Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 22:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 513 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35  Następna strona
 Objawiona wizja piekła - co o tym myślicie? 
Autor Wiadomość
Post Re: Objawiona wizja piekła - co o tym myślicie?
Elbrus napisał(a):
Asparagus napisał(a):
Czy to nie oznacza, że słusznie postępowali chrześcijanie w średniowieczu,
którzy przy użyciu wszelkich środków
, starali się nawracać niewiernych,
a nie ci przedstawiciele Kościoła, którzy obecnie rozmydlają przesłanie Pisma?
Z punktu widzenia teologicznego - tak, było to słuszne postępowanie,
ponieważ ważniejsze jest przybliżenie szansy na życie z Bogiem
niż pozwolenie na cieszenie się największym nawet szczęściem ziemskim skutkującym jednak śmiercią wieczną.

Co do rozmydlenia przesłania Pisma przez przedstawicieli Kościoła - chyba nie muszę pisać, dlaczego ma miejsce?

Z każdego punktu widzenia było to postępowanie niesłuszne.
Cel nie uświęca środków.

Pn kwi 30, 2012 17:03

Święta Faustyna w Dzienniczku następująco opisuje wizję piekła:
Cytuj:
„Dziś byłam w przepaściach piekła, wprowadzona przez anioła. Jest to miejsce wielkiej kaźni, jakiż jest obszar jego strasznie wielki. Rodzaje mąk, które widziałam: pierwszą męką, która stanowi piekło, jest utrata Boga; drugie – ustawiczny wyrzut sumienia; trzecie – nigdy się już ten los nie zmieni; czwarta męka – jest ogień, który będzie przenikał duszę, ale nie zniszczy jej, jest to straszna męka, jest to ogień czysto duchowy, zapalony gniewem Bożym; piąta męka – jest ustawiczna ciemność, straszny zapach duszący, a chociaż jest ciemność, widzą się wzajemnie szatani i potępione dusze, i widzą wszystko zło innych i swoje; szósta męka – jest ustawiczne towarzystwo szatana; siódma męka – jest straszna rozpacz, nienawiść Boga, złorzeczenia, przekleństwa, bluźnierstwa Są to męki, które wszyscy potępieni cierpią razem, ale to jest nie koniec mąk. Są męki dla dusz poszczególne, które są mękami zmysłów: każda dusza, czym grzeszyła, tym jest dręczona w straszny i nie do opisania sposób. Są straszne lochy, otchłanie kaźni, gdzie jedna męka odróżnia się od drugiej; umarłabym na ten widok tych strasznych mąk, gdyby mnie nie utrzymywała wszechmoc Boża. Niech grzesznik wie: jakim zmysłem grzeszy, takim dręczony będzie przez wieczność całą. Piszę o tym z rozkazu Bożego, aby żadna dusza nie wymawiała się, że nie ma piekła, albo tym, że nikt tam nie był i nie wie, jak tam jest.
Ja, siostra Faustyna, z rozkazu Bożego byłam w przepaściach piekła na to, aby mówić duszom i świadczyć, że piekło jest. O tym teraz mówić nie mogę, mam rozkaz od Boga, abym to zostawiła na piśmie. Szatani mieli do mnie wielką nienawiść, ale z rozkazu Bożego musieli mi być posłuszni. To, com napisała, jest słabym cieniem rzeczy, które widziałam. Jedno zauważyłam: że tam jest najwięcej dusz, które nie dowierzały, że jest piekło. Kiedy przyszłam do siebie, nie mogłam ochłonąć z przerażenia, jak strasznie tam cierpią dusze, toteż jeszcze się goręcej modlę o nawrócenie grzeszników, ustawicznie wzywam miłosierdzia Bożego dla nich. O, mój Jezu, wolę do końca świata konać w największych katuszach, aniżeli bym miała Cię obrazić najmniejszym grzechem” (Dz. 741).

Wt lis 20, 2012 10:20

Szkoda, że nie byłem dzieckiem Katarzyny W., tak to już bawiłbym się w raju.. :-(
Niestety jest inaczej i możliwe, że pójdę do ogoniastego z tego powodu, że nie wierzę w "tego" boga, mogę też ciężko zgrzeszyć czymś innym.. :-(
Musimy propagować ideę by rodzice zabijali swoje dzieci, wtedy ich pociechy pójdą już na 100% do Niebiosików, a rodzice będą mogli spać spokojnie z ogoniastym i cieszyć się z tego, że zrobiły coś dobrego dla swoich najukochańszych, choć sami przez to wysłali siebie na wieczne cierpienia. To jest dopiero prawdziwa miłość!
Więcej religijnych niedorzeczności związanych z samą karą, piekłem i niesprawiedliwością po śmierci - tutaj: viewtopic.php?f=27&t=32572 :!:

Wt lis 20, 2012 15:38

zawsze możesz się nawrócić i prosić Jezusa o pomoc

proś po prostu "Jezu błagam Cię, wskaż mi własciwą drogę, zaprowadź mnie do siebie"
odezwij się czasem do Niego, On czeka na każde zbłąkane dziecko..
czeka na najmniejszy przejaw chęci powrotu do Niego

Wt lis 20, 2012 15:42
Tylko jest pewne ale...

Jeśli się nawrócisz i przyjmiesz Jezusa stanie się z Tobą to co stało sie z noOne.
Popadniesz w paranoje, bedziesz wszędzie dostrzegał spiski, masonów i wyczekiwał konca świata - a chyba tego nie chesz.

Śr lis 21, 2012 12:04

Jestem przerażona! Nie chce do piekła!!!

Pt lis 23, 2012 12:21

A ja chcę...jako pomocnik kotłowego :badgrin:

So lis 24, 2012 13:33

Kris65 napisał(a):
A ja chcę...jako pomocnik kotłowego :badgrin:

O ty niedobrzysko, kogo tam chcesz smażyć? a może po znajomości ciut mniejsza temperatura? :evil:

Pn lis 26, 2012 20:05
Wolna wola jest jak błogosławieństwo i przekleństwo zarazem dla człowieka. Ponieważ Bóg nie naruszając wolnej woli, szanując ją , pozwala niejako przez wybory człowieka na to, że może on wybrać całkowite zatracenie. Nie ufam zbytnio opisom piekła niczym rodem ze średniowiecznej opowieści. Jednak, należy przyznać że to zupełnie inna rzeczywistość którą istotnie możemy rozpatrywać jako inny wymiar. Nie możemy porównywać tego świata w którym żyjemy do świata Boskiej rzeczywistości ponieważ nasze odczucia zaczerpnięte z obecnych doświadczeń, nijak się mają do tego...nie rozpatrujmy tego w ramach i granicach naszych praw fizyki. Przede wszystkim - tam nie istnieje czas. Czy my, tak zagonieni, tak mocno odczuwający działanie czasu na sobie, czy możemy sobie wyobrazić taki stan, bezczasowości, poza przestrzenią którą znamy ? Piekło może istnieć jako królestwo Szatana. Przecież on gdzieś się znajduje, zajmuje jakąś przestrzeń wraz ze swoimi demonami. Przecież chyba nie siedzi u tronu Boga. Dlaczego wszyscy ludzie mają być zbawieni ? Dlaczego tak usilnie wciskamy wszystkich do Nieba ? Przecież istnieją ludzie którzy świadomie, wolna wolą i umysłem, sercem i duszą odrzucają Boga i nie chcą z nim być i należeć do niego. Czy oni na siłę pójdą do Nieba jako zbawieni pomimo że tego nie chcą ? Czy Bóg będzie kogoś ciągnął siłą do Nieba ? Albo zmieni mu wolę i wszystko aby tylko z nim był ? Myślę że nie, to Szatan chce gwałcić wolną wolę, ale Bóg szanuje to co dał. Myślę że Piekło jest wyborem człowieka, tak jak wszystko w życiu, kierujemy się wyborami, w każdej chwili, każdego dnia wybieramy - dobro, zło, i inne rzeczy. Myślę że w Piekle może znalezć się ktoś kto po prostu tego chce. Kto całkowicie odrzuca Boga, w chwili śmierci każdy z nas staje przed wyborem, to jest chwila w której rozstrzyga się los człowieka, wtedy jest ostateczny wybór - Bóg albo Szatan, komu powiemy tak i nie, z kim chcemy być na wieki.

So gru 15, 2012 22:00

equuleuss napisał(a):
Myślę że w Piekle może znalezć się ktoś kto po prostu tego chce. Kto całkowicie odrzuca Boga, w chwili śmierci każdy z nas staje przed wyborem, to jest chwila w której rozstrzyga się los człowieka, wtedy jest ostateczny wybór - Bóg albo Szatan, komu powiemy tak i nie, z kim chcemy być na wieki.

Nawet gdyby tak było jak piszesz, że to własnej woli coś wybieramy, to te nasze chcenie lub niechcenie jest zawsze czymś uwarunkowane, zawsze. Po prostu, wszelkie nasze decyzje są podejmowane w oparciu o ograniczoną wiedzę a więc nasz wgląd w rzeczywistość nigdy nie jest pełny. I tu pytanie. Jak można ponosić wieczne konsekwencje za coś czego do końca nie można być świadomym?. Chodzi o to, że skutek musi być zawsze adekwatny do przyczyny, czyli skończone przyczyny nigdy nie mogą rodzić wiecznych (nieskończonych) skutków. Nie można ponosić konsekwencji za coś czego do końca nie jest się świadomym.
Tylko wariat lub ktoś przekorny (zrobię mamie nazłość odmrożę sobie uszy) mógłby wybrać szatana a nie Boga :)

A poza tym prócz Boga nic nie jest i nie może być wieczne, no i pytanie zasadnicze - jak Bóg sam siebie może potępić? :) Jesteśmy tylko dziećmi Boga, a przecież każde dziecko musi dorosnąć do świadomej decyzji i każde we własnym tempie. Bóg daje nam nieograniczony czas na podjęcie jedynie słusznej decyzji :)

N gru 16, 2012 9:32
Buscador, twoje rozumowanie jest całkiem logiczne. :) Mamy ograniczona wiedzę, zgadza się, ale to co najważniejsze wiemy o Bogu i Szatanie. Wiem że istnieją osoby które wybierają ciemną stronę mocy, dlaczego ? Trudno szukać odpowiedzi na to pytanie. Na pewnym etapie życia każdy może zabłądzić, pogubić się na krętych ścieżkach. Zło ma jakąś uwodzicielską moc przyciągania, wydaje się bardziej atrakcyjne niż nudne i przesłodzone dobro. To może być pewna forma buntu, pewna postawa dla innych - jestem zły, jestem mroczny, jestem cool...etc...Ale po pewnym czasie to mija, przychodzi opamiętanie, uspokojenie. Jednak, mam na myśli tych którzy całkiem świadomie wybierają zło. Tak, jest prawdą to co słyszałem, prawdziwi czciciele Szatana nie chodzą w glanach i kurtkach z ćwiekami, to często dobrze ułożeni ludzie w koszulach i krawatach, tylko ich serca są całe oddane złu. Wiedza jaka posiadamy na ten temat i całe moralne prawo w naszych sercach pozwala nam na rzetelny osąd tego co jest dobre lub złe. Jeżeli ktoś oddał siebie w całości wraz z duszą dla zła i zrobił to z pełną świadomością to myślę że taka osoba chce być ze swoim panem czyli Szatanem. Myślę że Piekło istnieje tylko trudno określić czym jest. Królestwo nienawiści, rozpaczy ? Jeżeli Szatan nie chce się zbawić i być z Bogiem, chociaż mógłby to zrobić, to mogą być ludzie tak mu oddani którzy mają taka sama postawę jak on. Jednak, dobrze by było gdyby w Piekle istniał tylko Szatan ze swoimi demonami bez żadnego człowieka, bez żadnego potępionego.

N gru 16, 2012 15:33

Taka dygresja, nie odpowiada mi wizja katolickiego piekła z "objawień", bo jest po prostu niesprawiedliwe! Jest tyle osób które nadawały by się do piekła (np. sprawa Wołynia) lub choćby tych okrutnych dla zwierząt wyrabiaczy futer. Natomiast kto według objawień ma trafiac do piekła? Otóż najwięcej ma być tych, którzy swawolnie uprawiają seks, według Faustyny, jest to miejsce dla tych humanistów, którzy nie wierzą w piekło, inni twierdzą, że do piekła trafiają ci, którzy ufają rozumowi, zamiast być fanatykami wiary.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Ostatnio edytowano N lip 14, 2013 14:39 przez Soul33, łącznie edytowano 2 razy

- post przeniesiony z innego wątku

N lip 14, 2013 12:59

Najgorszy grzech to brak wiary w wieczne i okrutne piekło, bo ci co w takowe nie wierzą nie kajają się i datków nie dają!

N lip 14, 2013 21:04

Ja uważam że przedsmak piekła mamy tu na ziemi.Odniosę się do tego że ci którzy idą przez życie niszcząc innych poniżając wyszydzając czy to używając fizycznej przemocy oni to tu na ziemi wiodą prym.A ludzie uczciwi postępujący moralnie kierujący się DZIESIĘCIORGIEM PRZYKAZAŃ ,ci natomiast są wyszydzani poniżani wyśmiewani.A teraz pomyślmy w jakim świecie byśmy chcieli się znależć.Piekło może być tu na ziemi gdyby zostali sami tacy złoczyńcy sam szatan powiedział podczas jednego z egzorcyzmów że piekło kształtują sami ludzie te katusze które ta doznają są wynikiem ich życia tu na ziemi.A NIEBO też może być tu na ziemi tylko SZKODA ŻE TAK MAŁO JEST LUDZI GODNYCH NIEBA.

N lip 14, 2013 23:21

Głupoty. Piekło to stan, nie miejsce

Cz wrz 05, 2013 18:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 513 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35  Następna strona