Autor |
Wiadomość |
Elbrus
|
 Re: Wierzysz? Kim jesteś?
@Agnostyk21 Przyjąłeś chrzest, więc posiadasz (tak jakby) naprowadzający znacznik/chip. Jesteś nadal katolikiem, ale odłączonym. Ty wierzysz, ale nie jesteś tego świadomy.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Wt kwi 20, 2010 13:13 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
. A mnie złości że nie ma opcji po prostu "chrześcijanin". Podziały...
|
Wt kwi 20, 2010 13:19 |
|
 |
Elbrus
|
A czy jeśli jakiś scjentolog uważa się za chrześcijanina, to mógłby wybrać taką opcję?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Wt kwi 20, 2010 13:49 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
. A co mnie do tego za kogo on się uważa? Skoro na dzień dzisiejszy scjentolog może uważać się za katolika, albo protestanta to o co chodzi?
|
Wt kwi 20, 2010 14:14 |
|
 |
Marco77
|
Jeśli ktoś kocha Jezusa i uważa się za jego ucznia to może nazywać się chrześcijaninem nawet jak nie należy do żadnej konkretnej wspólnoty.
|
Wt kwi 20, 2010 15:09 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Cytuj: Jeśli ktoś kocha Jezusa i uważa się za jego ucznia to może nazywać się chrześcijaninem Oczywiście - nic nie stoi na przeszkodzie, by traktować Jezusa jako nauczyciela, a Apollinowi składać ofiary jako mniejszemu bóstwu "pomocniczemu". Chrześcijan jest wielu na świecie (włączając w to muzułmanów - to przecież też uczniowie Jezusa).
|
Wt kwi 20, 2010 16:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marco77 napisał(a): Jeśli ktoś kocha Jezusa i uważa się za jego ucznia to może nazywać się chrześcijaninem nawet jak nie należy do żadnej konkretnej wspólnoty. Nie może bo nie ma tu takiej opcji. Nie o światopoglądzie mówię, tylko ankiecie w tym wątku. A co ma do tego Apollo i muzułmanie? Pewnie tyle samo co scjentolodzy: żeby się kolega erudycją popisał. 
|
Wt kwi 20, 2010 17:16 |
|
 |
Elbrus
|
Nie popisał, tylko uważam, że np. osoby ochrzczone "przez Mieszka" i czczące Światowida nie powinny być zaliczane do wyznania katolickiego, tylko synkretycznego/New-Age. Co to za chrześcijanin, który nie przestrzega 1. przykazania lub słucha podejrzanych proroków? Czy chrześcijanin może być politeistą lub henoteistą?
|
Wt kwi 20, 2010 17:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
.Nie wiem i wciąż nie rozumiem Twoich wyliczanek. Kto nie przestrzega pierwszego przykazania - skąd Ci się to w ogóle bierze? Ja pytam bo zastanawia mnie jak miałby się tutaj określić np. członek zgromadzenia z Taize czy innej wspólnoty ekumenicznej. "Inny" czy też już "sekta"?
|
Wt kwi 20, 2010 18:12 |
|
 |
Elbrus
|
Cytuj: Kto nie przestrzega pierwszego przykazania - skąd Ci się to w ogóle bierze? Czy wyznacznikiem bycia chrześcijaninem jest wiara w 1 Boga, czy też wystarczy chodzić do kościoła? A może wystarczy traktować Jezusa, jako ulubionego bohatera książkowego? Bo jest wiele osób, które do kościoła chodzą i są ateistami, więc nie wiem jak ich zaklasyfikować? Z tego co wiem, to jednymi z warunków uczestniczenia w spotkaniach/mszach Taize jest przyjmowanie komunii święteja wg wiary katolickiej, a posługujący księża uznają prymat papieża (nie jest to jednostka autonomiczna i pozostawiona bez kontroli). Jest to zatem wspólnota katolicka lub "przy-katolicka". Oczywiście niektórzy określają to jako sektę, podobnie zresztą jak wszystko co jest związane z ekumenizmem.
|
Wt kwi 20, 2010 18:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrus napisał(a): Z tego co wiem, to jednymi z warunków uczestniczenia w spotkaniach/mszach Taize jest przyjmowanie komunii święteja wg wiary katolickiej, a posługujący księża uznają prymat papieża (nie jest to jednostka autonomiczna i pozostawiona bez kontroli). Jest to zatem wspólnota katolicka lub "przy-katolicka". Oczywiście niektórzy określają to jako sektę, podobnie zresztą jak wszystko co jest związane z ekumenizmem.
To źle wiesz. Arcybiskup Canterbury raczej katolickiej komunii nie przyjmował: http://www.taize.fr/pl_article8250.html: "W południe 7 sierpnia arcybiskup przewodniczył celebracji anglikańskiej eucharystii." I nie, nie jest to wspólnota katolicka. Nie wiem, czy uznają prymat papieża. Księża katoliccy zapewne, jednak nie wszyscy bracia są katolikami.
|
Wt kwi 20, 2010 18:56 |
|
 |
Elbrus
|
Czyżby Radio Maryja promowała takie ruchy bedące bez komunii z Kościołem? Żadna niespodzianka. Widocznie przekaz zaproszonych do studia gości wprowadził mnie w błąd.
|
Wt kwi 20, 2010 19:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
. Elbrus, nie wiem co promuje Radio Maryja i prawdę mówiąc nic mnie to nie obchodzi. "Komunia z Kościołem," jak to ładnie ująłeś, to jedno, a definicja denominacji to zupełnie coś innego. Znałem dość dobrze poglądy brata Rogera i jestem przekonany, że byłby on ostatnim, który chciałby określać się jako protestant, prawosławny czy katolik. Dzisiejszy przeor Taize, brat Alois, jest wprawdzie katolikiem, ale sądzę że reguła zgromadzenia nadal obowiązuje.
|
Wt kwi 20, 2010 19:36 |
|
 |
Agnostyk21
|
Katolicyzm uważa że jest świetą religią. Ja uważam że jest najbardziej zakłamaną sekstą na świecie. Gdyby otworzyć wrota watykańskie wszyscy byście przejrzeli na oczy  . pzdr.
|
Śr kwi 21, 2010 7:27 |
|
 |
Agnostyk21
|
ps. nie pamiętam czy to wrota czy inaczej się nazywa ale jestem pewien że KK coś przed nami ukrywa.
|
Śr kwi 21, 2010 7:28 |
|
|
|