BOGA NIE MA I NIE BYŁO- OTO DOWODY
Autor |
Wiadomość |
thoren
|
 Re: BOGA NIE MA I NIE BYŁO- OTO DOWODY
"Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." /Zenon Ziółkowski/ Cytat dla ateistów. Na tym właśnie polega wiara. Ale ludzie zamknięci wolą po prostu na te słowa "zgrzytać zębami"
_________________ Tylko uczciwe życie jest szczęśliwe.
Platon
|
Śr sty 13, 2010 20:52 |
|
|
|
 |
aspherus
|
az1945 napisał(a): W ST nigdzie jest mowa tylko o owocu .Sorry "Mala"uwaga w tym miejscu : "... z owocu drzewa ogrodu" - tu wystepuje hebrajskie slowo "GAN" - nie znaczy to slowo ogrod czy sad ale OGROD BOGA .
|
Śr sty 13, 2010 20:53 |
|
 |
Snufkin
zbanowany na stałe
|
az1945 napisał(a): Jedni wierzą w Boga a inni w ludzki rozum w to co im się podaje,co twierdzą inni. Heni udowodnił że wiara istnieje dawno. masz rację z tym, że wiara w niezweryfikowane byty jest niezdrowa. Jakiś czas temu czytałem artykuł "czemu dzieci wierzą w świętego mikołaja" okazało się, że o ile dzieci nie widzą samego świętego mikołaja to widzą efekty jego działalności tzn prezenty pod choinką. Przeprowadzono więc eksperyment - wymyślono cukierkową wróżkę (candy fairy albo candy witch nie pamiętam), która kradnie dzieciom cukierki i słodycze zebrane podczas helloween a w zamian zostawia prezenty. Podzielono dzieci na 3 grupy. 1 grupie rodzice podkradli w nocy cukierki a w zamian zostawili prezenty 2 grupie rodzice podkradli w nocy cukierki i nic nie zostawili 3 grupa kontrolna w pierwszej i drugiej grupie wiara w cukierkową wróżkę była silna (liczby cytuję z pamięci) jakieś 90% i 60% w grupie kontrolnej tylko 20% dzieci wierzyło we wróżkę, przy czym im młodsze dzieci tym więcej wierzyło we wróżkę Wnioski: aby w coś wierzyć potrzebne są dowody albo chociaż przesłanki dla wiary. Dlatego dziwi mnie, że tak wiele osób jest wierzących chyba, że macie jakieś dowody o których nic nie wiem @Alus znasz takie pojęcie S-A-R-K-A-Z-M 
|
Śr sty 13, 2010 22:14 |
|
|
|
 |
Snufkin
zbanowany na stałe
|
a jeszcze chciałem dodać odnośnie wiary
Pismo mnie nie przekonuje ponieważ tak jak wyżej wspomniałem (może trochę zbyt agresywnie jak sugeruje az1945) obraz Boga w Biblii nie jest obrazem jakieś superistoty ale wykazuje raczej poziom mentalny bliskowschodniego pasterza pełnego przesądów i zabobonów stąd wniosek, że biblia jest spisana przez zwykłych ludzi z powodów politycznych a nie natchniona przez Boga.
Cudy o których nieraz wspominacie też nie są przekonywujące bo zazwyczaj nie dopuszcza się do ich badania niezależnych badaczy - jak niedawny cud z hostią, który w tajemnicy przebadało 3 lekarzy których nawet nie znamy nazwisk i teraz stanowisko kościoła: więcej badań nie potrzeba. Albo są to cudy doświadczane tylko przez pojedyncze osoby (a tu łatwo o halucynacje lub manipulacje) ba nawet jeśli te cudy są prawdziwe to nie mam żadnych przesłanek aby wierzyć tej osobie, że mówi prawdę.
W skrócie są to cudy albo z premedytacją niedopuszczane dla niezależnych badań lub cudy nieweryfikowalne.
Ślepa wiara jest zawsze niezdrowa by w coś wierzyć potrzebne są powody dla tej wiary. Powodów aby w Boga wierzyć nie mam.
|
Śr sty 13, 2010 22:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Snufkin napisał(a): a jeszcze chciałem dodać odnośnie wiary
Pismo mnie nie przekonuje ponieważ tak jak wyżej wspomniałem (może trochę zbyt agresywnie jak sugeruje az1945) obraz Boga w Biblii nie jest obrazem jakieś superistoty ale wykazuje raczej poziom mentalny bliskowschodniego pasterza pełnego przesądów i zabobonów stąd wniosek, że biblia jest spisana przez zwykłych ludzi z powodów politycznych a nie natchniona przez Boga.
Cudy o których nieraz wspominacie też nie są przekonywujące bo zazwyczaj nie dopuszcza się do ich badania niezależnych badaczy - jak niedawny cud z hostią, który w tajemnicy przebadało 3 lekarzy których nawet nie znamy nazwisk i teraz stanowisko kościoła: więcej badań nie potrzeba. Albo są to cudy doświadczane tylko przez pojedyncze osoby (a tu łatwo o halucynacje lub manipulacje) ba nawet jeśli te cudy są prawdziwe to nie mam żadnych przesłanek aby wierzyć tej osobie, że mówi prawdę.
W skrócie są to cudy albo z premedytacją niedopuszczane dla niezależnych badań lub cudy nieweryfikowalne.
Ślepa wiara jest zawsze niezdrowa by w coś wierzyć potrzebne są powody dla tej wiary. Powodów aby w Boga wierzyć nie mam. Znamy nazwiska badaczy z UB - wystarczy poszperać w necie. Cuda tez nie są pojedyncze. Cuda uzdrowienia w Lourdes badane są 3 etapowo - 2 pierwsze etapy to konsylia lekarskie ludzi róznych wyznan i ateistów - napewno nie ludzi skłonnych do urojeń i halucynacji. Pełna dokumentacja trafia do komisji kościelnej i ta ostatecznie weryfikuje. Dokumentacja cudów jest dostępna. Podobnie w przypadkach cudów w procesach betayfikacyjnych. Jesli nie znasz procedur to nie pisz banialuków w rodzaju "cuda nieweryfikowalne". Chyba, że cudem uznajesz jakieś przez nikogo nie badane obrazy na szybie lub korze drzew - ale w takim przypadku, to Ty jesteś większym fantastą niż ogół wierzących. To akurat, że Ty nie znajdujesz powodów do wiary w Boga, jest argumentem tylko dla Ciebie, nie stanowi dowodu do negacji wiary innych ludzi.
|
Cz sty 14, 2010 9:56 |
|
|
|
 |
az1945
|
dziekuję Mazli,Aspherusowi i innym za wsparcie.Kto ci powiedział Snufkin że chodziło o dziecko i czy można taką decyzję rozpatrywać czy była dobra czy zła izobaczyć dopiero poiluś tam latach że byla słuszna. W kwesti rzezi niewiniątek to nie Bóg je zabił ale Herod.Wybierasz z tekstu to co ci pasuje i przywalasz.Odpowiadaj na cały post a nie na fragment wyrwany z całości,. Przepraszam że nie odpisuję natychmiast,ale nie mam stałego dostępu do kompa.Jest syna iczesto go potrzebuje
|
Cz sty 14, 2010 10:10 |
|
 |
az1945
|
snufkin polecam książke " Cud w Lanciano"
|
Cz sty 14, 2010 10:11 |
|
 |
az1945
|
potrzebuje pomocy.Jak zwiększyć pojemność miejsca w odpowiedzi.nie raz jest go trochę za mało
|
Cz sty 14, 2010 10:26 |
|
 |
az1945
|
Snufkin przeczytaj na portalu "czytamy Ksiegę Rodzaju" z wiara.pl
|
Cz sty 14, 2010 10:48 |
|
 |
Snufkin
zbanowany na stałe
|
to, że nie można czegoś wytłumaczyć nie znaczy, że to cud. Cudem nazwałbym wskrzeszenie dawno martwej osoby albo gdyby jezioro wyschło w 5 minut a ryby dalej by trzepotały na dnie.
@az1945 ostatnio nie czytałem gazet ale pamiętam, że ok miesiąca temu gdy cyztałem o tym "cudzie" wiadomo tylko było, że hostię przebadały 3 osoby z czego jedna po przebadaniu się nawróciła. Proboszcz parafii uznał, że więcej badań nie potrzeba. Dziś poszperałem w necie i okazało się, że jednak pod naciskiem zgodził się na dalsze badania i wyszło, że jednak to bakteria a nie cud ba nawet okazało się, że 2 z tych 3 badaczy już wcześniej tak twierdziła ale politycznie ich zignorowano.
... a tak niewiele brakowało. Mielibyśmy sanktuarium Jezusowe w Sokółce. Pielgrzymi, rozentuzjazmowane tłumy... damn.
|
Cz sty 14, 2010 11:26 |
|
 |
az1945
|
Nie musimy wierzyć we wszystko.nikt nam tego nie nakazuje.Ksiażke ktora Ci podałam radziłabym przeczytac.Ostatnie badania przeprowadzono w drugiej połowie XX w.Sa podane metody dokonanych badań wyniki jak również zdjęcia do tych badań się odnoszące.Nie wypowiadam się na temat Sokółki,bo niewiele wiem.Jak zwykle kpisz,ale Cię lubię.pozdrawiam
|
Cz sty 14, 2010 11:44 |
|
 |
az1945
|
Nie lubiętylko kiedy stajesz się napastliwym stetryczały dziadkiem w dodatku agresywnym
|
Cz sty 14, 2010 11:50 |
|
 |
Snufkin
zbanowany na stałe
|
postaram się zdobyć tę książkę. Pewnie za tydzień będę zamawiał kilka książek z allegro to poszukam przy okazji też tej.
Dla mnie definicja cudu jest jasna: coś co w świetle znanych praw fizyki jest niemożliwością. Tymczasem 95% cudów jest wytłumaczalna naukowo lub jest możliwa w świetle praw fizyki ale praw tych jeszcze do końca nie rozumiemy.
zostaje te 5% które z mogą być prawdziwymi cudami
np ten przypadek z Hiszpanii kolesia któremu przez noc odrosła noga, szkoda tylko, że noga odrosła w XVII wieku i nie możemy jej zbadać zostają tylko przekazy a te też nie muszą być do końca wiarygodne.
|
Cz sty 14, 2010 12:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Snufkin napisał(a): postaram się zdobyć tę książkę. Pewnie za tydzień będę zamawiał kilka książek z allegro to poszukam przy okazji też tej.
Dla mnie definicja cudu jest jasna: coś co w świetle znanych praw fizyki jest niemożliwością. Tymczasem 95% cudów jest wytłumaczalna naukowo lub jest możliwa w świetle praw fizyki ale praw tych jeszcze do końca nie rozumiemy.
zostaje te 5% które z mogą być prawdziwymi cudami
np ten przypadek z Hiszpanii kolesia któremu przez noc odrosła noga, szkoda tylko, że noga odrosła w XVII wieku i nie możemy jej zbadać zostają tylko przekazy a te też nie muszą być do końca wiarygodne. Te wytłumaczalne nie noszą miana cudu. Nad przypadkiem z Hiszpani przez lata pracował prof. medycyny, chirurg z Włoch, zaciągał opinii wielu światowej sławy chirurgów. Po wieloletnich badania napisał książkę udawadniając w świetle osiągnięc współczesnej nauki, autentycznośc faktu odrosnięcia nogi. W kwestii ewentualnego cudu w Sokólce nikt badaniami nie udowodnił, że jest to bakteria, to tylko luźna dywagacja jednego z pracowników UB. Decyzja co dalszych badań, orzeczeń, nie lezy już w kompetencji proboszcza, należy to do KEP i Vatykanu. Za mało czytałeś  i nie znasz procedur Kościoła.
|
Cz sty 14, 2010 12:44 |
|
 |
az1945
|
Nie wiem czy znajdziesz ja na allegro ale zyczę powodzenia.Nie musimy we wszystko wierzyć jeśli chodzi ocuda.Wiele podanych wiadomości i tak musimy przyjąć poprostu bo nie jesteśmy w stanie ich sprawdzić,nie tylko tych dawnych ale nawet podanych współcześnie patrz "ptasia grypa" czy też reklamy w tv ile tam manipulacji.Jan Paweł II przeprosił za błędy ludzi Kościoła bo Kościół to ludzie.Niektóre były bardzo okrutne.Człowiek potrafi wszystko uczynić potwornym i nic to nie zmienia czy to wierzący czy też ksiądz (sutanna przed niczym nie chroni) wprost przeciwnie pokus więcej.
|
Cz sty 14, 2010 12:47 |
|
|
|