Chwała Pana mogła się w pełni objawić bez zła!
Autor |
Wiadomość |
Kris65
|
 Re: Chwała Pana mogła się w pełni objawić bez zła!
Cytuj: Bóg raczej nie będzie nikogo USZCZĘŚLIWIAŁ NA SIŁĘ. I wcale nie musi,przynajmniej mnie 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
N maja 27, 2012 13:25 |
|
|
|
 |
Kris65
|
Cytuj: A moze sam Bóg wypowie się osobiście np. tutaj na forum - chyba potrafi co nie? Niestety zgodnie z motto portalu...Boga nie można spotkać w sieci.Atmosfera jest tu zbyt gęsta... 
|
N maja 27, 2012 13:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MIXer napisał(a): A dlaczego Bóg nie uczyni jakiegoś zła? Oto pytanie. Wynika to z definicji jaką przyjęliście – wszystko co jest zgodne z wolą Boga jest dobre. Czasem prowadzi to do trochę absurdalnych sytuacji, kiedy chrześcijanin musi uznać, że np. wymordowanie mieszkańców Jerycha było dobre, a oszczędzenie dajmy na to czteroletniego dziecko było w tym momencie złem. Ale dobry chrześciajanin nie z takimi rzeczami daje sobie radę. piok333 napisał(a): Z prostej przyczyny - bo każdy człowiek, który żył na ziemskim padole łez, doświadczył cierpienia, które jest skutkiem grzechu. Sądzę, że nikt z nas nie będzie chciał już do tego cierpienia wracać. Rozumiem. Czyli starch przed powrotem cierpienia będzie skutecznie motywował zbawionych do nie sprzeciwiania się woli Boga, mimo, że w teorii będą mieli taką możliwość. Coś mi się zdaje, ze gdyby nie było cierpienia i starchu po drugiej stronie to niewielu znalazłoby się chętnych do przebywanie z Bogiem. MARIEL napisał(a): Myślę, że w stanie umocnienia łaską, przebóstwienia, jasnego oglądu rzeczywistości grzech nie będzie więcej nas kusił, nie będzie w ludzkiej naturze tej skłonności, będzie budził w nas odrazę, tak jak, mam nadzieję, to wąchanie kleju, które Ci przedstawiłam.
Gdyby Bóg namiast zakazywać poznania dobra i zła, sprawił, że ludzie w raju doświadczyliby jasnego oglądu sytuacji, jaki jest udziałem osób zbawionych, to zapewne Ewa nie posłuchałaby węża. Jakby nie patrzeć, to z każdej strony wychodzi, że nie da się całkowicie zdjąć z Boga odpowiedzialności za późniejsze wypadki. 
|
N maja 27, 2012 13:35 |
|
|
|
 |
czuowiek
|
Val napisał(a): Czuowiek nie że wiesz, ale chodzi o to, że są różne warianty zachowania nastolatka. Pozwalasz mu wyjść, bo liczysz na to, że wybierze te warianty, które są dobre. Ale gdybym znał przyszłość - jak Bóg - to nie mógłbym powiedzieć, że na cokolwiek liczę. Po prostu bym wiedział, jakie będą konsekwencje moich wyborów. W tym przypadku mówimy o konsekwencji wyboru: pozwolić iść na pływalnię choć wiem, że dziecko utonie, lub: nie pozwolić iść na pływalnię, bo wiem, że gdyby poszło, to by utonęło. Wszechwiedza. Mówimy o Bogu z wszechwiedzą. A nie o rodzicu, który nie zna przyszłości i może jedynie na coś liczyć, albo mieć nadzieję, że coś innego nie będzie miało nigdy miejsca. Teoretycznie jeśli wyjdziesz jutro z domu, to możesz zginąć zabita przez ciężarówkę. Więc czy wyszłabyś jutro z domu, gdybyś na pewno wiedziała, że jeśli wyjdziesz, to przejedzie cię rozpędzona ciężarówka z betonem?
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
N maja 27, 2012 13:46 |
|
 |
Kris65
|
Mogła! Ale się nie objawiła.Pogodzenie wszechwiedzy,wszechmocy i miłosierdzia bożego do całokształtu funkcjonowania realnego świata, to jest prawdziwa żonglerka umysłowa.No, ale przecież pozostaje jeszcze jakaś zakamuflowana tajemnica,której nie rozumiemy.Dla mnie takie tłumaczenie to prawdziwa boska klęska.Czyż nie prościej i łatwiej wyjaśnić to działaniem wszechmocnej,działającej całkowicie chaotycznie,jednakże w dłuższej skali czasowej,postępowej siły(energii),niekoniecznie jeszcze poznanej... 
|
N maja 27, 2012 15:41 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rozważanie, czy chwała Boża mogła się w pełni objawić bez zła, jest podobne do zastanawiania się, dlaczego we Wszechświecie zaistniały warunki do powstania życia i czy mógłby być takim, w którym by życie nie powstało (ciekawe, kto wówczas by zadał to pytanie); za św. Escrivą nazywam to mistyką gdybania¹: wszystko, co można przez nią najwyżej osiągnąć, to umysłowy odpowiednik ostrego skrętu kiszek. ______________ - Namiętnie kochać świat, p.116
|
N maja 27, 2012 17:12 |
|
 |
JedenPost
|
piok333 napisał(a): JedenPost napisał(a): Stwórca musiał głupotę w nas włożyć, lub czegoś zaniedbać, bo skąd by się wzięła Szatan ją wcisnął, omamiając pokusą. Ogłupił człowieka, by łatwiej go skusić. Bóg dał Szatanowi władzę zmieniania że tak powiem fabrycznego oprogramowania człowieka? Lub - dlaczego Bóg stworzył człowieka podatnego na pokusy (czyli znów:głupiego)?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N maja 27, 2012 20:04 |
|
 |
piok333
|
czuowiek napisał(a): piok333 napisał(a): czuowiek napisał(a): Bóg, tworząc szatana, chciał, aby zło było na świecie. Powtórzmy: Cytuj: to nie Bóg stworzył szatana - Bóg stworzył ANIOŁA. Ten dobry anioł odrzucił Boga i dlatego stał się szatanem, czyli przeciwnikiem Powtórzmy: budujesz samochód wiedząc, że ma błąd konstrukcyjny, który spowoduje, że auto rozkraczy się po przejechaniu 50km. Będziesz twierdził, że zbudowałeś sprawny samochód i nie ponosisz odpowiedzialności za jego rozkraczenie po przejechaniu 50km? Widzę, że nasza dyskusja zatoczyła krąg i nie pojawia się w niej już nic nowego. O samochodach już dyskutowaliśmy i o tym, że samochód nie ma - w przeciwieństwie do anioła - wolnej woli, też dyskutowaliśmy. Dalsze powtarzanie traci powoli sens, dlatego dziękuję za dyskusję. Przyznaję, że była dość wciągająca. Pozdrawiam  mauger napisał(a): piok333 napisał(a): Z prostej przyczyny - bo każdy człowiek, który żył na ziemskim padole łez, doświadczył cierpienia, które jest skutkiem grzechu. Sądzę, że nikt z nas nie będzie chciał już do tego cierpienia wracać. Rozumiem. Czyli starch przed powrotem cierpienia będzie skutecznie motywował zbawionych do nie sprzeciwiania się woli Boga, mimo, że w teorii będą mieli taką możliwość. Coś mi się zdaje, ze gdyby nie było cierpienia i starchu po drugiej stronie to niewielu znalazłoby się chętnych do przebywanie z Bogiem. Można nazywać to strachem, ale to nie jest strach. Jest to racjonalne odrzucenie zła po doświadczeniu skutków tegoż zła na własnej skórze. Człowiek przekonał się na własnych błędach, że szatan go oszukał. JedenPost napisał(a): Bóg dał Szatanowi władzę zmieniania że tak powiem fabrycznego oprogramowania człowieka? Nic nie wiem o tym, że Bóg dawał taką władzę szatanowi. Z tego, co mi wiadomo, szatan jest inteligentną istotą, a jego inteligencja przewyższa znacznie inteligencję człowieka. Dlatego ogłupianie człowieka nie stanowi dla niego najmniejszego problemu. Można więc powiedzieć, że szatan sam zawłaszczył to co dobre, na służbę zła. JedenPost napisał(a): Lub - dlaczego Bóg stworzył człowieka podatnego na pokusy (czyli znów:głupiego)? Człowiek nie jest z natury podatny na pokusy ("podatny" wg Sjp: «z łatwością ulegający czemuś»), bo może z nimi walczyć i może się im sprzeciwić. Ponadto może w swoim sprzeciwie oprzeć się na łasce Bożej. Wystarczy tylko chcieć 
_________________ http://img407.imageshack.us/img407/7421/mjdomtowieczno1.jpg
|
N maja 27, 2012 22:54 |
|
 |
Kris65
|
Cytuj: Z tego, co mi wiadomo, szatan jest inteligentną istotą, a jego inteligencja przewyższa znacznie inteligencję człowieka. Tak.Jego IQ wynosi 333 na jedną półkulę 
|
Pn maja 28, 2012 0:43 |
|
 |
JedenPost
|
piok333 napisał(a): Z tego, co mi wiadomo, szatan jest inteligentną istotą, a jego inteligencja przewyższa znacznie inteligencję człowieka. Dlatego ogłupianie człowieka nie stanowi dla niego najmniejszego problemu.
W czym zatem leży wina człowieka, skoro był bezsilny? wydaje mi się ponadto, że mieszasz dwa pojęcia - ogłupić i oszukać. Oszustwo to przekazanie fałszywych informacji. Ogłupienie, to jednak coś więcej, to - jak napisałem - zmiana oprogramowania. piok333 napisał(a): Człowiek nie jest z natury podatny na pokusy ("podatny" wg Sjp: «z łatwością ulegający czemuś»), bo może z nimi walczyć i może się im sprzeciwić. Chyba jednak jest, skoro już pierwsza próba zakończyła się sukcesem. Nadto - w imię czego pierwszy człowiek miał walczyć? Czyli jak to całościowo wygląda: Bóg stworzył mądrego Szatana, który wiedząc, że Bóg jest od niego nieskończenie potężniejszy zbuntował się. Stworzył też mądrego i niepodatnego na pokusy człowieka, który przy pierwszej okazji uległ pokusie i zgłupiał, z winy (zgłupiałego wcześniej) Szatana oczywiście. Ach, były jeszcze owoce drzewa poznania, które też pewnością były niezbędne, choć nie wiadomo bliżej, kto miałby je jeść (chyba, że ich docelową funkcją było bycie nie-jedzonymi)... Zaiste, mądrość boża jest niezgłębiona.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn maja 28, 2012 5:27 |
|
 |
piok333
|
JedenPost napisał(a): W czym zatem leży wina człowieka, skoro był bezsilny? wydaje mi się ponadto, że mieszasz dwa pojęcia - ogłupić i oszukać. Oszustwo to przekazanie fałszywych informacji. Ogłupienie, to jednak coś więcej, to - jak napisałem - zmiana oprogramowania. Człowiek nie był bezsilny. Mógł oprzeć się pokusie. Co do mieszania oszustwa i ogłupiania - nie zauważyłem, bym gdzieś pomieszał te terminy. Natomiast nie ma wątpliwości, że łatwiej ulegają oszustwu osoby, które wcześniej zostały ogłupione. Co do zmiany oprogramowania: należy pamiętać, że byt osobowy nie jest automatem i działa na podstawie własnych, wolnych decyzji. Nie są one (decyzje) zaprogramowane, lecz są niezależne. Jeśli zaprzeczasz istnieniu wolnej woli lub jesteś wyznawcą determinizmu, to oczywiście nie zgodzisz się, że ludzie są wolni i ponoszą pełną odpowiedzialność za własne decyzje. JedenPost napisał(a): piok333 napisał(a): Człowiek nie jest z natury podatny na pokusy ("podatny" wg Sjp: «z łatwością ulegający czemuś»), bo może z nimi walczyć i może się im sprzeciwić. Chyba jednak jest, skoro już pierwsza próba zakończyła się sukcesem. Nie jest. Po prostu wybrał zło i nie podjął wystarczająco zdecydowanej walki o dobro. Nie wykorzystał w pełni swoich możliwości. Cytuj: Nadto - w imię czego pierwszy człowiek miał walczyć? Choćby w imię swego prawdziwego, niezafałszowanego szczęścia. Także w imię zaufania swemu Stwórcy. W imię miłości do Boga Ojca. W imię wzajemnej troski ludzi o siebie i o swoje dobro. W imię zachowania Raju. W imię piękna Raju, które profanował szatan. W imię prawdy, którą podważa szatan. Jest wiele powodów, dla których mógł podjąć bardziej zdecydowaną walkę. JedenPost napisał(a): Czyli jak to całościowo wygląda: Bóg stworzył mądrego Szatana, który wiedząc, że Bóg jest od niego nieskończenie potężniejszy zbuntował się. Stworzył też mądrego i niepodatnego na pokusy człowieka, który przy pierwszej okazji uległ pokusie i zgłupiał, z winy (zgłupiałego wcześniej) Szatana oczywiście. Ach, były jeszcze owoce drzewa poznania, które też pewnością były niezbędne, choć nie wiadomo bliżej, kto miałby je jeść (chyba, że ich docelową funkcją było bycie nie-jedzonymi)...
Zaiste, mądrość boża jest niezgłębiona. Dość karykaturalne wyobrażenie.
|
Pn maja 28, 2012 10:30 |
|
 |
JedenPost
|
Wskaż zatem - w którym miejscu mijam się z prawdą? piok333 napisał(a): Co do zmiany oprogramowania: należy pamiętać, że byt osobowy nie jest automatem i działa na podstawie własnych, wolnych decyzji. Nie są one (decyzje) zaprogramowane, lecz są niezależne. Przez oprogramowanie rozumiem ogół władz umysłowych i skłonności, które w pewnym stopniu determinują jednak wybory. Dokonanie głupiego wyboru świadczy o głupocie, to proste, przy czym głupota jest wobec owego wyboru pierwotna. piok333 napisał(a): Choćby w imię swego prawdziwego, niezafałszowanego szczęścia. Także w imię zaufania swemu Stwórcy. Dlaczego miał bardziej ufać Stwórcy niż Szatanowi? Skoro nie został nigdy wcześniej oszukany, skoro nie znał dobra i zła, nie musiał nigdy wybierać między nimi - na jakich kryteriach miał się oprzeć? Najwidoczniej był albo bezbronny, albo głupi, albo poważnie niedoinformowany. Kto postawił go w takiej sytuacji? Pytam też przy okazji o Szatana - jak tłumaczyć jego wybór, jeśli nie głupotą/ignorancją/wrodzonym defektem?
|
Pn maja 28, 2012 11:58 |
|
 |
piok333
|
JedenPost napisał(a): Najwidoczniej był albo bezbronny, albo głupi, albo poważnie niedoinformowany JedenPost napisał(a): jak tłumaczyć jego wybór, jeśli nie głupotą/ignorancją/wrodzonym defektem Jak dla mnie to tylko wątpliwe domysły. Istnieje zbyt mało danych, by jednoznacznie orzec o ostatecznych przyczynach upadku. Objawienie nie mówi o psychologicznych szczegółach upadku. Biblia nie jest podręcznikiem analizy psychologicznej. W teologii wskazuje się często, że szatan chciał po prostu być taki, jak Bóg, czyli nie podobało mu się, to że ma mniej niż by chciał. No cóż - nie musiało mu się to podobać. W końcu nasze upodobania też nie są zdeterminowane: Bóg nie zdeterminował nas tak, żeby podobał nam się tylko On. Wolność bytów rozumnych - widzę, że nie zawsze łatwo ją zrozumieć...
Ostatnio edytowano Pn maja 28, 2012 16:12 przez piok333, łącznie edytowano 1 raz
|
Pn maja 28, 2012 16:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Pytam też przy okazji o Szatana - jak tłumaczyć jego wybór, jeśli nie głupotą/ignorancją/wrodzonym defektem? Pychą. Szatan przestał być posłuszny Bogu, ponieważ zamiast oddawać Jemu cześć, zaczął oddawać cześć samemu sobie. Uczynił siebie bogiem (w swoim mniemaniu).
|
Pn maja 28, 2012 16:11 |
|
 |
JedenPost
|
piok333 napisał(a): Jak dla mnie to tylko wątpliwe domysły. Istnieje zbyt mało danych, by jednoznacznie orzec o ostatecznych przyczynach upadku. Objawienie nie mówi o takich szczegółach.
O jakichś jednak mówi. Należy je zignorować? BTW - objawienie nie mówi nic o tym, aby Szatan był kiedykolwiek aniołem, czy w ogóle czymś innym niż jest obecnie. piok333 napisał(a): Wolność bytów rozumnych - widzę, że nie zawsze łatwo ją zrozumieć... Przeciwnie - dlatego właśnie uparcie pytam o głupotę, ponieważ uważam ją za jedyny czynnik, którego usunięcie może zapewnić bezgrzeszność bez pozbawiania istot rozumnych wolności. MIXer napisał(a): Pychą. Szatan przestał być posłuszny Bogu, ponieważ zamiast oddawać Jemu cześć, zaczął oddawać cześć samemu sobie. Uczynił siebie bogiem (w swoim mniemaniu). Czyli znów - głupota. Kto go takim uczynił?
|
Pn maja 28, 2012 16:15 |
|
|
|