności wobec Stworzyciela. Powinien Jemu, Bogu oddawać cześć.

I to w zasadzie wszystko.

Nie polecam brnąć w ten offtop bo moderatorka będzie słusznie zła.

So lis 05, 2011 22:35

maly_kwiatek napisał(a):
To my jesteśmy stworzeni dla Boga, a nie stwarzamy sobie Boga dla siebie.

Po co sobie nas stworzył Bóg? Do zabawy?

Jamsen napisał(a):
Bóg robi dokładnie to, co uznaje za słuszne i co ma przynieść pożytek jak największej ilości ludzi na ziemi.

to generalnei tak jak ja! :)
Jaki pożytek ma ludzkość ze swoich chorób, cierpień wojen i zła?

Cytuj:
Nie może (i nie chce) łamać prawa, które sam ustanowił.

Jeśli czegoś nie może, to nie jest wszechmocny. Proste.
Poza tym - raczej może bo sam łamie. Nie czytał ST? Morduje na lewo i prawo, także dzieci i niemowlęta.
Cytuj:
ezusem, dostarczył okupu w postaci życia Jezusa, który był doskonały.

Po trzecie...
To właśnie ten okup umożliwi ludziom odzyskanie zycia wiecznego, a już teraz to,o czym mówi

Sam sobie wypłacił okup?

So lis 05, 2011 22:59

Cytuj:
Nie prawda, klimat sie zmienia cyklicznie

Czyli się jednak zmienia? No więc czyli mamy ocieplenie? No i nagarłowałaś się kilka akapitów by na koniec przyznać, że nie masz racji... :(

Cytuj:
Nie rozumiesz o czym mowie i wszystko wkladsz do jednego worka, ja nie jestem zadna amiszka. Chetnie przyjmuje wszelkie dobra naukowe i jestem zachwycona!! tym co nauka osiagnela - wszelkimi jej zdybyczami. Ale nie ufam jej we wszystkim, nie wierze we wszystko co mowi tylko dlatego, ze wielu mowi - prosze powstac oto nauka idzie..

A jakżesz to rozpoznajesz, w czym nauce możesz wierzyć a w czym nie? Bo - wierz mi i naukowcom - i w badaniach klimatycznych, i w stomatologii i w ewolucjonizmie stosowane są te same zasady, taka sama metodologia. Jesli odrzucasz ją w jednej dziedzinie - powinnaś konsekwetnie odrzucić we wszystkich.

Cytuj:
Acro napisał(a):
Jeszcze raz:
1. Już pytanie zdradza ze nie wiesz, co czym piszesz.
2. Zadaj te pytania na Nauce i wierze. Nie róbmy OT. Obiecuję, że tam ci odpowiem.

Ty natomiast na nic nie odpisujesz a usmiechasz sie poblazliwe i pokazujesz jakbys posiadl cala wiedze. Ja nie bede polemizowala na tematy jakbym sie znala na tym, bo sie nie znam, ale sa rzeczy, ktore przemawiaja za Biblijnym stworzeniem, i sa rzeczy, ktore pokazuja, ze nauka wiele razy sie pomylila, oszukiwala, i ewolucja to tez rodzaj religii, w ktora trzeba zwyczajnie przyjac i uwierzyc, bo tak wiele jest tam luk i bzdur, ktore ktos w dodatku nazywa nauka. Stad Ty wybrales by zawierzysz ewolucji a ja Bogu. Tu wiara i tu wiara, tyle ze komus innemu i w cos innego.

Coż, jeżeli ewolucjonizm (czyli nauka) jest w opozycji do wiary w Boga - tym gorzej dla wiary! :D

Ale w jednym się zgodzę z Tobą - nie znasz się na nauce zupełnie. Do jednego wora wrzuciłaś ewolucjonizm (przedmiot badań biologii), abiogenezę=powstanie życia (dyscyplina chemii) i powstanie wszechświata (kosmologia, czyli fizyka). Dlatego niewiele sobie obiecywałem po ciągnięciu tego wątku.

Cytuj:
Probujesz mnie osmieszyc, bo nie wierze w ewolucje? To ma byc ten powod? A Ty nie dales nawet jednego dowodu na jej prawdziwosc, nie obaliles niczego, to gdzie Twoja wiarygodnosc...?

Rety, mam ci podawać dowody na prawdziwość ewolucjonizmu?! Są ich tysiące! Mnie najbardziej się podobają: kladystyczna organizacja życia oraz biogeografia.

A niczego nie obalałem, bo niczego nie przedstawiłaś. Choć flaszkę jakąś...

Cytuj:
>Acro napisał(a):
Pomijając sprawę tego, że naprawdę nie wiem czemu akurat angielskie znaczenie miałoby być tu przekonujące (Biblie pisano po angielsku, czy tłumaczono na polski z ang?), to dalje - nie masz tam znaczenia słowa circle jako 'kulisty', czy nawet 'okragły'. Ziemia jako krrąg dokładnie odpowiada prymitywnym wierzeniiom, że jest własnie taka, wsparta na słoniach, żółwiach itp.

Bo jest obrazowe a do polskiego slowa wciaz sie przyczepiasz, ze okrag nie jest okragly..
Nieprawda w tamtych latach wierzono, ze ziemia jest plaska.

Obrazowe, ale bez związku.
NIGDZIE nie pisałem, że okrąg nie jest okrągły, nie kłam, to nieładne. Piszę, że okrąg jest płaski - więc porównanie Ziemi do (o)kręgu dokładnie odpowiada prymitywnym wierzeniom: płaskie koło pływające na wodach/dźwigane przez zwierzęta itp
O ile wiem, to dopiero w średniowieczu zaczęto powszechnie uznawać kulistość Ziemi, ale na pewno przedstawisz nam tu zaraz dowodu, że było to już kilka tysięcy lat temu.
W starożytności rozpowszechniony był pogląd, że Ziemia jest płaska. Ludy Mezopotamii przedstawiały świat jako płaski dysk otoczony przez ocean, a Egipcjanie jako kwadrat[155]. Najstarsze znane mapy świata pochodzą z Babilonii – Imago Mundi, wykonana w VI-V wieku p.n.e.[156] oraz Grecji, którą wykonał Anaksymander[157]. Koncepcja kulistej Ziemi pojawiła się co najmniej w VI wieku p.n.e. – znana była pitagorejczykom, spośród których niektórzy utrzymywali ponadto, że Ziemia nie jest centrum wszechświata
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ziemia#Kszta.C5.82t

Cytuj:
Ale Ty mozesz wierzyc, ze swiat powstal z niczego, i powstal doskonale, bo wiedzial dokad zmierza i co chce stworzyc i dlatego nie przejmowal sie tym, ze zajmie mu to kilka milionow? miliardow lat..
Kto by sie przejmowal tym, skoro ewolucja wiedziala jaki bedzie cel i efekt tego, a to sie przeciez liczy.

A kto - poza Tobą - twierdzi, że wszechświat czy ewolucja wiedzą dokąd mają wzmierzać i takie tam brednie? Dzięki za pozwolenie wierzenia w te głupoty, nie skorzystam.

Cytuj:
Acro napisał(a):
A to ludzie sami się stworzyli? Nie Bóg? Nie nadążam za tą twoją teologią...

Nie nadazasz, bo nie chcesz. Bo nie starasz sie nawet. Ludzie juz byli, bo Bog ich stworzyl a to co stworzyl bylo DOBRE, ale jak mowilam LUDZIE zle wybrali i ta zla decyzja sprawila, ze otworzyli sie na grzech, choroby i zlo.

Czyli Bóg stworzył dobrych ludzi, tylko że za chwilę się zepsuli. :) To brzmi ja tłumaczenia producenta: ja zrobiłem ten samochód perfekcyjnym, a że mu po wyjechaniu z fabryki zaraz koła odpadły i wypadł silnik - to nie moja wina...

Bóg nie przewidział tego "zepsucia" czy nie potrafił mu zaradzić?

Cytuj:
Widac Bog nie chcial stworzyc kogos z wpisana potrzeba posluszenstwa, jakby mieli jakis program wpisany. Ale stworzyl ludzi wolnymi. Czy nie tak postepuje milosc? Czy nie jest najwieksza miloscia pozwolic komus wybierac nawet jesli zle, nawet jesli ktos Cie zostawi i odejdzie?

Powtarzam pytanie, które już padało, a na które nie odpowiedziałaś: czy dusze w niebie nie mają wolnej woli? Bo ponoć już nie grzeszą? Czyli możnliwe jest jednak połaczenie wolnej woli z brakiem grzechu? Dlaczego w przypadku ludzi tak nie uczynił?

Wolna wola to ma być jakiś rodzaj wytrychu, wyjaśniającego i usprawiedliwiającego wszystko. Zrzucasz człowieka w przepaść i dziwisz się, że się roztrzaskał:

- Wszak miał wolną wolę? Czemu nie odfrunął?

Albo: Budujesz pole minowe, wpuszczasz na nie ludzi, wiesz, że za chwilę ktoś się potknie, wlezie na minę i mu nogi urwie, ale się tłumaczysz:

-Ale o co chodzi? Czy to moja wina? Ja tylko miny porozrzucałem, oni sami w nie włażą?

Człowiek ma tę wolę, ale też ograniczenia, wynikające z jego psychiki, funkcjonowania rozumu itp. A to wszystko dzieło Boga. Czemu nie stworzył nas takimi, jak anioły, Maryja czy Jezus? Też chyba mają wolną wolę, a nie krzywdzą się ani innych? Widać jednak nie jest tak miłosierny - albo wszechmocny...

Poza tym - zauważ, ze zło icieprienie są wszechobecne i niekoniecznie związanei z wolną wolą!
Nie wszystkie cierpienia wynikają z działań ludzi. Co ma czyjaś (poza boską ) wola do zaduszenia się niemowlęcia w wyniku bezdechu? Albo jego konania na nowotwór? Zauważ, że cierpienie jest podstawą, osnową konstrukcyjną całego świata czującego. W każdej chwili miliony istnień cierpi katusze będąc pożeranym od środka przez pasożyty, rozszarpywanym przez drapieżnika, konając w wyniku choroby, pragnienia czy głodu. Dobra śmierć w naturze to rzadkość. A to wszystko za sprawą Miłosiernego...

Cytuj:
Acro napisał(a):
I ta twoja odpowiedź to ' bo taka intepretacja jest wygodna'? A my tu o tym, czy jest wygodna, czy czy jest prawdziwa?

Nic nie kapuje z tego zdania.. sorry..

Jako zarzut napisałaś, że "bo taka intepretacja jest wygodna" . Możę jest, nie wiem. Ważne jże jest logiczna a więc i zapewne prawdziwa.

Cytuj:
I mozesz tak wierzyc. Sa ludzie, ktorzy wierza w szatana i jemu oddaja chwale i czesc.. Nie rozumiem tego kompletnie, nie popieram, ale oni tak wybrali.

Oni pewnie nie rozumieją, jak można czcić takiego nieudolnego mięczaka, który nawet nie potrafi porządnie człowieka stworzyć... :P

Cytuj:
Widzisz o Polsce takich proroctw nie bylo. Podciagasz to pod Izrael, ale Polska nie walczyla z kilkoma wrogimi krajami (muzulmanskimi) i jednego dnia ich nie pokonala, bo Bog walczyl w ich obronie.. Wiec cos sie chyba jednak nie do konca zgadza..
Tiu też się nie zgadza. Wojna sześciodniowa trwała (uwaga! uwagą!) sześć, a nie jeden dzień!

Cytuj:
Tyle, ze ten amioniak juz istnial, siarkowodor tak samo, i jeszcze energia. A to wszystko mialo przeciez najpierw powstac z niczego a potem sie polaczyc i wtedy przyniesc rezultat..

A który naukowiec twierdzi, ze to ewolucja stworzyła te związki?! :o

Cytuj:
Czy wtedy ewolucja wiedziala, ze jak sie polaczy amoniak z innymi substancjami to co z tego powstanie? I ze czeka ja pozneij jeszcze masa pracy i czekania..? Mi to wyglada na swiadome dzialanie, a skad niby to swiadome dzialanie sie wzielo? Czyzby jednak byl jakis Inteligentny Kreator...?

Wiesz, to pewno też to, że woda zawsze płynie w dół, będzie wyglądać na działanie świadome i tym same dowód na istniania specjalnych duszków, ktore ciągną w odpowiednim kierunku cząsteczki... jednak nauka nie opiera się na tym, co tam komu się zwidzi...

Cytuj:
No coz, w Biblii nie ma dat kiedy proroctwa sie wypelnia. Ale historia pokazala, ze sie wypelnily. Mysle, ze panstwo Izrael jest dobrym przykladem, no ale dla tego kto nie chce wierzyc to pewnie nie jest zaden dowod ani argument.

Nie ma dat, nie ma w ogóle szczegółów, są mętne ogólniki, które można intepretować na setki sposobów. Nie jest to najwyraźniej tylko moja zdania, skoro tak 'oczywiste dowody' w postaci tych 'proroctw' nie przekonały ludzi, ale chcrześcijanie stanowią mniejszość - i co gorsza wielu z nich takze nie podziela twojej interpretacji..

Co - Bóg nie mógł konkretniejszych proroctw podyktować? Och, ten nieudacznik :(

Cytuj:
Wiesz, na podstawie Biblii, tak wlasnie a nie inaczej napisanej, pewien palestynczyk przepowiedzial, ze ZSRR sie rozpadnie na mniejsze republiki i co widzimy?

Pewna baba pod Białymstokiem przepowiedziała na podstawie zachowań wiewiórek, że mleko stanieje. I staniało! :D Sądzisz, że ta baba to bogini? Czy może bogami sa wiewiórki?

Cytuj:
Bron Boze ja nie manipuluje. Nie musisz w to wierzyc jak nie chcesz.

Rety, dzięki! Jesteś dla mnie zbyt łaskawa! Na pewno nie będzie stosu?

So lis 05, 2011 23:40

maly_kwiatek napisał(a):
Jaka sprzeczność?

Najbardziej zasadnicza ze wszystkich: Bóg jest Tym, Który Jest a jednocześnie nic nie powinien...(?)
Jeśli JEST i jest Bogiem to powinien:
1) być istotą żywą
2) być zwycięzcą śmierci
3) być mądry i wszechwiedzący
4) być wszechmocny
5) być stworzycielem
6) być wieczny
7) być miłością
8) być zbawicielem

Tych kilka przymiotów choćby świadczy o tym, że Bóg to istota dynamiczna i aktywna, która po zaniechaniu owej działalności przestałaby być Bogiem. Nie masz więc chyba wątpliwości, że fakt bycia TYM, KTÓRY JEST łączy się z określonymi warunkami, które Bóg powinien spełniać.
Cytuj:
Człowiek jest podobny do Boga, jednak nie jest Bogiem. Jest wolny, jednak ma powinności wobec Stworzyciela. Powinien Jemu, Bogu oddawać cześć.

Relacje są obustronne. Bóg jest miłością a nie nieskończenie oddalonym hegemonem.

N lis 06, 2011 1:12
zbanowany na stałe

Różnimy się w odbiorze Boga.
Bóg jest TEN KTÓRY JEST.
Dlatego nie ma żadnych powinności i przez to, nie staje się oddalonym hegemonem.
Wszak jest wszędzie, więc jak może być oddalony?
Wszak On po prostu JEST. Jak z tego tytułu miałby być jakimś hegemonem?
Bóg JEST.
I jak nam objawił Jezus Chrystus, Syn Boży, Bóg Jest Miłością.

Nic nie musi, niczego nie powinien, Jest wieczną Miłością w Trójcy Świętej i jest Miłością, Dawcą Życia dla swego stworzenia.
A nieporozumienia, które powodują nieustanne problemy z budowaniem Wieży Babel, wynikają ciągle z tego, że ludzie żądają, aby Bóg coś robił, bo jest Bogiem, który nam ludziom kojarzy się wciąż z magicznym egipskim cielcem. Takim, który, jak się go podleje dostatecznie dobrą ofiarą, to odpłaci tym, o co ludzie proszą. I musi tak zrobić, kwestia tylko w tym, jaka wielka ma być ofiara. Jeśli Bóg czegoś nie robi, ludziom wydaje się, że Boga nie ma. A On JEST.

Pozdrawiam i życzę ujrzenia Boga. :)

N lis 06, 2011 12:27

Cytuj:
Jeśli Bóg czegoś nie robi, ludziom wydaje się, że Boga nie ma. A On JEST.

A co On wogóle robi? Leży na chmurce i nas obserwuje, ocenia.Powinien wpływać na pulę genową ludzkości, nie dopuszczać nawet do poczęcia się ludzi,którzy pod pretekstem wolnej woli czynią zło. ;)

N lis 06, 2011 13:36
zbanowany na stałe

Kris65 napisał(a):
Cytuj:
Jeśli Bóg czegoś nie robi, ludziom wydaje się, że Boga nie ma. A On JEST.

A co On wogóle robi? Leży na chmurce i nas obserwuje, ocenia.Powinien wpływać na pulę genową ludzkości, nie dopuszczać nawet do poczęcia się ludzi,którzy pod pretekstem wolnej woli czynią zło. ;)

Niczego nie powinien.
Jest dobry taki jaki jest. I po prostu JEST.

Nawiasem, czasem Bóg podejmuje Boska interwencję. Obawiam się jednak, że nie ma ona wiele wspólnego z cudami, jakich ludzie oczekują od zaopatrzonych w kosztowne ofiary, złotych cielców. Bóg nie czyni spektaklu ze swych działań. A działa nieustannie, bo przecież wciąż podtrzymuje nasze życie. Nie zwróciłeś uwagi, że żyjesz? A to Bóg sprawia :lol: :brawo:

Ktoś na forum napisał mądrze:
Innym imieniem Ducha Świętego jest PRZYPADEK.
Nic dodać, nic ująć. :D

N lis 06, 2011 13:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 589 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 40  Następna strona