KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI
KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI
Autor |
Wiadomość |
No
|
Cytuj: Małpy też wykorzystują narzędzia. Niektóre gniazda ptasie to wręcz niesamowite konstrukcje.
Właśnie wykorzystują a nie wytwarzają, ognia też jakoś wykorzystać nie potrafią.
|
So wrz 26, 2009 20:32 |
|
|
|
 |
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
http://stwarzanie.wordpress.com/2009/02 ... lona-mitu/
Proponuję nuczyć się odróżniać bajki od faktów.
Inaczej udowodnię Wam, że te Wasze cywilizacje były głupsze od ptaków wędrownych stadnych w onym czasie.
|
So wrz 26, 2009 20:33 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
No napisał(a): Cytuj: Małpy też wykorzystują narzędzia. Niektóre gniazda ptasie to wręcz niesamowite konstrukcje. Właśnie wykorzystują a nie wytwarzają, ognia też jakoś wykorzystać nie potrafią.
Tu przechodzisz juz samego siebie.Jak to udowodnisz - hipnozą  ?
|
So wrz 26, 2009 20:35 |
|
|
|
 |
No
|
Nie słyszałem by ktoś próbował zahipnotyzować małpę podobnie jak nie słyszałem o małpie rozpalającej ogień.
|
So wrz 26, 2009 20:41 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
Kiedy zatem człowiek sam zaczął rozpalać ogniska?
Jak to udowodnisz?
Czy hipnozą?
|
So wrz 26, 2009 20:44 |
|
|
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
frater napisał(a): @Dawidowski Dawidowski napisał(a): Napisz jasno co wg Ciebie oznacza "wymiar", nie chcę potem żadnych przeinaczeń i niedomówień 
Weź kartkę papieru i na tej kartce narysuj labirynt, którym można przejść od `startu`, do `mety` po płaszczyźnie kartki, czyli w świecie dwuwymiarowym w funkcji czasu. I niech `start` i `meta` będą blisko siebie na jednej z krawędzi kartki. Czyli narysowana `mrówka`, by przejść drogę od `startu` do `mety`, będzie musiała pokonać `drogę po całym labiryncie`. I `mrówka` jest ograniczona światem dwuwymiarowym w funkcji czasu, czyli płaszczyzną kartki. I `mrówka` nie wie, że można pokonać tą drogę w świecie trójwymiarowym w funkcji czasu przenosząc palec Pana Dawidowskiego z `startu ` do `mety` najkrótszą drogą w przestrzeni nad kartką.
I to samo dotyczy odległości od `mojej osoby` do `Wiecznego_Studenta`, do którego drogą trójwymiarową w funkcji czasu, jadąc 100 km na rowerze musiałbym poświęci na to 10 godz i jestem ograniczony w tej wycieczce światem trójwymiarowym w funkcji czasu, a Anioł mogący korzystać z przestrzeni czterowymiarowej w funkcji czasu, mógłby pokonać tą trasę w 2 s, w wymiarze Wyższym, którego my nie dostrzegamy.
I analogicznie można to rozbudowywać o kolejne wymiary
Poza tym mogą być inne system wymiarowania, o których powiem później ale nadmienię, że dotyczą one także świata wirtualnego.
Czekam na przykłady innych wymiarów.
|
So wrz 26, 2009 20:48 |
|
 |
wieczny_student
|
FRATER! ODNIEŚ SIĘ DO INFORMACJI O PRZEDNEOLITYCZNYCH ŚLADACH KULTURY LUDZKIEJ!
frater napisał(a): Chodzi o osoby , które redagowałyn te posty w wikipedi także we wrześniu 2009. W moim odczuciu jest to tenedencyjna `robota` racjonalistów. Sprawdźmy jak to było - na przykładzie linków, które podałem. 1. Paleolit środkowy. Data ostatniej edycji: 17 VIII 2009. Zmiana zresztą bez znaczenia dla tej dyskusji, istotny fragment pozostał niezmieniony. Poprzednia zmiana: 28 V 2009 2. Kultura aszelska. Data ostatniej edycji: 23 IX 2009 - dodanie wersji esperanto artykułu. Poprzednia zmiana: 1 VII 2009 (dodanie wersji rosyjskiej i ukraińskiej) 3. Kultura olduwajska. Data ostatniej edycji: 15 IX 2009. Anulowanie innej zmiany z tego samego dnia. Poprzednia zmiana 23 VI 2009 4. Kompleks z narzędziami mikroodłupkowymi. Data ostatniej edycji: 27 VIII 2009. Istotny fragment niezmieniony. 5. Grotte du Lazaret. Data ostatniej edycji: 19 III 2009 Twoje twierdzenie, że treść artykułów wikipedii były redagowane w ostatnim czasie w sposób tendencyjny (w domyśle: mający znaczenie dla tej dyskusji) jest fałszem. frater napisał(a): Podałem przykład innego wymiaru. Mogę zaznaczyć dodatkowo, że znajduje się on w tunelu czasoprzestrzennym. Tunele czasoprzestrzenne nie polegają na zakrzywianiu przestrzeni w jakiś otaczających je wymiarach, choć taki obraz, powtarzam, zupełnie fałszywy, można wynieść z lektury pism popularnonaukowych. Tzw. "zakrzywienie czasoprzestrzeni" jest jej wewnętrzną cechą i jest możliwe do opisu matematycznego bez żadnego odwoływania się do dodatkowych wymiarów. Poruszając się w hipotetycznym tunelu czasoprzestrzennym cały czas poruszamy się w obrębie "zwykłych" wymiarów. Tunel czasoprzestrzenny nie jest poruszaniem się "w powietrzu" nad kartką z labiryntem. Stworzenie tunelu czasoprzestrzennego można porównać do doklejenia do kartki paska papieru stanowiącego drogę na skróty. Ale na powstaniu krótszej drogi kończy się analogia, bo rzeczywisty tunel czasoprzestrzenny nie znajduje się w jakimś zewnętrznym ośrodku. Nawet korzystając z "tunelu czasoprzestrzennego" metaforyczna mrówka musi poruszać się po papierze i nie ma możliwości zaobserwowania dodatkowych wymiarów. Cytuj: Jeżeli Adam, czyli Ojciec żyjących wszystkich ludzi na świecie żył 60-90 tys. lat temu to absurdem jest rozpatrywanie hipotecznych osad wcześniejszych, gdyż mogą to być osady zrobione np. przez krokodyle. Po pierwsze: ten "Adam" jest jedynie praojcem wszystkich współcześnie żyjących ludzi. Istnieli ludzie, dla których "Adam" nie był praojcem (np. przodkowie "Adama"). Po drugie: ten "genetyczny Adam" miał wielu współczesnych sobie mężczyzn, pamiętaj. Każdy z nas ma dwóch rodziców, 4 dziadków, 8 pradziadków, 16 prapradziadków... potem już proste liczenie nie musi się zgadzać, bo przekracza się granicę stanowiąca o kazirodztwie. Można jednak spokojnie przyjąć, że wszyscy ludzie żyjący te 80 tys. lat temu są jakimiś naszymi przodkami (oprócz stosunkowo niewielkiej garstki, której wszyscy potomkowie, męscy i żeńscy, wyginęli). Oczywiście, w linii czysto męskiej (ojciec ojca ojca..) jest tylko jeden. I tak się składa, ze wszystkie męskie linie współcześnie żyjących ludzi łącza się w jedną w osobniku nazwanym "Adamem", nie zaczynają się jednak od niego. Ciągną się dalej, poprzez ojca tego "Adama", ojca tego ojca itd. - aż do powstania płciowości w pierwotnych oceanach, kiedy to pojęcie "linii męskiej" traci sens. Któryś z tych "ojców" był być może partnerem mitochondrialnej Ewy, ale nawet to nie jest konieczne. Przed "genetycznym Adamem" żyli ludzie - i to oni są autorami wytworów pochodzących z wcześniejszego okresu. Jeżeli jesteś bardziej skłonny do przyjęcia twierdzenia o operujących narzędziami krokodylach, niż powyższego wywodu, naprawdę masz problem, który moje niespecjalistyczna opinia kwalifikuje jako wymagający leczenia. frater napisał(a): Teoria OTW nie jest fikcją i pokazuje wyraźnie wielowymiarowość świata. OTW sformułowana przez Einsteina operuje czterema wymiarami, nie więcej, nie mniej. Owszem da się ją sformułować dla innej liczby wymiarów, ale tylko przypadek, w którym mamy 4 makroskopowe wymiary poprawnie opisuje obserwowane zjawiska. Cytuj: Co do tych linków, które daliście.
Zobaczcie co je łączy? Posiadają bibliografię do książek i artykułów naukowych?
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
So wrz 26, 2009 20:51 |
|
 |
No
|
frater napisał(a): Kiedy zatem człowiek sam zaczął rozpalać ogniska?
Jak to udowodnisz?
Czy hipnozą?
Wystarczy archeologia
http://en.wikipedia.org/wiki/Control_of ... rly_humans
|
So wrz 26, 2009 20:55 |
|
 |
Dawidowski
|
Otóż Fraterze nie znam innych wymiarów niż te cztery 
|
So wrz 26, 2009 21:06 |
|
 |
wieczny_student
|
Ach, jakoś to mi się pominęło.
frater napisał(a): Kod: "Adam" z artykułu wyborczej i "mitochondrialna Ewa" nie są pierwszymi rodzicami. Są jedynie ostatnimi wspólnymi przodkami całej obecnej ludzkości, odpowiednio w linii męskiej i żeńskiej. Rozbieżność lat nie stanowi problemu: w czasach "mitochondrialnej Ewy" żyli inni mężczyźni, a w czasach "Adama" inne kobiety. Poczytaj trochę na ten temat. Czytałem dosyć. Twoja kolej. frater napisał(a): I apeluję do Ciebie byś zawsze starał się być Sprawiedliwy i stawał w obronie uciśniopnych. Za swój obowiązek uważam strzec prawdy i sprawiedliwości najlepiej jak to pojmuję moim wątłym umysłem... Gdy z kimś rozmawiam, nie staram się go przekonać, że jest zielonym osłem w różowe ciapki, ale staram się cierpliwie wytłumaczyć mu jego błędy. To robota niedoceniana i kiepsko płatna, ale cóż - świat nie jest doskonały 
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
So wrz 26, 2009 21:12 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
Cytuj: Za swój obowiązek uważam strzec prawdy i sprawiedliwości najlepiej jak to pojmuję moim wątłym umysłem... Gdy z kimś rozmawiam, nie staram się go przekonać, że jest zielonym osłem w różowe ciapki, ale staram się cierpliwie wytłumaczyć mu jego błędy. To robota niedoceniana i kiepsko płatna, ale cóż - świat nie jest doskonały
Czyżbyś był tutaj na etacie?
|
So wrz 26, 2009 21:58 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Czyżbyś unikał odpowiedzi?
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
So wrz 26, 2009 23:05 |
|
 |
Bobesz
|
 O czym tu dyskutować?
Jeśli KTOKOLWIEK udowodni i pokaże jaki był początek Wszechświata to można dyskutować o ewolucjonizmie. A do tego czasu jedyna uprawniona, logiczna i spójna teoria to kreacjonizm. Jak dotąd NIKOMU nie udalo sie wykazać co nastąpiło na początku świata, kiedy był ten początek i z co było materiałem/tworzywem, od którego wszystko sie zaczęło.
|
So wrz 26, 2009 23:31 |
|
 |
Jester
|
 Re: O czym tu dyskutować?
Bobesz napisał(a): Jeśli KTOKOLWIEK udowodni i pokaże jaki był początek Wszechświata to można dyskutować o ewolucjonizmie. A do tego czasu jedyna uprawniona, logiczna i spójna teoria to kreacjonizm. Jak dotąd NIKOMU nie udalo sie wykazać co nastąpiło na początku świata, kiedy był ten początek i z co było materiałem/tworzywem, od którego wszystko sie zaczęło.
Teoria ewolucji NIE ZAJMUJE się tym jak powstał wszechświat, comprendes?
Ile razy można to powtarzać.
Zapychanie każdej możliwej "dziury" Bogiem (oczywiście jedynym słusznym chrześcijańskim) faktycznie jest baaaardzo logiczne i spójne.
(Proszę moderację o usunięcie mojego posta powyżej, awaria przeglądarki  )
|
So wrz 26, 2009 23:50 |
|
 |
Witold
|
 Re: O czym tu dyskutować?
Bobesz napisał(a): Jeśli KTOKOLWIEK udowodni i pokaże jaki był początek Wszechświata to można dyskutować o ewolucjonizmie. A do tego czasu jedyna uprawniona, logiczna i spójna teoria to kreacjonizm. Jak dotąd NIKOMU nie udalo sie wykazać co nastąpiło na początku świata, kiedy był ten początek i z co było materiałem/tworzywem, od którego wszystko sie zaczęło.
Ewolucjonizmie? A to ciekawe. Bo w tym twoim "ewolucjonizmie" mieszczą się ze trzy różne zagadnienia z trzech różnych dziedzin. Wielki wybuch (fizyka), abiogeneza (chemia) i w końcu ewolucja (biologia).
Rozumowanie na zasadzie "nikt tego nie widział, więc to nie zaszło" - jest niedorzeczne. A rozumowanie "nikt tego nie widział, więc musiał zrobić to Bóg" - jest po prostu, ordynarnie, głupie, szczególnie jeśli dorzucimy do tego takie kwiatki jak "kreacjonizm to jedyna uprawniona teoria". BTW kreacjonizm teorią w ogóle nie jest (na pewno nie w sensie naukowym tego słowa), ani też nie jest logiczny ani spójny.
|
So wrz 26, 2009 23:53 |
|
|
|