Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 9:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 663 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 45  Następna strona
 PIEKŁO – HEROICZNY DAR BOGA? 
Autor Wiadomość

Post Re: PIEKŁO – HEROICZNY DAR BOGA?
Andy72 napisał(a):
Jeśli piekło było by nie takie złe, to po co Jezus oddawał życie?

Jezus oddał życie żeby mieć wszystkich ludzi w niebie, kwestia piekła nie ma z tym związku.

Andy72 napisał(a):
A ty wystarczy że zobaczyłbyś jakieś piekło wersja demo, typu orgie w piekle i z chęcią byś tam poszedł.

No i dobrze, ja biore te orgie, natomiast ty weźmiesz te niebiańskie msze święte :mrgreen: i każdy będzie szczęśliwy jak nigdy :-D

Helenka napisał(a):
Robek napisał(a):
W jaki sposób moge za życia zajrzeć do nieba?

Czytając Biblię ze zrozumieniem i czyniąc dobro. Poprzez naprawianie siebie, zmieniasz świat na lepszy, tylko czy chcesz? Jak widac po tej sytuacji z zakupami w sklepie, to nie za bardzo :?

Czytając Biblie znajde sie w Niebie :D
To trzeba było od razu mówić że tak to widzisz, to bym tylu bezsensownych pytań nie zadawał.
Masz jeszcze jakieś podobne?
Żeby zobaczyć Boga to co trzeba zrobić?
A matke Boską? :-D

Marek_Piotrowski napisał(a):
Musiałby pogwałcić ich wolność.

Przecież Andy72 nie będzie mógł poddać sie anihilacji, więc ta jego wolność zostanie pogwałcona.

Andy72 napisał(a):
A może w piekle nie będzie tak źle, gdy będzie spełniał swoje pragnienia? :D

W tej sytuacji to będzie takie drugie niebo.
W sumie to by tak wyglądało, jak teraz w moim życiu, najpierw troche do nieba i brać udział w Niebiańskiej Mszy Świętej, a za chwile przenosze sie do piekła żeby spełniać sowje dzikie żądze :twisted:
Takie coś by mi pasowało najlepiej 8)

zefciu napisał(a):
A jakie pragnienia zaspokaja niewolnik alkoholu? Leżenia w rzygach i gównie?

Różnie z tym może być, zależy co kto lubi.

Pt lip 01, 2016 12:45
Robek napisał(a):
Czytając Biblie znajde sie w Niebie

Nie znajdziesz się, bo tego nie powiedziałam, ale postępując zgodnie z Biblią masz szansę na ziemi poznać skrawek nieba. No, ale to dopiero jak oddasz te 50 zł :P.
Robek napisał(a):
Żeby zobaczyć Boga to co trzeba zrobić?

Bóg mieszka w każdym człowieku. W tej ekspedientce też.

Pt lip 01, 2016 13:31

Robek napisał(a):
No i dobrze, ja biore te orgie, natomiast ty weźmiesz te niebiańskie msze święte :mrgreen: i każdy będzie szczęśliwy jak nigdy :-D

A potem w piekle będziesz przez wieczność żałował wyboru

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pt lip 01, 2016 14:46

Sugeruje to zwężenie percepcji do "teraz" (jeśli "nie ma" przeszłości i przyszłości, to ich niedostępność jest ograniczeniem). A przecież przeszłość i przyszłość są dostępne, właśnie dzięki ponadczasowości - jest to więc rozszerzenie percepcji.
Być może to miałaś na myśli, ale to co napisałaś sugerowało co innego.

Przeszłość jest niedostępna. Przyszłość tak. Jeszcze nikomu nic nie udało się wysłać wstecz. Jest to prawdopodobnie fizycznie niemożliwe - a przeciwstawia się temu entropia z grawitacją. Co do przyszłości - można podróżować w czasie tylko do przodu. Nie ma czegoś takiego jak ponadczasowość - to nie ma nic wspólnego z fizyką. A póki co ona jest tylko dowodem na cokolwiek. Nauka, w przeciwieństwie do Boga jest niezmienna. Naukowiec jest wstanie przyznać się do błędu. Ksiądz - święcie wierzy w swoją nieomylność.

Pt lip 01, 2016 16:10

Czyli każdy czyni to, co wydaje mu się, że jest dobre dla niego.
Jesli grzeszy, to uważa że to co zrobi jest dla niego lepsze, niż to co rekomenduje Bóg.

Ewolucja. Darwin. Dobór naturalny. Samolubny gen. Już na te słowa każdy katolik dostaje białej gorączki, gęsiej skórki i jest mu niedobrze. Tak działają geny. To tłumaczy działanie życia na ziemi i jak powstało. Bez udziału Boga. Bóg niczego nie rekomenduje. Milczy jak kamień. Chociaż kamień ma chyba lepszą erudycję. Z kamienia można wydobyć jego historie, jest to bardzo ciekawe. Natomiast Bóg schował się przed nami, lub go po prostu nie ma. Powstanie życia można wytłumaczyć w stosunkowo prosty sposób. Trudno jednak niektórym się z tym pogodzić, że naszym pra-pra-pra dziadkiem była pojedynczy replikant, który z czasem stał się komórką, bakterią, rybą, małpą, człowiekiem. Każdy organizm chce co dla niego najlepsze poczynając od komórki a na człowieku kończąc. I nie jest to jakiś wyimaginowany grzech pierworodny, tylko po prostu mechanizm podziału komórek. Bóg nie rekomenduje podziału komórek, to wszystko się dzieje samoczynnie. Czy to trywialne tłumaczyć taką złożoność życia - zwykłym samolubnym podziałem - może i tak. Ale ten podział miał na to 4 miliardy lat, żeby doszło do powstania człowieka.

Pt lip 01, 2016 16:19
sowaniejestmadra napisał(a):
Ewolucja. Darwin. Dobór naturalny. Samolubny gen. Już na te słowa każdy katolik dostaje białej gorączki, gęsiej skórki i jest mu niedobrze.

Kompletna bzdura. Każdy katolik wie (powinien wiedzieć), że ewolucja i Biblia nie stoją sobie na przeszkodzie. Biblia nie mówi jak powstał świat, ale przekazuje prawdę o tym skąd się wziął, że został stworzony przez Boga.
Białej gorączki dostają zwolennicy kreacjonizmu, a nie katolicy.
To tłumaczy działanie życia na ziemi i jak powstało. Bez udziału Boga. Bóg niczego nie rekomenduje. Milczy jak kamień

j.w, ale katolicy i nie tylko katolicy (chrześcijanie) wierzą, że Bóg stworzył świat.
Trudno jednak niektórym się z tym pogodzić, że naszym pra-pra-pra dziadkiem była pojedynczy replikant, który z czasem stał się komórką, bakterią, rybą, małpą, człowiekiem.

j.w.
Bóg nie rekomenduje podziału komórek, to wszystko się dzieje samoczynnie.

Nic nie dzieje się samoczynnie. To tylko ograniczony umysł człowieka odbiera podział komórek, wzrost czegokolwiek jako samoczynne działanie. Ktoś jednak musiał to zaprojektować, aby tak się działo i tym Kimś jest, pierwsza przyczyna, Bóg.
Ale ten podział miał na to 4 miliardy lat, żeby doszło do powstania człowieka.

I nie jest to żaden dowód na to, że człowiek został stworzony przez Boga.

Pt lip 01, 2016 16:38

Helenka napisał(a):
Używacie słowa "wolność" w dwu różnych znaczeniach.
Człowiek w piekle też jest wolny - w tym sensie, że gdyby chciał, może z niego wyjść.
Nie wyjdzie, bo sam oddał się w niewolę grzechowi (albo, jak wolisz, jest niewolnikiem pragnień, które w sobie ukształtował). Nie jest to jednak ograniczenie wolności przez Boga.

Nie, człowiek w piekle ma wolną wolę, ale nie jest wolny. Jest zniewolony wewnętrznie przez grzech, przez nienawiść. Alkoholik też ma wolną wolę, ale nie jest wolny. Tkwi w nałogu.
Nie wiem czemu tekst, w którym parafrazujesz dokładnie to co ja napisałem, zaczynasz od słowa "nie" ;)
Cytuj:
I dalej napisałeś, że sam oddał się w niewolę grzechu, czyli sam sobie zaprzeczasz. Albo ktoś jest wolny, albo jest niewolnikiem. Wolna wola to nie wolność, a możliwość decydowania o sobie.
Po prostu przeczytaj jeszcze raz, a zrozumiesz. Jak widać z polemiki powyżej (w której piszesz to co ja) najwidoczniej nie zrozumiałaś mojej wypowiedzi.
medieval_man napisał(a):
Te cytaty dobrze tłumaczą, dlaczego "bycie w Niebie" (czyli jakakolwiek relacja z Bogiem) dla człowieka nienawidzącego Boga byłaby gorsza niż brak tej relacji (piekło).

Nie śledziłem waszej dyskusji od początku, ale chyba będę musiał zadać sobie ten trud.
Czy dobrze rozumiem?
Twierdzisz, że dla prawdziwego a-teisty (osoby odrzucającej Boga) piekło jest dobrem a niebo jest złem?
I Bóg w swej dobroci stworzył piekło, żeby nienawidzącym Go było tam lepiej (a więc jakoś dobrze) niż w niebie?
Nie. Ani jedno, ani drugie.
Nie podejrzewaj mnie o podobne głupoty :)
Dokładnie wypowiedziałem się tu http://analizy.biz/marek1962/pieklo.pdf -

Cytuj:
Pomijam już pytanie o to czy Boga (prawdziwie poznanego a nie wyobrażonego czy urojonego) można nienawidzić, skoro jest On summum bonum a bonum est quod omnes apetunt?
Nie mam wątpliwości że można. Ale przyznaję, że kwestia ciekawa.
ARHIZ napisał(a):
Przecież także te uwarunkowania człowiek pozna w chwili śmierci/sądu. "Komu więcej dano, od tego więcej wymagać się będzie".

Czyli fanatyk-samobójca trafia do nieba?
Nie wiem. Pewnie zależy od sztuki.
Człowiek do pewnego stopnia odpowiada za swoje błędne przekonania.
ARHIZ napisał(a):
Trzeba zostać muzułmaninem - tam można seksić w niebie :mrgreen: ;) ;) ;)
Masz bardzo małe wymagania co do Nieba. Coś jak brukiew z tego, co napisałem tu: viewtopic.php?f=27&t=38092&p=910602#p910602
Ewolucja. Darwin. Dobór naturalny. Samolubny gen. Już na te słowa każdy katolik dostaje białej gorączki, gęsiej skórki i jest mu niedobrze.
.
Zwłaszcza w mniemaniu niedouczonych ateistów :mrgreen:
http://www.ekspedyt.org/asadow/2014/10/ ... kiego.html
http://www.siemieniewski.archidiecezja. ... ?q=node/43

Pt lip 01, 2016 18:58
Zobacz profil WWW
Nie wiem czemu tekst, w którym parafrazujesz dokładnie to co ja napisałem, zaczynasz od słowa "nie"

Juz mi się nie chce z Toba dyskutowac. Nikt Ci nie wmówi, że białe jest białe. No bo jak to mozliwe, aby Marek_Piotrowski puscił babola, a puscił.
Napisałeś, że w piekle człowiek jest wolny i temu zaprzeczyłam, bo nie jest wolny. Ma wolna wolę ale nie jest wolny. Jest zniewolony grzechem.
Po prostu przeczytaj jeszcze raz, a zrozumiesz. Jak widać z polemiki powyżej (w której piszesz to co ja) najwidoczniej nie zrozumiałaś mojej wypowiedzi.

Sam przeczytaj i zobacz, że pierwsze zdanie przeczy drugiemu. Człowiek wolny nie może być jednocześnie zniewolony.

Pt lip 01, 2016 19:04

Helenka napisał(a):
Nie wiem czemu tekst, w którym parafrazujesz dokładnie to co ja napisałem, zaczynasz od słowa "nie"

Juz mi się nie chce z Toba dyskutowac. Nikt Ci nie wmówi, że białe jest białe. No bo jak to mozliwe, aby Marek_Piotrowski puscił babola, a puscił.

Przy tym poziomie agresji jaki w tych dyskusjach prezentujesz, w sytuacji gdy każdy brak zgody z tym co napisałaś owocuje personalnym atakiem, a nawet "brawo" za coś, co napisałaś dobrze, spotyka się z Twoją gniewną reakcją, rzeczywiście dyskusja nie ma najmniejszego sensu.

Pt lip 01, 2016 19:09
Zobacz profil WWW
Przy tym poziomie agresji jaki w tych dyskusjach prezentujesz, w sytuacji gdy każdy brak zgody z tym co napisałaś owocuje personalnym atakiem, a nawet "brawo" za coś, co napisałaś dobrze, spotyka się z Twoją gniewną reakcją, rzeczywiście dyskusja nie ma najmniejszego sensu.

Odpowiedź jest tu:
viewtopic.php?f=18&t=32426&p=910760#p910760

Pt lip 01, 2016 20:45
Używacie słowa "wolność" w dwu różnych znaczeniach.
Człowiek w piekle też jest wolny - w tym sensie, że gdyby chciał, może z niego wyjść.
Nie wyjdzie, bo sam oddał się w niewolę grzechowi (albo, jak wolisz, jest niewolnikiem pragnień, które w sobie ukształtował). Nie jest to jednak ograniczenie wolności przez Boga.

Jeszcze małe dopowiedzenie. Przeczytaj z uwaga przypowieść o bogaczu i Łazarzu. Bogacz chciał wyjść z piekła. Według Twojej logiki powinien wyjść. Dlaczego nie mógł skoro był wolny?

So lip 02, 2016 17:13

A mówiłaś, że nie jesteś ignorantką... Powtórz sobie definicję przypowieści rabinicznej (może być wg Świderkówny) - dotyczy jednego tematu i nie wolno brać elementów dekoracyjnych jako argumentu.
Nadto, miałaś ponoć ze mną nie dyskutować. Brak silnej woli? ;)

So lip 02, 2016 18:52
Zobacz profil WWW

Robek mówi że nie przeszkadza mu samotność:
Maciej Maleńczuk-Jestem Sam https://www.youtube.com/watch?v=tPhyfeUOSKE

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

So lip 02, 2016 19:39
A mówiłaś, że nie jesteś ignorantką... Powtórz sobie definicję przypowieści rabinicznej (może być wg Świderkówny) - dotyczy jednego tematu i nie wolno brać elementów dekoracyjnych jako argumentu.
Nadto, miałaś ponoć ze mną nie dyskutować. Brak silnej woli? ;)

Nie ma czegoś takiego jak przypowieść rabinistyczna, a jedynie tradycja rabinistyczna (teraz będziesz udowadniał, ze jest - powodzenia).
Wybacz, ale Świderkówna nie jest dla mnie autorytetem i nie zamierzam się zagłebiać w jej dociekania z prostej przyczyny:
1. dla mnie autorytetem jest UNK i ewentualnie hierarchowie Kościoła
2. nie mam czasu, więc jeśli uważasz, że jednak powinnam, podaj mi link do konkretnej jej wypowiedzi, a się odniosę do tego.
Ad. 1. na temat piekła - wieczne potępienie (chyba wiesz co to oznacza):
http://www.teologia.pl/m_k/zag08-6.htm
a tu jak nalezy rozumiec przypowieść o bogaczu i Łazarzu:
http://stacja7.pl/wiara/przypowiesci-je ... k-1619-31/
http://echokatolickie.pl/index.php?str= ... 1879&idd=8 i inne.

So lip 02, 2016 20:51

Arhiz napisał(a):
Czyli fanatyk-samobójca trafia do nieba?
Nie wiem. Pewnie zależy od sztuki.
Człowiek do pewnego stopnia odpowiada za swoje błędne przekonania.

Myślę, że "nie wiem" to chyba najlepsza odpowiedź. Trudno tutaj cokolwiek osądzać, nie znając każdego czynnika, który wpływał na zachowanie takiego człowieka (Czy miał możliwość dokonywania wyborów? Kiedy? Na jaką skalę?). W końcu, jeżeli Bóg będzie nas sądził, to tylko On będzie wiedział co sam zdecyduje.

Cytuj:
Masz bardzo małe wymagania co do Nieba. Coś jak brukiew z tego, co napisałem tu: viewtopic.php?f=27&t=38092&p=910602#p9106023

Tam brukiew, grunt, żeby była ciecierzyca ;)
Dlaczego uważasz, że mam bardzo małe wymagania co do Nieba, i czy naprawdę ciąg emotek ";)" na końcu mojego zdania nic Ci nie zasugerował? ;)

"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction:
http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog
https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage

So lip 02, 2016 21:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 663 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 45  Następna strona