PIEKŁO – HEROICZNY DAR BOGA?
Autor |
Wiadomość |
Robek
|
 Re: PIEKŁO – HEROICZNY DAR BOGA?
Soul33 napisał(a): Bóg uosabia największe dobro, jakie może istnieć, a niebo jest największym dobrem, jakiego można doświadczać.
Żadne używki i uciechy nie mogą się z tym równać. Takie właśnie jest niebo według chrześcijaństwa. Ja mam inne zdanie na ten temat. Dla mnie używki były są i zawsze będą na pierwszym miejscu.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
N lip 03, 2016 19:54 |
|
|
|
 |
Andy72
|
To jak się nie nadajesz do Nieba, to piekło czeka z rozwartymi wrotami, prosto w jezioro ognia 
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N lip 03, 2016 20:03 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Helenka napisał(a): Wybacz, ale Świderkówna nie jest dla mnie autorytetem i nie zamierzam się zagłebiać w jej dociekania I pomyśleć, że Helenka mi zarzucała, że uważam, że jestem najmądrzejszy 
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
N lip 03, 2016 20:22 |
|
|
|
 |
Robek
|
Andy72 napisał(a): To jak się nie nadajesz do Nieba, to piekło czeka z rozwartymi wrotami, prosto w jezioro ognia  Co bym w życiu nie robił, to i tak to piekło( jeśli w ogóle istnieje)będzie sobie czekać, więc po co sie tym zajmować jak to i tak nic nie zmieni.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
N lip 03, 2016 20:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Helenka napisał(a): Wybacz, ale Świderkówna nie jest dla mnie autorytetem i nie zamierzam się zagłebiać w jej dociekania I pomyśleć, że Helenka mi zarzucała, że uważam, że jestem najmądrzejszy  Ot i merytoryczna odpowiedź, zwłaszcza na "przypowieść rabinistyczną", ale cóż Święta Eklezja wyraża swoje zdanie, gdy Marek_Piotrowski, sprawując urząd pasterza i nauczyciela wszystkich wiernych, swą najwyższą apostolską władzą określa zobowiązującą cały Kościół naukę w sprawach wiary i moralności.
|
N lip 03, 2016 20:27 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Robek napisał(a): Soul33 napisał(a): Bóg uosabia największe dobro, jakie może istnieć, a niebo jest największym dobrem, jakiego można doświadczać.
Żadne używki i uciechy nie mogą się z tym równać. Takie właśnie jest niebo według chrześcijaństwa. Ja mam inne zdanie na ten temat. Dla mnie używki były są i zawsze będą na pierwszym miejscu. Znam kogoś, kto odrzucił używki, bo poznał kobietę, którą głęboko pokochał. Od tej pory używki stały się dla niego chłamem. O ile bardziej staną się tym, kiedy pozna się Boga. Przypominam: dyskutujemy w kręgu katolickiej teologii nieba i piekła. Według niej nic (a więc i żadne używki) nie przewyższa atrakcyjnością Boga. Rozumiem, że piszesz tak po to, żeby pisać. Robek napisał(a): Andy72 napisał(a): To jak się nie nadajesz do Nieba, to piekło czeka z rozwartymi wrotami, prosto w jezioro ognia  Co bym w życiu nie robił, to i tak to piekło( jeśli w ogóle istnieje)będzie sobie czekać, więc po co sie tym zajmować jak to i tak nic nie zmieni. Oczywiście, błędne przekonanie. Chcesz na siłę usprawiedliwić swoje duchowe lenistwo.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
N lip 03, 2016 21:06 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Helenka napisał(a): Marek_Piotrowski napisał(a): Helenka napisał(a): Wybacz, ale Świderkówna nie jest dla mnie autorytetem i nie zamierzam się zagłebiać w jej dociekania I pomyśleć, że Helenka mi zarzucała, że uważam, że jestem najmądrzejszy  Ot i merytoryczna odpowiedź, zwłaszcza na "przypowieść rabinistyczną", ale cóż Święta Eklezja wyraża swoje zdanie, gdy Marek_Piotrowski, sprawując urząd pasterza i nauczyciela wszystkich wiernych, swą najwyższą apostolską władzą określa zobowiązującą cały Kościół naukę w sprawach wiary i moralności. Jak widać, chętnie projektujesz swoją postawę na innych - nie peszy Cię to, że wyżej jest cytat pokazujący że właśnie ją objawiłaś wobec szanowanej biblistki... Na Twoją uwagę jakoby "nie istniała" przypowieść rabinistyczna faktycznie nie odpowiadałem - ale trudno jest merytorycznie odpowiedzieć na niczym nie popartą bzdurę. Bo co mam Ci powiedzieć? Że Piotr Kadlcik, przewodniczacy Zwiazku Gmin Wyznaniowych Zydowskich w Polsce jest dla mnie bardziej w tej sprawie wiarygodny niż Ty, gdy mówi: "Sytuacje te doskonale obrazuje przypowiesc rabiniczna o Mojzeszu, który krazyl ze swym ludem po pustyni przez 40 lat."? Albo ze jednak bardziej wierzę profesor Świderkównie, niż Helence, gdy ta pierwsza pisze: "Więc jak to jest z tą sprawiedliwością Boga? Bardzo piękny komentarz do tego tekstu znajdziemy w rabinicznej przypowieści"? Ech, Helenko...
|
N lip 03, 2016 21:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Jak widać, chętnie projektujesz swoją postawę na innych - nie peszy Cię to, że wyżej jest cytat pokazujący że właśnie ją objawiłaś wobec szanowanej biblistki... Powyższa wypowiedź dotyczyła Twojej postawy, a nie owej biblistki, której twórczości nie znam, a o której wypowiedzi w powyższym temacie prosiłam Ciebie. Nie doczekałam się niczego poza ad personam. Dla mnie autorytetem jest UNK a polecanymi na studiach autorami hierarchowie kościelni poszczególnych dziedzin teologii. Tego się trzymam i dotychczas wystarczało. Jeśli uważasz, że owa biblistka jest większym autorytetem, to proszę po raz kolejny o link do jej wypowiedzi, że są przypowieści rabinistyczne. Marek_Piotrowski napisał(a): Na Twoją uwagę jakoby "nie istniała" przypowieść rabinistyczna faktycznie nie odpowiadałem - ale trudno jest merytorycznie odpowiedzieć na niczym nie popartą bzdurę. Bo co mam Ci powiedzieć? Że Piotr Kadlcik, przewodniczacy Zwiazku Gmin Wyznaniowych Zydowskich w Polsce jest dla mnie bardziej w tej sprawie wiarygodny niż Ty, gdy mówi: "Sytuacje te doskonale obrazuje przypowiesc rabiniczna o Mojzeszu, który krazyl ze swym ludem po pustyni przez 40 lat."? Powtarzam: dla mnie autiorytetem jest UNK, a ten mówi o tradycji rabinistycznej a nie przypowieści rabinistycznej. Obowiązuje mnie jego nauczanie a nie żydowskich rabinów. Nie zasłaniaj się tutaj Mojżeszem, bo chodziło o przypowieść o bogaczu i Łazarzu. Udowodnij, Że jest to przypowieść rabinistyczna. Marek_Piotrowski napisał(a): Albo ze jednak bardziej wierzę profesor Świderkównie, niż Helence, gdy ta pierwsza pisze: "Więc jak to jest z tą sprawiedliwością Boga? Bardzo piękny komentarz do tego tekstu znajdziemy w rabinicznej przypowieści"? Po raz kolejny proszę o link do jej wypowiedzi. I już mniejsza o to, że ja wierze bardziej UNK. Marek_Piotrowski napisał(a): Ech, Helenko... Nie liczyłam na to, że przyznasz się do błędu.
|
N lip 03, 2016 23:26 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Cytuj: Powtarzam: dla mnie autiorytetem jest UNK, a ten mówi o tradycji rabinistycznej a nie przypowieści rabinistycznej. Ignorancji etap dalszy - UNK wypowiada się na temat doktryny wiary, a nie nazw rodzajów literackich. Uśmiałem się. Cytuj: Nie liczyłam na to, że przyznasz się do błędu. Jakiego błędu?
|
N lip 03, 2016 23:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Ignorancji etap dalszy - UNK wypowiada się na temat doktryny wiary, a nie nazw rodzajów literackich. Uśmiałem się. Czym? Że tym trazem nie dopowiedziałam "i hierarchów"? Czytaj moje wypowiedzi całościowo, bo wczesniej powiedziałam jasno. Nie łap mnie za słowa. Marek_Piotrowski napisał(a): Jakiego błędu? Nadal kleisz głupa?
|
N lip 03, 2016 23:44 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Helenka napisał(a): Marek_Piotrowski napisał(a): Ignorancji etap dalszy - UNK wypowiada się na temat doktryny wiary, a nie nazw rodzajów literackich. Uśmiałem się. Czym? Że tym trazem nie dopowiedziałam "i hierarchów"? Czytaj moje wypowiedzi całościowo, bo wczesniej powiedziałam jasno. Nie łap mnie za słowa. To nie jest łapanie za słowa. Opowiadasz rozkoszne bzdury i usiłujesz je wesprzeć UNK. Groteska. Helenka napisał(a): Marek_Piotrowski napisał(a): Jakiego błędu? Nadal kleisz głupa? Nerwów i argumentów zabrakło, ale walczyć trzeba?  
|
N lip 03, 2016 23:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marek_Piotrowski napisał(a): To nie jest łapanie za słowa. Opowiadasz rozkoszne bzdury i usiłujesz je wesprzeć UNK. Groteska. Udowodnij. Udowodnij tez przypowieść rabinistyczną. Dwukrotnie prosiłam o link do wypowiedzi Twojego autorytetu i ... cisza w tym temacie. Marek_Piotrowski napisał(a): Nerwów i argumentów zabrakło, ale walczyć trzeba?
To widać, ze Ci pusciły. Zero merytorycznych wypowiedzi. Same ad personam. I jeszcze ten obrazek. Bardzo wymowny.
|
N lip 03, 2016 23:56 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Helenka napisał(a): Marek_Piotrowski napisał(a): To nie jest łapanie za słowa. Opowiadasz rozkoszne bzdury i usiłujesz je wesprzeć UNK. Groteska. Udowodnij. Bardzo proszę. Po lewej strony klawiatury masz taki klawisz ze strzałką. Naciśnij go i potrzymaj, podjeżdżając (na tej samej stronie) parę postów wyżej. Tam to zrobiłaś Cytuj: Udowodnij tez przypowieść rabinistyczną. Dwukrotnie prosiłam o link do wypowiedzi Twojego autorytetu i ... cisza w tym temacie. A co. google nie działa? Wpisz "przypowieść rabinistyczna świderkówna" i wejdź w pierwszy link. Tego też nie umiesz? Cytuj: Marek_Piotrowski napisał(a): Nerwów i argumentów zabrakło, ale walczyć trzeba? To widać, ze Ci pusciły. Zero merytorycznych wypowiedzi. Same ad personam. I jeszcze ten obrazek. Bardzo wymowny. Merytorycznych? A na co? Na pokrzykiwania, cytuję: Helenka napisał(a): Nadal kleisz głupa? Cytuj: I jeszcze ten obrazek. Bardzo wymowny. Prawda?  Helenka na wojnie... Tylko działo coś kiepsko strzela... widać nie ma amunicji...
|
Pn lip 04, 2016 0:08 |
|
 |
sowaniejestmadra
|
Helenka napisał(a): sowaniejestmadra napisał(a): Ewolucja. Darwin. Dobór naturalny. Samolubny gen. Już na te słowa każdy katolik dostaje białej gorączki, gęsiej skórki i jest mu niedobrze. Kompletna bzdura. Każdy katolik wie (powinien wiedzieć), że ewolucja i Biblia nie stoją sobie na przeszkodzie. Biblia nie mówi jak powstał świat, ale przekazuje prawdę o tym skąd się wziął, że został stworzony przez Boga. Białej gorączki dostają zwolennicy kreacjonizmu, a nie katolicy. sowaniejestmadra napisał(a): To tłumaczy działanie życia na ziemi i jak powstało. Bez udziału Boga. Bóg niczego nie rekomenduje. Milczy jak kamień j.w, ale katolicy i nie tylko katolicy (chrześcijanie) wierzą, że Bóg stworzył świat. sowaniejestmadra napisał(a): Trudno jednak niektórym się z tym pogodzić, że naszym pra-pra-pra dziadkiem była pojedynczy replikant, który z czasem stał się komórką, bakterią, rybą, małpą, człowiekiem. j.w. sowaniejestmadra napisał(a): Bóg nie rekomenduje podziału komórek, to wszystko się dzieje samoczynnie. Nic nie dzieje się samoczynnie. To tylko ograniczony umysł człowieka odbiera podział komórek, wzrost czegokolwiek jako samoczynne działanie. Ktoś jednak musiał to zaprojektować, aby tak się działo i tym Kimś jest, pierwsza przyczyna, Bóg. sowaniejestmadra napisał(a): Ale ten podział miał na to 4 miliardy lat, żeby doszło do powstania człowieka. I nie jest to żaden dowód na to, że człowiek został stworzony przez Boga. Otóż Biblia oczywiście nie stoi w sprzeczności z nauką. Jak bowiem mit może stać w sprzeczności z nauką. No nie może. A co do ograniczoności umysłu człowieka. To ciekawe, bo myślę zupełnie na odwrót - jak można przypisywać Bogu podział komórek czy jakikolwiek akt woli w tym świecie lub w jego początku. Jeżeli można opisać w prosty i przejrzysty sposób powstanie gwiazd, galaktyk oraz pierwszych komórek. Ba - można opisać już w może mniej przejrzysty sposób to co się działo na 10 do -23s po tzw. Wielkim Wybuchu - to gdzie tu akt Stwórcy? Jeżeli wszystko to, co działo się po tym 10 do -23s jest samoczynnym działaniem materii i energii? Bóg zapchajdziura został upchnięty w przedziale czasu od 0 do 10 do -23 s. Tam wysłała go nauka. Co powiesz, jak po kilku latach i tam dojdzie? Gdy w logiczny, matematyczny sposób wyjaśni jak doszło do powstania naszego Wszechświata? Gdzie miejsce na Boga stwórce? Gdzie miejsce na Boga, który był tak ograniczony, że dając nam wolną wolę musiał nam też dać grzech i cierpienie. Niestety taki mit już nie może być prawdą objawioną - jest mitem. I jako taki z czasem zostanie zastąpiony przez bardziej wyrafinowane sformułowania - jakieś tam miłosierdzie, miłość itp. Ale to i bez Boga wszyscy znają. Bardziej nawet stosują się do tego ateiści niż wyznawcy jakiejkolwiek wiary. Bo pisząc, że to Twój Bóg jest stwórcą wszystkiego - stajesz się egoistką wielką - bo kilka miliardów ludzi innych wyznań myśli dokładnie to samo o swoich Bogach. Czy wszyscy oni grzeszą przeciwko pierwszemu przykazaniu? A może to katolicy grzeszą, bo może to Bóg muzułmanów jest Tym Bogiem? A Bóg katolików to już mit?
|
Pn lip 04, 2016 0:24 |
|
 |
sowaniejestmadra
|
medieval_man napisał(a): Znam kogoś, kto odrzucił używki, bo poznał kobietę, którą głęboko pokochał. Od tej pory używki stały się dla niego chłamem.
O ile bardziej staną się tym, kiedy pozna się Boga.
Przypominam: dyskutujemy w kręgu katolickiej teologii nieba i piekła. Według niej nic (a więc i żadne używki) nie przewyższa atrakcyjnością Boga. Rozumiem, że piszesz tak po to, żeby pisać.
Są jeszcze inne rzeczy oprócz używek, Boga i kobiety, które są po stokroć wspanialsze na tej ziemi. Skąd ta pewność, że Bóg jest taki atrakcyjny? Dla mnie jest przerażającym tyranem, który w swej wszechmocy pozwolił na palenie czarownic, obozy koncentracyjne i inne ludobójstwa. Czy Bóg, który dał nam wolną wolę w postaci groźby piekła jest godny miłości? Czy Bóg, który cały czas nas obserwuje - nie jest panem niewolników w Big Brother? Świat bez Boga sam siebie tłumaczy w zakresie ludobójstwa czy okrucieństwa. Świat z Bogiem - jest jeszcze bardziej zagadkowy, a sam Bóg - niewątpliwie okrutny i niestabilny emocjonalnie.
|
Pn lip 04, 2016 0:34 |
|
|
|