Cuda dla ludzi, czyli powątpiewanie Św. Tomasza
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Wierzba napisał(a): Alus, proszę Cię bardzo. Frater chciał tutaj udowadniać, że cuda istnieją i stanowią obiektywnie sprawdzalne dowody na prawdziwość wiary chrześcijańskiej.
W moich postach starałam się przede wszystkim pokazać, że to guzik prawda. Nauka buduje pewne teorie, wyjaśniające takie zjawiska, ale podstawowym podejrzeniem zawsze będzie w takich wypadkach zwykłe fałszerstwo.
Teorie pozostaja tylko teoriami i niczego nie wyjaśniają, ani negują.
Z definicji cudu jasno wynika, że sa to zjawiska lub wydarzenia, których
niewystarczająca wiedza nie pozwala wyjaśnić ich naukowo.
Ale w jednym masz niezaprzeczalnie rację - wiara nie potrzebuje cudów.
Niemniej wielu ludziom sa one potrzebne, i o takich mówił Jezusa - "Jesli znaków i cudów nie zobaczycie, nie uwierzycie" (J 4,48).
Nadto w procesach beatyfikacyjnych, kanonizacyjnych, jednym z warunków jest potwierdzony, udokumentowany, trwały (najkrótszy okres to 5 lat) cud uzdrowienia za wstawiennictwem kandydata na ołtarze.
O ostrożności Kościoła w kwestii uznania cudu uzdrowienia świadczy fakt, że w Lourdes przez okres 150 lat zgłoszono dziesiatki tysięcy uzdrowień.
Dwustopniowa komisja lekarska po zweryfikowaniu przedstawiła ostatecznie komisjii kościelnej setki uzdrowien, która uznała jako nadnaturalne.
Z tego komisja kościela uznała w kategoriach cudu tylko 80 przypadków.
|
N wrz 06, 2009 12:26 |
|
|
|
 |
Atimeres
|
Alus napisał(a): Usiłuję wam tylko uświadomić, że szydzenie i okreslanie mianem "bełkot" zjawisk przyjetych przez Kościół jako cuda jest cofaniem się z waszej strony do epoki średniowiecza. Stąd moje nawiązanie do Sienkiewicza i "kopytka osiołka"... Tak lekceważąco piszesz o średniowieczu, w którym przecież powstawały pierwsze uniwersytety i rozwijała się filozofia....
A dowcipy Sienkiewicza nie powinny być aergumentem do oceny średniowiecza!
|
N wrz 06, 2009 12:41 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
@Sareneth
Uważam, że następuje u Ciebie pewien postęp i cieszę się , że nie `padły` tu takie produkty jak kisiel, musztarda, czy majonez.
Z konkretnych powodów odniosę się do członków Bractwa Piusa X.
W dniu 31 grudnia 1993 Papież Jan Paweł II w Kościele Św. Ignacego Loyoli w Rzymie wygłosił Homilię;
"Antychryst jest wśród nas - zawołał Jan Paweł II. … Nie możemy przeoczyć faktu, że wraz z kulturą miłości i życia na świecie rozpowszechnia się inna cywilizacja, cywilizacja śmierci, będąca bezpośrednim dziełem szatana i stanowiąca jeden z przejawów zbliżającej się Apokalipsy."
Co do Paruzji jest wiele faktów o tym mówiących (ja znam ponad 10). Należy tu nadmienić o fakcie z niedalekiej historii o sobowtórze … potwierdzonym przez demony w czasie Egzorcyzmów.
Życzę Wam odkrycia Miłości i Miłosierdzia. Informacje Was dotyczące są także … w … , co dowodzi, że Papież Benedykt XVI ma rację.
Nadto ten fragment z Dzienniczka Św. s. Faustyny Kowalskiej pokazuje , że BÓG jest ponad tym … ;
587 W pewnej chwili nagle ujrzałam Pana Jezusa w majestacie wielkim, który mi powiedział te słowa:
Córko Moja, jeżeli chcesz, stworzę w tej chwili nowy świat piękniejszy od tego, a resztę dni w nim przeżyjesz. —
Odpowiedziałam: Nie chcę żadnych światów, ja pragnę Ciebie, Jezu, pragnę Cię kochać taką miłością, jaką Ty mnie kochasz, o jedno Cię błagam: uczyń serce moje zdolne [do] kochania Ciebie.
Dziwi mnie to bardzo, Jezu mój, że dajesz mi takie pytanie, bo i cóż mi po tych światach, chociażbyś mi ich dal tysiąc, cóż mi po nich,
Ty wiesz, Jezu, dobrze, że serce moje kona z tęsknoty za Tobą; wszystko, co jest poza Tobą, niczym jest dla mnie. — W tej chwili nic już~ nie widziałam, ale jakaś moc ogarnęła duszę moją i dziwny ogień zapalił się w sercu moim i weszłam jakoby w rodzaj konania za Nim, wtem usłyszałam te słowa: Z żadną duszą nie łączę się tak ściśle i w ten sposób jako z tobą, a to dla głębokiej pokory i ognistej miłości, jaką masz ku Mnie. 588 W pewnej chwili usłyszałam w duszy te słowa: Każdy ruch serca twego jest Mi przytomny; wiedz o tym, córko Moja, że jedno spojrzenie twoje na kogoś innego zraniłoby Mnie więcej niż wiele grzechów przez duszę inną popełnionych.
|
Pn wrz 07, 2009 16:37 |
|
|
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
Śpiewamy z o. Johnem Bashoborą, za którego wstawiennictwem BÓG Wskrzesił ośmiu zmarłych. Jest to potwierdzone przez Biskupa. Kościół Katolicki zna ponad 400 takich Wskrzeszeń.
http://w771.wrzuta.pl/film/0RhfWfmSpZo/o_john
przepraszam, ale widziałem tam dołączoną głupią reklamę
|
Wt wrz 22, 2009 2:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Atimeres napisał(a): Tak lekceważąco piszesz o średniowieczu, w którym przecież powstawały pierwsze uniwersytety i rozwijała się filozofia.... A dowcipy Sienkiewicza nie powinny być aergumentem do oceny średniowiecza!
Nie czytałeś wszystkich moich postów
Nie piszę lekceważąco, wielokrotnie pisałam o rozwoju szkolnictwa w średniowieczu, wymieniałam powołane uniwersytety.
Nawiązxuję do średniowiecza, bo mnóstwo ludzi postrzega średniowiecze jako okres ciemnoty zaprojektowanej przez Kościół.
I z tej perspektywy postrzega wszelkie zjawiska nadprzyrodzone.
|
Wt wrz 22, 2009 7:58 |
|
|
|
 |
dobry_dziekan
|
Wskrzesił 8? Szczęściarze. No i znowu sprawiedliwość szlag trafił :<
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Wt wrz 22, 2009 8:39 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
Czy znacie jakichś Świętych Kościoła Katolickiego, za których pośrednictwem PAN BÓG wskrzesił zmarłych?
|
Wt wrz 22, 2009 11:07 |
|
 |
Epikuros
|
Cytuj: Nawiązxuję do średniowiecza, bo mnóstwo ludzi postrzega średniowiecze jako okres ciemnoty zaprojektowanej przez Kościół.
Okres ciemnoty to był niewątpliwie, jednak tutaj broniłbym Kościół, bo była to instytucja, która jednak pozywywnie wpływała na rozwój intelektualny.
_________________ MÓJ BLOG
|
Wt wrz 22, 2009 11:25 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
Cytuj: Czy znacie jakichś Świętych Kościoła Katolickiego, za których pośrednictwem PAN BÓG wskrzesił zmarłych?
Znać nie mozemy, mogliśmy jedynie o nich czytać, czy słyszeć, ale niestety nie możemy zweryfikować wiarygodności takich przekazów. Sam wiesz doskonale ile legend narosło w związku ze swiętymi czy tzw. "świętymi miejscami", więc jest to słabym argumentem w dyskusji.
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
Wt wrz 22, 2009 12:20 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
http://w278.wrzuta.pl/audio/aOSU0FNkC8W ... 23.11.2008
Świadectwo o. Johna Bashobora ze wskrzeszenia zmarłego człowieka,
Czym jest Miłość, co trzeba robić, by być Zbawionym?
Co robić, by już na ziemi odczuwać Niebo?
Jesteśmy wszyscy Dziećmi BOŻYMI
PAN JEZUS Jest w stanie uleczyć każdą chorobę - każdą bez wyjątku.
Musimy starać się być Świętymi jeżeli Kochamy BOGA
Wielu z nas jest Charyzmatykami, ale każdy Kapłan jest Charyzmatyczny.
|
Śr wrz 23, 2009 0:37 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
Nie tylko Izajasz widział część Nieba.
Niebo jest na 100%.
|
Śr wrz 23, 2009 0:42 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
Ile Ciał BÓG wskrzesił wg. tego Świadectwa o. Johna Bashobora? [/u]
|
Śr wrz 23, 2009 0:52 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
viewtopic.php?t=22606
Kolejne Relacja z Wskrzeszenia zmarłego chłopca OCZAMI JEZUSA, czyli bezpośrednia Relacja PANA JEZUSA
|
Cz wrz 24, 2009 0:31 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Wskrzesiłem ostatnio jedno dziecko. Bezdomne. Nie wiem gdzie teraz jest.
Uwierzysz mi na słowo?
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Cz wrz 24, 2009 9:21 |
|
 |
Rozmyślacz
|
frater wierzy we wszystko co spisane... i opisane
|
Cz wrz 24, 2009 15:14 |
|
|
|