Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 15, 2025 17:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 536 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36  Następna strona
 problem 
Autor Wiadomość

Post Re: problem
Wczoraj sytuacja wyglądała tak że nawet nie pytali czy idę, tylko sami się zebrali i poszli. Zdziwiło mnie to bardzo czyżby cisza przed burzą? Nie wiem ale jestem zaskoczona i szczęśliwa że mnie nie zmuszają być może rzeczywiście to ten okres świąteczny bardziej motywował matkę a teraz dała spokój.
Ale mam teraz inny problem jutro chodzi u mnie ksiądz po kolędzie i nie wiem co mam zrobić czy gdzieś sobie pojechać czy zostać, ale strasznie się boję, wiem że to nic wielkiego pokropi trochę wodą święconą, odmówi jakąś modlitwę, ale mimo wszystko ogarnia mnie jakiś niepokój.

Pn sty 12, 2015 11:44

To bardzo pozytywna informacja. Może po prostu w końcu do Twoich rodziców dotarło to, co chciałaś im powiedzieć?
A jeśli chodzi i jutrzejszą kolędę, to ja bym radził wyjść z domu, bo nadal bardzo emocjonalnie podchodzisz do tych spraw, a jak trafisz na niemądrego księdza, to może być awantura.

Moja żona tak miała - była już pełnoletnia (kończyła studia), choć wyglądała bardzo młodo. Wówczas nie chodziła już do kościoła i podczas kolędy jej mama "poskarżyła się" księdzu. A ten jak nie wjechał na moją żonę, że co to ona sobie wyobraża, że tak nie można, że to obowiązek, a do tego mówił na "ty" do 24-letniej panny. Jak się moja żona wkurzyła! Objechała księdza jak jakiegoś gówniarza (ale bez inwektyw - umiała się ładnie acz mocno wypowiedzieć, bo miała stosowny przedmiot na studiach, poza tym ona nie jest z tych, co dają sobie w kaszę dmuchać). Ksiądz spurpurowiał i wybiegł z mieszkania bez słowa. Nawet koperty nie wziął i teściowa musiała go gonić po schodach i prosić by zechciał wziąć "ten skromny datek" :D

Tak więc, znając Ciebie, sugerowałbym pójście jutro do kina, bo może się skończyć nieco większą awanturą, a potem rozejdzie się po sąsiadach i będzie obciach (a pamiętamy jak Twoim rodzicom zależy na opinii sąsiadów właśnie!).

Pn sty 12, 2015 12:10
A może po prostu czytają to forum?

Pn sty 12, 2015 12:13

Też się nad tym zastanawiałem, ale wydaje mi się to infinitezymalnie prawdopodobne.

Pn sty 12, 2015 12:15
Nie doceniasz rodziców. To, hmm, jedna z przesłanek definiujących niedojrzałość emocjonalną.
Brak odcięcia pępowiny, rozumiesz. No i przenosisz swój własny stosunek do rodziców na wszystkich innych.

Pn sty 12, 2015 12:19

Może Róża rzuci nieco światła na tę sprawę (czytania forum).

Pn sty 12, 2015 12:22

Na pewno nie czytają jestem tego na 10000 % pewna jeśli matka chce skorzystać z laptopa to wchodzi tylko tam gdzie jej potrzeba i ja przy tym jestem, a na co dzień nie siedzą wogóle na necie więc to jest niemożliwe.

Pn sty 12, 2015 12:32

Cytuj:
była już pełnoletnia (kończyła studia), choć wyglądała bardzo młodo

A jak miała wyglądać w wieku 24 lat :)
I cóż to znaczy "wyglądać młodo"? wie ktoś z was? albo "odmłodzić" się? Nie znam ani jednego człeka, któremu udało się "cofnąć w czasie" i tym samym "odmłodzić". Jakieś dziwne zlepki myślowe wciąż robią karierę.

Wiem, odskoczyłam od głównego tematu "problemem" zwanego. Tak przy okazji wyszło.

Pn sty 12, 2015 12:37
magda68 napisał(a):
Cytuj:

I cóż to znaczy "wyglądać młodo"? wie ktoś z was? albo "odmłodzić" się? Nie znam ani jednego człeka, któremu udało się "cofnąć w czasie" i tym samym "odmłodzić". Jakieś dziwne zlepki myślowe wciąż robią karierę.

Wiem, odskoczyłam od głównego tematu "problemem" zwanego. Tak przy okazji wyszło.
Oj, za dużo zdradzasz o sobie.

Pn sty 12, 2015 12:42
Roza444 napisał(a):
Na pewno nie czytają jestem tego na 10000 % pewna jeśli matka chce skorzystać z laptopa to wchodzi tylko tam gdzie jej potrzeba i ja przy tym jestem, a na co dzień nie siedzą wogóle na necie więc to jest niemożliwe.
Myślisz, że jesteś jedyną osobą w ich kręgu, która im pokaże, gdzie szukać?

Pn sty 12, 2015 12:43

Gdzie szukać czego? Myślisz, że Róża jest jedyną osobą zmuszaną do udziału w obrzędach w tym kraju, która swe żale wylewa na jakimś tam forum internetowym (których jest raczej więcej niż kilka)?

Pn sty 12, 2015 12:46
Jajko napisał(a):
Gdzie szukać czego? Myślisz, że Róża jest jedyną osobą zmuszaną do udziału w obrzędach w tym kraju, która swe żale wylewa na jakimś tam forum internetowym (których jest raczej więcej niż kilka)?
W końcu nagłówek naszego forum dosyć dobrze rzuca się w oczy. Zwłaszcza podczas pisania odpowiedzi, kiedy to jest się zaambarasowanym na tyle, żeby przegapić czyjegoś żurawia.

Pn sty 12, 2015 12:49

Cawilian napisał(a):
magda68 napisał(a):
Cytuj:

Oj, za dużo zdradzasz o sobie.

staram się jedynie kierować obiektywizmem, a nie myśleniem życzeniowym, którego się tu dopatruję. "Odmłodzić się" "wyglądać młodziej niż wiek kalendarzowy na to wskazuje". Wg jakich kryteriów taka ocena się pytam.
Ty oczywiście mój wpis możesz oceniać jak chcesz.
Moderacja nie musi tego kasować. Nie będę ciągnąc tego tematu. Tak mnie "najszło", to napisałam :)

Pn sty 12, 2015 13:13

Cytuj:
No właśnie. Jak ktoś ma alergię na konie, to rodzice nie powinni ciągać go po stajniach...

No właśnie alergie można pokonać. Szczególnie jeśli chodzi o konie - one są naprawdę przyjazne i mogą pomóc przy wielu problemach. Warto sobie o tym trochę poczytać - [...]

Ostatnio edytowano Cz sty 29, 2015 22:40 przez Soul33, łącznie edytowano 1 raz

usunięto reklamę

Cz sty 29, 2015 21:19

Post Re: problem Maciek
Hej. Jestem Maciek ;). Rodzice Cię zmuszają to tylko kwestia wychowawcza, troska. Jeżeli chodzisz do spowiedzi z musu, to tak na prawdę spowiedź jest nieważna. Podczas spowiedzi najważniejszy jest żal za grzechy, jeżeli "masz iść" i nie żałujesz to nie musisz iść bo to nic nie znaczy. Powiem Ci od razu, że jesteś posłuszna, mimo to że nie chcesz iść idziesz poprzez posłuszeństwo. Brak posłuszeństwa był pierwszym grzechem człowieka Adam i Ewa i te sprawy ;) Sam osobiście mam z tym wielki problem. Ja np wierzę w to jak i każdy tutaj katolik powinien wierzyć, że człowiek dostaje od Boga "wolną wolę" tzn że Ty decydujesz co zrobisz. Jesteś w dołku to nic, kto nie ma czasem dołka :) hmm Powiem Ci, że dobrze robisz pytając na różnych forach bo w końcu znalazłaś mnie, który Ci to wytłumaczy :D Proszenie o pomoc jest dobre, bunt jest dobry, w ten sposób odkrywasz kim jesteś ;) Tak na prawdę to prowadzisz walkę i to jest najlepsze. Człowiek nie podejmujący walki, zamknięty w sobie jest słaby. Nawet nie wiesz ile masz zalet:) Ja ogólnikowo piszę no bo nie umiem inaczej :) To że się boisz to myślę dlatego że nie chcesz zawieść swoich rodziców bo na bank ich kochasz. Jakkolwiek strach nigdy nie jest dobry. Dołek Ci zniknie i nie wróci jak przestaniesz się bać, ale żeby to osiągnąć, trzeba najpierw "chcieć" przestać się bać, bo to według mnie jest połowa sukcesu na zniknięcie dołka :) Po prostu chcieć to móc. ;) A skoro masz wolną wolę to możesz chcieć przestać się bać. heh. Na pewno na strach pomaga uśmiech szczery, to Ci gwarantuję :) Acha i jeszcze powiedziałaś że nie wiesz w co wierzysz. Załóżmy że dopuszczasz istnienie Boga to nie wiem czy próbowałaś czy Cię zaskoczę, ale sprzeciw się Bogu, okaż swój gniew w całej swojej okazałości jak tylko potrafisz. Może na razie wystarczy, chyba dużo Ci poradziłem, jeśli czegoś nie rozumiesz to mnie zapytaj, postaram się pomóc. Reszta odpowiedzi tutaj to jakaś masakra denna bez urazy. To pozdrawiam :) Też pełnoletni Maciek :)

Cz sty 29, 2015 23:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 536 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36  Następna strona