Autor |
Wiadomość |
niewazny12
|
 Re: Miliardy w piekle
Pewien temat na temat piekła z innego forum: http://katolik.d500.pl/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=77&id=209&Itemid=121. Dla mnie treści w nim się znajdujące wyglądają "przerażająco". Robi to wrażenie. Może napawać lękiem.
_________________ Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.
|
Pt mar 04, 2016 21:01 |
|
|
|
 |
glejt
|
Robek napisał(a): glejt napisał(a): A to właśnie szatan chcąc zająć miejsce Boga oszukuje nas tak, że czynimy go bożkiem ( bo Bogiem nie jest w stanie być) i antychrystem. Czy to nie szatan jednak był tym okrutnym bogiem podszywającym się pod Boga? To w jaki sposób, ten szatan mnie oszukuje? Na bardzo wiele sposobów. Przede wszystkim masz wierzyć , że to ty jesteś winny odłączenia od Boga. Jednak taka wina jest tak niemożliwa do zniesienia , że wytwarza mechanizm obronny kolejne oszustwo w którym za to zło , które nas ma odcinać od Boga masz obciążyć kogoś innego po to aby nie dostrzec wyraźnie punktu , który powoduje cały problem ( czyli oddzielenie) i nie poprosił Ojca o pomoc i o przebaczenie. To oszustwo działa nawet w momencie gdy Jezus zstąpił na ziemię ofiarował przebaczenie w imieniu Ojca na dowód czego uzdrawiał wskrzeszał czy rozmnażał jedzenie. To oszustwo może tak działać, bo mało kto wierzy w prawdę. A skoro wybiera kłamstwo jako prawdę to nie może widzieć prawdy. To oszustwo karzące obwiniać kogoś drugiego działa ponownie na niekorzyść tego kto chce obwiniać drugą osobę, ponieważ utrwala oszustwo, że ty i ta druga osoba to ktoś inny a nie ten sam Chrystus , nie ta sama jedność duchowa Adam i Ewa. I w takim obwinianiu obwiniający kompletnie nie widzi, że obwinia samego siebie i wydaje wyrok na samego siebie. To dlatego zawsze reagujemy na obwinianie nas wskazywaniem winnego kogoś innego. Nie myśl jednak, że można wyprzeć się takiego obwiniania , które często odbywa sie przez osąd. Ponieważ ego ( szatan) na świadectwo tego ,że rzeczywiście dokonałeś tego krzywdzącego osądu mającego z Chrystusa zrobić grzesznika, wskaże na twoją reakcję emocjonalną, dotyczącą właśnie tego konkretnego czynu. to właśnie z tego powodu nie można często zapanować nad gniewem.
_________________ [color=#BF00FF]Szukaj Prawdy a Prawda cię wyzwoli.[/color]
|
Pt mar 04, 2016 21:15 |
|
 |
niewazny12
|
Fragment z jednego z postów z pewnego wątku na innym forum, link był w moim poprzednim poście w tym wątku: Cytuj: "Bóg pragnie, by wszyscy ludzie zostali zbawieni i doszli do poznania prawdy" (1 Tm 2, 4); "Nie chce bowiem niektórych zgubić, ale wszystkich doprowadzić do nawrócenia" (2 P 3, 9) -teksty te wyraźnie mówią, że Bóg kocha i pragnie zbawić wszystkich ludzi. Każdy człowiek otrzymuje szansę zbawienia. Nie ma więc ludzi przeznaczonych na potępienie. Nie można jednak zapominać, że oprócz Bożej woli zbawienia wszystkich ludzi istnieje wolna ludzka wola, która może odrzucić zbawczą miłość Boga. Sam Pan Jezus wielokrotnie mówił, że odrzucenie Boga przez człowieka prowadzi do wiecznego potępienia, a więc bezbożnicy będą definitywnie wyłączeni z życia wiecznego i oddzieleni od Chrystusa: "Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom" (Mt 25, 41). Wszyscy nieposłuszni woli Bożej usłyszą: "Odejdźcie ode Mnie wy, którzy dopuszczacie się nieprawości" (Mt 7, 23); "Kto wierzy w Syna, ma życie wieczne, kto zaś nie wierzy Synowi, nie ujrzy życia, lecz grozi mu gniew Boży" (J 3, 36). Odrzucenie tych wszystkich, którzy nie przyjęli zaproszenia na ucztę, jest absolutne: "Żaden z owych ludzi, którzy byli zaproszeni, nie skosztuje mojej uczty" (Łk 14, 24). Wyjaśnienie przez Chrystusa przypowieści o sieci nie jest metaforą: "Tak będzie przy końcu świata: wyjdą aniołowie, wyłączą złych spośród sprawiedliwych i wrzucą w piec rozpalony; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów" (Mt 13, 49-50). Również w listach św. Pawła znajdujemy teksty mówiące o absolutnym wyłączeniu bezbożników z królestwa Bożego: "Czyż nie wiecie, że niesprawiedliwi nie posiądą królestwa Bożego? Nie łudźcie się! Ani rozpustnicy,, ani bałwochwalcy, ani cudzołożnicy, ani rozwieźli, ani mężczyźni współżyjący ze sobą, ani złodzieje, ani chciwi, ani pijacy, ani oszczercy, ani zdziercy nie odziedziczą królestwa Bożego" (1 Kor 6,9-10; por. Ga 5, 19; Ef 5, 5). W cytowanych tekstach formuły potępienia mają charakter absolutny: "nikt z tych ludzi nie skosztuje mojej uczty"; "nie zobaczy życia"; "nie posiądzie królestwa". Z językowego punktu widzenia najmocniejsze teksty mówiące o wieczności kar piekielnych znajdują się w Apokalipsie (14, 11 i 20, 10). Aby wyrazić nieograniczony czas trwania, zostały tam użyte zwroty "na wieki" i "na wieki wieków". Formuły te wyrażają prawdziwą i nigdy nie kończącą się wieczność. Nikt nie może więc mieć żadnych wątpliwości, że teksty Pisma św. jednoznacznie wskazują na wieczne potępienie i wykluczają jakąkolwiek myśl o apokastazie - czyli twierdzenie, że wyłączenie bezbożników będzie tylko czasowe, a ich kara się kiedyś zakończy, ponieważ się nawrócą.
_________________ Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.
|
Pt mar 04, 2016 21:18 |
|
|
|
 |
glejt
|
niewazny12 napisał(a): Moja natura wolałaby powszechne zbawienie... Nie wierzę w nie nie dlatego, że nie chcę, aby ktoś był zbawiony, tylko dlatego, bo nie chcę popełnić herezji. Gdybym kierował się moją logiką, logiką biednego i nędznego grzesznika, to popierałbym jakiś rodzaj apokatastazy (bez np. zaniku różnicy płci, chociaż w życiu wiecznym nie będzie zawierania małżeństw czy prokreacji, ale przede wszystkim nie będzie tzw. "seksu", który jest źródłem mnóstwa grzechów (np. aborcji)), ale kierując się posłuszeństwem, pokorą, "nie mogę sobie na coś takiego pozwolić". Przecież Jezus mówił abyśmy byli tak doskonali jak Ojciec. A skoro wybierał na uczniów; nie uczonych w piśmie a np rybaków czy celników zajmujących się raczej sprawami najodleglejszymi od Boga bo mamoną to z całą pewnością ta doskonałość jest w naszym zasięgu. Dostaliśmy też do pomocy Ducha św bez którego temu rzeczywiście nie podołamy i słowa wsparcia Jezusa, że będzie z nami aż do skończenia świata. wielu się wydaje, że na jedność z Jezusem i Duchem św trzeba sobie zasłużyć. I to jest olbrzymi błąd w myśleniu. Bo mają oni pomagać właśnie tym ,którzy są zagubieni i w sidłach szatana ( ego). Bo dla Boga Ojca każde jego dziecko jest jego skarbem , dla którego pragnie tylko całkowitego szczęścia. Całkowite zbawienie będzie w ostateczności dla wszystkich , którzy zbłądzili przez oszustwo. Jednak czas w którym trzeba będzie czekać na to zbawienie może nie być taki szybki ze względu np na trwanie sądu ostatecznego w którym każdy już jawnie i bez oszustwa będzie wybierał co chce aby było jego losem. I jeżeli krzywdzimy w mniemaniu ,że tylko w ten sposób możemy coś mieć to czekając na ów sąd możemy doświadczać krzywdzenia nas jako nauki czym jest prawdziwe dawanie w królestwie niebieski.
_________________ [color=#BF00FF]Szukaj Prawdy a Prawda cię wyzwoli.[/color]
|
Pt mar 04, 2016 21:37 |
|
 |
Hankaa
|
Z jednej strony perspektywa wiecznego odrzucenia dla tych , którzy nie chcą być zbawieni jest rzeczywiście przerażająca ,ale z drugiej strony - jaki sens miałoby wpuszczanie do Nieba wszystkich złoczyńców, morderców ,gwałcicieli itp ? Przecież bez skruchy i prawdziwej chęci poprawy zrobiliby z tego Nieba swoje piekło . Grzesznik moze w jednej sekundzie mieć odpuszczone grzechy jeśli żałuję , bo prawdziwy żal za grzechy następuje po uswiadomieniu sobie ,że było się złym ,a więc jest też zaczątkiem chęci bycia dobrym - a stąd już droga prosta do Nieba 
|
Pt mar 04, 2016 22:22 |
|
|
|
 |
Robek
|
Hankaa napisał(a): Z jednej strony perspektywa wiecznego odrzucenia dla tych , którzy nie chcą być zbawieni jest rzeczywiście przerażająca ,ale z drugiej strony - jaki sens miałoby wpuszczanie do Nieba wszystkich złoczyńców, morderców ,gwałcicieli itp ? Przecież bez skruchy i prawdziwej chęci poprawy zrobiliby z tego Nieba swoje piekło . Ty zakładasz że wszyscy w Niebie będą żyli w jednej wielkiej wspólnocie. A przecież można założyć, że taki morderca i gwałciciel, dostanie w niebie własną wyspe, na której będzie sobie oddzielnie samemu mieszkał. I wtedy kogo będzie mordował i gwałcił? komu zrobi piekło?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
So mar 05, 2016 22:12 |
|
 |
dominikbartlomiej
|
Robek napisał(a): Hankaa napisał(a): Z jednej strony perspektywa wiecznego odrzucenia dla tych , którzy nie chcą być zbawieni jest rzeczywiście przerażająca ,ale z drugiej strony - jaki sens miałoby wpuszczanie do Nieba wszystkich złoczyńców, morderców ,gwałcicieli itp ? Przecież bez skruchy i prawdziwej chęci poprawy zrobiliby z tego Nieba swoje piekło . Ty zakładasz że wszyscy w Niebie będą żyli w jednej wielkiej wspólnocie. A przecież można założyć, że taki morderca i gwałciciel, dostanie w niebie własną wyspe, na której będzie sobie oddzielnie samemu mieszkał. I wtedy kogo będzie mordował i gwałcił? komu zrobi piekło? 'nikt nie jest samotną wysp'ą. W Niebie nie ma odszczepieńców, tam jest Wspólnota zgromadzona wokoło Pana Nieba i ziemi, KADOSZ, KADOSZ, KADOSZ ADONAI IZRAEL, Amen! Zrozum jedno, w Niebie jest Wspólnota - Kościół Niebiański, na ziemi Kościół ziemski, łączący się w liturgii z Kościołem w Niebie. Błogosławieni, którzy którzy to (z)zrozumieją i będą się starać trwać we Wspólnocie.
_________________ Warto zerknąć: Egzorcyzmy | Mamre | Różaniec | Modlitwy i życiorysy świętych | Życie wieczne
|
So mar 05, 2016 22:15 |
|
 |
Robek
|
dominikbartlomiej napisał(a): 'nikt nie jest samotną wysp'ą. W Niebie nie ma odszczepieńców, tam jest Wspólnota zgromadzona wokoło Pana Nieba i ziemi, KADOSZ, KADOSZ, KADOSZ ADONAI IZRAEL, Amen! Zrozum jedno, w Niebie jest Wspólnota - Kościół Niebiański, na ziemi Kościół ziemski, łączący się w liturgii z Kościołem w Niebie. Błogosławieni, którzy którzy to (z)zrozumieją i będą się starać trwać we Wspólnocie. To nie dla mnie, ja jestem samotnikiem.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
So mar 05, 2016 22:17 |
|
 |
Andy72
|
Z jednej strony twierdzisz że dostaniesz Zbawienie z automatu, a z drugiej strony narzekasz na Niebo i Ci nie wystarcza
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
So mar 05, 2016 22:20 |
|
 |
Robek
|
Andy72 napisał(a): Z jednej strony twierdzisz że dostaniesz Zbawienie z automatu, a z drugiej strony narzekasz na Niebo i Ci nie wystarcza Z natury jestem bardzo wybredny 
|
So mar 05, 2016 22:21 |
|
 |
Andy72
|
Nie powiedziałbym, jeśli nierząd to dla Ciebie "szczęście", to gdzie tu wybredność?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
So mar 05, 2016 22:23 |
|
 |
Robek
|
Andy72 napisał(a): Nie powiedziałbym, jeśli nierząd to dla Ciebie "szczęście", to gdzie tu wybredność? Mi takie szczęście wystarczy, nie trzeba nic więcej? A co tobie by wystarczyło?
|
So mar 05, 2016 22:29 |
|
 |
Andy72
|
Czyli jesteś mało wybredny. Ja byłbym bardzo zadowolony, gdybym miał poziom szczęścia jak wtedy przez pewien rok kilkanaście lat temu. Wtedy nie potrzebowałem więcej, ale wyobraźmy sobie nie rok, nie tysiąc, nie milion, ale wiecznie, to może i to by się znudziło. A Niebo to takie szczęście że się przez wieczność nie znudzi. Ty to tak jak małe dziecko bawiące się błotem. Mama mówi: szybko umyj się, jedziemy na super wycieczkę, a dziecko: nie umyję się, nie chcę, a jak pójdę to też nie będę nic innego robił tylko się błotem bawił.
|
So mar 05, 2016 22:34 |
|
 |
Hankaa
|
Cytuj: Ty zakładasz że wszyscy w Niebie będą żyli w jednej wielkiej wspólnocie. Tak ,zakładam, mam nadzieję ,ze Niebo to wspólnota miłości i dobra. Cytuj: A przecież można założyć, że taki morderca i gwałciciel, dostanie w niebie własną wyspe, na której będzie sobie oddzielnie samemu mieszkał. To po co mu Niebo skoro woli samotną wyspę? Cytuj: I wtedy kogo będzie mordował i gwałcił? komu zrobi piekło? Sam sobie zrobi piekło, bo nie będzie mógł robić tego co chce.
|
So mar 05, 2016 22:34 |
|
 |
Andy72
|
A może ta wyspa to będzie jego piekło? Będzie tylko z dala obserwował Niebo
|
So mar 05, 2016 22:35 |
|
|
|