Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 10:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 805 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 54  Następna strona
 Ateizm,czyli urojona wizja człowieka 
Autor Wiadomość

Dlaczego wiedziałem, że właśnie tak odpiszesz ^^

Jak chodzi o większość katolików, aby forsować finansowanie Kościoła, to jest was ponad 90%, a jak ktoś udowadnia, że nie wszyscy są "święci", to wycieracie gębę tego typu stwierdzeniami...

Słuchaj sam nie uważam że jest w Polsce ponad 90% katolików (ponieważ nie żyją w zgodzie z przykazaniami KK), czemu dałem wyraz wielokrotnie na tym forum. Jednak 90% ludzi żyjących w tym kraju za takich się uważa.Tak samo zaznaczyłem to w tym temacie, kiedy jednak ktoś wyciaga jakieś (prawdopodobnie tendencyjne dane) o więźniach to we mnie się krew burzy. Mam szacunek nawet do ludzi siedzących w więzieniach mało tego znam nawet takie osoby. Wiem jednak dobrze że znaczna większość z nich sama by Tobie odpowiedziała że nie kieruje sie nauczaniem KK w swoim życiu. To co piszesz wygląda dla Ciebie dobrze ale dla mnie to zwykłe kłamstwo.

Wt sty 06, 2009 22:22
Wiem jednak dobrze że znaczna większość z nich

Widzisz źródła kłamią, wyliczenia również, bo TY wiesz. Deklarują się jako katolicy, więc?

Wt sty 06, 2009 22:26

Wiesz co, szukać źródeł, to nawet mi się nie chce. Zaprzeczasz takim banałom, że to jest po prostu żałosne. Ty po prostu chyba nie lubisz małp, że tak się wbraniasz przed przyznaniem, że człowiek jest małpą wąskonosą. To kompletna ignorancja.

trzmiel zalicza się do gromady owadów = trzmiel jest owadem
trzmiel zalicza się do nadrodziny pszczół = trzmiel jest pszczołą
szerszeń zalicza się do gromady owadów = szerszeń jest owadem
szerszeń zalicza się do nadrodziny os = szerszeń jest osą
pszczoła miodna zalicza się do nadrodziny pszczół = pszczołą miodna jest pszczołą
człowiek zalicza się do gromady ssaków = człowiek jest ssakiem
człowiek zalicza się do nadrodziny małp wąskonosych = człowiek jest małpą wąskonosą

Równie dobrze mógłbyć powiedzieć że koło= kwadrat bo należą do figur.

Źródeł naukowych na temat tego, że człowiek jest małpą po prostu nie ma,dlatego ich nie podałeś. Więc nie bazujesz na nauce ,a jedynie na potocznym języku.
W innym temacie podwarzasz logikę , a w tym podważasz systematykę. Takie podejście do nauki to :
Witold napisał(a):

To kompletna ignorancja.

Trzmiel nie jest owadem, a jedynie rodzajem owada to samo szerszeń i pszczoła , mówiąc jest owadem mówisz potocznie , jednak jest to nieprawidłowe z punktu widzenia systematyki .
http://pl.wikipedia.org/wiki/Trzmiel
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wa%C5%BCki
http://pl.wikipedia.org/wiki/Szersze%C5%84
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kornik_drukarz
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C4%86ma

Wt sty 06, 2009 22:35

Wt sty 06, 2009 22:40

Ókaż napisał(a):
Aborcja, eutanazja, gejowskie śluby to "osiągnięcia" ateistów.

Bzdura.
Praktycznie wszystkie trzy były znane już w starożytności... ilu było wtedy ateistów? Jedno jest pewne - o wiele mniej niż teraz.

Bzdura.
Przysięga Hipokratesa zabraniała spędzania płodu. Homoseksualizm oczywiście istniał, był tolerowany ale nikt wtedy nie wpadł na to aby nazywać to małżeństwem. Natomiast zachowanie Spartan wobec chorych i starych chba nie nazwiesz eutanazją bo chyba nie jest "dobra śmiercią" strącenie ze skały. Wyjątek który Wam pasuje jest zawsze dowodem, natomiast kiedy dotyczy to stony przeciwnej pozostaje zawsze wyjątkiem.

Wt sty 06, 2009 22:44

Co to znaczy "prawdziwie"? Wierzył w Boga...

Nie wiesz? Przeczytaj raz Pismo Święte (ale nie tendencyjnie)! Chrystus wyjaśnia to dobitnie!

Wt sty 06, 2009 22:48

Czy wszyscy katolicy są obiektywni a każdy ateista nie jest obiektywny i celowo stosuje sztuczki erystyczne?

Wt sty 06, 2009 22:48

A po co wy dyskutujecie z niewierzacymi? Bez sensu.

Wiesz po co? Na to forum wchodzi wiele osób które nawet nie zabiera głosu w żadnej sprawie. Przyglądają sie dyskusji, chca wyrobić sobie zdanie na jej podstawie. My wierzący nie możemy dopuścić aby wasze ateistyczne "argumenty" pozostały bez odpowiedzi!

Wt sty 06, 2009 22:54

Równie dobrze mógłbyć powiedzieć że koło= kwadrat bo należą do figur.

Ty jesteś po prostu przewrotny. Dobrze wiesz, że fałszujesz rzeczywistość i podane przez ciebie przykłady absolutnie nijak mają się do tego, o czym tu rozmawiamy.

Koło należy do figur. Koło jest figurą.
Kwadrat należy do figur. Kwadrat jesi figurą.
Koło nie jest kwadratem, ale oba są figurami.

Sewerynie, pytanie - czy szympans jest małpą?

Cytuj:
Trzmiel nie jest owadem, a jedynie rodzajem owada to samo szerszeń i pszczoła , mówiąc jest owadem mówisz potocznie , jednak jest to nieprawidłowe z punktu widzenia systematyki .

I kolejne pytanie: czy pies jest zwierzęciem?

Wt sty 06, 2009 23:16
I kolejne pytanie: czy pies jest zwierzęciem?

Oczywiście że nie, pies jest rodzajem zwierzęcia :)

Zwierząt wogóle nie ma, to przecież jest abstrakt :D

Nie ma zwierząt, kręgowców, strunowców, ssaków, gadów, małp, owadów, pszczów, nawet ludzi - bo po prostu człowiek rozumny nie jest człowiekiem, a tylko rodzajem człowieka :P

Wt sty 06, 2009 23:24

Nie ma cech wspólnych dla katolików i małp. Są tylko cechy wspólne dla ateistów i małp. Dlatego każdy ateista jest małpą i żaden katolik nie jest małpą. Tylko katolik jest człowiekiem (rodzajem człowieka?).

Wt sty 06, 2009 23:37

Oczywiście że nie, pies jest rodzajem zwierzęcia :)

Zwierząt wogóle nie ma, to przecież jest abstrakt :D

Nie ma zwierząt, kręgowców, strunowców, ssaków, gadów, małp, owadów, pszczów, nawet ludzi - bo po prostu człowiek rozumny nie jest człowiekiem, a tylko rodzajem człowieka :P

Ano właśnie. To kolejne pytanie do Seweryna:

Czy człowiek jest człowiekiem?

Bo przecież człowiek tylko "zalicza się do" rodzaju "człowiek"...

Śr sty 07, 2009 0:31
Ja mam nadzieję, że Seweryn zachowa twarz i nie zignoruje tych pytań, lecz rzeczowo, jak to zwykle bywał robić ( ;) ) odpowie nam na te pytania

Śr sty 07, 2009 0:32

Przysięga Hipokratesa zabraniała spędzania płodu.

O naiwności... A po co Ci do tego lekarz?

Jest ponoć taka piosenka ludowa o pannach co siały rutę... Zgadnij po co? Na "spędzanie płodu"...

Zerknij też tutaj:

http://univ.gda.pl/~literat/glogers/0031.htm

"Olejkarze byli to Słowacy zakarpaccy, którzy w skrzynkach przez ramię zawieszonych roznosili po Polsce: (...), zioła (...) na (...) spędzanie płodu".

Zaiste wynalazkiem naszych czasów i ateistów jest aborcja...

Śr sty 07, 2009 1:08

Nie ma cech wspólnych dla katolików i małp. Są tylko cechy wspólne dla ateistów i małp. Dlatego każdy ateista jest małpą i żaden katolik nie jest małpą. Tylko katolik jest człowiekiem (rodzajem człowieka?).

Dzieki Wam ateisci z forum wiara.pl muszę zmienić swoje zdanie. Osobiście nie zgadzałem się z twierdzeniem ks. Dziewieckiego na temat ludzi i zwierząt w ujeciu antyreligii ateistycznej. Wcześniej uważałem że ateizm zwalcza wszelkie przejawy czci dla Boga. Jednak mnie przekonaliście że jak pisze ks. Dziewiecki istnieje "wiara ateistów w to, że nie ma istotnej różnicy między człowiekiem a zwierzętami".
Posługujecie sie rozumem na poziomie wyższym od zwierząt, posiadacie wolną wole (nie mylcie z wolnością), pogłębione życie duchowe a jednak za wszelką cene chcecie ustawić człowieka na pozycji "trochę mądrzejszego orangutana".
Patrząc na człowieka z punktu widzenia czystej biologii rzeczywiście jesteśmy jednym ze zwierząt. To żadne odkrycie. Jednak ksiedzu nie chodziło o to że człowiek w tym sensie zwierzęciem nie jest, jemu chodziło o to że ateizm przyrownuje człowieka do zwierzęcia w strefie ducha a nie ciała. Duchowo od zwierząt dzieli nas przepaść którą możemy zrozumieć tylko dzieki wierze w Boga. Ateizm stara się tą właśnie przepaść przykryć mostem swoich absurdów.
W myśl tego twierdzą oni że miłość ludzka wynika z tych samych powodów co miłość psa, konia i kota. Zachowania niemoralne traktuje jako naturalne, ponieważ występują w przyrodzie. Darwinowska zasada walki o byt jednostek silniejszych staję się jedną z alternatyw stosunków społecznych. Chore płody tracą rację bytu tak samo stare osobniki. To jest to równanie człowieka ze zwierzęciem o ktore chodzło ks. Dziewieckiemu a nie kolejny spór o słowa:Czy jesteśmy małpą czy nie. Nazwijmy się nawet małpą ale to nie zmieni faktu że jest to małpa powołana przez Boga do życia zupełnie innego niż reszta zwierząt.

Śr sty 07, 2009 1:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 805 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 54  Następna strona