Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 22:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 671 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 45  Następna strona
 Komunia Św. Na stojąco czy klęcząco? 
Autor Wiadomość

Post Re: Komunia Św. Na stojąco czy klęcząco?
Dlaczego nie szanuje się dziś Kardynała Stefana Wyszyńskiego?
Dlaczego kapłani lekceważą Prawo?

Episkopat Polski pod przewodnictwem Prymasa Tysiąclecia kard. Stefana Wyszyńskiego świadomy niebezpieczeństwa wynaturzeń stwierdza jasno: "W diecezjach Polski przyjmuje się Komunię świętą z rąk celebransa do ust w postawie klęczącej"
(por. 177 Konferencja Episkopatu Polski, 10).
Nie można wymagać klękania od ludzi obciążonych kalectwem lub chorobą.
Biorący udział we Mszy Św. mogą siedzieć podczas śpiewu hymnu „Chwała na wysokości Bogu”, podczas modlitwy eucharystycznej z wyjątkiem przeistoczenia i podniesienia oraz Komunii Św., gdy wypowiadane są słowa „Oto Baranek Boży” i „Panie, nie jestem godzien” -kiedy należy klęczeć.

To nie był przypadek, ale poznanie tego co się działo wówczas w Kościele Zachodnim, a dzisiaj widzimy owoce, ale nie szanujemy proroczej troski Kardynała Stefana Wyszyńskiego.

„Upadnij na kolana, ludu czcią przejęty. Uwielbiaj swego Pana…”
„Padnijmy na kolana, uczcijmy niebios Pana z miłością, z czułością wiernych sług…”.

Trzej pogańscy Mędrcy i Królowie pełni pokory i otwartości, kierowani nadprzyrodzonym światłem wiary „… gdy weszli do domu i zobaczyli Dziecię z Matką Jego, Maryją, upadli na twarz i oddali Mu pokłon” (Mt 2,11). Wielka musiała być ich pokora i prostota serca, aby oczyma wiary (a nie rozumu) widzieć w tym Dzieciątku nieskończony Majestat Boga.

Szatan w czasie kuszenia Jezusa na pustyni obiecywał, że odda mu cały świat, jeśli tylko upadnie przed nim i odda mu pokłon (Mt 4, 9).

Ap4.8 Cztery Zwierzęta - a każde z nich ma po sześć skrzydeł - dokoła i wewnątrz są pełne oczu,
i nie mają spoczynku, mówiąc dniem i nocą:
Święty, Święty, Święty, Pan Bóg wszechmogący,
Który był i Który jest, i Który przychodzi.
9 A ilekroć Zwierzęta oddadzą chwałę i cześć, i dziękczynienie
Zasiadającemu na tronie,
Żyjącemu na wieki wieków,
10 upada dwudziestu czterech Starców przed Zasiadającym na tronie
i oddaje pokłon Żyjącemu na wieki wieków,

Podczas Mszy Świętej śpiewamy również "Święty, Święty, Święty...", czy klękamy?

N sty 06, 2013 0:42
W wątku "Uwagi do moderacji" zarzucono mi fascynacje pewna strona internetową, a mianowicie "Kronika Novus Ordo".
Cóz nie przeczę, że tam bywam, a co za tym idzie czytam. Nie nazwałbym to jednak fascynacją bo nie we wszystkim się zgadzam co tam opisują i komentują.
Nie można jednak zaprzeczyć, że pomimo kilku wpadek wiele jest tam prawdziwych i niezbitych dowodów na rażace naruszenia jakich dopuszczaja sie księża podczas sprawowania Liturgii.

Jakakolwiek więc banalizacja i lekceważenie tej stronki nie podważą pewnych faktów jakie maja miejsce.
Mozna sie oburzac na sposób ich przedstawiania jak i komentowania....ale faktom zaprzeczac sie nie da.

Chciałbym jednak dodac, ze to nie jedyna strona, która wytyka kapłanom błedy. Jest ich więcej i to o wiele powazniejszych, które jak ktos bedzie sie upierał to bez problemów znajdzie w sieci.

Nie pomoże więc zakłamywanie lub banalizowanie rzeczywistości. Tymbardziej nie pomoże w świetle Instrukcji "INAESTIMABILE DONUM", którą powyżej zalinkowałem. Chociazby z tego powodu, że Instrukcja ta została wydana w roku 1980 kiedy to o KNO, a nawet o internecie mało kto marzył, a także dlatego, ze trudno posądzać bł Jana Pawła II oraz Prefekta Kongregacji ds Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów o niezdrowa fascynację internetowymi fotkami i filmikami.

Jednakowoż jak to juz wczoraj pisałem. Nie będe już więcej mówił o "księżach pajacach i debilach", ogranicze sie do nazywania ich "fałszerzami" jak ich określał św Tomasz z Akwinu, a co potwierdziła w swojej Instrukcji wspomniana powyżej Kongregacja.

N sty 06, 2013 9:51
humalog - tak Cię razi brak alb, uśmiechy przed przyjęciem Komunii, a jak odbierasz zjawisko wrzasków na Jasnej Górze "a na drzewach zamiast liści będą wisieć komuniści...Donald matole tu są kibole" po Mszy św i zapewne przyjęciu Komunii.
Owej grupie przedstawicieli "patriotycznego ruchu oddolnego" przewodził ksiądz, który w homilii ubolewał nad najbardziej prześladowaną warstwą społeczną w Polsce jaką są kibole.
Był tam szacunek do Komunii, świadomość sacrum?..... bo chyba nie sądzisz, że ta zajadłość wytworzyła się po wyjściu ze Mszy św?

N sty 06, 2013 10:36
humalog napisał(a):
Cytuj:
A kto, jezeli nie "najpoprawniejsi na swiecie katolicy", czyli Polacy i polscy ksieza?

Powtarzam. Nigdy nie twierdziłem, ze Polacy sa "najpoprawniejszymi katolikami", a księża "kapłańskimi ideałami". Takich nigdzie na swiecie nie ma, bo ideały nie istnieją w rzeczywistości :)

Mimo twojej deklaracji mam jednak wrazenie, ze zalezy ci na perfekcjonizmie (innych). Rozumiem, ze z szacunku do Mszy sw tu szczegolnie, ale ja odrozniam zla wole od postepowania wedlug zasady, "co nie jest zabronione, jest dopuszczalne". I nie mam tu na mysli owych tendencyjnych linkow, ktore tak toba wstrzasnely (bo co sam naprawde widziales na wlasne oczy na zachodzie?). Ale np kazanie dla dzieci z ich udzialem (rozmowa, wspoludzial), piesni niekoniecznie z okresu sredniowiecza itp.

Ja pronuje postepowac wedlug zasady: jezeli nie potrafisz czegos zrobic lepiej - to nie krytykuj. Chyba za masz "charyzmat" krytyki kaplanow akurat.
A jezeli juz krytykujesz, bo jestes pewny bledu, to rob to z miloscia (inaczej wypaczasz chrzescijanstwo i robisz z niego faryzeizm) i badz gotow na krytyke twojej osoby. Przyjmij i te z pokora i zastanow sie nad nia: moze i w niej jest cos z prawdy?

humalog napisał(a):
Mam również ogromna nadzieję, że wszystkie te zmiany będą dokonywane w zgodzie z obowiazujacymi przepisami i ze nie doprowadzą do odarcia Koscioła z sacrum pozostawiając tylko profanum.
Co niestety, ale musisz sam przyznac, ze ma sie coraz lepiej na zachodzie, a do Polski ta zaraza tez czasem jest przywlekana.

No wiec, owo "odzieranie z sacrum" w Polsce bywalo juz i wczesniej, a i dzis rozne dziwne rzeczy spotykam w kosciele podczas odwiedzin w Polsce. Glownym grzechem sa kazania, nie bedace homiliami, w ktorych ksiadz mowi o wszystkim, tylko nie o Ewangelii z danej niedzieli...
humalog napisał(a):
Cytuj:
Po pierwsze trzeba samemu dokladnie wiedziec jak jest "dobrze" ("Bo tak bylo u nas w parafii" jest, moim zdaniem, zadnym argumentem), po drugie ksiadz tez czlowiek i tak jak my nie lubi, kiedy mu "zwracac uwage"

Po trzecie....W dzisiejszych czasach by wiedziec jak ma byc nie potrzeba sie nawet ruszac z domu. Dokumenty koscielne sa dostepne wirtualnie.
Po czwarte....Nie interesuje mnie co dany ksiadz lubi lub nie lubi, jeżeli chodzi o Mszę św. On ma wykonywac starannie swoje obowiązki, bo Msza nie jest jego prywatnym przedsięwzięciem.
Warto by każdy z nich o tym pamiętał, ajak zapomni to przypomniec np. tym:

Rozumiem, ze ty twoje obowiazki w pracy i domu wykonujesz perfekcyjnie?
Humalog: ksiadz tez czlowiek. Owszem, w rycie trydenckim kazda pomylka to grzech smiertelny, ale mam wrazenie, ze nie o to Panu Jezusowi chodzilo, kiedy pozostawil nam Eucharystie. Nie o to, zeby kaplan bal sie smiertelnie przejezyczyc i zajaknac badz zrobic o jeden znak krzyza za malo.
Owszem, kazdy kaplan powinien trzymac sie rubryk i byc w tym specjalista, ale co innego zla wola a co innego lokalne "odchylenia" ale zgodne z oficjalna Liturgia.
Nie mowiac o tym, ze nie kazdy wierny ma czas i mozlwisoci studiowania tego, co jest specjalnoscia kaplanow. Niech kazdy wypelnia WLASNE obowiazki stanu dobrze (bo nawet to, co Pan Bog stworzyl nie bylo prefekcyjne, tylko dobre i bardzo dobre) i da zyc ... innym.

humalog napisał(a):
Bramin
Nie unos sie tak w swoim "świetym" oburzeniu.
Przeczytaj powyższy dokument, a potem blablaj o "dbałości"
Jaw widac powyżej ta "niedbałośc" nie została tylko przeze mnie zauważona....ale ty dalej brnij w swoj wymyslony swiat.

No własnie dałes przykład wszystkim na to co wczesniej opisali....Przykład zacietrzewienia i zachowania księzy w momencie gdy świecki zwraca im jakąs uwagę.

Meliski braminie sie napij....bo nerwy szkodzą.

@humalog, tu przesadziles i sam powinienes to zrozumiec. Wlasnie dales przyklad zacietrzewienia, kiedy zwraca sie uwage .. tobie.
Co ci przeszkadza zostac kaplanem i pojechac na misje na zachod? Powolania ci brakuje? Pomodle sie o nie.
Mam nadzieje, ze sie doczekam swietego i poprawnego kaplana-humaloga, ktoremu mozna bedzie wytykac jego potkniecia a on bedzie pokornie za to dziekowal i ladogodnie i cierpliwie tlumaczyl, dlaczego tak a nie inyczej jest dobrze. Na razie tej pokory jeszcze ci brakuje i uwazasz, ze wytykac bledy to ty, ale nie tobie, ale zycie przed toba. Przyjedz! Juz ja ciebie "wychowam".

N sty 06, 2013 11:28
Moderator

humalog napisał(a):
W wątku "Uwagi do moderacji" zarzucono mi fascynacje pewna strona internetową, a mianowicie "Kronika Novus Ordo"..

A kto Ci to zarzucił?

(J 8, 32b)

N sty 06, 2013 12:36

Alus napisał(a):
Gdybyś leżał na łożu śmierci tez odmówiłbyś przyjęcia Komunii z rąk Szafarki?

Rozumiem, że w katolickiej niby Polsce nie ma już księży?

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

N sty 06, 2013 12:48
Cytuj:
Mimo twojej deklaracji mam jednak wrazenie, ze zalezy ci na perfekcjonizmie (innych).

Jak widze nie zdobyłes sie na przeczytanie zalinkowanej przeze mnie Instrukcji.
Polecam zatem przeczytanie całości nie tylko fragmentu, który wkleiłem, a potem powrót do sykusji o "perfekcjoniźmie".
Bo cos mi sie wydaje, że nie wiesz o czym piszesz...

Cytuj:
A jezeli juz krytykujesz, bo jestes pewny bledu, to rob to z miloscia (inaczej wypaczasz chrzescijanstwo i robisz z niego faryzeizm) i badz gotow na krytyke twojej osoby. Przyjmij i te z pokora i zastanow sie nad nia: moze i w niej jest cos z prawdy?

Niektórzy wszędzie węszą nienawiść....to nieco wypaczone spojrzenie.
Czy ja podałem jakiś konkretny przykład, czy ja podałem jakiegos konkretnego księdza? Mógłbym, ale wtedy "świete oburzenie" wzniosłoby sie nad niebiosa, a i moderacja łaskawa byłaby to wyciąć dla "swietego spokoju".
Niczego takiego nie zrobiłem, zaznaczyłem jednak że różnego rodzaju "przekręty" maja miejsce i zaklinanie rzeczywistości, oraz atak na krytykującego na nic sie zdadzą.

Pokora nie znaczy zgody na wszystko....to tez powinno sie wiedzieć.

Cytuj:
No wiec, owo "odzieranie z sacrum" w Polsce bywalo juz i wczesniej, a i dzis rozne dziwne rzeczy spotykam w kosciele podczas odwiedzin w Polsce. Glownym grzechem sa kazania, nie bedace homiliami, w ktorych ksiadz mowi o wszystkim, tylko nie o Ewangelii z danej niedzieli...

No proszę! Sam widzisz jak jest nawet w Polsce. Sam tez pewnie wiesz, ze na Zachodzie bywa jeszcze gorzej.
Pytam więc.....czy tylko sama modlitwa i milczenie wsytarczy?

To czy sie za tych księzy modle to moja sprawa osobista. A dyskusyjne forum nie jest miejscem by wystawiac sobie laurke czy tez nie.

Cytuj:
Rozumiem, ze ty twoje obowiazki w pracy i domu wykonujesz perfekcyjnie?
Humalog: ksiadz tez czlowiek. Owszem, w rycie trydenckim kazda pomylka to grzech smiertelny, ale mam wrazenie, ze nie o to Panu Jezusowi chodzilo, kiedy pozostawil nam Eucharystie. Nie o to, zeby kaplan bal sie smiertelnie przejezyczyc i zajaknac badz zrobic o jeden znak krzyza za malo.
Owszem, kazdy kaplan powinien trzymac sie rubryk i byc w tym specjalista, ale co innego zla wola a co innego lokalne "odchylenia" ale zgodne z oficjalna Liturgia.

Kolejne niedoczytanie.
Czy ja cos pisze o rycie trydenckim?
Dokoment który przedtsawiłem dotyczy NOM-u, a nie OM-u
Nie wiem więc jaki cel ma to wtracenie?

Nawet "lokalne odchylenia" musza posiadac akceptację Watykanu, a nie byc efektem radosnej twórczości księdza.

Co do mojej pracy to staram sie byc perfekcyjny, gdyz ciagłe popełnianie błędów i zasłanianie sie niewiedzą. W przypadku mojego zawodu skutkuje natychmiastowym zwolnieniem, a wtedy jedynie Bogu mógłbym dziekować jeżeli nie nastapiłoby to w sposób dyscyplinarny.
Owszem błedy jak każdemu mi sie tez zdarzaja.....ale po to mam nad soba osobe kontrolująca by ona mogła je szybko wyłapać, zanim będzie za późno.

Cytuj:
Co ci przeszkadza zostac kaplanem i pojechac na misje na zachod? Powolania ci brakuje? Pomodle sie o nie.

Nie módl sie w żadnym razie!!! Zabraniam Ci!
Gdyz musiałoby to skutkowac smiercią mojej żony, a zonatych i dzieciatych do Seminarium nikt nie przyjmuje :D

N sty 06, 2013 12:51
Alus napisał(a):
humalog - tak Cię razi brak alb, uśmiechy przed przyjęciem Komunii, a jak odbierasz zjawisko wrzasków na Jasnej Górze "a na drzewach zamiast liści będą wisieć komuniści...Donald matole tu są kibole" po Mszy św i zapewne przyjęciu Komunii.
Owej grupie przedstawicieli "patriotycznego ruchu oddolnego" przewodził ksiądz, który w homilii ubolewał nad najbardziej prześladowaną warstwą społeczną w Polsce jaką są kibole.
Był tam szacunek do Komunii, świadomość sacrum?..... bo chyba nie sądzisz, że ta zajadłość wytworzyła się po wyjściu ze Mszy św?

Nie bede tego oceniał, gdyz ocena ta nie nadaje się na forum i zostałaby automatycznie ocenzurowana.
Eufemistycznie powiem tylko, ze to hańbiące i wysoce naganne zachowanie.

Jezeli te osoby nie zostały publicznie upomniane to ci którzy mieli obowiązek to uczynic podpadaja pod tę sama niecenzuralną ocenę.

Tego księdza zaś nazwałbym "fałszerzem"

N sty 06, 2013 13:18
Endek napisał(a):
Alus napisał(a):
Gdybyś leżał na łożu śmierci tez odmówiłbyś przyjęcia Komunii z rąk Szafarki?

Rozumiem, że w katolickiej niby Polsce nie ma już księży?

W katolickiej niby Polsce funkcjonują parafie, gdzie posługuje jeden ksiądz, a obowiązków nikt mu nie zmniejszył.

N sty 06, 2013 13:30
humalog napisał(a):

Cytuj:

No proszę! Sam widzisz jak jest nawet w Polsce. Sam tez pewnie wiesz, ze na Zachodzie bywa jeszcze gorzej.
Pytam więc.....czy tylko sama modlitwa i milczenie wsytarczy?

Moze zgodzmy sie w jednym: kiedy ksiadz w twojej /mojej parafii systematycznei zmienia glowne czesci Mszy sw, dodaje/odejmuje, lamie wyraznie instrukcje liturgiczne, to ja tez uwazam, ze nalezy z nim (najpierw) na ten temat porozmawiac. A jezeli ksiadz dalej tak samo postepuje, podac sprawe dalej.

Jezeli jednak jestem gdzies w obcej parafii np na wakacjach i "potkniecie" ksiedza polega na tym, ze zrobil cos inaczej, niz mi sie wydaje poprawnie, co nie znaczy od razu "falszersko", to niekoniecznie moim zadaniem jest natychmiastowe pisanie donosu do biskupa diecezjalnego z podaniem okolicznosci, filmem (chyba cos z tymi filmami i zdjeciami podczas Mszy sw jest takze uregulowane?) i zdjeciem?

humalog napisał(a):
Cytuj:

Nie módl sie w żadnym razie!!! Zabraniam Ci!
Gdyz musiałoby to skutkowac smiercią mojej żony, a zonatych i dzieciatych do Seminarium nikt nie przyjmuje :D

Pomodle sie. Dzieci dorosna, a moze zona tez chcialaby np wstapic do klasztoru? Nigdy nie wiadomo, jakie Pan Bog ma dla was plany. Zniwo wielkie, a robotnikow malo, humalog. Pomysl nad tym. :-D

N sty 06, 2013 13:36
Kael napisał(a):
Dzieci dorosna, a moze zona tez chcialaby np wstapic do klasztoru?

Aby taka sytuacja była możliwa, humalog musiałby przyjąć prawosławie. W KK małżeństwo jest nierozerwalne aż do śmierci :P

N sty 06, 2013 13:45
No nie wiem, juz ksieza grekokatoliccy moga miec rodziny...

A poza tym humalog moze zostac diakonem stalym. Tez juz bedzie mial swiecenia i wiecej "praw" w stosunku do kaplanow. No i takze wiecej obowiazkow...

N sty 06, 2013 14:03
Helenka napisał(a):
Kael napisał(a):
Dzieci dorosna, a moze zona tez chcialaby np wstapic do klasztoru?

Aby taka sytuacja była możliwa, humalog musiałby przyjąć prawosławie. W KK małżeństwo jest nierozerwalne aż do śmierci :P

Helenko!
nawet Prawosławie odpada, gdyz zenic to oni sie moga, ale przed swięceniami. Nigdy po :)
A jak zona umrze to drugiej mu wziąc nie wolno.
Pozostaje Protestantyzm co jest nierealne, gdyz takiego błedu bym nie popełnił :)
Nie zamienia sie złota na tombak :D

Cytuj:
Jezeli jednak jestem gdzies w obcej parafii np na wakacjach i "potkniecie" ksiedza polega na tym, ze zrobil cos inaczej, niz mi sie wydaje poprawnie, co nie znaczy od razu "falszersko", to niekoniecznie moim zadaniem jest natychmiastowe pisanie donosu do biskupa diecezjalnego z podaniem okolicznosci, filmem (chyba cos z tymi filmami i zdjeciami podczas Mszy sw jest takze uregulowane?) i zdjeciem?

Tak sie składa, ze nigdy na nikogo jeszcze nie doiosłem. Nawet w mniej ważkich sprawach.
Nie bawi mnie ten styl życia :)

Pomijając jednak owe filmiki i fotki.....skupmy sie na Instrukcji spisanej 30 lat temu!!
Widać bardzo wyraźnie, ze nie jest to problem złej interpretacji filmików i fotek....ale problem nie gasnący i na tyle powazny, ze sama Stolica Apostolska musiała sie nim zająć.
Pomimo upływu lat...problem sie powtarza, a czasami wrecz poteguje. Nie ma więc co z góry zakładać, że filmiki i fotki sa kłamliwe i dobre dla gimnazjalistów.
Małe dzieci często zakrywając oczy twierdza, ze znikneły. O ile u dzieci jest to zabawne ze wzgledu na ich wiek, o tyle u osób dorosłych wzbudzic może tylko zażenowanie i powodować podejrzenia o zakres ich poczytalności.

Cytuj:
A kto Ci to zarzucił?

Niech ci bedzie. poprawiam się - Nie "zarzut", ale "sugestia"
Teraz lepiej? :D

N sty 06, 2013 14:07
Kael napisał(a):
No nie wiem, juz ksieza grekokatoliccy moga miec rodziny...

A poza tym humalog moze zostac diakonem stalym. Tez juz bedzie mial swiecenia i wiecej "praw" w stosunku do kaplanow. No i takze wiecej obowiazkow...

Nie bawi mnie funkcja stałego diakona. Chociaz absolutnie nie mam wobec niej jakichkolwiek zastrzeżeń.

Ja jak miałbym brać to "cała pulę"....i taka też wziąłem, gdyz moim powołaniem było i jest Małżeństwo :)

N sty 06, 2013 14:13
@humalog, wracjac do filmikow. Nie wiem skad je ludzie biora, ale ja takich doswiadczen nie mam.
I nie, nie zaslaniam oczu na fakty, ale mysle, ze jak wiele innych "medialnych afer" i tu jest pewne przeklamanie.

Sam piszesz, ze juz 30 lat temu byly rozne wypaczenia, ktore doprowadzily do spisania tej instrukcji.
Wtedy nie bylo internetu, ale pamietam, ze filmowanie czy robienie zdjec podczas Mszy sw nigdy nie bylo "normalne". Zwykly czlowiek podczas Mszy sw nie zajmuje sie dokumentowaniem "wypaczen" ksiedza, tylko zupelnie czyms innym.
Mozliwe, ze wstawiaja te (miejmy nadzieje prawdziwe, nie sfalszowane - bo pewnosci miec nie mozemy) filmiki w dobrej wierze, jako ... donos (bo czym innym one sa?), ale dla mnie maja one zly posmak.

Najczesciej owi autorzy chca anonimowo pokazac, jacy to INNI sa grzeszni, a tu oni, "o czystych rekach" tropia wszelkie odchylenia i ... no wlasnie, czy postepuje zgodnie z Ewangelia (idz, napomnij brata w cztery oczy itp itd)? Nie. Dla mnie to tacy sami grzesznicy jak owi ksieza, ktorzy na owych filmikach sa pokazani.

A owi ksieza sa jednostkami. Zapewniam ciebie, ze to nie jest standartdna zachodzie. Tak jak nie kazdy ksiadz w Polsce jest "falszerzem" (wg instrukcji), tak z moich doswiadczen to jest propaganda pewnych kregow, ktore jako hobby maja sledzenie wszelakich odchylen, ze wiekszosc/znaczna ilosc kaplanow na zachodzie odprawia "wlasne" Msze sw. I na takie postawienie sprawy przez ciebie, oburzyl sie bramin.

N sty 06, 2013 14:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 671 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 45  Następna strona