Autor |
Wiadomość |
Elbrus
|
 Re: Wierzysz? Kim jesteś?
@Romanowa Pierwszy post i już offtop 
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Wt mar 16, 2010 21:20 |
|
|
|
 |
Romanowa
|
Unici "podpinają" się pod prawosławie tak więc uważam, ze warto było to uwzględnić. Jednak sporo się różni i od kościoła rzym. i prawosławnego.
|
Wt mar 16, 2010 21:26 |
|
 |
Elbrus
|
@Romanowa
Wydawało mi się, że "grecy" to prawie to samo co prawosławni, tyle że uznają prymat biskupa Rzymu. (za wiki) "Tak więc Kościołów greckokatolickich nie należy utożsamiać automatycznie z Kościołami unickimi ani tym bardziej ze wszystkimi wschodnimi Kościołami katolickimi.(...) Wspólna jest tradycja tych Kościołów, w zasadzie tożsama z tradycją Cerkwi prawosławnej, w pełni jednak zgodna z nauką Kościoła łacińskiego." Mam zatem pytania: - czy/dlaczego kapłani mogą mieć żony? - jak wygląda eucharystia (czy jest pod dwiema postaciami; czy używana jest prosfora czy przaśne komunikanty)? - jak wykonywany jest znak krzyża - jak wyglądają krzyże/krucyfiksy? - w jakim wieku przystępuje się do 1wszej komunii i bierzmowania?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Wt mar 16, 2010 22:44 |
|
|
|
 |
didymos
|
Romanowa napisał(a): Unici "podpinają" się pod prawosławie tak więc uważam, ze warto było to uwzględnić. Jednak sporo się różni i od kościoła rzym. i prawosławnego. Bzdura. Unici mają tyle wspólnego z prawosławiem co kalwini z rzymskim katolicyzmem. Jedni pochodzą od drugich. Elbrus napisał(a): @Romanowa
Wydawało mi się, że "grecy" to prawie to samo co prawosławni, tyle że uznają prymat biskupa Rzymu. (za wiki) "Tak więc Kościołów greckokatolickich nie należy utożsamiać automatycznie z Kościołami unickimi ani tym bardziej ze wszystkimi wschodnimi Kościołami katolickimi.(...) Wspólna jest tradycja tych Kościołów, w zasadzie tożsama z tradycją Cerkwi prawosławnej, w pełni jednak zgodna z nauką Kościoła łacińskiego." Mam zatem pytania: - czy/dlaczego kapłani mogą mieć żony? - jak wygląda eucharystia (czy jest pod dwiema postaciami; czy używana jest prosfora czy przaśne komunikanty)? - jak wykonywany jest znak krzyża - jak wyglądają krzyże/krucyfiksy? - w jakim wieku przystępuje się do 1wszej komunii i bierzmowania? To przykład wykorzystania grekokatolików przez kolonizujący KK. "Zachowajcie swoje prawosławne pióropusze, łuki i własne narzecze, ale macie myśleć jak my". Dla KK celibat, wygląd eucharystii, znak krzyża, krucyfiksy i wiele innych elementów to są właśnie pióropusze i łuki, a nie sposób myślenia wyrażony w dogmatach. Przeprasam za offtop, ale naszła mnie taka refleksja  Grekokatolicy są jak Apacze ubrani w stroje europejskie, którzy siedząc za stołem bici są po łapach przez rzymskich katolików za brak savoir-vivre'u. Łacińskie dogmaty, które przyjąć musieli unici narodziły się z duchowości łacińskiej, a więc zgoła im obcej. Właśnie dlatego ci Apacze wyglądają tak niedorzecznie w spodniach i koszulach. Rozbrat duszy z ciałem prowadzi do schizofrenii, z którą poradzić można sobie na trzy sposoby: śmierć (wymarcie grekokatolicyzmu) i terapia dla duszy (konwersja na rzymski katolicyzm), terapia dla ciała (konwersja na prawosławie).
_________________ www.cerkiew.pl http://didymos-pogranicza.blogspot.com/
|
Śr mar 17, 2010 14:28 |
|
 |
Elbrus
|
didymos napisał(a): terapia dla ciała (konwersja na prawosławie). Nie jest uczciwym tak mówić - przecież katolicy też są przywiązani do wystroju kościoła,obrazów itp. a duchowość prawosławna nie opiera się tylko na kulcie ikon (por. nurt mistyczny w kościele wschodnim). A może jeszcze lepszą terapią (idącą do samego korzenia) byłaby konwersja na protestantyzm... mhh?
|
Śr mar 17, 2010 17:21 |
|
|
|
 |
Pavl6
|
Prawdziwi katolicy nie powinni być przywiązani do rzeczy materialnych, tylko duchowych. Moim zdaniem przywiązanie do wystroju nie zależy od religii, po prostu to taka doczesna cecha. Protestanci też trochę naginają niektóre rzeczy, żeby przeciągnąć ludzi na ich wyznanie. Dlatego ja jestem katolikiem.
|
So mar 20, 2010 18:39 |
|
 |
Amaterasu
|
Pavl6 napisał(a): Prawdziwi katolicy nie powinni być przywiązani do rzeczy materialnych, tylko duchowych. Moim zdaniem przywiązanie do wystroju nie zależy od religii, po prostu to taka doczesna cecha. Protestanci też trochę naginają niektóre rzeczy, żeby przeciągnąć ludzi na ich wyznanie. Dlatego ja jestem katolikiem. Dodałbym do protestantów ogólnie przyjętą religię. Dlatego jestem ateistą.
|
So mar 20, 2010 22:42 |
|
 |
Pavl6
|
No, cóż, w kwestiach, w których nie zahaczają o katolicyzm, nawet się z nimi zgadzam, ale jak już zahaczą to przeginają.
|
N mar 21, 2010 13:45 |
|
 |
Elbrus
|
@Pavl6 Ekumenizm znacznie zbliżył katolicyzm do pewnej grupy wyznań protestanckich - wśród kilku milionów denominacji na pewno znajdą się takie, które nie są tak antykatolickie jak niektóre - wystarczy poszukać.
|
N mar 21, 2010 15:33 |
|
 |
Pavl6
|
Elbrus - tak, to prawda. Rzeczywiście zauważam, że niektórzy protestanci są bardziej przyjaźni, a inni mniej. Tyle, że ja tych ich wszystkich odłamów nie odróżniam  . Znacznie lepiej wolę katolicyzm. Atnazy - mądre cytaty. Zmuszają do myślenia. Mam nadzieję, że przynajmniej jakaś garstka sprawiedliwych się ostanie, gdy Chrystus przyjdzie. Jednak jest coraz gorzej... 
|
N mar 21, 2010 19:15 |
|
 |
didymos
|
Cytuj: Nie jest uczciwym tak mówić - przecież katolicy też są przywiązani do wystroju kościoła,obrazów itp. a duchowość prawosławna nie opiera się tylko na kulcie ikon (por. nurt mistyczny w kościele wschodnim). Nie jest uczciwym porównywać obrazu do ikony (porównaj człowieka do Boga). Ja nie pisałem o Kościele wschodnim (monofizyci się do niego zaliczają), a o Kościele prawosławnym, tzn. ortodoksyjnym. Cytuj: A może jeszcze lepszą terapią (idącą do samego korzenia) byłaby konwersja na protestantyzm... mhh? Korzenie protestantyzmu sięgają początku XVI w. i są owocem antropocentrycznego Renesansu w Europie zachodniej. Ten partykularyzm chyba nie jest najlepszym pomysłem...
_________________ www.cerkiew.pl http://didymos-pogranicza.blogspot.com/
|
Wt mar 23, 2010 12:15 |
|
 |
Elbrus
|
didymos napisał(a): Korzenie protestantyzmu sięgają początku XVI w. i są owocem antropocentrycznego Renesansu Tutaj się zgadzam. Negowanie tego byłoby bezczelną ignorancją i kompletną nieznajomością podstawowych pojęć. Ruchy ewangelikalne i millenarystyczne z kolei są bezpośrednimi skutkami relatywizmu, libertynizmu i marksizmu. Tzw. "druga i trzecia reformacja" była poglądowo bardzo blisko (nawet bliźniaczo) związana z nurtami wolnomyślicielskich sceptykow i nihilistów co w konsekwencji dało solidny grunt światopoglądowo-gospodarczy komunistycznym jak i faszystowskim dyktaturom XX wieku. Dzisiaj jest to szczególnie widoczne w środowiskach "post-hipisowskich" konsumpcjonistów, wolnomularskich elit biznesowo-politycznych, a ostatnio w Ameryce Południowej wśród anarchokomunistów propagujących lucyferiańską teologię wyzwolenia  Wierzenia protestantów (w skrócie) opierają się na literalnym biblicyźmie, populistycznych hasłach równościowych i bezmyślnym antykatolicyźmie - postawy skrajnego antyklerykalizmu są silniejsze wśród protestantów niż nawet wśród antyteistów czy islamskich fundamentalistów. Kto się z tym nie zgadza to albo nie jest zorientowany w temacie albo świadomie kłamie  //moderatora proszę o kasowanie kłamliwych odpowiedzi rzekomo prostujących informacje zawarte w niniejszym poście
|
Śr mar 24, 2010 1:50 |
|
 |
filippiarz
|
Elbrus napisał(a): Wierzenia protestantów (w skrócie) opierają się na literalnym biblicyźmie, populistycznych hasłach równościowych i bezmyślnym antykatolicyźmie Czy ja wiem... O ile "literalny biblicyzm" jest wszechobecny, a i anty-katolickość nierzadka, to te hasła równościowe mi jakoś nie pasują - za dużo protestantów dzieli (czarno-biało) ludzi na dzieci Boga i szatana, oczywiście "nierównościowo" deprecjonując tych drugich...
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Śr mar 24, 2010 2:03 |
|
 |
Elbrus
|
@filippiarz Podmień protestanta na narodowego katolika (najlepiej z PL), a czarnego na żyda, to będziesz mógł dojść do podobnego wniosku. Polecam wykład kreacjonisty Młodej Ziemi (za którym nie przepadam ale), który ciekawie przedstawił problem rasizmu, który (zgodnie z jego tezą, całkiem NIE bezpodstawną) jako "owoc" teorii ewolucji. Zagrożenia ewolucji cz. 1/20//Oczywiście nie należy zapominać o tym co było przed Darwinem, czyli "odkrycie" Ameryk.
|
Śr mar 24, 2010 17:19 |
|
 |
Geonides
Dołączył(a): Pt mar 26, 2010 11:38 Posty: 473 Lokalizacja: Rio de Świebodzineiro
|
Ateista.
Absolutny brak wszelkiej nadprzyrodzoności w dowolnej formie. Powyższe zdanie charakteryzuje mój światopogląd.
Ponadto antyklerykał choć niewojujący.
Pt mar 26, 2010 12:42 |
|
|
|