Autor |
Wiadomość |
Lot Orła
|
 Re: Wierzysz? Kim jesteś?
xrox i Maniana - radziłbym uciekać, bo już widzę jak Elbrus układa stosik. 
_________________ leć wysoko! prosto pod sztandar WOLNOśCI!
Nigdy nie ufaj maszynom... i kobietom.
|
Cz kwi 15, 2010 13:00 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
@Lot Orła Nie, ja nie z tych  - już bardziej z heretyków. Chciałem tylko uświadomić, że nie można słuchać dwóch nauczycieli - Kalwina i papieża, katechizmu Lutra i encykliki papieskiej. Dwóm panom służyć się nie powinno - to nieuczciwe (szczególnie wobec siebie samego).
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz kwi 15, 2010 14:54 |
|
 |
xrox
|
Wydaje mi się, że najlepiej jest służyć Jedynemu Panu, ani Kalwinowi ani papieżowi... A jeśli tylko robi się to w zgodzie z tym co głosił Jezus i co jest zapisane w Biblii to nie jest się heretykiem.
_________________ Lecz jak zawsze, tak i teraz, z całą swobodą i jawnością Chrystus będzie uwielbiony w moim ciele: czy to przez życie, czy przez śmierć. Filipian 1:20b
|
Cz kwi 15, 2010 16:03 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Moim jedynym nauczycielem jest Jezus Chrystus 
|
Cz kwi 15, 2010 18:34 |
|
 |
Elbrus
|
@Maniana Tylko że niektórzy przez TE SAME SŁOWA Jezusa rozumieją coś biegunowo innego (jedni: Jezus to nakazał, inni: Jezus tego zabronił).
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Cz kwi 15, 2010 19:23 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Podaj przykład. Cytat z Pisma. Jak Jezus czegoś zakazał, to jest to na tyle jasne, że nie wiem, w jaki sposób można by to odczytać odwrotnie... To ja od razu podam przykład: "Powiedział im: Kto oddala żonę swoją, a bierze inną, popełnia cudzołóstwo względem niej." (Marka 10:11). Jeśli ktoś to interpretuje tak, że można brać rozwody i na nowo zawierać związki małżeńskie to chyba ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem 
|
Cz kwi 15, 2010 19:31 |
|
 |
Elbrus
|
Może nie zakazał/nakazał bezpośrednio, ale wywnioskować też można łatwo, a liczne nadinterpretacje nie dla każdego są widoczne, jeśli nie czyta się Biblii regularnie. Nie chcę podawać przykładów, bo to nie temat do tego (wystarczającymi mogą być te podane przez ciebie - rozwijane są w odpowiednich działach).
|
Cz kwi 15, 2010 19:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dlatego ludzie powinni czytać Biblię, bo na tym się wszystko opiera. Biblia to Słowo Boga.
"...rozumieją coś biegunowo innego", "liczne nadinterpretacje". Bez przykładów to Twoja wypowiedź jest trochę gołosłowna :>
Oczywiście nie uważam, że nie występują nadinterpretacje Pisma, uważam tylko, że skoro odwołujesz się do czegoś, to na jakiejś podstawie, którą mógłbyś pokazać, uzasadnić i poprzeć, a ja chętnie wysłucham.
|
Cz kwi 15, 2010 19:47 |
|
 |
Elbrus
|
Elbrus napisał(a): wystarczającymi mogą być te podane przez ciebie Specjalnie dla ciebie zbiorę się w sobie i napiszę coś obszerniejszego (W ODPOWIEDNICH DZIAŁACH!). Pierwszy się o tym dowiesz. 
|
Cz kwi 15, 2010 20:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pierwsz a  eot
|
Cz kwi 15, 2010 20:14 |
|
 |
Agnostyk21
|
Jestem agnostykiem.
|
N kwi 18, 2010 10:06 |
|
 |
Agnostyk21
|
dodam że agnostykiem z przewagą na ateizm niz na teizm.
|
N kwi 18, 2010 10:07 |
|
 |
Szanowny_Pan_PL
|
Agnostyk21 napisał(a): dodam że agnostykiem z przewagą na ateizm niz na teizm. Każdy ma jakieś problemy, nie martw się pomodlę się za Ciebie! Masz chrzest ? Jeśli tak to nie jesteś żadnym agnostykiem, jesteś tylko trochę zagubiony 
_________________ „ Wszystko wolno, ale nie wszystko przynosi korzyść. Wszystko wolno, ale nie wszystko buduje ”
|
Pn kwi 19, 2010 22:50 |
|
 |
Agnostyk21
|
Szanowny_Panie_PL mam chrzest ale ten chrzest odbył się bez mojej zgody;]. Nie zagubiony , twardo stąpam po Ziemi.
ps. Pomodlisz się do Boga który niewiadomo czy istnieje , to po pierwsze.
Po drugie ,,Bardzo roztropnie jest wątpić''. Voltaire
Pozdrawiam:).
|
Wt kwi 20, 2010 8:13 |
|
 |
Szanowny_Pan_PL
|
Agnostyk21 napisał(a): Po drugie ,,Bardzo roztropnie jest wątpić''. Voltaire
Pozdrawiam:).
Jeśli Wolter to Twój autorytet, to będzie Ci trudno odnaleźć się na tym forum, ale mam nadzieję że Ci się uda powrócić do Świętej Wiary. Szczęść Boże! 
_________________ „ Wszystko wolno, ale nie wszystko przynosi korzyść. Wszystko wolno, ale nie wszystko buduje ”
|
Wt kwi 20, 2010 12:24 |
|
|
|