Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 19:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 804 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 54  Następna strona
 KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI 

Jakiej teorii jesteś zwolennikiem?
Kreacjonizm młodej i starej Ziemi 3%  3%  [ 2 ]
Kreacjonizm niezmiennych gatunków 1%  1%  [ 1 ]
Teoria Inteligentnego Projektu 6%  6%  [ 4 ]
Kreacjonizm Ewolucyjny (Teistyczny Ewolucjonizm) 25%  25%  [ 17 ]
Syntetyczna Teoria Ewolucji (Darwina) 30%  30%  [ 21 ]
Teoria Ewolucji (Symbiogeneza) 23%  23%  [ 16 ]
Teoria Panspermii - klimaty UFO 0%  0%  [ 0 ]
Latający Potwór Spaghetti i inne `dziwolągi` 7%  7%  [ 5 ]
inne ( np. nigdy to mnie nie interesowało) 4%  4%  [ 3 ]
Liczba głosów : 69

KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI 
Autor Wiadomość

Właśnie wykorzystują a nie wytwarzają, ognia też jakoś wykorzystać nie potrafią.

Ale niektóre czaple potrafią np. wytwarzać z liści przynęty na ryby - przynęty przypominające rybie jakieś owady, robale itp. Czy to się kwalifikuje do wytwarzania takich rzeczy użytkowych? :)

So wrz 26, 2009 23:57

Myśle, że kwalifikuje się jako posługiwanie się narzędziami ale raczej nie wytwarzanie narzędzi bo liść powstał w naturalny sposób, czapla znalazła dla niego po prostu zastosowanie. Wydaje mi się, że żeby mówić o wytwarzaniu narzędzi trzeba poddawać materiał jakiejś obróbce tym przecież narzędzie takie jak chopper różni się od zwykłego ostrego kamulca ale nie jestem tu specjalistą więc mogę się mylić.

N wrz 27, 2009 0:41

Ale niektóre czaple potrafią np. wytwarzać z liści przynęty na ryby - przynęty przypominające rybie jakieś owady, robale itp. Czy to się kwalifikuje do wytwarzania takich rzeczy użytkowych? :)

Zgadzam się z No - jeżeli nie kształtuje w jakiś sposób tych liści by lepiej spełniały rolę wabika, możemy mówić co najwyżej o używaniu narzędzi, nie o ich wytwarzaniu.

N wrz 27, 2009 17:03

Frater, jesteś tam?
Piszesz w innych tematach, czemu ten nagle zacząłeś omijać?

Cz paź 01, 2009 13:37
Zobacz profil WWW
zbanowana na stałe

Po raz drugi innymi słowami. Czy pobierasz wynagrodzenie za swoje postowanie na forum?

Cz paź 01, 2009 22:39

Po raz drugi innymi słowami. Odniesiesz się do epic kultury? :)

Cz paź 01, 2009 23:13
Zobacz profil WWW

@wieczny_student

Po raz drugi innymi słowami. Czy pobierasz wynagrodzenie za swoje postowanie na forum?

Nie, to był żart. Którego niezrozumienie nie powinno powstrzymywać twoich odpowiedzi na zadane ci pytania.

Pt paź 02, 2009 10:26
zbanowana na stałe

Gdy z kimś rozmawiam, nie staram się go przekonać, że jest zielonym osłem w różowe ciapki, ale staram się cierpliwie wytłumaczyć mu jego błędy. To robota niedoceniana i kiepsko płatna, ale cóż - świat nie jest doskonały :D

Czy to jest żart?

Nie przekonujesz mnie.

Pt paź 02, 2009 13:49

frater uczepiłeś się wypowiedzi Studensta jak rzep psiego ogona. Jest to wręcz infantylne łykać w taki naiwny sposób każdą ironię i robić z niej sprawę wielkiej wagi. Zajmij się może meritum tematu, a o żartach Studenta w HydeParku porozmawiaj :-D

Pt paź 02, 2009 13:54

Na upartego to ten zielony osioł może mieć jakiś związek z tematem.

Pt paź 02, 2009 15:33

Panowie (a być może i Panie, jeśli są tu również :) ), na Boga Wszechmogącego, że się tak nieskończenie paradoksalnie wyrażę, czy dostrzegacie w ogóle w jaką tu gracie grę ? Próbujecie przekonywać innych do swoich racji na forum dyskusyjnym, podczas gdy żelazną zasadą dyskusji wszelkich jest to, że w przeogromnej większości przypadków nie zmieniają one przekonań oponentów, lecz jeszcze bardziej je usztywniają. Bardzo wielu ludzi jest tak w nie zapatrzonych i zaślepionych nimi, że nawet gdybyście dyndali im przed oczami setką niepodważalnych dowodów na to, że się mylą powiedzą Wam, że i tak nie macie racji.

Mamy pewne ukryte założenia, grając w taką grę. Są one dla nas nieświadome, a nawet jeśli część z nich sobie uświadomimy, zazwyczaj im zaprzeczamy. Jakie to założenia? Ano chcemy na przykład popisać się publicznie naszą wiedzą, po to, żeby inni nas docenili (ach ten deficyt uznania z dzieciństwa), udowodnić swoją wyższość nad kimś (ach, wszak i to prawie wszyscy lubimy :) ), skompromitowania kogoś, zabicia wolnego czasu, naenergetyzowania się poprzez emocje jakie powstają w takiej dyskusji, a zapewne i kilku innych.

I ja uczestniczyłem kiedyś w tego rodzaju polemikach na tym forum, zanim przejrzałem na oczy. Sztuka dla sztuki mości Panowie. Jedna strona tej dyskusji żyje w jednym swiecie, druga w drugim. To prawie tak samo jakby dajmy na to tygrysa próbować dogadać z albatrosem. Nie dość, że zupełnie inne byty, to żyją w jakże odmiennych środowiskach. Nie macie szans by zmienić waszych oponentów. Można tak rozmawiać do końca świata i jeden dzień dłużej. Ale jeśli ktoś lubi, to życzę wielu z tego tytułu przyjemnych wrażeń :).

Pozdrawiam wszystkich.

Andrzej

So paź 03, 2009 15:03

Zgadzam się i sam doszedłem do podobnych wniosków, lecz nie uważam aby każdy tu miał tego typu intencje, nawet nieświadome, oraz że nikt tutaj nie da się do niczego przekonać. Poza tym w moim rozumowaniu pojawiło się coś więcej. Dyskusja to okazja do poznania zdania odmiennego, od mojego. Zobaczenia że ludzie o innych poglądach nie są gorsi, źli, nie są moimi wrogami (jeśli ktoś tak wcześniej myślał). I co ważne, w praktyce można uczyć się dyskutowania, argumentowania, unikania pewnych błędów.

So paź 03, 2009 15:59

Zauważcie, że to nie my zaczęliśmy ten temat i nie my oczekiwaliśmy jakieś odpowiedzi. To Frater trzymał non stop zadawał, a po odpowiedziach negował historyczne fakty własnym "widzimisię". Zamiast przyznać się do tego, że mylił się w sprawie starodawnych kultur... to sobie poszedł jakby nigdy nic.

So paź 03, 2009 17:01
Zobacz profil WWW
zbanowana na stałe

Zgadzam się z tym, że pomimo bardzo konkretnych argumentów `spływają one co po niektórych jak po kaczce`.

Dlatego wolę tracić czas na pomoc tym, którzy jej potrzebują.

Tu czasami mogę w czymś pomóc.

Na Dowód tego podam w najbliższych postach 100% Dowód na istnienie BOGA w temacie Cuda dla ludzi, czyli powątpiewanie Św. Tomasza, i nie spodziewam się ... . Dlatego szkoda tracić czasu.

Przekonałem się po Wiecznym_Studencie, który afiszuje się pewnymi poglądami, a w dyskusji głosi często coś odmiennego (w moim odczuciu). To absurd. Dlatego szkoda czasu na zabawę ` w chowanego`. Ja traktuję Was poważnie i może za dużo oczekuję, by to było odwzajemnione.

So paź 03, 2009 17:03

Eh... a czy my tak dużo oczekujemy prosząc Cię od kilkunastu postów o ustosunkowanie się do faktów dotyczących pradawnych kultur..?

Niepoważny jest ten, kto zadaje pytania i dostając odpowiedź nie pasującą mu do swego schematu odchodzi mówiąc: "tracę tu czas". Dobra, papa.

So paź 03, 2009 17:08
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 804 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 54  Następna strona