PIEKŁO – HEROICZNY DAR BOGA?
Autor |
Wiadomość |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
 Re: PIEKŁO – HEROICZNY DAR BOGA?
sowaniejestmadra napisał(a): Są jeszcze inne rzeczy oprócz używek, Boga i kobiety, które są po stokroć wspanialsze na tej ziemi. Skąd ta pewność, że Bóg jest taki atrakcyjny?
Dżizas... Ile razy jeszcze mam napisać o tym, że pisząc o piekle i niebie czy czyśćcu obracamy się w kręgu teologii katolickiej? Zachowujesz się jak ktoś, kto wchodzi do dyskusji na temat serialu Gra o Tron i stwierdza, że w końcowym rozrachunku Żelazny Tron i tak należy się Walterowi z Breaking Bad. Nie widzisz, że Twoje wtręty są poza światem dyskusji? Tak. Bóg jest z definicji najbardziej atrakcyjny. sowaniejestmadra napisał(a): Dla mnie jest przerażającym tyranem, który w swej wszechmocy pozwolił na palenie czarownic, obozy koncentracyjne i inne ludobójstwa.
Oczywiście, w twojej wizji niczemu nie jest winny człowiek. Najłatwiej zrzucić wszystko na Boga. W którego poza tym nie wierzysz. Widzisz bezsens swoich tez? sowaniejestmadra napisał(a): Czy Bóg, który dał nam wolną wolę w postaci groźby piekła jest godny miłości?
Niczego nie zrozumiałeś z istoty tego tematu. Piekło nie jest żadną groźbą. Przeczytaj starannie jeszcze raz. Poza tym: co to jest "wolna wola w postaci groźby piekła"? Rozumiesz, co piszesz? sowaniejestmadra napisał(a): Czy Bóg, który cały czas nas obserwuje - nie jest panem niewolników w Big Brother?
Biedna sowa. Czy matka, która obserwuje swoje dziecko jest panem niewolników w Big Brother? sowaniejestmadra napisał(a): Świat bez Boga sam siebie tłumaczy w zakresie ludobójstwa czy okrucieństwa.
Więc po co oskarżasz Boga o okrucieństwa? sowaniejestmadra napisał(a): Świat z Bogiem - jest jeszcze bardziej zagadkowy, a sam Bóg - niewątpliwie okrutny i niestabilny emocjonalnie. Czyżby projekcja własnych problemów?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pn lip 04, 2016 9:01 |
|
|
|
 |
glejt
|
Robek napisał(a): Andy72 napisał(a): Robek, nie wierzysz że Niebo jest nieskończenie lepsze od piekła? Bardzo dobrze że zadałeś to pytanie Bo widzisz, za życia to zostaje mi jedynie wiara, i sobie tam wieże, natomiast już po śmierci bym chciał to wszystko na własne oczy zobaczyć. A takie podejście za specjalnie sie nie podoba, bo nawet ta cała Helenka mówi że nie bedzie czasu tego oglądać, więc jej też coś nie za bardzo. I by tak wychodziło że nawet po śmierci trzeba by brać na wiare, że tu jest dobrze a tam już nie. Cały rozdział pisany przez Marka sugeruje, że Bóg w swoim heroizmie podarował nam piekło. Lecz sęk jest w tym, że podarował nam możliwość zobaczenia czym jest namiastka piekła i namiastka nieba. Lecz tu na ziemi. Lecz diabeł nie chce aby poznać jak wchodzi sie do piekła i nie chce abyśmy zechcieli połączyć się z Jego wolą. Zatem otrzymujemy tu dary które nas zniewalają i których użycie niemal natychmiast powoduje , że nam brak jego przedłużenia. To, że wybieramy wszystko co nas niszczy zniewala i w rezultacie unieszczęśliwia wskazuje jednoznacznie, że nie potrafimy wybierać a szukając sposobu na szczęście innego niż istniejący w Bogu właśnie sie unieszczęśliwiamy. Bóg doskonale wie, że tak sie zapętliliśmy iż sami nie potrafimy rozpoznać co jest dla nas lepsze. Dlatego to właśnie mamy szukać Królestwa Bożego już teraz na ziemi ( bo jest to możliwe ale pod kierownictwem Ducha św). Po to aby zobaczyć jak nieskończenie lepsze jest życie pod kierownictwem Boga niż bez. Odnośnie "zobaczenia" po śmierci to właśnie dotyczy tego co wybrałeś już ,że chcesz oglądać. Kierując się prawami ego nie rozpoznasz praw Boga i Jego Królestwa juz tu na ziemi. Cielesne żądze nie należą do sfery tej jaką Bóg chciałby zniewalać człowieka. Jednak człowiek będzie mógł wybrać. Ale wybrać musi już teraz. Jeżeli nie umie doświadczyć jedności z Bogiem aby rozpoznać czego chce musi poprosić o poznanie czym jest ta jedność. Bog jest tak delikatny i tak czuły na nasze pragnienia aby On mógł nas obdarzać tym co najlepsze, że często mylimy terror ego z wola Boga. Jak zwykle arogancko. Co do używek- Bóg dając nam szczęście oferuje taki ich rodzaj, które nie mają skutków ubocznych jak kac lub degeneracja mózgu. A rodzaj przyjemności nam oferowanej porównywalny może być do kosztowania mrożonej brudnej kałuży do nieskończonej gamy smaków lodów. A przyjemności cielesne do niekończącej sie ekstazy ( lub orgazmu jak kto woli)
_________________ [color=#BF00FF]Szukaj Prawdy a Prawda cię wyzwoli.[/color]
|
Pn lip 04, 2016 15:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marek_Piotrowski napisał(a): A co. google nie działa? Wpisz "przypowieść rabinistyczna świderkówna" i wejdź w pierwszy link. Tego też nie umiesz? Marek_Piotrowski napisał(a): Merytorycznych? A na co? Na pokrzykiwania, cytuję: Marek_Piotrowski napisał(a): Prawda?
Helenka na wojnie... Tylko działo coś kiepsko strzela... widać nie ma amunicji... Wiesz, z kogo robisz idiotę, prawda? Nie, nie wiesz. Powiem Ci. Z siebie. Zszedłeś w dyskusji tak nisko, że niżej nie można. EOT.
|
Pn lip 04, 2016 15:53 |
|
|
|
 |
Robek
|
glejt napisał(a): Zatem otrzymujemy tu dary które nas zniewalają i których użycie niemal natychmiast powoduje , że nam brak jego przedłużenia. To, że wybieramy wszystko co nas niszczy zniewala i w rezultacie unieszczęśliwia wskazuje jednoznacznie, że nie potrafimy wybierać To twoje gadanie mnie nie dotyczy, bo korzystam z tego co mi sie podoba najbardziej, i jestem z tego zadowolony medieval_man napisał(a): Dżizas... Ile razy jeszcze mam napisać o tym, że pisząc o piekle i niebie czy czyśćcu obracamy się w kręgu teologii katolickiej? Zachowujesz się jak ktoś, kto wchodzi do dyskusji na temat serialu Gra o Tron i stwierdza, że w końcowym rozrachunku Żelazny Tron i tak należy się Walterowi z Breaking Bad. Nie widzisz, że Twoje wtręty są poza światem dyskusji? Tak. Bóg jest z definicji najbardziej atrakcyjny.
Sowaniejestmondra nie chce Boga chce całą reszte tych mniej atrakcyjnych używek, i powiem ci że w tej kwestii mam takie same poglądy jak sowa.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Pn lip 04, 2016 21:24 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Robek napisał(a): Sowaniejestmondra nie chce Boga chce całą reszte tych mniej atrakcyjnych używek, i powiem ci że w tej kwestii mam takie same poglądy jak sowa. Wszyscy to wiemy. I wiemy, że to tylko próba epatowania.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pn lip 04, 2016 21:29 |
|
|
|
 |
glejt
|
Cytuj: To twoje gadanie mnie nie dotyczy, bo korzystam z tego co mi sie podoba najbardziej, i jestem z tego zadowolony  Tylko tak ci się wydaje. Bo postrzegasz to z punktu oddzielenia. Ten świat funkcjonuje na odwróconych zasadach. Ale jego czas jest policzony. A jego formy również. Zatem to co sobie tu cenisz również się skończy. Tu możemy jeszcze zabierać innym to czego jak wydaje się nam potrzebujemy. Bo zabierasz jednak ciągle sobie. W momencie gdy ten świat sie skończy lub gdy tylko umrzesz nie będziesz w stanie nic nikomu zabrać a dostać można tylko to co się już ma. Gdy nie nauczysz się jak dawać aby mieć. Bo nawet w tym świecie to co masz zostanie ci odebrane , bo nie może przetrwać.
_________________ [color=#BF00FF]Szukaj Prawdy a Prawda cię wyzwoli.[/color]
|
Pn lip 04, 2016 21:35 |
|
 |
sowaniejestmadra
|
medieval_man napisał(a): Dżizas... Ile razy jeszcze mam napisać o tym, że pisząc o piekle i niebie czy czyśćcu obracamy się w kręgu teologii katolickiej? Zachowujesz się jak ktoś, kto wchodzi do dyskusji na temat serialu Gra o Tron i stwierdza, że w końcowym rozrachunku Żelazny Tron i tak należy się Walterowi z Breaking Bad. Nie widzisz, że Twoje wtręty są poza światem dyskusji? Tak. Bóg jest z definicji najbardziej atrakcyjny. Oczywiście, w twojej wizji niczemu nie jest winny człowiek. Najłatwiej zrzucić wszystko na Boga. W którego poza tym nie wierzysz. Widzisz bezsens swoich tez? Niczego nie zrozumiałeś z istoty tego tematu. Piekło nie jest żadną groźbą. Przeczytaj starannie jeszcze raz. Poza tym: co to jest "wolna wola w postaci groźby piekła"? Rozumiesz, co piszesz? Biedna sowa. Czy matka, która obserwuje swoje dziecko jest panem niewolników w Big Brother? Więc po co oskarżasz Boga o okrucieństwa? Czyżby projekcja własnych problemów? Bóg nie jest atrakcyjny skoro: 1. Jest niedostępny 2. Jest nieracjonalny 3. Jest nie z tej ziemi (nie z tego Wszechświata) 4. Uzdrawia tylko narządy wewnętrzne - ale już kończyn nie potrafi po amputacji przywrócić do ciała 5. Jest okrutny, miejscami miłosierny, kocha nas i zsyła do piekła - patrz też punkt 2. To się kupy nie trzyma. Matka obserwuje dziecko z troski i nie powinna go karać. Bóg obserwuje nie wiadomo z jakiego powodu i ponadto karze. Nikt nie jest winny. Ani człowiek, ani Bóg i jego mit. Nikt nie jest winny! To po prostu ewolucja nas tak ukształtowała i każdy z nas chce żyć. Winni jesteśmy sobie sami, że nie cenimy życia. Że potrafimy je tracić w imię Boga, że nie pozwalamy regulować narodzin, że nie odkrywamy swojej duchowości, że ciągle żyjemy w matrycy Kościoła Katolickiego, który tak wielu ludzi zabił i dalej zabija pośrednio lub bezpośrednio - duchowo i fizycznie. To mit, że JPII chciał dialogu między religiami. To śmieszne i niedorzeczne. KK nigdy przecież nie zrezygnuje ze swoich chorych doktryn. Człowiek nie ma żadnego obciążenia grzechem. Jest głupi, że nie dostrzega oczywistych praw. Każdy żyjący powinien się zastanowić, żę dostąpił wielkego zaszczytu - dane jest mu żyć, tylko dlatego, żę spośród milionów plemników wygrał właśnie ten jeden. Że komórka jajowa go przyjęła, że podział, który trwa 4 miliardy lat ukształtował go w myślącą maszynę biologiczną, która nie chce nazywać się maszyną, choć nią jest. I szuka Boga, którego nie ma, zamiast cieszyć się życiem. Śmierć jest tylko zgaśnięciem. Hulaj dusza - w pozytywnym znaczeniu - piekła nie ma, Kościół Katolicki nic nie ma wspólnego z moralnością. Moralność jest w każdym z nas! Powiedz Medievalu Menie, dlaczego winny jest człowiek, co takiego zrobił? Owszem, postępuje niemoralnie wielokrotnie zarówno katolik jak i ateista, ale dlaczego jest winny?
|
Śr lip 06, 2016 0:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Oczywiście, w twojej wizji niczemu nie jest winny człowiek. Najłatwiej zrzucić wszystko na Boga. W którego poza tym nie wierzysz. Widzisz bezsens swoich tez?
Nie, nie. To jest właśnie jakaś odmiana malteizmu, więc jednak wiary, pospolicie występująca na religijnych forach. Nie da się z tym dyskutować, podobnie zresztą jak z absolutnymi fideistami, po drugiej stronie obozu.
|
Śr lip 06, 2016 8:21 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Życie forumowe dopisało ciekawą ilustrację do pytania, czy ktoś z nienawiści może dokonywać wyborów, które są dla niego ewidentnie złe (i on o tym wie). W "politycznej" części forum - mniejsza o co poszło - pewna grupa wypowiadała się bardzo grubiańsko i histerycznie. Przyznaję, ze w pewnym momencie zrobiłem pewien eksperyment - sprowokowałem ich (mówiąc zresztą prawdę... ale dla ilustracji nie ma tu znaczenia kto miał rację) i dałem do zrozumienia że robię to po to, by się pienili
Oczywiście, a takiej sytuacji łatwo byłoby mnie skompromitować - wystarczyło się nie pienić, nie wyzywać mnie od Goebelsa itd, a odpowiedzieć spokojnie i merytorycznie. I oni wiedzieli że tak jest.
A mimo to nienawiść, pycha, zacietrzewienie nie pozwoliło im na to. Calkiem zwyczajnie woleli "pójść z kopa" - nawet jeśli to potwierdzało moje słowa.
Taki jest właśnie mechanizm piekła.
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
Cz lip 14, 2016 9:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Histerii c.d. C.d.n 
|
Cz lip 14, 2016 9:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Helenka napisał(a): Histerii c.d. C.d.n  Pychy i zadufania w sobie..... w piekle można znaleźć wszystkie cnoty z wyjątkiem pokory, w niebie znajdziesz wszystkie wady, oprócz pychy.
|
Cz lip 14, 2016 10:22 |
|
 |
JedenPost
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Taki jest właśnie mechanizm piekła. Serio? Czyli wniosek z tego, że osoby te mają większą szansę sie w nim znaleźc, prawda? No bo skoro taki mechanizm jest taki właśnie, a one się na niego złapały.. to chciałeś zasugerować?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz lip 14, 2016 10:27 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
JedenPost napisał(a): Marek_Piotrowski napisał(a): Taki jest właśnie mechanizm piekła. Serio? Czyli wniosek z tego, że osoby te mają większą szansę sie w nim znaleźc, prawda? No bo skoro taki mechanizm jest taki właśnie, a one się na niego złapały.. to chciałeś zasugerować? Nie. Napisałem przecież "dla ilustracji nie ma tu znaczenia kto miał rację". Chodzi o ilustrację mechanizmu (któremu zresztą wszyscy niestety podlegamy od czasu Grzechu Pierworodnego.
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
Cz lip 14, 2016 10:29 |
|
 |
Robek
|
glejt napisał(a): Tylko tak ci się wydaje. Bo postrzegasz to z punktu oddzielenia. Ten świat funkcjonuje na odwróconych zasadach. Ale jego czas jest policzony. A jego formy również. Zatem to co sobie tu cenisz również się skończy. To chyba tobie sie coś odwróciło To skoro mi sie jedynie wydaje że czegoś potrzebuje, to tak naprawde niczego nie potrzebuje. A wiec Boga też nie potrzebuje. glejt napisał(a): Tu możemy jeszcze zabierać innym to czego jak wydaje się nam potrzebujemy. Bo zabierasz jednak ciągle sobie. W momencie gdy ten świat sie skończy lub gdy tylko umrzesz nie będziesz w stanie nic nikomu zabrać a dostać można tylko to co się już ma. Co to niby ma być? Jak dam komuś pieniądze, to tak jakbym dał te pieniądze sobie? sowaniejestmadra napisał(a): To po prostu ewolucja nas tak ukształtowała i każdy z nas chce żyć. Winni jesteśmy sobie sami, że nie cenimy życia. Że potrafimy je tracić w imię Boga, Skoro to ewolucja nas tak ukształtowała i każdy potrzebuje tego wymyślonego Boga, to dlaczego ty go nie potrzebujesz? to ciebie ewolucja omineła?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Cz lip 14, 2016 12:15 |
|
 |
JedenPost
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Nie. Napisałem przecież "dla ilustracji nie ma tu znaczenia kto miał rację". Chodzi o ilustrację mechanizmu (któremu zresztą wszyscy niestety podlegamy od czasu Grzechu Pierworodnego. Dla wniosku też nie ma znaczenia czyjakolwiek racja. Skoro twierdzisz, że mechanizm jest właśnie taki, to chyba logiczne, że kto mu ulega, ten ma większą szansę na Piekło?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz lip 14, 2016 13:18 |
|
|
|